Η δυναμικά εξελισσόμενη πρωτεύουσα της Γερμανίας, η πόλη που δεν διστάζει να πειραματιστεί και να υιοθετήσει εναλλακτικές και ακραίες τάσεις, δεν παύει να ξαφνιάζει κάθε φορά τον επισκέπτη, να τον προκαλεί ευχάριστα και να του αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον. Ακόμη κι όταν βρίσκεται κανείς σε περιοχές όπως το Mitte, την καρδιά του ιστορικού κέντρου όπου μεγαλοπρεπή κτίρια και κομψές πλατείες περιβάλλονται από εντυπωσιακές λεωφόρους, κι όπου ο χρόνος συχνά μοιάζει να έχει σταματήσει στην εποχή τoυ βασιλείου της Πρωσίας, πάντα θα βρει κάτι νέο, δελεαστικό κι ενδιαφέρον να του τραβήξει την προσοχή.
Κάπως έτσι, σε μία από τις κομψότερες κεντρικές περιοχές, αυτή γύρω από την εντυπωσιακή πλατεία Gendarmenmarkt, όπου δεσπόζουν οι, σχεδόν δίδυμοι, Γαλλικός και Γερμανικός Kαθεδρικός, ξεπήδησαν η μία μετά την άλλη εξαιρετικής ποιότητας σοκολατερί, όπου πραλίνες, τρούφες, χειροποίητες πλάκες σοκολάτας και άλλες θεσπέσιες δημιουργίες με βάση την αγαπημένη «τροφή των θεών», υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές συγκινήσεις και απολαύσεις. Οίκοι σοκολάτας με μακρά ιστορία, τολμηροί πειραματισμοί και κλασσικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα από εξωτικές ποικιλίες κακάο και μια ατέλειωτη ποικιλία σχημάτων, υφών, έντασης κι επίγευσης, δίνουν στο Βερολίνο μια αναπάντεχα σοκολατένια διάσταση.
Πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση και μέτρο είναι λέξεις που εξαφανίζονται μεμιάς σε καθεμιά από τις ακόλουθες σοκολατερί, οπότε προσοχή, γιατί οι καταπληκτικές δημιουργίες τους κάμπτουν κάθε αντίσταση και τρώγονται χωρίς καν να το καταλάβετε.
Rausch Schokoladenhaus
Μπορεί το Sawade να κατέχει τον τίτλο της παλαιότερης σοκολατερί, το Rausch όμως κατέχει σίγουρα τον τίτλο της μακρύτερης βιτρίνας με πραλίνες αλλά και του εντυπωσιακότερου καταστήματος με σοκολάτες στο Βερολίνο. Γωνιακό, μεγάλο, διώροφο, αυτή την εποχή στολισμένο με περίτεχνα γιγάντια σοκολατένια αυγά σωστά έργα τέχνης και πάντα κατάμεστο από ένα μείγμα από τουρίστες και ντόπιους, που μοιράζονται την ίδια αίσθηση γλυκιάς έκστασης μπροστά στις πάνω από 250 γεύσεις που βρίσκουν εδώ. Οι πρώτοι φωτογραφίζουν εκστασιασμένοι τα θεαματικά αξιοθέατα της πόλης που εκτίθενται στο κατάστημα, φτιαγμένα από 1.000 κιλά σοκολάτας, όσο οι Βερολινέζοι, που ξέρουν ότι στο Rausch θα βρουν κορυφαίες γκουρμέ δημιουργίες, γεμίζουν κασετίνες με μοναδικούς πειρασμούς.
Και όντως πρόκειται για πειρασμούς όταν μιλάμε για λευκά σοκολατάκια με μπράντυ και αφρώδες κρασί, τρούφες βουτύρου με κρέμα από λικέρ Eggnog, με κρέμα Amaretto και αμύγδαλο, με λικέρ δαμάσκηνο ή κεράσι και πραλίνα, με λικέρ σμέουρο και τσίλι, με σκωτσέζικο ουίσκι, τζαμαϊκανό ρούμι ή με κρέμα από διάφορα cocktails. Κι αυτή είναι μόνο η σειρά με αλκοόλ. Προσθέστε κομμάτια αποξηραμένων φρούτων – από ακτινίδιο και μάνγκο έως χουρμάδες και δαμάσκηνα – βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος, λευκή ή bitter, αλλά και κλασσικές για τη Γερμανία γεύσεις, όπως Strudel με αποξηραμένο μήλο, πραλίνα και κανέλα, Mozart με πραλίνα φιστικιού και νουγκά αμυγδάλου ή Orangetta με πορτοκάλι και μπαχαρικά.
