Ανηφορίζοντας τις δυτικές πλαγιές της Ροδόπης, από την πόλη της Δράμας προς το φημισμένο και προστατευόμενο δάσος της Ελατιάς, ο «φιδίσιος» δρόμος διέρχεται από το Σιδηρόνερο. Ένα μικρό χωριό 200 μόλις κατοίκων, αμέσως μετά την επιβλητική γέφυρα των Παπάδων στον ποταμό Νέστο. Κτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το χωριό θωρείται «κόμβος» στην ορεινή περιοχή όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και έχει τον περισσότερο πληθυσμό, αλλά και επειδή λειτουργεί εκεί το πολυκατάστημα -κυριολεκτικά- «Λάλος» του ντόπιου Παναγιώτη Γρηγοριάδη, που σαν περάσεις το κατώφλι του «χάνεσαι».
Μανιτάρια Σιδηρόνερου
Παντοπωλείο, υλικά οικοδομών, κάβα, ταχυδρομικό πρακτορείο, καφετέρια, μπαρ και έδρα του «Sidironero Mushrooms Land». Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που αναδεικνύει και προωθεί τα βρώσιμα μανιτάρια, που ευδοκιμούν στην γύρω περιοχή και στο δάσος της Ελατιάς, με τη σπάνια -στην Ελλάδα- ερυθρελάτη που μάλιστα συντελεί στην μοναδικότητα ορισμένων μανιταριών. Η ορεινή περιοχή της Δράμας θεωρείται «παράδεισος» για τους μανιταρόφιλους, αφού ο τόπος είναι αραιοκατοικημένος, καθαρός και χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Στα ράφια της επιχείρησης δοχεία με αποξηραμένα μανιτάρια που συλλέγει η οικογένεια Γρηγοριάδη και πολλά παρασκευάσματα από διάφορους μεταποιητές όπως κασέρι με τρούφα και πορτσίνι, γραβιέρα με τρούφα και το must: αιγοπρόβειο βούτυρο με άρωμα τρούφας. Επίσης, ζυμαρικά με μανιτάρια, αλλά και λάδι τρούφας.
Από την πρώτη στιγμή που θα γνωρίσεις τον Παναγιώτη αντιλαμβάνεσαι το πάθος και την αγάπη του για τα μανιτάρια. Ποια είναι αυτά που ευδοκιμούν και συλλέγει και παρασκευάζει; Κανθαρέλα, βωλίτης, ερύγγιος, γκριφόλα φροντόζα, μαύρη και χρυσή τρομπέτα, αμανίτης κοκκινίζων, αγαρικοί, μορχέλα και βέβαια τρούφα. Για κάθε μανιτάρι έχει κάτι να σου πει. Που θα το βρεις, τα «μυστικά» του, αλλά και πως μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική γαστρονομική απόλαυση.
Ο Παναγιώτης, που μεγάλωσε στα χώματα αυτά, γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τις πλαγιές και τα λιβάδια του βουνού που «οργώνει» καθημερινά γεμίζοντας τα καλάθια του με μανιτάρια. Όπως λέει είναι σημαντικό να γνωρίζει ο μανιταροσυλλέκτης τον βιότοπο του κάθε είδους μανιταριού και τη χρονική περίοδο που βγαίνει, για να εξορμήσει και να τα συλλέξει. Μια εξόρμηση μαζί του στη άγρια φύση, αποτελεί ευκαιρία για ένα «σεμινάριο» γνώσης όχι μόνο για τα άγρια μανιτάρια, αλλά και για το περιβάλλον, τη φύση, καθώς και τη διατροφή. «Όλα αλληλένδετα μεταξύ τους» όπως λέει με νόημα.
Ο ίδιος αφιέρωσε ώρες ολόκληρες προκειμένου να εκπαιδευτεί και να γνωρίσει τα μανιτάρια και τον μικρόκοσμό τους, ακόμη και με κλειστά μάτια. Εξάλλου «με τα μανιτάρια δεν μπορείς να παίζεις», μια και υπάρχουν και αυτά που η βρώση τους μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Γι’ αυτό η μανιταροσυλλογή απαιτεί προσοχή και σοβαρότητα. Εξού και το moto του σωστού μανιταροσυλλέκτη. «Μαζεύω αυστηρά ό,τι γνωρίζω».
