Είναι μια αληθινά πρωτοποριακή μπίρα, πρώτη του είδους της στην Ελλάδα, που παρασκευάζεται από κάστανα, ως προϊόν μιας συνεργασίας μεταξύ της Ζυθοποιίας Πηνειού «LoLa!» με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίβοιας –το μεγαλύτερο χωριό στον Δήμο Αγιάς της Λάρισας. Το όνομά της είναι Loches και προκύπτει από τον συνδυασμό της πρώτης συλλαβής του «LoLa!» και της πρώτης συλλαβής από την αγγλική λέξη για το κάστανο («chestnut»).

24

Πρόκειται για μια εξαιρετική Chestnut Amper Ale με κοκκινωπό-κεχριμπαρένιο χρώμα και γλυκιά επίγευση, η οποία χαρακτηρίζεται από αρώματα καραμέλας βουτύρου και ψημένης κόρας ψωμιού. Έχει ξηροκαρπάτη γεύση μαζί με καραμέλα, ενώ έντονη είναι φυσικά και η παρουσία του κάστανου.

O κ. Γιώργος Πέτρου –πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού «LoLa!»– είναι ένας μειλίχιος, ψηλόσωμος άνδρας, με δυνατή προσωπικότητα, εραστής του καλού ποτού και του φαγητού. «Η Loches είναι ένα πρότζεκτ που στοχεύει στην ανάδειξη του φημισμένου κάστανου της Μελίβοιας μέσα από την απόλαυση μιας εξαιρετικής μπίρας», μας λέει καθώς καθόμαστε στον ζεστό χώρο γευσιγνωσίας του πολύ όμορφου και μοντέρνου κτιρίου της ζυθοποιίας, στην είσοδο της Λάρισας (7ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Λάρισας-Συκουρίου, 2410 575710, www.pineiosbrewery.gr/).

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(219340)
      ["id"]=>
      int(219340)
      ["title"]=>
      string(10) "Loches_01a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Loches_01a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1239056)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a.jpg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/loches-mia-pragmatika-monadiki-mpira-apo-ti/attachment/loches_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(121) "




Ο Γιώργος Πέτρου, της Ζυθοποιίας Πηνειού «LoLa!». Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "loches_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(219217)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:12:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:13:56"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_01a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο δρόμος προς τη «LoLa!»

«Δεν ήταν και πολύ εύκολη η παραγωγή αυτής της ξεχωριστής μπίρας σε εμπορικό επίπεδο», συνεχίζει ο κ. Πέτρου, «καθώς στη δημιουργία της συμμετέχει αλεύρι και νιφάδες κάστανου και/ή μέλι καστανιάς και ήταν η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια προσπάθεια στη χώρα». Πραγματικά, αν και στην Ελλάδα η μπίρα από κάστανο θεωρείται κάτι το μοναδικό, στο εξωτερικό είναι κάτι που ήδη υπάρχει και διαπρέπει. Στην Ευρώπη, λ.χ., φτιάχνεται μπίρα με κάστανο στην κεντρική και νότια Ιταλία, αλλά και στη νότια Γαλλία –κυρίως στην Κορσική, η οποία είναι μεγάλη καστανοπαραγωγός περιοχή. Εκτός Ευρώπης, πάλι, τέτοια μπίρα παράγει και η Ιαπωνία, χώρα που διαθέτει απέραντους καστανεώνες.

Ο κ. Πέτρου, τώρα, έχει μακρά ιστορία αγάπης με τη μπίρα, αν και επαγγελματικά προέρχεται από τον τελείως διαφορετικό χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων –με σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στην Αγγλία στην εκπαίδευση από απόσταση. «Έχω υπάρξει οικοζυθοποιός για πολλά χρόνια», μας λέει, «έφτιαχνα μπίρα ερασιτεχνικά διότι μου άρεσε και την τιμούσα. Επίσης, έχω επισκεφθεί δεκάδες ζυθοποιεία σε όλη την Ευρώπη μα και εκτός Ευρώπης και ήταν πάντα για μένα μια μεγάλη απόλαυση. Οι Εγγλέζοι λένε “Κάθε φρατζόλα ψωμιού είναι μια τραγική ιστορία ενός σπόρου που θα μπορούσε να έχει γίνει μια μπίρα …αλλά δεν έγινε”. Εγώ, πάλι, είμαι Θεσσαλός, ζω στην καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου, μέσα σε μια θάλασσα από σπόρους. Οπότε κάτι έπρεπε να κάνω», προσθέτει γελώντας.