Σπεσιαλιτέ όπως το σοκολατάκι με σκούρα σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού, μπλε παπαρουνόσπορο, Amaretto και κονιάκ ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς choco-holics, αλλά αν οι δικές σας γευστικές απαιτήσεις πάνε πιο μακριά, να είστε βέβαιοι ότι στον πρώτο όροφο πεπειραμένοι σοκολατοποιοί θα ετοιμάσουν τη σοκολατένια μπάρα που εσείς επιθυμείτε, ενώ τα 30′ αναμονής περνούν με τον πιο απολαυστικό τρόπο στο Schokoladen Cafe με ροφήματα, τάρτες, κέικ και πάστες που αποθεώνουν την εκλεκτή σοκολάτα της Rausch. (Διεύθυνση: Charlottenstraße 60)
Ritter Sport Bunte Schokowelt
Την αρχή έκανε η διάσημη τετράγωνη σοκολάτα Ritter Sport, με το τεράστιο κατάστημά της – που μόλις ξανάνοιξε ύστερα από μία μεγάλη ανακαίνιση – να αποτελεί όχι μόνο έναν «πολύχρωμο κόσμο» όπως δηλώνει το όνομά του, αλλά πάνω απ’ όλα ένα απολαυστικό, διασκεδαστικό και δημιουργικό ταξίδι σε ένα σοκολατένιο σύμπαν γεμάτο γευστικές εκπλήξεις. Παντού γύρω σας ράφια γεμάτα πολύχρωμες συσκευασίες, μικρά τετραγωνάκια σοκολατάκια, οι γνωστές σοκολάτες σε αμέτρητους συνδυασμούς υλικών και διαρκώς νέες γεύσεις, αλλά και υπερμεγέθεις πλάκες των 500 γραμμαρίων σε συσκευασίες με θέμα το Βερολίνο για τους φανατικούς σοκολατομανείς.
Πραγματική ατραξιόν πλέον, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, τέταρτης γενιάς οικογενειακή σοκολατοποιία από το 1912 που εν μέρει χρησιμοποιεί κακάο δικών τους φυτειών στη Νικαράγουα, η Ritter Sport σας παρουσιάζει μια συλλογή που ανανεώνεται τακτικά και περιλαμβάνει προτάσεις vegan, χωρίς λακτόζη, με ξηρούς καρπούς και την περίφημη σειρά συνδυασμών με τις γνωστές κι αγαπημένες φουντούκι – ρούμι, π-αμύγδαλο, γιαούρτι-φράουλα και μέλι-φουντούκι-γιαούρτι. Όσοι αρέσκονται στις απλές αλλά έντονες γεύσεις, στη σειρά Cocoa Class θα βρουν σοκολάτες διαφορετικής περιεκτικότητας και προέλευσης κακάο, από τη Γκάνα, το Περού ή τη Νικαράγουα, ενώ όσοι ψάχνουν την τέλεια για αυτούς σοκολάτα, μπορούν απλά να τη δημιουργήσουν.
Επιλέγοντας από έναν διαδραστικό πίνακα τα αγαπημένα σας συστατικά – ξηρούς καρπούς, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, πολύχρωμα καραμελάκια και τρούφα – και τον τύπο σοκολάτας που προτιμάτε, μπορείτε να παραγγείλετε και να παραλάβετε τη μπάρα -ή μάλλον το τετράγωνο στην προκειμένη περίπτωση- των ονείρων σας και μάλιστα σε συσκευασία που θα έχει τη δική σας φωτογραφία. Αλλά και στο Εργαστήριο Σοκολάτας θα πειραματιστείτε με υφές και συνδυασμούς, δημιουργώντας οι ίδιοι τις σοκολάτες σας. Αυτή είναι σίγουρα η πιο ενθουσιώδης δραστηριότητα για τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι τη βρίσκουν εξίσου συναρπαστική, καθώς στο τέλος γεύονται το γλυκό τους δημιούργημα.
