Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και ο Οδηγός Michelin για το 2024 έρχεται να αναδείξει την ποιότητα και την καινοτομία της αθηναϊκής κουζίνας, επιβεβαιώνοντας την πόλη ως έναν από τους πιο δυναμικούς γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Με 36 εστιατόρια να συμπεριλαμβάνονται φέτος στην περιζήτητη λίστα, η Αθήνα καταφέρνει για ακόμη μία χρονιά να εντυπωσιάσει με την ποικιλία και την εξαιρετική ποιότητα των γεύσεών της.
Δύο Αστέρια: Μια συνεχής υψηλή απόδοση
Το Delta, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπαζαχαρία, διατηρεί για δεύτερη χρονιά την υψηλή διάκριση των δύο αστεριών. Το εστιατόριο, γνωστό για τη μοντέρνα προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του και την αφοσίωσή του στην ποιότητα των πρώτων υλών. Το Delta παραμένει μία από τις κορυφαίες γαστρονομικές προτάσεις στην πόλη, κερδίζοντας αναγνώριση τόσο για την αριστοτεχνική εκτέλεση όσο και για τη δημιουργικότητα του μενού του.
Ένα Αστέρι: Η ποιότητα σε όλη την πόλη
Ο φετινός Οδηγός Michelin επιβεβαιώνει τη θέση πολλών εστιατορίων της Αθήνας στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας, με 11 εστιατόρια να αποσπούν το βραβείο του ενός αστεριού. Ανάμεσά τους, το Makris Athens, το οποίο προστίθεται στη λίστα με σεφ τον Πέτρο Δήμα, κλείνοντας μία θέση ως νέα αστεράτη πρόταση. Το Makris Athens, με το μοναδικό του στυλ και την προσωπική πινελιά του Δήμα, έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την ελληνική και διεθνή κουζίνα.
Το Βαρούλκο, από την άλλη, μετά από πάνω από 20 χρόνια αριστείας, δεν καταφέρνει να διατηρήσει το αστέρι του φέτος, κλείνοντας μια ιστορική πορεία που είχε γράψει τη δική της γαστρονομική ιστορία στην πόλη.
Παρά τις αλλαγές, η αθηναϊκή γαστρονομία παραμένει ισχυρή, με εστιατόρια όπως το Tudor Hall, το Zillers, το Soil, η Σπονδή, η Hytra, το CTC Urban Gastronomy, το Hervé, το Botrini’s, το Patio και το Pelagos να συνεχίζουν να φέρουν το ένα αστέρι τους και να εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική κουζίνα της Αθήνας.
Bib Gourmand: Χωρίς συμβιβασμούς
Φέτος, η κατηγορία Bib Gourmand απονέμεται στο Pharaoh και το Akra, τα οποία εντυπωσίασαν με την ποιότητα των πιάτων τους και την προσιτή τιμή τους, αποκτώντας έτσι τη θέση τους ανάμεσα στις καλύτερες γαστρονομικές επιλογές της πόλης. Η κατηγορία αυτή αναγνωρίζει εστιατόρια που προσφέρουν γεύματα εξαιρετικής ποιότητας σε πιο προσιτές τιμές, χωρίς να συμβιβάζονται στην καλή μαγειρική.
Το εστιατόριο Οικείο, το οποίο είχε λάβει προηγουμένως την αναγνώριση του Bib Gourmand, έχει φέτος αφαιρεθεί από τη λίστα, πράγμα που υπογραμμίζει την αυστηρότητα των κριτηρίων του οδηγού.
Νέα προτεινόμενα εστιατόρια: Η επόμενη γενιά
Ο Οδηγός Michelin 2024 περιλαμβάνει επίσης νέες προτάσεις για τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, με το Gallina, το Ovio, το Dolli’s και το Esthio να κερδίζουν την αναγνώριση ως νέα προτεινόμενα εστιατόρια. Αυτά τα εστιατόρια, τα οποία ενσωματώνουν μοντέρνες και δημιουργικές προσεγγίσεις στην ελληνική και διεθνή κουζίνα, αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη άνθηση και την καινοτομία που χαρακτηρίζουν την αθηναϊκή γαστρονομία.
Η Αθήνα στην κορυφή
Η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει έναν εντυπωσιακό γαστρονομικό χάρτη, με 36 εστιατόρια να βρίσκονται στον Οδηγό Michelin 2024. Από το βραβευμένα με δύο αστέρια Delta τα 11 με ένα, και την ταυτόχρονη είσοδο του Makris, μέχρι και τις νέες εισόδους του Bib Gourmand η ελληνική πρωτεύουσα επιβεβαιώνει για άλλη μία χρονιά την αφοσίωσή της στην ποιότητα, την καινοτομία και την αριστεία της γαστρονομίας.
Ο φετινός Οδηγός Michelin καταδεικνύει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη γαστρονομική σκηνή, η οποία προσφέρει εμπειρίες που ανταγωνίζονται τις πιο απαιτητικές γευστικές προσδοκίες, καθιστώντας την Αθήνα ένα διεθνές γαστρονομικό σημείο αναφοράς για το μέλλον.
Η λίστα του οδηγού Michelin για την Αθήνα
Δύο Αστέρια: 1 εστιατόριο (Delta)
Ένα Αστέρι: 11 εστιατόρια (Makris Athens, Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers, Tudor Hall)
Πράσινο Αστέρι: 3 εστιατόρια (Delta, Patio, Soil)
Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár, Nolan, Άκρα, Pharaoh)
Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (Dolli’s, Esthiō, Gallina, Ovio, Veri Table, Aleria, Le Pavillon, Λινού Σουμπάσης και Σία, Βαρούλκο, Merceri, Άνετον, Vezene, Sense, GB Roof Garden, Okio, Annie’s Fine Cooking, Seeds, Simul)
Διαβάστε ακόμα:
The World’s 50 Best Bars, με δύο ελληνικές παρουσίες