Την Παρασκευή 18-6-2021, το πρωί, στο Δημαρχείο Αμοργού οι επαγγελματίες γαστρονομίας της Αμοργού συγκεντρώθηκαν για να ενημερωθούν για την πρόοδο του Προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine» στο οποίο συμμετέχουν και υποστηρίζουν.
Οι επαγγελματίες της Αμοργού, από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) για δύο περίπου χρόνια συνεργάστηκαν, οργανώθηκαν υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πίττα και με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού με στόχο την καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του νησιού και τη συγκροτημένη σύνδεση του Τουρισμού με τον Γαστρονομικό Πολιτισμό της περιοχής. Απώτερος στόχος η ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού, η ένταξη του γαστρονομικού πλούτου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής ταυτότητας της Αμοργού και μακροπρόθεσμα η ανάδειξη του νησιού σε Γαστρονομικό Προορισμό.
Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία των Γαστρονομικών Κοινοτήτων Ελλάδας που οργάνωσαν και υλοποιούν το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism. Εργαλεία του προγράμματος είναι ο έντυπος οδηγός Gastronomy and Wine Tourism της Αμοργού, που αποτελεί τη συμπύκνωση υλικού και πληροφοριών που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση και σε βάθος στον ψηφιακό οδηγό greekgastronomyguide.gr και ειδικά στο greekgastronomyguide.gr/amorgos
O δημιουργός του προγράμματος Γιώργος Πίττας, παρουσία της αντιδημάρχου Πόπης Δεσποτίδη και της προέδρου της Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού Ελένης Κουντουρούπη-Γιαννακοπούλου έκανε καταρχάς μια μικρή ανασκόπηση των δράσεων της κοινότητας Αμοργού όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το ξεκίνημα της συνεργασίας πριν δύο χρόνια όταν η Γαστρονομική κοινότητα της Αμοργού πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Expotrof 2020 παρουσιάζοντας στο κοινό την πιάτα της τοπικής κουζίνας.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν τα εργαλεία προβολής της γαστρονομίας της Αμοργού και όλη η εργασία που επιτελέστηκε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του έργου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα greekgastronomyguide.gr/amorgos κατεγράφησαν 40 items (άρθρα) γαστρονομικού περιεχομένου, το καθένα από 300-500 λέξεις και 10 φωτογραφίες που αναφέρονται σε καταστήματα εστίασης, σε παραγωγούς, σε επαγγελματίες φιλοξενίας με έμφαση στη γαστρονομία, στα προϊόντα και στα εδέσματα του νησιού, ενώ υπάρχουν και διάφορα άρθρα όπως π.χ για τα καφενεία της Αμοργού και τα πανηγύρια.
Τα άρθρα αυτά, στο σύνολό τους έχουν εμφανισθεί πάνω 100.000 φορές και βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της αναζήτησης της Google στην δημοφιλή ιστοσελίδα του greekgastronomyguide.gr, που απέσπασε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό των Tourism Awards 2o18 στην κατηγορία των Digital Destination Guides. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην περιγραφή των κέντρων της εστίασης, όπου εκτός της προβολής των πιάτων και των σπεσιαλιτέ, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί και η προσωπικότητα, και φιλοσοφία του καθενός επαγγελματία έτσι ο επισκέπτης -αναγνώστης να αποκτήσει μια πιο ανθρωποκεντρική εικόνα του.
Η τοποθέτηση των επιλεγμένων καταστημάτων, ταβερνών, παραγωγών και αξιοθέατων στον ψηφιακό γαστρονομικό χάρτη της Αμοργού διευκολύνει τον επισκέπτη-χρήστη στην εξεύρεση των προορισμών που αναζητά. Kι απ’ ότι φαίνεται στον χάρτη εκπροσωπούνται όλα τα χωριά και οι οικισμοί του νησιού, Κολοφάνα, Αρκεσίνη, Βρούτση από την Κάτω Μεριά και Κατάπολα, Ξεροκερατίδι από την κεντρική Αμοργό και Ασφονδυλίτης, Ποταμός, Αιγιάλη, Θολάρια και Λαγκάδα από την Όξω Μεριά.
Τα παραδοσιακά εδέσματα της Αμοργού καταγράφηκαν μετά από έρευνα και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της Κοινότητας και παρουσιάζονται και στους δύο οδηγούς (έντυπο, ψηφιακό) με τον ενδεικτικό τρόπο παρασκευής τους:
Ρεβίθια με χόρτα του βουνού, λαμπριάτης (κατσικάκι με γέμιση, φαγητό της Λαμπρής), κατσικάκι μαγειρευτό, πιταρίδια, ρεβίθια, τυροπιτάκια τηγανητά, ομελέτα καβουρμά, καλόγηρος (μελιτσάνα στο φούρνο με χοιρινό), πατατάτο (το φαγητό των πανηγυριών), αλλά και τα ξεροτήγανα και τα παστέλια και το τοπικό ποτό, η ψημένη ρακή.
Το υλικό του ψηφιακού χάρτη (15.000 λέξεις 400 φωτογραφίες) συμπυκνώθηκε στον 28σέλιδο έντυπο οδηγό Αμοργός – Gastronomy & Wine Tourism και που θα διανέμεται δωρεάν σε εκθέσεις, σε δημοσιογράφους και σ’ όσους επισκέπτες έχουν γαστρονομικά ενδιαφέροντα και κυρίως επιθυμούν να γνωρίσουν με έναν συνοπτικό τρόπο, τα προϊόντα, τα εδέσματα και την ζωή των ανθρώπων και του ιδίου του νησιού.