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην Έκθεση Σοκολάτας, που παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειας Ritter, τη γέννηση της ιδέας της τετράγωνης σοκολάτας και τις καινοτομίες που έχει εισάγει στο χώρο. Και βέβαια πριν φύγετε, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις limited edition γεύσεις που δεν θα βρείτε αλλού, αυτή την εποχή σας περιμένουν η λευκή με μάνγκο και μαρακούγια, η γάλακτος με αλατισμένη καραμέλα και μία ακόμη με κομμάτια αποξηραμένης μπανάνας και τραγανούς κόκκους ρυζιού. (Διεύθυνση: Französischestraße 24)
Sawade
Πολύ πριν η οικογένεια Ritter ασχοληθεί με τη σοκολάτα, ένας άλλος σοκολατοποιός, ο Ladislaus Ziemkiewicz με μαθητεία στη Γαλλία, ιδρύει το 1880 στην Unter den Linden, στην πιο αριστοκρατική λεωφόρο του Βερολίνου, το πρώτο του κατάστημα – εργαστήριο χειροποίητης σοκολάτας, γλυκών και ζαχαρωτών. Έτσι, θεμελιώνεται η πρώτη και παλαιότερη πλέον σοκολατοποιία της πόλης, παίρνοντας το όνομα της όμορφης γειτόνισσας Madame Marie de Savadé. Η σχέση που είχαν οι δυο τους δεν είναι εξακριβωμένη, αλλά το βέβαιο είναι ότι η ποιότητα των προϊόντων ήταν τέτοια που το 1886 η Sawade λαμβάνει τη διάκριση και το προνόμιο του βασιλικού προμηθευτή, ενώ ως τα μέσα του επόμενου αιώνα, ολόκληρη η αριστοκρατία του Βερολίνου προμηθευόταν τις κορυφαίες πραλίνες, τρούφες και ιδιαίτερα τα περίτεχνα στολισμένα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, από το μικρό αυτό κατάστημα.
Σήμερα, όχι μακριά από την αρχική του θέση, ένα από τα καλαίσθητα καταστήματα της διαρκώς επεκτεινόμενης αλυσίδας στην περιοχή της Gendarmenmarkt, σας προσκαλεί με το μεθυστικό άρωμα που αναδίδει, να μπείτε σε έναν κόσμο κορυφαίων δημιουργιών. Πανέμορφα κουτιά και κομψές γυάλες γεμάτες σοκολατάκια από τη μία και μία βιτρίνα σκέτος πειρασμός από την άλλη, με 60 διαφορετικά είδη από πραλίνες που αλλάζουν αναλόγως την εποχή. Αυτό το διάστημα βρήκαμε το χώρο γεμάτο πολύχρωμα πασχαλινά αυγά – σοκολατάκια με πλούσια γέμιση από νουγκά, αμυγδαλόπαστα, κρέμα λεμονιού, βανίλια, φιστίκι, καραμέλα, ρούμι, καφέ, τζιν, βότκα, ουίσκι ή κόκκινο κρασί, ακόμη και με ανανά ή φράουλα. Πολύ ανοιξιάτικες και οι χειροποίητες ροζ τρούφες με κρέμα Cointreau ή Kir Royal ή οι λευκές με κρέμα σαμπάνιας ή Grand Marnier.