Oικογενειακή υπόθεση
Η συλλογή των μανιταριών ξεκίνησε σαν χόμπι πριν χρόνια από τον Παναγιώτη και κατέληξε σήμερα μία από τις πλέον σοβαρές μικρές επιχειρήσεις του είδους, προμηθεύοντας με μανιτάρια gourmet κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων, αλλά και ιδιώτες. Είτε χορτοφάγους, είτε λάτρεις του καλού φαγητού. «Το «Sidironero Mushrooms Land», είναι τρόπος ζωής και προσωπικής φιλοσοφίας, ενός απόλυτα φυσικού προϊόντος, του άγριου μανιταριού» λέει επισημαίνοντας πως: «δεν γνωρίζουμε απλώς το άγριο μανιτάρι, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε λίγο λίγο μια άλλη νοοτροπία για την διατροφή, την ευλογία της ανοιχτής φύσης, μέσα από τις αρχές της απλής και ορθολογικής ζωής. Είναι ώρα να επιστρέψουμε στην φύση και στην ιερότητά της».
Η «Sidironero Mushrooms Land» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Εκτός από τον Παναγιώτη, η σύζυγος του Άννα, η μεγαλύτερη κόρη Σοφία, η μεσαία κόρη Μαρίνα και ο Βενιαμίν της οικογένειας Λάζαρος ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών, την παρασκευή προϊόντων και την προώθηση τους στην αγορά, κάνοντας γνωστό το brand «Μανιτάρια Σιδηρόνερου» εντός και εκτός συνόρων. Πολύτιμος βοηθός του Παναγιώτη είναι η Λάρα. Ένα γεροδεμένο, μεγαλόσωμο σκυλί Κάνε Κόρσο, που έχει εκπαιδευτεί και εντοπίζει Τρούφες μέσα στη γη.
Για χρόνια ολόκληρα ο Παναγιώτης ζούσε και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην πόλη της Δράμας. Το 2006 αποφάσισε να επιστρέψει μόνιμα στο Σιδηρόνερο, βάζοντας στόχο να αναδείξει τα μανιτάρια ως τοπικό προϊόν της Δράμας γενικότερα. Σήμερα δεν συλλέγει και εμπορεύεται μονάχα μανιτάρια, αλλά αποτελεί μια πηγή γνώσης για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στον μαγικό κόσμο της μανιταροσυλλογής.
Γι’ αυτό και σε συνεργασία με τo δίκτυο «Drama4Seasons», διοργανώνονται συχνά μανιταροεξορμήσεις στην άγρια φύση της Ελατιάς, συνδυάζοντας πεζοπορία, μύηση στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών και μανιταρογευσία στον «Λάλο», με μοναδικά πιάτα που επιμελείται ο ίδιος και η σύζυγός του Άννα.
Από αυτά που ξεχωρίζουν: Τηγανιά από άγρια μανιτάρια Σιδηρόνερου, κριθαρότο με Γκριφόλα Φροντόζα και Τρούφα, συνοδευόμενα από κατσικίσιο τυρί πουδραρισμένο με πούδρα Βωλίτη και μπουσκέτες με τρουφοβούτυρο. Μπορείτε να απολαύσετε τα μοναδικά πιάτα -κυριολεκτικά «δυναμίτες» γεύσεων και αρωμάτων- στον «Λάλο» στο Σιδηρόνερο, αφού πρώτα συνεννοηθείτε τηλεφωνικά με τον Παναγιώτη στο 6977500821.
Για την εξόρμησή σας στην Ελατιά και γενικότερα στον πανέμορφο νομό Δράμας, μπορείτε να ενημερωθείτε επίσης από τον πλήρη οδηγό visit-drama της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Από τους καλύτερους διαδικτυακούς οδηγούς στη χώρα.
Πληροφορίες:
www.mushroomsland.gr
www.visit-drama.com
www.facebook.com/Drama4Seasons
Διαβάστε ακόμα:
Η Δράμα και οι γεύσεις της: Μία πόλη με πολυποίκιλη γαστρονομική κληρονομιά
Αποστολή στη Δράμα: Τα Χειμερινά Χρώματα της Φύσης στον Νέστο και στο δάσος της Ελατιάς