Η βόλτα στη Χώρα της Κύθνου περιλαμβάνει πολλές στάσεις για φωτογραφίες και ποσταρίσματα στο ίνσταγκραμ. Παίρνεις ένα από τα σοκάκια και ξαφνικά μέσα από γραφικές καμάρες, λευκές αυλές, ανθισμένες μπουκαμβίλιες βρίσκεσαι σε κάποιο ξέφωτο.
Σε ένα προαύλιο μας εκκλησίας, σε μια μικρή πλατεία. Και μετά χάνεσαι ξανά στα στενά και πάλι αυτά θα σε βγάλουν σε κάποιο άλλο ξέφωτο. Διαφορετικό από το προηγούμενο αλλά εξίσου όμορφο. Σε ένα από αυτά τα πολλά «ανοίγματα» του οικισμού της Χώρας βρίσκεται και η Μαργιώρα ένα γοητευτικό café wine bar που μετράει μόλις τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.
Η Μαργιώρα στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό που χρονολογείται από το 1866. Υπεύθυνος για αυτή είναι ο Φώντας Διαλεισμάς που κατάγεται από το νησί. Μάλιστα το εν λόγω οίκημα άνηκε στην οικογένεια του, στην προ-γιαγιά του, την Μαργιώρα (εξ ου και το όνομα), όπως και τα τριγύρω κτήρια της πλατείας που παλιότερα στέγαζαν ένα ιατρείο και ένα πανδοχείο.
Ας επιστρέψουμε όμως στο σήμερα. Ο Φώντας, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, πάντα ήθελε να φτιάξει κάτι που να ξεχωρίζει στο νησί. Έτσι αφού ανακαίνισε πλήρως το παλιό οικογενειακό σπίτι, βρήκε και τους κατάλληλους συνεργάτες και άνοιξε αυτό το café wine bar.
Η περσινή χρόνια μπορεί να ήταν κάπως παράξενη και δύσκολη, όμως τους έδωσε το χρόνο να δούνε τις αδυναμίες και να ανασυνταχθούν. Έτσι φέτος ξεκινούν να σερβίρουν από νωρίς πρωινό, που βασίζεται πάνω στα κυκλαδίτικα προϊόντα και καφέ –σε αυτό το κομμάτι συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία καφέ taf. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια από τις χειροποίητες πίτες που τις φτιάχνουν καθημερινά (λάτρεψα την κολοκυθόπιτα με την τραγανή ζύμη χαρουπιού και τους ανθούς κολοκυθιού), τον πληθωρικό καγιανά με λούζα από την Τήνο ή το λαχταριστό σάντουιτς με το λουκάνικό Μυκόνου και το αυγό.
Και αν θέλετε να ξεκινήσετε γλυκά την μέρα σας, τότε σας προτείνω τις γλυκές τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι Κύθνου, βιολογικό ταχίνι και τραγανό φυστικοβούτυρο Χίου. Στην ίδια κυκλαδίτικη φιλοσοφία κυμαίνεται και ο βραδινός κατάλογος, την επιμέλεια του οποίου έχει ο σεφ Άρης Ρούσσος όπως άλλωστε και του πρωινού. Η κρύα σούπα ντομάτας με το αρωματικό τσίλι είναι πολύ νόστιμη, το ίδιο και οι μπουκιές μπακαλιάρου με την ελαφριά μους σκορδαλιάς. Ενδιαφέρον επίσης έχει και το φρέσκο ραβιόλι γεμιστό με ανθότυρο Σύρου, βασιλικό και τοματίνια αλλά και το γιουβέτσι θαλασσινών με ούζο, μάραθο και μπρικ.
Μεγάλη σημασία έχουν δώσει και στα κρασιά –σας ανέφερα και πιο πάνω είναι wine bar μεταξύ των άλλων. Στο κελάρι της Μαργιώρας, φιλοξενούνται πάνω από 51 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα την επιλογή των οποίων έχει κάνει ο οινολόγος Άρης Σκλαβενίτης. Όμως φέτος είπαν να δώσουν και μεγαλύτερη προσοχή και στο πότο. Έτσι, συνεργάστηκαν με τον bar manager και βραβευμένο bartender του Μr Fox, Πάνο Κανατσούλη, ο οποίος ετοίμασε μια λίστα με οκτώ signature cocktails και τρία spritzes. Δοκιμάστε το Open sesame με βότκα, καρδάμαμο, τζιντζερ και σουσάμι, την δροσερή Cucu-Rucu Paloma αλλά και το Margioroni που είναι μια νόστιμη παραλλαγή του Negroni.
Αν βρεθείτε λοιπόν στη Κύθνο για ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ή για τις διακοπές σας, μια βόλτα από την Μαργιώρα θα πρέπει να την κάνετε. Να καθίσετε είτε στην πίσω αυλή, είτε στην μπροστινή ή ακόμα στα τραπέζια που βγάζουν έξω στην πλατεία και να απολαύσετε την ηρεμία και την ομορφιά που χαρίζει αυτό το νησί. Και όταν είναι να φύγετε, κάντε μια βόλτα από το κατάστημα delicatessen που έχουν για να προμηθευτείτε πολλά καλούδια από τις Κυκλάδες.
Μαργιώρα, Χώρα, Κύθνος, τηλ. 2281031809