Αυτό όμως που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε να δοκιμάσετε είναι η πολυβραβευμένη σπεσιαλιτέ Königin Luise, από 5 δεξιοτεχνικά απλωμένες στρώσεις υλικών – τραγανή βάση ξηρών καρπών, νουγκά φουντουκιού κι αμυγδάλου, κρέμα με ρούμι και αμυγδαλόπαστα – βουτηγμένες σε σκούρα σοκολάτα. Κι αν όλο αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό για ένα μόνο σοκολατάκι, φανταστείτε το αντίστοιχο χειροποίητο πασχαλινό αυγό με την ίδια γέμιση, ή καλύτερα αποκτείστε το έναντι 22,50€. (Διεύθυνση: Friedrichstraße 166)
Neuhaus
Με τη γειτονιά να αναδίδει πλέον ολοένα και εντονότερα αρώματα κακάο, δεν άργησαν να εγκατασταθούν κι άλλοι οίκοι σοκολάτας, με το βελγικό Neuhaus να έρχεται να προσθέσει ακόμη περισσότερους πειρασμούς. Δεν θα αργήσετε να το εντοπίσετε, αφού οι γιγάντιοι συμπαθείς αρκούδοι – σύμβολα του Βερολίνου, σοκολατένιοι και πληθωρικοί, μαγνητίζουν από τη βιτρίνα τα βλέμματα των περαστικών. Στο εσωτερικό σας καλωσορίζουν ακόμη περισσότερα γλυπτά σοκολάτας, ένα λαχταριστό, υπερμέγεθες πασχαλινό αυγό, ένα σαξόφωνο, ένας ζαχαροπλάστης από λευκή σοκολάτα και η προτομή του ιδρυτή της εταιρείας που ξεκίνησε από το Βέλγιο το 1857, για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, αφού ο γιός του ήταν αυτός που το 1912 είχε την ιδέα να προσθέσει γέμιση στα σοκολατάκια του, δημιουργώντας για πρώτη φορά τις περίφημες βελγικές πραλίνες.
Από τις οποίες ξεχειλίζει και το βερολινέζικο υποκατάστημα, αφού όλες οι γεύσεις και οι ποικιλίες που θα βρείτε σε αυτό εξακολουθούν να φτιάχνονται αποκλειστικά στο εργαστήριο του Βελγίου. Με ονόματα όπως Plaisir, Emotion, Tentation, Seduction και Delice και γέμιση από νουγκά και σμέουρα, καραμέλα βουτύρου, κρέμα cappuccino ή cheesecake, gianduja και αμύγδαλο-μέλι για να αναφέρουμε μερικές, είναι πολύ εύκολο να ενδώσει κανείς χωρίς δισταγμό. Αν όχι σε αυτές, τότε σίγουρα στα μίνι χωνάκια από βελγική βάφλα, με πλούσια γέμιση και βουτηγμένα στη σοκολάτα.
Ειδικά για το Πάσχα, σοκολατένια λαγουδάκια και αυγά πλημμυρίζουν τα ράφια, μαζί με υπέροχα μεταλλικά κουτιά γεμάτα μίνι αυγά-πραλίνες, καθώς και τη συλλεκτική σειρά σοκολατένιων αυγών Botanicals που εμπνεύστηκε αποκλειστικά για τη Neuhaus ο καταξιωμένος pastry chef Gert De Mangeleer. Σε έντονα χρώματα και γεύσεις όπως πράσινο τσάι-γιασεμί, καφές με γλυκάνισο, yuzu-πιπέρι και ιπποφαές-κάρδαμο, κάθε προσπάθεια αντίστασης είναι απλά περιττή. (Διεύθυνση: Friedrichstraße 63)
Läderach
Το ταξίδι από το Βέλγιο στην Ελβετία διαρκεί μόλις μερικά λεπτά κι έτσι λίγα βήματα πιο πέρα, το κατάστημα της Läderach μας συστήνει της δημιουργίες της ελβετικής σοκολατοποιίας, της οποίας η εμπειρία αγγίζει τα 61 χρόνια. Στο βερολινέζικο υποκατάστημα μας υποδέχονται στην είσοδο ένας τεράστιος λαγός από ροζ σοκολάτα, ενώ από τη βιτρίνα μας κλείνουν το μάτι χειροποίητες πλάκες σοκολάτας – μαύρης, λευκής, ροζ ή γάλακτος, ακανόνιστου σχήματος και μήκους άνω του ενός μέτρου, πλούσιες σε φρούτα και ξηρούς καρπούς. Κόβονται αναλόγως του βάρους που επιθυμείτε, με μόνη δυσκολία ποια γεύση να διαλέξετε.
Δοκιμάζοντας τις δύο νέες που μόλις κυκλοφόρησαν για την άνοιξη και το καλοκαίρι – ξανθιά σοκολάτα καραμέλας με αμύγδαλο και λευκή με βερίκοκο, αποξηραμένα φρούτα του πάθους και καραμελωμένο ποπ κορν – επιβεβαιώνουμε τη φήμη της Läderach για τη χρήση μόνο κορυφαίας ποιότητας ποικιλιών κακάο από το Τρινιδάδ, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη και τη Γκάνα, αλλά και για την τόλμη στο συνδυασμό των υλικών.
