H Κεφαλονιά είναι μεγάλο και εύφορο νησί με μεγάλους ελαιώνες και αμπελώνες και από τη μεριά του χερσονήσου της Παλικής, εκεί που είναι το Ληξούρι, σημαντικές αγροτικές καλλιέργειες. Σημαντική παρουσία έχει και η κτηνοτροφία -υπάρχουν περίπου 1200 οικογένειες κτηνοτρόφων στο νησί που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και χοίρους.
Το κεφαλονίτικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ΠΓΕ και προέρχεται από τις ποικιλίες «ντόπια ελιά», ασπρολιά, η κορφολιά, ματολιά, Θιακό και κορωνέικη. Μεγάλη ιστορία στο νησί έχει η τυροκομία. Το παραδοσιακό τυρί της Κεφαλονιάς είναι η εξαιρετική φέτα που επίσημα ταυτοποιείται με το όνομα «Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς». Είναι ένα λευκό, μαλακό ή σκληρό τυρί και παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Ιδιαίτερο είναι και το διάσημο κεφαλονίτικο πικάντικο κεφαλοτύρι. Άλλα τυριά είναι η μυζήθρα, η μανουρομυζήθρα, η γραβιέρα, η πρέντζα (πικάντικη αλοιφή από τα τρίμματα της φέτας που μένουν στο βαρέλι, ελαιόλαδο και θυμάρι) και η στούμπα ή γκίζα (σε μορφή τρίμματος από το αιγοπρόβειο τυρόγαλα και φρέσκο κατσικίσιο γάλα).
Η Κεφαλονιά παράγει ένα από τα καλύτερα μέλια ελάτης με χαρακτηριστικό άρωμα που προέρχεται από την ενδημική Κεφαλληνιακή Ελάτη που φύεται στο όρος Αίνος. Παράγει επίσης ένα ανοιχτόχρωμο, ρευστό θυμαρίσιο μέλι και ανθόμελα. Τα παραδοσιακά εδέσματα της Κεφαλονιάς φέρουν σε μεγάλο βαθμό ιταλοπρεπή ονόματα που απηχούν τη μακρά κατοχή από τους Ενετούς. Ιδιαίτερη θέση έχει το άφθονο σκόρδο, τα κανελογαρύφαλλα που αρωματίζουν τη σάλτσα ντομάτα, το αρωματικό βότανο σάψυχο (μαντζουράνα) και το μάραθο.
Μοναδικές σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι οι κεφαλονίτικες πίτες. Εκτός από την πασίγνωστη κρεατόπιτα με τράγιο και χοιρινό κρέας ή και μοσχαρίσιο, ρύζι και χοντρό φύλλο, έχουν τη χταποδόπιτα, την πίτα με σουπιές, την μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο, την αγκιναρόπιτα και τις κλασικές χορτόπιτες και τυρόπιτες. Η αλιάδα όπως λένε τη σκορδαλιά είναι παραδοσιακά πολύ δυνατή και μπορεί να περιλαμβάνει ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο ή ζουμί από χταπόδι αν συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο ή το κρασάτο χταπόδι.
Άλλα χαρακτηριστικά εδέσματα είναι το «λαγωτό» (κουνέλι ή κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα γνωστό και ως «σοφιγάδο» ή «μπιάνκο» δηλαδή με λευκή λεμονάτη σάλτσα και πολύ σκόρδο), ο λαγός στιφάδο με κόκκινη σκορδάτη σάλτσα ή «σοφιγάδο», το μοσχάρι «προκάδο» (κοκκινιστό μοσχάρι που έχουν μπήξει στη σάρκα του σκόρδο και γαρύφαλλα), τα «τσιγαρίδια» (μαγειρευτό με αγριόχορτα, σπανάκι, σέσκουλα βλίτα, πολύ σκόρδο και ξύδι ή με ντομάτα) οι αγκινάρες γεμιστές με μάραθο, σκόρδο και ρύζι, η «ριγανάδα», που μοιάζει με τον ντάκο: φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένες, ραντισμένες με πολύ ελαιόλαδο και σκεπασμένες με τριμμένη ντομάτα, ρίγανη και πρέντζα.
Το πιο γνωστό τοπικό γλυκό -κέρασμα της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που φτιάχνονται από αμύγδαλα και ζάχαρη ενώ τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται με πάστα αμυγδάλου αρωματισμένη με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και καλύπτονται με φετούλες αμυγδάλου. Κλασικό σιροπιαστό γλυκό του ταψιού είναι η αμυγδαλόπιτα. Άλλα γλυκά είναι οι τηγανίτες με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα, το «κομφέτο» (παστοκύδωνο) και μια τεράστια ποικιλία από γλυκά του κουταλιού ανάμεσά τους και γλυκό του κουταλιού μούσμουλο («μέσκολα») και φυσικά η μουσταλευριά με ξηρούς καρπούς και σουσάμι.
