Η Λευκάδα είναι αγαπημένος προορισμός του Ιονίου. Λίγο τα σμαραγδένια της νερά, λίγο η μορφολογία της, λίγο το φαγητό της, δεν είναι να απορεί κανείς για τη σταθερή δημοφιλία την οποία απολαμβάνει.

27

Όμως το προφίλ της Λευκάδας δεν περιορίζεται σε αυτό ενός διάσημου τουριστικού προορισμού δίπλα στη θάλασσα. Είναι, παράλληλα, κι ένα νησί με σημαντική ντόπια παραγωγή κι εκλεκτά τοπικά προϊόντα, άκρως γευστικά. Έτσι, κάθε επισκέπτης αξίζει να έχει μερικά από αυτά στις αποσκευές του φεύγοντας.

Μάλιστα, από το 2014 το νησί φιλοξενεί και το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί κανείς να γευτεί τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα, βρίσκοντας τις γεύσεις που του ταιριάζουν περισσότερο.

Το κρασί

Σίγουρα έχετε ακούσει για το κρασί της Λευκάδας, οπότε επιβάλλεται να το δοκιμάσετε ερχόμενοι εδώ. Άλλωστε είναι γνωστό ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς το κλήμα και το σταφύλι έχουν χαραχτεί σε διάφορα αρχαία νομίσματα του νησιού. Επιπλέον, ο γιατρός Απολλόδωρος ανέφερε τον 3ο αιώνα π.Χ. πως το συγκεκριμένο κρασί είναι το καλύτερο του κόσμου.

Έκτοτε, η καλλιέργεια του αμπελιού παγιώνεται και συνεχίζεται απρόσκοπτη και στα χρόνια της Ενετοκρατίας στο Ιόνιο, όταν η οικονομία του νησιού βασιζόταν κυρίως σε εξαγωγές κρασιού και προϊόντων ελιάς προς τη γειτονική μας Ιταλία. Η λευκή βαρδέα και η ερυθρή βερτζαμί ξεχωρίζουν ως οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες και ακολουθούν η μαυροδάφνη, η μαλαγουζιά, το πατρινό κλπ.

Σήμερα λειτουργούν 5 οινοποιεία στη Λευκάδα με το «Καρσάνικο», τη «Λευκαδίτικη Γη» και το «Σύφλογο» να είναι επισκέψιμα. Και επειδή το νησί τιμά τα προϊόντα του, πραγματοποιούνται και Γιορτές Κρασιού σε αρκετά από τα χωριά του.

Το λάδι

Καθώς η ελιά καλύπτει μεγάλες εκτάσεις του νησιού, ήταν αναμενόμενο πως το λάδι της Λευκάδας θα γινόταν ξακουστό. Όπως και με το αμπέλι, έτσι και η δική της καλλιέργεια ήταν διαδεδομένη εδώ από τα αρχαία χρόνια, πράγμα που μαρτυρούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας.

Αξίζει να ειπωθεί ότι στις απογραφές που έγιναν κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 καταγράφηκαν 1.123.000 ελαιόδεντρα στο νησί. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η απρολιά ή λευκολιά Λευκάδας. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο συναντάμε και τη μαυρολιά.

Στο χωριό Σύβρος, τέλος, θα βρείτε και το Μουσείο Ελιάς «Fabbriaca», το οποίο θα σας ξεναγήσει στον μαγευτικό κόσμο της ελιάς και του λαδιού.

Τα όσπρια της Λευκάδας

Το νησί έχει αρκετά είδη οσπρίων (φασόλια, για παράδειγμα, ή ρεβύθια), όμως τα πιο γνωστά είναι αναμφίβολα οι φακές και τα λαθύρια.

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου διοργανώνεται και Γιορτή της Φακής στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. Άλλωστε η φακή Εγκλουβής είναι πανελλαδικώς ξακουστή, οπότε αν επισκεφτείτε το νησί σίγουρα πρέπει να γυρίσετε με μία (ή περισσότερες) συσκευασίες από αυτά τα δημοφιλή και νοστιμότατα όσπρια. Καλλιεργούνται στο οροπέδιο δυτικά της Εγκλουβής, που είναι και το πιο ορεινό χωριό του νησιού. Μάλιστα, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων υπήρχε εκεί υδροβιότοπος, ο οποίος αποξηράθηκε.

Τα λαθύρια, από την άλλη, είναι ένα είδος οσπρίου που παράγεται κοντά στην Καρυά. Πρόκειται για βιολογικό προϊόν, καθώς καλλιεργείται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Μαγειρεύεται εύκολα κι έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα.

Μέλι

Εξίσου γνωστό είναι και το θυμαρίσιο μέλι της Λευκάδας, η παραγωγή του οποίου γίνεται στα νοτιοδυτικά του νησιού. Στην Παλιοκατούνα, λ.χ., υπάρχει το μελισσοκομείο «Μέλι 51» του Βασίλη Σολδάτου, που είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού.

Επιπλέον, κάθε Αύγουστο διοργανώνεται και Γιορτή Μελιού στο Δράγανο, όπου προσφέρονται στους επισκέπτες διάφορα εδέσματα με βάση το μέλι. Άλλωστε, το νησί είναι γνωστό για το παστέλι του, όπως και για ένα ντόπιο μαντολάτο με ξηρούς καρπούς.

Σαλάμι και Λουκάνικα

Ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας η Λευκάδα «βγάζει» σαλάμι. Η παράδοση αναφέρει ότι γνώστες της παρασκευής του ήρθαν εκεί απευθείας από την Ιταλία, ώστε να διδάξουν στους ντόπιους την τέχνη και τους τρόπους του.

Η επεξεργασία γίνεται με άριστης ποιότητας υλικά και το κλίμα του νησιού συμβάλλει τα μέγιστα σε ένα φημισμένο προϊόν, που φτιάχνεται αποκλειστικά στη Λευκάδα. Καθώς η διαδικασία του λουκάνικου είναι παρόμοια, ήταν μονόδρομος ώστε να ξεκινήσει η σχετική παραγωγή.

Λαδόπιτα

Η λευκαδίτικη Λαδόπιτα είναι ένα ακόμα τοπικό έδεσμα ξακουστό σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται «έδεσμα χαράς», καθώς αποτελεί κέρασμα σε γάμους και βαφτίσεις –χρησιμοποιείται όμως και ως βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά.

Τη λαδόπιτα θα τη βρείτε παντού στο νησί, σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία, ενώ θα σας την προσφέρουν και στα πιο τουριστικά μέρη.

Λικέρ Ροζολί

Η λίστα μας ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό λικέρ Ροζολί. Πρόκειται για ένα απεριτίφ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως και στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στη μαγειρική.

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με το κίτρο, τα φρούτα και την κανέλα του χαρίζει πλούσια γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Η παρασκευή του έχει τις ρίζες της στην Ενετοκρατία, με το ποτό να συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα προϊόντα που παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες του νησιού.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα τοπικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Λευκάδα. Σειρά έχουν λ.χ. το αυγοτάραχο, η σουμάδα, αλλά και εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Είτε λοιπόν ως δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα, είτε ως σουβενίρ για εσάς τους ίδιους, όταν πάτε εκεί αξίζει να αναζητήσετε κάποιο από τα παραπάνω.

Διαβάστε ακόμα:

Οι παραλίες της Δυτικής Λευκάδας – Ωδή στο απέραντο γαλάζιο

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα: Ιστορικό σύμβολο, επιβλητικό οχυρό, σημαντικό μνημείο

Λευκάδα: 10 ξενοδοχεία-ησυχαστήρια στο νησί των ποιητών