Τα 10.000 έντυπα του έντυπου οδηγού (στην ελληνική και στην εγγλέζικη γλώσσα) της Αμοργού που μοιράστηκαν στα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Αμοργού και στο Δήμο για τις ανάγκες του, όπως και ο ψηφιακός οδηγός της Αμοργού που είναι σε πλήρη λειτουργία, είναι δύο αποτελεσματικά εργαλεία προβολής, έτσι ώστε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επισκέπτες του νησιού να μπορούν να ενημερωθούν και γνωρίσουν καλύτερα τον γαστρονομικό πλούτο του.
Οι δύο γαστρονομικοί οδηγοί (έντυπος και ψηφιακός) της Αμοργού επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν έχεις τον έντυπο οδηγό στην τελευταία σελίδα υπάρχει το url που σε οδηγεί στον ψηφιακό οδηγό και αντίθετα όταν είσαι στον ψηφιακό, στο ξεκίνημα των άρθρων υπάρχει ο έντυπος οδηγός που διαβάζεται σελίδα σελίδα.
Χωρίς πολλούς ενδοιασμούς για το εξώφυλλο του έντυπου γαστρονομικού οδηγού της Αμοργού επελέγη η φωτογραφία ενός κατσικιού για να ορίσει την γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των κατσικιών ανά κάτοικο ξεπερνά το 1:10 (1.800 κάτοικοι και 18.000 κατσίκια) και η παρουσία τους στους δρόμους είναι εμφανής, τα περισσότερα εδέσματα του νησιού περιέχουν κατσικάκι αλλά και και για να αποδώσει παραστατικά τον ανυπότακτο χαρακτήρα των Αμοργιανών και την «μουσική συμφωνία» της άγριας φύσης του νησιού με το γαλήνιο «Απέραντο γαλάζιο» της θάλασσάς του.
Τα κεφάλαια του εντύπου περιλαμβάνουν τα κάτωθι θέματα:
1. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία
2. Καλλιέργιες-προϊόντα
3.Η γαστρονομική παράδοση της Αμοργού
4. Παραδοσιακή κουζίνα – χαρακτηριστικά εδέσματα
5. Εστιατόρια και ταβέρνες
6. Πανηγύρια και γιορτές
7. Γαστρονομικά ενθύμια
8. Ταξιδεύοντας
9. Παναγιά Χοζοβιώτισσα
Στο τέλος της παρουσίασης τα πρώτα 20 μέλη τιμήθηκαν με ένα δίπλωμα όχι μόνο για την ποιοτική τους επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως για την συμμετοχή τους στην Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας. Και όπως ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Πίττας: « σημαντικές οργανώσεις, επιτυχημένες εταιρείες, επιτυχημένα brands, επιτυχημένες ιδέες έχουν τα θεμέλιά τους πάνω σε μια φιλοσοφία που συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, συγκεκριμένα οφέλη για τον χρήστη και η οποία εκφράζεται μέσα από μια ιστορία την οποία ο κόσμος την πιστεύει και γίνεται ένα μ’ αυτήν. Η ιστορία των Γαστρονομικών Κοινοτήτων είναι το Μανιφέστο τους. Το δίπλωμα που απονέμεται στα μέλη κάθε κοινότητας, είναι ένας έπαινος για την συμμετοχή στις εργασίες της κοινότητας, αλλά και μια υπενθύμιση των αξιών και των υποχρεώσεων που είναι δεσμευμένοι να τηρήσουν».
Μετά το τέλος της παρουσίασης τα μέλη υπέγραψαν και παρέλαβαν τα τιμητικά τους διπλώματα και τα έντυπα που τους αντιστοιχούσαν και θέλησαν να μεταφέρουν την χαρά τους και τον ενθουσιασμό σε αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε σχετικά. «Η αγάπη του Γιώργου Πίττα για την Αμοργό και η προβολή της μέσα από τα κείμενα του είναι αναμφισβήτητη. Ο Δήμος Αμοργού στήριξε από την αρχή την ιδέα του για τις Γαστρονομικές Κοινότητες. Είμαι σίγουρος πως ο αριθμός των μελών από τους επαγγελματίες του νησιού θα αυξηθούν. Έχουμε χρέος να προασπίσουμε και να διαδώσουμε την αμοργιανή γαστρονομία και αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από εργαλεία όπως οι έντυποι και ψηφιακοί οδηγοί που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς μας».
H Αντιδήμαρχος Τουριστικής & Πολιτιστικής Προβολής Δήμου Αμοργού, Πόπη Δεσποτίδη, που από την αρχή της προσπάθειας συντόνισε από πλευράς του Δήμου το έργο, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του νησιού της Αμοργού. Σε μια συντονισμένη προσπάθεια, ο Δήμος Αμοργού και οι επαγγελματίες προχωράνε για την ανάδειξη της Αμοργού σε γαστρονομικό προορισμό».
Αυτό που συνέβη στην Αμοργό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες Γαστρονομικές Κοινότητες των άλλων περιοχών είναι ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Αμοργού ανέλαβε την ηθική και οικονομική υποστήριξη του έργου, και έτσι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε όλες του τις φάσεις και παραδόθηκε ολοκληρωμένο. Το παράδειγμα του Δήμου Αμοργού ακολουθούν τώρα και άλλες περιοχές όπως η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, η Άρτα και έτσι σιγά-σιγά γίνονται σημαντικά βήματα για την συνειδητοποίηση της αξίας του γαστρονομικού πλούτου κάθε περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και της συνειδητοποίησης του πλούτου της συνεργασίας. Προφανώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος, να αλλάξουν λογικές και νοοτροπίες, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πράγματα.
Η πόρτα της ελπίδας όμως άνοιξε.
Μικρές κοινότητες, τολμηρά οράματα, μεγάλες προσδοκίες.