Η Ρομπόλα είναι το πασίγνωστο κρασί του νησιού και πραγματικά η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό από τα νησιά που έχει μία ζώνη Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, με την ονομασία «Ρομπόλα Κεφαλληνίας». Ο οινικός χάρτης της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει αμπέλια και οινοποιεία κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού και τρεις οίνους με ονομασίες προέλευσης: ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ρομπόλα, ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Κεφαλονιάς και ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς. Παράγει επίσης τους οίνους ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου (Τοπικός Οίνος Πλαγιών Αίνου) και τους οίνους ΠΓΕ Μαντζαβινάτα (Τοπικός Οίνος Μαντζαβινάτων.
Ο «Συνεταιρισμός Ρομπόλα» διαθέτει δικό του επισκέψιμο οινοποιείο ενώ στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 20 επισκέψιμα οινοποιεία. Οι οίνοι Ρομπόλα, Μοσχάτο, Βοστιλίδι Τσαούσι, Θρηνιατικό, Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, παράγονται αποκλειστικά στην Κεφαλονιά.
Χερσώνας
Κρεατοταβέρνα-ψησταριά που σερβίρει κυρίως κρεατικά δικά τους, όπως δικά τους είναι και τα κηπευτικά και το ελαιόλαδο. Νοστιμότατα παϊδάκια κοτόπουλου, κεμπάπ, λουκάνικο εκτός από τις κλασικές μπριζόλες και το φιλέτο.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Τρωιανάτα (στο δρόμο προς τον Άγιο Γεράσιμο) , Τηλ: 693 349 2571
Il Borgo
Δίπλα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, με αυλίτσα και κληματαριά. Εκπληκτική θέα στο Ιόνιο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα. Μεσογειακή κουζίνα, τοπικά πιάτα, ψαρικά και γκουρμέ διάθεση. Κοκτέιλς και ωραία γλυκά. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και πρωινό.
Διεύθυνση: Aγίου Γεωργίου, Αργοστόλι, Τραυλιάτα, Τηλ: 2671 069800, facebook.com
Αμπελάκι
Καλαίσθητος χώρος, νόστιμη κουζίνα, με πολλά τοπικά πιάτα (θαυμάσια κρεατόπιτα, κόκορα κρασάτο, αλιάδα, κουνέλι λαγωτό) αλλά και μπέργκερς και φρέσκο ψάρι. Κρασί δικής τους παραγωγής.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Αργοστόλι, Μεταξά 26, Τηλ: 26713/01500, facebook.com
Τασία
Διάσημη ταβέρνα στην καρδιά του πανέμορφου λιμανιού του χωριού. Σερβίρει κρεατόπιτα, αστακομακαρονάδα, εποχικά μαγειρευτά, ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Φισκάρδο, Τηλ: 26740/41205, www.tassia.gr
Πλάτανος
Μπροστά στη θάλασσα, κάτω από ένα θεόρατο πλάτανο στην πλατεία του γραφικού χωριού
με θέα στο Κάστρο. Κλασικά ορεκτικά και νόστιμα μαγειρευτά με κρέατα από την οικογενειακή φάρμα όπου εκτρέφουν κατσίκια, χοιρινά και κουνέλια. Αρνάκι και γουρουνόπουλο στη λαδόκολλα, κουνέλι στιφάδο, κοκοράκι κοκκινιστό με λαχανικά του κήπου. Καταπληκτική κρεατόπιτα. Για το τέλος γλυκά ταψιού.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Άσσος, Τηλ: 2674051381, www.facebook.com
Ο Μάκης
Οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και σαράντα χρόνια με όμορφη αυλή. Καλομαγειρεμένα τοπικά εδέσματα – κουνέλι λαγωτό, θαυμάσια κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, ριγανάδα, τσιγαρίδια, δυνατή αλιάδα. Επίσης, πολλά κλασικά ελληνικά φαγητά (μουσακάς, πρασόπιτα) και πολλά ορεκτικά. Κρεατικά της ώρας (με δικά τους κρεατικά) και το καλοκαίρι ψητά στη σούβλα και το διάσημο ψητό γουρουνάκι στο φούρνο (τηλεφωνήστε για να μάθετε πότε το φτιάχνουν).
Διεύθυνση: Επτάνησα-Κεφαλονιά -Βασιλικάδες, (Ένωση), Τηλ: 2674 051556, www.facebook.com
Κυανή Ακτή
Ρομαντική ατμόσφαιρα, τέλεια θέα, πάνω σε ξύλινη εξέδρα μέσα στη θάλασσα. Σερβίρει φρέσκα ψάρια και όστρακα, μακαρονάδα με πετροσωλήνες, ωμά αλλά και τοπικά εδέσματα, κλασικά ελληνικά φαγητά και πολλούς μεζέδες.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Αργοστόλι, Ι. Μεταξά, Τηλ: 2671026680, facebook.com
Η καλύβα του Ψαρά
Κατοικία των ιδιοκτητών από το 1920 και ψαροταβέρνα από το 1978. Φρέσκα ψάρια στη σχάρα (μαρινάρονται πριν) και καλό τηγάνι (τα μπαρμπούνια είναι εξαιρετικά) συν σαλάτα ή χόρτα και πατάτες τηγανητές. Κακαβιά κατόπιν παραγγελίας.
Διεύθυνση: Κεφαλονιά, Ζόλα, Παραλία Αγία Κυριακή, Τηλ: 2671085105
Διαβάστε ακόμα:
Η Ελλάδα του Κρασιού -Κεφαλονιά: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες