Το 2021 η Μήλος αναδείχθηκε σαν «καλύτερο νησί του κόσμου», αλλά και σαν «καλύτερο νησί της Ευρώπης» από τους αναγνώστες του αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travel+Leisure, που ψήφισαν για τα World’s Best Awards εκείνης της χρονιάς. Ανάμεσα δε σε όσα προσόντα της έδωσαν αυτή την αξιοζήλευτη θέση ξεχώρισαν οι «εξαιρετικές της ταβέρνες». Δεν είναι και λίγο, αν λάβουμε υπόψη ότι στις Κυκλάδες η γαστρονομία αποτελεί βασικό στοιχείο του (υψηλού) τουριστικού τους προφίλ.
Αλλά τι το εξαιρετικό προσφέρουν οι ταβέρνες της Μήλου και ενθουσιάζουν σε παγκόσμια κλίμακα τους επισκέπτες της; Παρά την πίεση που δέχεται το νησί λόγω αυξημένης δημοφιλίας, η πραγματική τοπική κουζίνα εξακολουθεί να ανιχνεύεται σε αρκετά μέρη. Κι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο βάρος, διότι οι παραδοσιακές γεύσεις είναι δυνατές, έντονες και αδρές: το σκόρδο και το ξύδι στα αρκετά πιάτα με ψάρι που φτιάχνονται με την τεχνική «σαβόρο» ή ο έντονα αλατισμένος «μπελτές», είναι μερικά από τα βασικά της στοιχεία.
Βεβαίως, αυτό που κυριαρχεί και σε ταβέρνες και σε εστιατόρια είναι η ελληνική κουζίνα. Κλασική, πειραγμένη, fusion, εκλεπτυσμένη –όπως και να την πείτε, αποτελεί τη βάση. Σοβαρό ατού είναι τα μηλέικα προϊόντα, τα οποία συμμετέχουν σχεδόν παντού. Κι εδώ θα πρέπει να πούμε πως το νησί διαθέτει και πολλές, μα και καλές πρώτες ύλες. Tα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά βρίσκονται ασφαλώς στο προσκήνιο, δεδομένου ότι διατίθενται σε πολύ μεγάλη ποσότητα, ακόμα και για τα συνήθη δεδομένα ενός ελληνικού νησιού.
Τα κατσίκια της Μήλου φτάνουν τα 14.000 (πιστοποιημένα και υπό κτηνιατρικό έλεγχο), το νησί έχει όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά (γι’ αυτό και υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από «ψευτοκεφτέδες», κεφτέδες δηλαδή χωρίς κρέας, όπως λ.χ. ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, μα και μελιτζανοπιτάκια ή μαραθοπιτάκια), συν δικές της πατάτες, αλλά και την ιδιαίτερη άσπρη κολοκύθα.
Πάνω στη βάση λοιπόν της ελληνικής κουζίνας –που όπως είπαμε κυριαρχεί, ενσωματώνοντας τα τοπικά προϊόντα– η ανόθευτη, αδρή μηλέικη γαστρονομία κρατάει σταθερά το δικό της μερίδιο, ξαφνιάζοντας τους επισκέπτες του νησιού με τη δύναμή της. Ίσως κάπως έτσι να προέκυψαν οι «εξαιρετικές ταβέρνες», όσες ενθουσίασαν το Travel+Leisure. Δικαίως, γιατί θα ενθουσιάσουν κι εσάς, ήδη από τις πρώτες πιρουνιές.
Μικρό «λεξικό» της αυθεντικής μηλέικης κουζίνας
Μπελτές
Οι ντόπιοι το λένε «ντοματοζούμι». Πρόκειται για τη σάρκα της ντομάτας χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, λιωμένη, (βαριά) αλατισμένη και στεγνωμένη στον ήλιο. Για τους Μηλιούς, αλειμμένος πάνω σε ψωμί, ο μπελτές είναι η υπέρτατη νοστιμιά. Μπορείτε να ζητήσετε να σας τον φέρουν και να τον δοκιμάσετε. Πάντως, όλες οι ταβέρνες που προσφέρουν κατσίκι ή αρνί στο φούρνο με πατάτες, το έχουν μαρινάρει με μπελτέ. Δεν θα σας το πουν –και δεν το γράφουν, καθώς θεωρείται αυτονόητο– χρεώστε όμως τη μεγάλη νοστιμιά τους σε αυτό το ιδιαίτερο ζουμί. Αν σας αρέσει, θα το βρείτε να το αγοράσετε σχεδόν παντού. Ακόμα και σε φούρνους.