Αυτή η ενασχόληση, που ξεκίνησε σαν χόμπι, πέρασε έπειτα σε επαγγελματικό επίπεδο όταν κάποια στιγμή εντόπισε ένα κενό στον χώρο του επιχειρείν στη Λάρισα. Κουβέντιασε λοιπόν το θέμα με δύο στενούς φίλους από τα φοιτητικά του χρόνια, τον Νίκο Πιτσούλη και τον Βασίλη Ζάρκο (οι οποίοι στην πορεία έγιναν συνέταιροι) και η συνέχεια είναι γνωστή: το 2019 γεννιέται η πολύ καλή και πολύ αγαπητή Ζυθοποιία Πηνειού «LoLa!», δικαιώνοντας τη ρήση του Διονύση Σαββόπουλου ότι ιστορία στην Ελλάδα γράφουν οι παρέες.

«Εγώ απλώς έχω την τιμή να συντονίζω το όλο εγχείρημα», λέει ο κ. Πέτρου. Και, ως οικονομολόγος, εξηγεί πώς, από τη στιγμή που το αποφάσισαν, ήταν πλέον υποχρεωτικό να υιοθετήσουν μια think big προσέγγιση: «η μπίρα είναι ένα προϊόν που, όσο καλύτερος είναι ο εξοπλισμός, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η σταθερότητά της. Προχωρήσαμε λοιπόν σε μια ολοκληρωμένη επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ (ίσως και παραπάνω), με βάση τρεις άξονες».

Ο πρώτος άξονας ήταν το πολύ όμορφο κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε εξαρχής –και εξωτερικά και εσωτερικά– για να φιλοξενήσει ζυθοποιείο, περιλαμβάνοντας τον χώρο της παραγωγής, της γευσιγνωσίας και της διακίνησης. «Θέλαμε να μπορεί να βλέπει ο κόσμος πώς παρασκευάζεται η μπίρα, διότι όλοι ξέρουν για το κρασί, αλλά όχι για τη μπίρα. Παράλληλα, βέβαια, έπρεπε να μπορεί κανείς να δοκιμάζει τα προϊόντα, σε έναν φιλόξενο χώρο».

Μετά, οι τρεις συνέταιροι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν κατά το δυνατόν τοπικές πρώτες ύλες. «Ενώ το κριθάρι και το σιτάρι από όπου έρχεται η βύνη του κριθαριού και του σιταριού προέρχονται φυσικά από τον Θεσσαλικό Κάμπο», μας λέει ο κ. Πέτρου, «ο λυκίσκος δεν παράγεται στην Ελλάδα, διότι θέλει υγρό κλίμα και όχι πολλή ζέστη. Οπότε τον εισάγουμε. Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, κατορθώσαμε ώστε το 100% των εργαζομένων να είναι από την περιοχή μας».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(219348)
      ["id"]=>
      int(219348)
      ["title"]=>
      string(10) "Loches_04a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Loches_04a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1229557)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a.jpg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/loches-mia-pragmatika-monadiki-mpira-apo-ti/attachment/loches_04a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(97) "Πρώτες ύλες από τον Θεσσαλικό Κάμπο. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "loches_04a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(219217)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:12:48"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:15:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_04a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο τρίτος άξονας, έπειτα, ήταν να προσφέρουν αναγνωρισιμότητα στο προϊόν, κυρίως εντός Λάρισας: «κάναμε πράξη την ένδειξη “τοπική μπύρα”. Οργανώσαμε –και οργανώνουμε– εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο ζυθοποιείο. Για παράδειγμα, φέρνουμε το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης και τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. Θέλουμε να τους βάλουμε στο παιχνίδι και να προτείνουν τις μπίρες μας στους επισκέπτες τους. Ως ένα προϊόν craft, πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που δεν έχει σχέση με την ποσότητα αλλά με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες του τόπου, τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την εξαιρετικά επιμελημένη παραγωγή».

