Η Ζάκυνθος είναι το δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Επτανήσων. Επίσης, είναι γνωστή ως «Τζάντε», ή ως Φιόρο του Λεβάντε (Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους. Το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται νότια της Κεφαλονιάς και είναι το πιο ζεστό από τα Επτάνησα. Η τοπογραφία του είναι σαφώς πιο ομαλή σε σχέση με τα υπόλοιπα και η πλειοψηφία του αμπελώνα βρίσκεται σε χαμηλά υψόμετρα, με τα ψηλότερα να φθάνουν τα 300 με 400 μέτρα. Τα εδάφη είναι βαριά και εύφορα, ειδικά στις πιο πεδινές εκτάσεις.
Η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί αναπτύχθηκε κατά την ενετοκρατία για την παραγωγή σταφίδας, η οποία κέρδισε φήμη και εμπορική αξία χάρις την υψηλή της ποιότητα. Πέρα τούτου, στο νησί υπάρχει μια πληθώρα από γηγενείς ποικιλίες όπως τα λευκά Σκιαδόπουλο, Παύλος, Βοστυλίδι, Μυγδάλι, Λαγόρθι, Μακρυποδιά, Μοσχαρδίνα, Ρομπόλα, τα ερυθρά Αυγουστιάτης, Κατσακουλιάς, Σκυλοπνίχτης, μια σπάνια ερυθρή εκδοχή της Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη και τα ερυθρωπά Βιολέντο και Ροδίτης.
Στη Ζάκυνθο παράγεται ένα ιδιαίτερο στυλ κρασιού που ονομάζεται «Βερντέα». Η «Βερντέα» προστατεύεται νομοθετικά ως «Ονομασία Κατά Παράδοση» και είναι λευκό κρασί που περιέχει κατ’ ελάχιστο 50% Σκιαδόπουλο και μπορεί να φθάσει συνολικά τις 16 διαφορετικές ποικιλίες. Συνήθως, ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Σε αντίθεση με τις μοντέρνες εκδοχές, οι παραδοσιακές «Βερντέα» είναι κρασιά οξειδωτικού στυλ. Τέλος, οι οινοποιοί του νησιού μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΓΕ Ζάκυνθος.
Η Ζάκυνθος έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν και πολλά οινοποιεία του νησιού έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα και ειδικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Από τη παραδοσιακή κουζίνα του νησιού ξεχωρίζουν το γεμιστό κουνέλι, η σοφιγαδούρα που είναι κοκκινιστό πρόβιο κρέας με σκόρδο, ξίδι και κεφαλογραβιέρα και οι σιμιγδαλένιες τηγανίτες, γνωστές ως φριτούρες.
Οινοποιείο Κτήμα Γκούμα
Στο κτήμα Γκούμα είναι η δουλειά, το μεράκι και η ζωή της οικογένειας Γιατρά – Γκούμα. Εκεί, συμβιώνουν αρμονικά δύο χώροι δημιουργίας, ένα εργαστήρι αγιογραφίας κι ένα μικρό οινοποιείο σε παραδοσιακά, πλήρως αναπαλαιωμένα πετρόχτιστα σπίτια του 19ου αιώνα. Τα κρασιά προέρχονται αποκλειστικά από τις τοπικές ποικιλίες Αυγουστιάτη και Βοστυλίδι. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «Γραίγος 2019» και το ροζέ «Ζέφυρος 2021» από Αυγουστιάτη. Tο λευκό «Σκίρων 2021» προέρχεται από 100% Βοστυλίδι.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Απρίλιο μέχρι Νοέμβριο και προσφέρεται γευσιγνωσία κρασιών σε συνδυασμό με βιολογικό ελαιόλαο παραγωγής τους και άλλους ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς. Το ραντεβού συνίσταται αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Τριλάγκαδα Μαριές Ζάκυνθος Τ.Κ. 29 091
Τηλ: +30 26951 00431 και +30 6944326678
email: info@artandwine.gr
website: www.artandwine.gr
Οινοποιείο Γράμψας
Οι παιδικές μνήμες από σκηνές του τρύγου και από αρώματα εν ζυμώσει μούστου οδήγησαν τα δύο αδέρφια Χρήστο και Τάσο να δημιουργήσουν το 2011 ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στο κτήμα που μεγάλωσαν. Σκοπός τους ήταν να αναδείξουν τον ανεξερεύνητο πλούτο τοπικών ποικιλιών όπως το Βοστυλίδι, ο Παύλος και ο Αυγουστιάτης και να συνεχίσουν επάξια την παράδοση της ζακυνθινής οινοποίησης. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει η λευκή Verdea, που παλαιώνει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και είναι χαρμάνι των ποικιλιών Σκιαδόπουλο, Βοστυλίδι, Ρομπόλα και Παύλος. Το ροζέ «The sun rosé» και το ερυθρό «Στη ρίζα του βουνού» προέρχονται αποκλειστικά από τη ποικιλία Αυγουστιάτη.
Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο και στο χώρο λειτουργεί εστιατόριο. Το ραντεβού συνιστάται αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Λαγώποδο Ζάκυνθος, Τ.Κ. 29 100
Τηλ: +30 26950 92286 και +30 6942675898
email: info@ktimagrampsa.gr
website: https://ktimagrampsa.gr
Οινοποιείο Οινόλπη
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2000 από το ζευγάρι οινολόγων, Τιμόθεο Χριστόφορο και Χριστίνα-Μαρία Λευτάκη. Η φιλοδοξία του ζευγαριού είναι να αναδειχθούν οι τοπικές ποικιλίες. Στο κτήμα συνολικής έκτασης εκατόν εβδομήντα (170) στρεμμάτων καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Σκιαδόπουλο, Βοστυλίδι, Αυγουστιάτης, Κουτσουμπέλι και μια διεθνή, το Cabernet Sauvignon. Τα κλήματα του κτήματος είναι αυτόριζα. Από τις ποικιλίες Σκιαδόπουλο, Βοστυλίδι, Παύλο και Ρομπόλα παράγεται ο λευκός οίνος Βερντέα, ενώ ο Αυγουστιάτης και το Κουτσουμπέλι συνδυάζονται στη ροζέ τους εκδοχή. Τέλος, το λευκό μονοποικιλιακό Βοστυλίδι δίνει κρασί με δροσιστική οξύτητα και αρώματα κίτρου.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για μικρές ομάδες (10-15 άτομα) και προσφέρεται κλιματιζόμενος χώρος. Στους επισκέπτες προσφέρεται γευστική δοκιμή και εάν επιθυμούν ξενάγηση στον αμπελώνα. Το ραντεβού συνιστάται αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Στους χώρους του οινοποιείου δεν λειτουργεί εστιατόριο αλλά προσφέρεται χώρος για ιδιωτικά δείπνα σε συνεργασία με chef.
Διεύθυνση: Αγρία, Μαχαιράδο, Ζάκυνθος Τ.Κ. 29092
Τηλ: +30 26950 94030
email: info@oenolpi.gr
website: www.oenolpi.gr
Οινοποιείο Σολωμού
Η οικογένεια Σολωμού έχει συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία κρασιού, στο νησί της Ζακύνθου, από τις αρχές του 1900. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στους πρόποδες του Ενετικoύ Κάστρου της Ζακύνθου και ξεκίνησε να κτίζεται στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80. Η αρχιτεκτονική του στηρίχθηκε στα παραδοσιακά πρότυπα της παλαιάς Ζακύνθου, όπως οραματίστηκαν οι ιδιοκτήτες Αναστάσιος και Διονύσιος Σολωμός. Οι ποικιλίες που οινοποιούνται είναι κυρίως Αυγουστιάτης, ίσως η πιο γνωστή ποικιλία της Ζακύνθου, το Γουστολίδι, ο Παύλος, το Σκιαδόπουλο, η Ρομπόλα Λευκή, το Μοσχάτο, το Βιολεντό και η Μαύρη Ρομπόλα. Οι αμπελώνες αποτελούνται κυρίως από αυτόριζα κλήματα, μεγάλης ηλικίας, ξηρικά, κυπελλοειδούς σχήματος τόσο στην πεδινή όσο και στην ορεινή περιοχή της Ζακύνθου. Τα τελευταία χρόνια η οινοποίηση πραγματοποιείται από την Κωνσταντίνα Σολωμού κόρη του Αναστασίου, τον Ιωάννη Α. Σολωμό και Ιωάννη Δ. Σολωμό. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα λευκά «Βερντέα» και «Γουστολίδι» και το ερυθρό «ΑΜΟΥΝΤΙ» από Αυγουστιάτη.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβρη και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για τις ώρες λειτουργίας, να κλείνουν ραντεβού στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας.
Διεύθυνση: Κυδώνι-Μπόχαλη, Ζάκυνθος Τ.Κ. 29 100
Τηλ: +30 26950 27700
email: solomosestate@gmail.com
Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET
Διαβάστε ακόμα:
H Eλλάδα του Κρασιού-Κέρκυρα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Νάουσα: Βιώνοντας την «ιεροτελεστία» του τρύγου στους πρόποδες του Βερμίου