Σκορδολάζανα
Είναι το τοπικό ζυμαρικό και μοιάζει με ταλιατέλες. Πρόκειται για βρασμένα λαζάνια, τα οποία σερβίρονται με μια κρεμώδη και απίστευτα νόστιμη σάλτσα, που παρασκευάζεται με αλευροσκορδαλιά και μπελτέ. Πραγματικός δυναμίτης.
Ξερό τυρί
Το λένε και λαδοτύρι και είναι το πιο χαρακτηριστικό τυρί του τόπου. Φτιάχνεται από γίδινο γάλα, μάλιστα κάποιοι τυροκόμοι κρατούν ακόμα τον παλιό τρόπο ωρίμανσης μέσα σε σπηλιές. Αυτές τις μέρες χαρακτηρίζεται ως προϊόν ΠΟΠ.
Πιταράκια
Πιτάκια με λεπτή, αιθέρια, τηγανισμένη ζύμη, γεμιστά με ξεροτύρι (ή και μανούρα), κρεμμύδι και δυόσμο.
Αλιάδα
Σκορδαλιά τυπική της μηλέικης κουζίνας, η οποία παρασκευάζεται με αλεύρι (χωρίς ψωμί) ή πατάτα και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Σκορδάτη σάλτσα
Πυκνή σάλτσα για τα σκορδολάζανα που φτιάχνεται με την αλιάδα και την προσθήκη μηλέικου μπελτέ.
Κουφέτο
Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, το οποίο σερβίρεται σε γάμους και βαφτίσια και γενικά θεωρείται γιορτινό κέρασμα. Παρασκευάζεται με λευκή κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλο και έχει χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ.
Ραφιόλι
Γλυκό σε σχήμα μισοφέγγαρου από λεπτή ζύμη, γεμιστό με καρύδια και μέλι, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και ραντισμένο με ανθόνερο.
Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια
Ω! Χαμός
Αδάμαντας (Λιμάνι Μήλου), 22870 21672
Οικογενειακή ταβέρνα με ελληνική κουζίνα και αρκετά παραδοσιακά πιάτα, αλλά και τυριά από το δικό τους τυροκομείο. Ψυχή της κουζίνας (και γενικά της επιχείρησης) η υπερδραστήρια Ειρήνη Ψαθά –τα τυριά φτιάχνει ο σύζυγός της, Λεόντιος Βεγαΐτης. Φιλόξενη και δροσερή αυλή, διακόσμηση με άφθονα ρουστίκ στοιχεία. Να πάρετε το πλατό με τα μηλέικα τυριά από κατσικίσιο γάλα (τυροκομείο «Χάλακος»): ξυνομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξερό τυρί, μελίχλωρο, αφοτυριά (πολύ μικρή παραγωγή) για μια πρώτη επαφή με την τυροκομική παράδοση του νησιού.
Δοκιμάστε βέβαια και πιταράκια με φύλλο της γιαγιάς και γέμιση από ξερό τυρί παραγωγής τους (εναλλακτικά γίνεται και με μανούρα), ρεβιθάδα παντρεμένη –ρεβίθια στο τσουκαλάκι με κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά και μπαχαρικά (κύμινο, κάρυ, κοκκινοπίπερο, κουρκουμά)– πλιγούρι, ντομάτα με ταχίνι και λεμόνι με γιαούρτι και αρνάκι «σουρτούκικο»: ψημένο δηλαδή στη λαδόκολλα με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο.
Επίσης, φασόλια μαυρομάτικα γιαχνί με κριθαράκι, μακαρούνες χειροποίητες, σκοτυροκολόκυθα –κολοκυθάκι και σκοτύρι στο τηγάνι. Γενικά η κουζίνα του μαγαζιού αγαπάει το τυρί, οπότε το βάζει σε πολλά πιάτα. Στο τέλος θα σας φέρουν και το πασίγνωστο κουφέτο, το προαναφερόμενο δηλαδή γλυκό του κουταλιού από άσπρη κολοκύθα.