Το όνομα «LoLa!» (Λόλα), άλλωστε, είναι εύκολο και το θυμόμαστε όλοι, εξαιτίας μιας σειράς άσχετων μα ευχάριστων, σέξι, νοσταλγικών και πολιτιστικών συνειρμών: από το «Λόλα να ένα μήλο» του αναγνωστικού, τα «Καλά Παιδιά», τη σέξι θεία Λόλα του Νίκου Καρβέλα, τη Λολίτα στο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, την ταινιάρα «Λόλα της Τρούμπας», με τη φοβερή Τζένη Καρέζη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(219352)
      ["id"]=>
      int(219352)
      ["title"]=>
      string(10) "Loches_05a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Loches_05a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1799986)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a.jpg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/loches-mia-pragmatika-monadiki-mpira-apo-ti/attachment/loches_05a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(115) "Μπίρα «LoLa!», σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "loches_05a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(219217)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:13:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:16:52"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2530)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-198x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(198)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-768x1166.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1166)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-675x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(675)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-1012x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1012)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_05a-1349x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1349)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Αρχικά, πάντως, το όνομα είχε πιο σοφιστικέ προέλευση. Ενώθηκαν δηλαδή οι πρώτες συλλαβές των αγγλικών λέξεων longitude (γεωγραφικό μήκος) και langitude (γεωγραφικό πλάτος), ώστε να επιτυγχάνεται μια αναφορά στις γεωγραφικές συντεταγμένες του ζυθοποιείου. Στη συνέχεια, σε μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Πέτρου, ένας δημοσιογράφος πρότεινε το πιο απλό «Love Larissa». Κι αυτό ήταν που υιοθετήθηκε τελικά ως προέλευση του ονόματος, αν και το ακουστικό και το οπτικό αποτέλεσμα στο λατινικό αλφάβητο είναι το ίδιο.

Η παραγωγή του ζυθοποιείου, από εκεί και πέρα, αναπτύσσεται σε τρία ξεχωριστά πρότζεκτ. Το ένα είναι η παραγωγή της μπίρας «LoLa!» σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις. Το δεύτερο το κάνουν σε συνεργασία με άλλα μικρά ζυθοποιεία, λόγω του καλού εξοπλισμού που διαθέτουν. Και το τρίτο είναι το λεγόμενο «Local Project», το οποίο εκφράζει πλήρως τη βασική φιλοσοφία της επιχείρησης για τη χρήση τοπικών πρώτων υλών.

Πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα

Μέχρι τώρα, το «Local Project» περιλαμβάνει τρεις μπίρες, ανάμεσά τους και τη μοναδική, ολοκαίνουρια και πρωτοποριακή Loches, που παρουσιάσαμε πιο πάνω. Οι άλλες δύο είναι η Lola Corphes –τύπου ale με βότανα (τσάι και φασκόμηλο από τον Όλυμπο) που τα παράγει η εταιρεία «Κορφές»– και η Campos: τύπου lager, παραγόμενη από θεσσαλικό κριθάρι.

Όσον αφορά τη Loches, να προσθέσουμε εδώ ότι το κάστανο Μελιβοίας είναι υψηλοτάτης ποιότητας κι έχει ήδη πάρει τον δρόμο της αναγνώρισης ως προϊόν ΠΟΠ –θα είναι το πρώτο ΠΟΠ κάστανο στην Ελλάδα. Το προμηθεύονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας, που διαχειρίζεται και το εξίσου διάσημο μήλο Αγιάς, όπως και το ντόπιο ρόδι. Και τα δύο, εντωμεταξύ, τα μελετούν ώστε να αποτελέσουν μέρος του επόμενου πρότζεκτ τους. Η μπίρα Loches βγήκε ήδη στην αγορά (στις αρχές του Φλεβάρη) και πλέον διακινείται σε ολόκληρη τη χώρα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(219360)
      ["id"]=>
      int(219360)
      ["title"]=>
      string(10) "Loches_07a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Loches_07a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1348160)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a.jpg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/loches-mia-pragmatika-monadiki-mpira-apo-ti/attachment/loches_07a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(132) "Η Campos είναι τύπου lager, παραγόμενη από θεσσαλικό κριθάρι. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "loches_07a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(219217)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:13:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-04-25 09:17:59"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/04/Loches_07a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ρωτάμε τον κ. Πέτρου ποιος φτιάχνει τις συνταγές. «Έχουμε δύο πολύ καλούς και καλοσπούδαστους ζυθοποιούς, ντόπια παιδιά, που τις δημιουργούν –κι εγώ δίνω την τελική έγκριση», εξηγεί. Η μέρα της δοκιμής, πάντως, έχει σασπένς κι έναν εορταστικό, πληθωρικό χαρακτήρα: οργανώνουν ζυθογνωσία αλλά και foodpearing και καλούν ανθρώπους σχετικούς με την εστίαση και τον τουρισμό. «Για παράδειγμα, όταν δοκιμάζαμε την κόκκινη Lola, είχαμε φέρει μια ντόπια φέτα. Και όταν δοκιμάζαμε τη Loches την ταιριάξαμε με τις πίτες μας, με φαγητά με κυνήγι, με έντονα τυριά και με τα ντόπια αλλαντικά του Θωμά Ντούμα, ο οποίος εκτρέφει βίσονες και μαύρο χοίρο. Κι αν κάποιος έχει μια πρόταση πάνω στη γεύση ή στο άρωμα, ακούγεται. Λαμβάνεται υπόψη».