Αυτό αποδεικνύουν και οι εξαιρετικά αρωματικές και με έντονη επίγευση μπάρες αγνής σοκολάτας, χωρίς προσθήκη επιπλέον υλικών, όπως η μονοποικιλιακή Grand Cru me 80% κακάο ή η βελούδινη ξανθιά με τα πλούσια αρώματα καραμέλας και toffee. Αλλά και τα 27 είδη FrischSchoggi όπως ονομάζονται οι φρέσκες, τεράστιες πλάκες σοκολάτας με ολόκληρους καρπούς και οι 60 διαφορετικές τρούφες και πραλίνες, που βασίζονται σε μοναδικές συνταγές και το φινίρισμά τους γίνεται στο χέρι, όπως αρμόζει σε μικρά έργα τέχνης.
Η πρότασή τους για τη φετινή άνοιξη είναι μεγαλύτερες, αφράτες τρούφες, με εξαιρετικά λεπτή σοκολάτα ως περίβλημα και γέμιση κρέμας σε διάφορες γεύσεις. Αλλά μην προσπεράσετε και την υπέροχη ιδέα του συνδυασμού των πιο χαρακτηριστικών τους γεύσεων σοκολάτας σε μακρόστενα μπαστουνάκια μέσα σε κυλινδρικό κουτί, ό,τι πρέπει για να δώσετε μια γλυκιά νότα στη βόλτα σας στα αξιοθέατα της πόλης. (Διεύθυνση: Friedrichstraße 181)
Manon Chocolaterie
Κι επειδή λίγη ακόμη σοκολάτα δεν είναι ποτέ αρκετή, για να την απολαύσετε και σαν ρόφημα, κάντε μια στάση και στο μικροσκοπικό Manon Espesso bar – Chocolaterie, και ανακτήστε δυνάμεις μετά τις αγορές σας στις κομψές Galeries Lafayette. Η κλασική εκδοχή παρασκευάζεται με σοκολάτα 77% κακάο και εκτός από ζεστή σοκολάτα αρωματισμένη με τσίλι, τζίντζερ ή ροζ πιπέρι, θα βρείτε και εμπλουτισμένη με λικέρ αλλά και κρύα με άφθονη σαντιγί. Θα συνοδεύσετε με μια πλούσια ποικιλία από πραλίνες και μάλιστα με άρωμα Ελλάδας, αφού οι περισσότερες είναι Leonidas.
Στην μικρή βιτρίνα αυτού του καφέ-σοκολατερί που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια, θα βρείτε στάνταρ τα σοκολατένια ρολάκια γεμιστά με πάστα φιστικιού και τις πραλίνες καραμέλας με περγαμόντο ή πορτοκάλι, τα σοκολατάκια με φράουλα-μπαλσάμικο, με μέλι-σουσάμι, με βουτυρόκρεμα-ανανά, με καφέ ή dulce de leche. Όσο για το υπόλοιπο του μικρού καφέ, αυτό είναι γεμάτο με σπάνιες και χειροποίητες μάρκες σοκολάτας, αυτές για τις οποίες όπως περήφανα θα σας εξηγήσει το προσωπικό, έρχονται οι ντόπιοι από κάθε γωνιά του Βερολίνου. Αξίζει να προμηθευτείτε τις Goldhelm, με τις χαρούμενες ζωγραφιές των συσκευασιών τους να καλύπτουν ονειρεμένες γεύσεις όπως κρέμα βανίλια και λεμόνι, αμυγδαλόπαστα και σμέουρο, πορτοκάλι και λικέρ Eggnog, αλατισμένη καραμέλα, νουγκά-φράουλα και κυρίως αυτή που προτείνεται για wine pairing. (Διεύθυνση: Quartier 207)
Αν ισχύει το ρητό ότι «η ζωή είναι σαν ένα κουτί σοκολατάκια που ποτέ δεν ξέρεις ποια γεύση θα πετύχεις», στις παραπάνω βερολινέζικες σοκολατερί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι όποια γεύση κι αν διαλέξετε, θα είναι ανεπανάληπτη.
Διαβάστε ακόμα:
Μitte: Οδηγός για τη σημαντικότερη συνοικία του Βερολίνου
Neukölln: Αξιοθέατα, εμπειρίες, φαγητό στην πιο hip συνοικία του Βερολίνου