Επειδή γίνεται χαμός στο «Ω! Χαμός», αν δεν είστε και πολύ του στριμώγματος, προτιμήστε να πάτε το μεσημέρι παρά το βράδυ. Κρατήσεις δεν κάνουν.
Μέδουσα
Μανδράκια, 22870 23670 και 6945807469
Το σημείο όπου βρίσκεται, ήδη πετρωμένο αλλά όχι από το κοίταγμα της μυθικής μέδουσας, ανήκει στα ωραιότερα που έχω αντικρίσει. Γωνία θάλασσας και ιωδίου, με τα αφρισμένα κύματα να σκάνε στην ηφαιστειακή ένωση της λάβας με τα νερά του Αιγαίου, συνθέτοντας το απόλυτο ντεκόρ για γευστικές απολαύσεις με θαλασσινά.
Ο Περικλής –απλώς Περικλής, όπως μου ζητά να τον αναφέρω– χειρίζεται μαεστρικά την ανυπομονησία των επισκεπτών για μια θέση στον ήλιο της «Mέδουσας», ιδιαίτερα κατά τη δύση της ημέρας. Από την κουζίνα, όπου εργάζονται οι ίδιες μαγείρισσες εδώ και περίπου 20 χρόνια, βγαίνουν χορογραφημένα τα σωστά τηγανισμένα μηλέικα πιταράκια, όπως κι ένα λαχταριστό χέλι ψητό στη σχάρα (μετά από κάπνισμα), με κρεμμύδι απαλό να το στολίζει, έντονα αφυπνιστικό για τους σιελογόνους αδένες.
Υπέροχος ο ξιφίας σουβλάκι με πιπεριά, ντομάτα και κρεμμύδι, όπως και το τροφαντό χταπόδι ψητό –λιαστό, με κάπαρη, ακριβώς στην ώρα τη σωστή. Το σύνολο συμπληρώνουν επιλογές από τσίπουρα και ούζα, πολλές μπίρες, αλλά και μια σεβαστή λίστα κρασιών. Στη μισή ώρα που κάθομαι στο «Medusa» η ώρα αναμονής για τους επισκέπτες έχει αυξηθεί γεωμετρικά. Απόλυτα κατανοητό.
Γιαλός
Πολλώνια, 22870 41208
Φροντισμένος χώρος στο χρώμα της ελιάς, με εκλεπτυσμένη διακόσμηση. Τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, με θέα στο λιμάνι με τις χρωματιστές βάρκες, αλλά και στο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Μοντέρνα κουζίνα, η οποία αντλεί έμπνευση από διεθνείς γεύσεις και φλερτάρει με το γκουρμέ. Εξαιρετικές πρώτες ύλες, τοπικά προϊόντα και επιλογές από παραγωγούς ολόκληρης της Ελλάδας, που εντάσσονται αρμονικά στα πιάτα από τον έμπειρο chef patron Αχιλλέα Καματέρη και τον Θεσσαλονικιό συνέταιρό του Χρήστο Μιχαήλ.
Πιάτα που ξεχωρίζουν στον «Γιαλό» είναι το καρπάτσο προβατίνας με τσιμιτσούρι και αφρό λεμονιού, το καρπάτσο ροφού με καρέ ντομάτας, τα νιόκι με (χειροποίητα) καπνιστά θαλασσινά και κρέμα κρεμμυδιού, ο λαιμός μαύρου χοίρου με σάλτσα μοσχάτου Λήμνου και αφρό από μηλέικο κρασοτύρι (του τυροκομείου «Χαραλαμπάκης»). Αλλά και το φιλέτο ψαριού με φρέσκα ζυμαρικά σε σάλτσα γαρίδας σαγανάκι και αφρό φέτας ή το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς. Πλούσιος κατάλογος κρασιών και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον Χρήστο Μιχαήλ (αν το ζητήσετε), για να συνοδεύσετε το φαγητό σας. Η κράτηση απαραίτητη, ιδιαίτερα για το βράδυ.