Στην πραγματικότητα, η Ζυθοποιία Πηνειού «LoLa!» καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετέχει σε ρόλο οιονεί συνδημιουργού. «Έχουμε υιοθετήσει μια διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε εμάς και στον κόσμο γύρω μας. Και γενικά ό,τι μπορούμε, το κάνουμε», λέει χαμογελώντας ο Γιώργος Πέτρου. Είναι ευχαριστημένοι λοιπόν από το ποιοτικό και οικονομικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους; «Δεν πήγαμε να βιοποριστούμε, ούτε να πλουτίσουμε από αυτή τη διαδικασία: έχει ένα έντονο στοιχείο αγάπης. Ίσως με τη δουλειά που έχουμε ρίξει να ήμασταν πλούσιοι αν βρισκόμασταν σε κάποια άλλη γωνιά της Ελλάδας ή και της Ευρώπης. Όμως είναι η ποιότητα της ζωής και η ανταπόκριση της πόλης που μετράει».

Ο ίδιος είναι γέννημα-θρέμμα Λαρισαίος, με πατέρα από τη Φαρκαδώνα Τρικάλων και μητέρα από τον Παλαμά Καρδίτσας. «Μου αρέσει η Λάρισα. Είναι οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, βρίσκεται στην καρδιά της χώρας. Είναι μια ιδανική πόλη για να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις παιδιά και κρατάει τους νέους της. Οι νέοι, μάλιστα, αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ενεργό και επιλεκτικό, το οποίο αναζητά και αναγνωρίζει το καινούριο και το ποιοτικό. Γενικά, η πόλη ανταποκρίνεται στην προσπάθειά μας, ο κόσμος μας έχει στηρίξει. Άλλωστε το ότι η εστίαση εξακοντίστηκε μετά τον εγκλεισμό λόγω covid, με διάθεση μοντέρνα και πολυδιάστατη, αβαντάρει τις μπίρες αυτού του είδους».

Αν πάτε λοιπόν στη Λάρισα, ετοιμαστείτε να απολαύσετε υπέροχη μπίρα μαζί με τα παϊδάκια σας, τα ψαρικά σας ή τη μοντέρνα ελληνική και fusion κουζίνα που προσφέρει σε υψηλή ποιότητα η πόλη. Στο site της «LoLa!» θα δείτε όλα τα προϊόντα που παράγει η ζυθοποιία, ενώ θα διαβάσετε λεπτομέρειες για τη γεύση τους, το άρωμά τους και με τι συνδυάζονται. Θα βρείτε ακόμα και ποιο κατάστημα κοντά σας τα πουλάει. Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τους, συνοδεία μιας απολαυστικής γευσιγνωσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σκήτη, Μελίβοια, Πολυδένδρι, Σωτηρίτσα, Καρίτσα: Στην πιο πράσινη μεριά του Κισσάβου

Θωμάς Ντούμας: Ο «γητευτής» των βισόνων στη Λάρισα

Τα καλύτερα εστιατόρια της Λάρισας: Μια σφαιρική γαστρο-οινική εμπειρία