«Ο βασικός μου σκοπός σαν κηπουρός είναι να ποτίζω τις πορτοκαλιές μου κάθε μέρα τζιν έτσι ώστε το μόνο που να κάνω στη συνέχεια είναι να στύβω τον χυμό τους μέσα σε ένα ποτήρι» έλεγε ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, ζογκλέρ και συγγραφέας Β. Σ. Φιλντς θέλοντας να τονίσει την αδυναμία του για το απόσταγμα αυτό των κωνοφόρων φυτών.
Για κάποιο λόγο πολλοί άνθρωποι του πνεύματος λατρεύουν το τζιν. Λες και ταιριάζει με την κομψή σκέψη και τη ραφιναρισμένη απόδοση. Ίσως για αυτό τον λόγο τρεις Ελληνίδες οραματίσθηκαν και έκαναν πράξη ένα τζιν μοναδικό και made in Greece.
«Τρεις γυναίκες που μοιράζονται τις ίδιο πάθος για δημιουργία , ένας Σκωτσέζος που τις έπεισε ότι μπορούν να το κάνουν, δυο εταιρίες που αποφάσισαν να συνεργαστούν για ένα κοινό όραμα, είναι η αρχή της ιστορίας πέντε χρόνια πριν» εξηγεί η μία εκ των τριών, η Λίλα Δημοπούλου. Όλα ξεκίνησαν όταν η Κατερίνα και η Χαρά Κατσού από την ποτοποιία Άβαντες γνώρισαν τη Λίλα Δημοπούλου και τον John Cowden από την LKC Premium Drinks.
«Η Κατερίνα και η Χαρά είναι δύο εξαιρετικές αποσταγματοποιοί δεύτερης γενιάς από την ποτοποιία Αβάντες, ενώ η Λίλα είναι μια δυναμική γυναίκα με ευρεία εμπειρία και γνώση στην βιομηχανία ποτών. Με αφορμή μια εμπορική έκθεση τον Φεβρουάριο του 2016 οι τρεις τους γνωριστήκαν και πολύ σύντομα ανακάλυψαν πως είχαν ένα κοινό στόχο: Τη δημιουργία ενός τζιν ελληνικού με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που να μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια αναγνωρισμένες ετικέτες του εξωτερικού. Και κάπως έτσι προέκυψε το Grace Gin» συνεχίζει η Λίλα.
Αρώματα στο έπακρο και βαθιά, ουσιαστική γεύση
«Το Grace Gin έχει όλα τα βασικά συστατικά ενός εξαιρετικά premium gin , όπως άρκευθος, κάσια, ρίζες αγγελικής και ίριδας , κόλιανδρο, κάρδαμο κ.λ.π, Είναι όμως τα ελληνικά στοιχεία που το διαφοροποιούν: ο κρίταμος, ο σχίνος, η μυρτιά , τα άνθη πορτοκαλιάς και οι φλούδες εσπεριδοειδών από τα οποία προκύπτουν τα εξαιρετικά αρώματα και η μοναδική γεύση του Grace Gin. Προκειμένου να αναδειχθούν στο έπακρο τα αρώματα των παραπάνω στοιχείων, διατηρώντας παράλληλα γευστική ισορροπία, αξιοποιούμε καινοτόμες και χρονοβόρες τεχνικές όπως αυτή της υδροατμοαπόσταξης, τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως από αρωματοποιούς» λέει η μία από τις τρεις χάριτες της ελληνικής ποτοποιίας και συνεχίζει: «Από το 2016 που γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Grace Gin και αφού ξεκίνησε η παραγωγή του, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις της εγχώριας αγοράς. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και στην αγορά εξωτερικού και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο, Βέλγιο ,Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Αμερική και Αυστραλία, έχοντας δημιουργήσει πιστό κοινό τόσο ανάμεσα σε καταναλωτές όσο και σε επαγγελματίες του χώρου, ενώ στην πορεία αυτού του ταξιδιού έχει διακριθεί σε πληθώρα αναγνωρισμένων διεθνών διαγωνισμών».
«Πώς το αντιμετωπίζουν σε χώρες όπως η Αγγλία, παραδείγματος χάρη, που το τζιν έχει ταυτιστεί με την κουλτούρα του τόπου;» ρωτάω και η Λίλα μου απαντάει με μια σειρά από διακρίσεις.
«Στην αρχή με δυσπιστία, “ελληνικό τζιν;”. Έπειτα με έκπληξη και τέλος με φανατική -σε πολλές περιπτώσεις- αποδοχή. Αυτή η αποδοχή μας δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο όπως και οι διακρίσεις και τα πολλαπλά βραβεία που το Grace Gin έχει κατακτήσει σε πολλούς αναγνωρισμένους διεθνής διαγωνισμούς όπως το Gold βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Europe Wine & Spirits Trophy 2021 και το Silver βραβείο στην κατηργορία World Spirit Competition στο διεθνή διαγωνισμό San Francisco 2020.
«Πέρα από τα πολλά βραβεία και διακρίσεις» εξηγεί η Λίλα «το Grace Gin είναι το παιδί τριών “μαμάδων” και φυσικά είμαστε και οι τρεις ιδιαίτερα περήφανες για αυτό. Κυρίως επειδή βιώνουμε στην διαδικασία παραγωγής του την αγάπη και το μεράκι που αργότερα γευόμαστε στη φιάλη του Grace Gin. Οι ιδιαίτερες τεχνικές και ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία του, το γεγονός ότι είναι 100% distilled, και φυσικά ο ξεκάθαρα Ελληνικός χαρακτήρας του προϊόντος, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του που μας κάνουν περήφανες».
«Ναι, υπάρχουν προτάσεις σερβιρίσματος»
«Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να πιει κάποιος το τζιν του;» ρωτάω ξανά αν και το απόλυτο αβέκ του για μένα είναι το τόνικ, με το γλυκόπικρο χάδι του.
«Κοιτάξτε, ναι, υπάρχουν προτάσεις σερβιρίσματος οι οποίες έχουν δοκιμαστεί ξανά και ξανά από επαγγελματίες προκειμένου να είναι γευστικές και ισορροπημένες. Το Grace π.χ, εμπεριέχει αρώματα εσπεριδοειδών, και άρα καλό θα ήταν να μην συναντηθεί σε ένα κοκτέιλ με γλυκά λικέρ που παραπέμπουν στην καραμέλα ή την σοκολάτα. Είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό τζιν που θέλει μια προσοχή στην πρόσμιξη. Από την άλλη, θέλουμε να διασκεδάσουμε μέσα από την δημιουργική διάθεση -και γιατί όχι, μέσα από μερικές γευστικές κακοτοπιές. Κάπως έτσι προκύπτουν οι νέες γευστικές προτάσεις. Δοκιμάστε, μυρίστε, αναδεύστε και βρείτε τον τρόπο σερβιρίσματος που ταιριάζει σ’ εσάς» λέει η Λίλα αφήνοντας σε μας την επιλογή του συνδυασμού. Η ίδια βάζει το τζιν.
*Το Grace Gin θα το βρει κάποιος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε επώνυμες κάβες, επιλεγμένα μπαρ, καθώς και στα περισσότερα duty free αεροδρόμια της χώρας. Ταυτόχρονα, το Grace Gin εξάγεται σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο, Βέλγιο ,Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Αμερική και Αυστραλία.