Άστακας
Κλήμα, 22870 22134
Στο γραφικό Κλήμα, πάνω στο κύμα και δίπλα στα πολύχρωμα «σύρματα», βρίσκεται το «Άστακας». Ολόλευκο και λαμπερό, στέκεται το εστιατόριο του ζεύγους Ανδρουλιδάκη –του Νικόλαου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος των γεύσεων, και της Ειρήνης, που μοιάζει να βρίσκεται παντού, φροντίζοντας την κάθε λεπτομέρεια. Έχουν μπει δυνατά στο ποιοτικό φαγητό της Μήλου από το 2016, ειδικευόμενοι σε ψάρι και θαλασσινά, με τις πρώτες ύλες να προέρχονται κυρίως από ντόπιους αλιευτές.
Μέχρι το 2016 το ζεύγος διατηρούσε καφενείο-μεζεδοπωλείο στον καρόδρομο, τον κεντρικό δρόμο στον Τριοβάσαλο. Μέχρις ότου περιήλθε στην κυριότητά τους το οικόπεδο όπου βρίσκεται σήμερα το εστιατόριό τους, στο κέντρο του Κλήματος. Από πεποίθηση, βέβαια, αποφεύγουν την υπερβολική προβολή: προτιμούν να μιλούν τα πιάτα τους, αντί για τους ίδιους, όπως μου λέει η Ειρήνη.
Εμένα μου «μίλησαν» πράγματι πολύ έντονα το καρπάτσο λαβράκι με αβγά ψαριού, μπούκοβο και φύκια με σησαμέλαιο, ο πουρές κακαβιάς δίπλα σε ένα καλοψημένο φιλέτο λαβράκι, αλλά και η αχνιστή τσιπούρα, ξαπλωμένη όπως ήταν σε λαδερά λαχανικά, σέλερι, κρεμμύδι, πράσο, ντοματούλα και ελιές. Μια γεύση βγαλμένη από μνήμες παιδικές, όπου το φαγητό ερχόταν μετά τη γλυκιά κούραση της θάλασσας το απομεσήμερο, ανακατεμένο με τον ήχο των τζιτζικιών.
Μικρός Απόπλους
Αδάμαντας, 2287 024207
Όμορφο εστιατόριο με μενού προσανατολισμένο στο ψάρι, δίπλα στη θάλασσα, με μοντέρνα, ανάλαφρη διακόσμηση. Το έφτιαξε το 2010 ο Λεωνίδας Ξηντάρας, συνεταιρικά με τον Στάθη Χατζηιωαννίδη, με διάθεση κοσμοπολίτικη, fusion και μαξιμαλιστική. Ο Λεωνίδας ταξιδεύει πολύ στο εξωτερικό (πάντα με άξονα το φαγητό) και διατηρεί και το ταξιδιωτικό blog greek-backpacker.com, όπως και κανάλι στο YouTube. Το μενού περιλαμβάνει πολλές ωμές επιλογές, ενώ, όσον αφορά τα κυρίως πιάτα, τα περισσότερα είναι της ώρας, συν κριθαρότο, μουσακά, ριζότι και δύο πιάτα με κρέας.
Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η μπρουσκέτα με σαλάχι και σος μπαλσάμικο και μέλι, το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς και σκόνη χρυσού και το φιλέτο τσιπούρας ψητό με σάλτσα από καμένο κρεμμύδι και λευκό κρασί, με συνοδεία ντοματίνια και σπαράγγια. Από τα γλυκά, πάλι, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε κρεμ μπρουλέ, σοκολατόπιτα με παγωτό και μπανόφι. Το πραγματικό επιδόρπιο, όμως, είναι το κέρασμά τους: μια πολύ δροσερή και φρέσκια μους λεμόνι με ιταλική μαρέγκα.
Εμπουριός
Εμπουριός, 22870 21389
Θα φτάσετε στον μικρό οικισμό με τα 9 ή 10 σπίτια αφού περάσετε γύρω στα 4 χιλιόμετρα χωματόδρομο. Στα βράχια σκαρφαλώνουν κατσίκια, ενώ ένας παλιός ανεμόμυλος στέκεται στην άκρη του μώλου με τα βαρκάκια. Από την όμορφη, προστατευμένη αυλή με τα πρασινογάλαζα τραπεζοκαθίσματα φαίνεται απέναντι η Πλάκα –η πρωτεύουσα της Μήλου– κορώνα στο ύψωμα, ενώ κάτω στα χαμηλά, πάνω στο κύμα, το Κλήμα.
Η οικογενειακή ταβέρνα «Εμπουριός» (ιδιοκτήτης ο Γιάννης Κολιαράκης, στην κουζίνα η γυναίκα του Σοφία Μάλλιου) βρίσκεται σε μια μοναδική θαλασσινή γωνιά, που το κύμα δείχνει λες και γυρεύει να την κυριεύσει όταν χαλάει ο καιρός, ενώ ο χρόνος φαίνεται σαν να μην περνάει. Έχουν δικά τους κατσίκια κι αρνιά και τα κάνουν λεμονάτα, με μαστοριά και νοστιμιά.
Εδώ θα βρείτε μαζεμένους κι έναν σωρό ψευτοκεφτέδες, καθώς και πιτάκια με λαχανικά, τέλεια τηγανισμένα: κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, μελιτζανοπιτάκια και τα παραδοσιακά πιταράκια με ξερό τυρί. Επίσης, αν σας προτείνουν ντάκο με ξινομυζήθρα, να πάρετε. Για επιδόρπιο, μια λεπτή, καλοψημένη καρπουζόπιτα. Ανοιχτόκαρδο και πολύ περιποιητικό σέρβις.
Γαλάνης Μεζεδοπωλείο-Μπακάλικον
Τριοβάσαλος, 22870 28163 και 694 570 8513
Στην ομώνυμη στάση του λεωφορείου, στον Τριοβάσαλο, ένα μπακάλικο του 1972 ρίχτηκε στην περιπέτεια της γαστρονομίας. Ο γιος του Θοδωρή, που έτρεχε το παλιό μαγαζί, ο Νίκος Θ. Νίνος, το μετέτρεψε το 2014 σε ένα υπέροχο μεζεδοπωλείο, απόσταγμα γεύσεων και αλκοόλης, παράδοσης και σταθερής ποιότητας. Το οποίο αναδείχθηκε σε ιδιαίτερα αγαπητό σημείο συνάντησης σε όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο μεταξύ των ντόπιων, όσο και για πολλούς επισκέπτες.
Τραπεζάκια με τραπεζομάντηλο-περιτύλιγμα του μπακάλικου, διάσπαρτα στη μικρή αυλή και στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο, γεμίζουν με καλή διάθεση, γευστική περιέργεια και πολλή νοστιμιά. Φάβα, γαύρος μαρινάτος, μύδια, χταποδάκι: μεζέδες τίμιοι και ελκυστικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αποστάγματα, μπίρες και κρασί –απλά και παραδοσιακά.
Η κινητικότητα στην ανοιχτή κουζίνα είναι ασταμάτητη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά οι χοχλιοί στο τηγάνι του Μάριου, με τον οποίον μοιράζεται ο Νίκος το μαγείρεμα, βγαίνουν πεντανόστιμοι και πάντα στην ώρα τους. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και τον καβουρμά σπέσιαλ –αλλά με προσοχή, όχι βιαστικά, καθώς πρέπει να κρυώσει λίγο πρώτα.
Κι άλλες ιδέες
Οι παραπάνω προτάσεις δεν εξαντλούν το κεφάλαιο «φαγητό στη Μήλο», αφού υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία, με διάφορα είδη κουζίνας, που ανάλογα με το γούστο του καθενός θα αφήσουν ενδιαφέρουσες γαστρονομικές αναμνήσεις από το νησί.
Σε fusion ύφος, το OKTO (Tρυπητή, 22870-21832), με λειτουργεία all-day, απίστευτη θέα και μαγικό ηλιοβασίλεμα. Προσφέρει πρωινό και brunch και συνεχίζει μέχρι το δείπνο, ευγενικά και εξυπηρετικά.
Δοκιμάστε ταρτάρ γαρίδας με κρέμα πεπόνι, αν θέλετε κάτι δροσερό και φρέσκο.
Το εστιατόριο «Nostos Seafood Experience» (Αδάμαντας, 22870-27494 και 697 180 8028) στρώνει τα τραπέζια του σχεδόν πάνω στο νερό, είναι αεράτο και μοντέρνο. Στην καρδιά του μενού βρίσκεται το ντόπιο ψάρι και τα θαλασσινά. Κουζίνα με μοντέρνα, fusion διάθεση, πολλά μηλέικα προϊόντα, ευχάριστοι συνδυασμοί γεύσεων, σωστή τεχνική. Αρκετές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Πολύ ευγενικό σέρβις.
Στις «Muses» (Προβατάς, 22870-31178) με την ονειρεμένη θαλασσινή θέα από το μπαλκόνι, θα απολαύσετε παραδοσιακή κουζίνα με φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι τους και φρέσκα ψάρια από το καΐκι τους, όπως κι ένα πολύ φιλικό και επαγγελματικό σέρβις.
Στην ταβέρνα «Γαλήνη» (Πάχαινα, 22870-41492) η κα. Άννα Βλάχου προσφέρει παραδοσιακά μηλέικα πιάτα, ξετυλίγοντας τις ατέλειωτες γνώσεις της στην κουζίνα του νησιού. Ακόμα και σε στιγμές πίεσης θα φάτε καλά εδώ, απολαμβάνοντας τη θέα από ψηλά και την εξαιρετική εξυπηρέτηση.
Στη «Mεθυσμένη Πολιτεία» (Τρυπητή, 22870-23100), το αρνάκι από τον πέτρινο φούρνο και το κοτόπουλο στη λαδόκολλα με μουσταρδόμελο συν τις αγκινάρες α-λα-πολίτα και τη φάβα, σερβίρεται κάτω από τη δροσιά των δέντρων του κήπου.
Εντυπωσιακά μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα στο «Αρμενάκι» (Πολλώνια, 22870-41061 και 697 7900 910). Αυτοπροσδιορίζεται ως «εστιατόριο κρασιού» και το μενού του στηρίζεται στο ψάρι. Τώρα, αν το φόρτε σας είναι οι ασιατικές γεύσεις, στο «Hanabi Seaside Sushi» (Πολλώνια, 22870-41180) θα εκτιμήσετε τη μεγάλη ποικιλία σούσι και τα συμπαθητικά κοκτέιλ, συνοδεία της θαλασσινής θέας.
Τέλος, στο εστιατόριο «Bianco» του ολοκαίνουριου πεντάστερου all-suites ξενοδοχείου «White Coast» (Μύτακας Τριοβασάλου, 2287440500), ο consultant chef Γιάννης Λιόκας και ο chef de cuisine Σπύρος Μαυρονάσος προτείνουν ένα μενού σε γκουρμέ διάθεση, με μεσογειακή βάση και ιδιαίτερη αγάπη στην Ιταλία και στο ελληνικό στοιχείο. Wine list με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και signature cocktails σε επιμέλεια του bartender Κωνσταντίνου Αθανασίου.
Γλυκά και delicatessen
Στην «Αγγελική» (Αδάμαντας, 22870-23059) θα απολαύσετε τέλειο brunch, με τα αυγά να πρωταγωνιστούν σε επικές ομελέτες. Ωστόσο είναι ακόμα πιο γνωστή σε όλη τη Μήλο για τα παγωτά και τις βάφλες της. Από τα γλυκά αξίζει να δοκιμάσετε την τάρτα φιστίκι. Τραγανή τάρτα βουτύρου με φινανσιέ φιστικιού Αιγίνης, πραλίνα 100% από φιστίκι Αιγίνης, αφράτη μους φιστικιού Αιγίνης και γκανάζ λευκής σοκολάτας αρωματισμένης με φιστίκι Αιγίνης.
Στην «Κιβωτό των Γεύσεων» (Πολλώνια, 6936954060) η ιδιοκτήτρια Στέλλα Τσιρώνη ετοιμάζει μια τεράστια ποικιλία από γλυκά (σιροπιαστά και του κουταλιού), τουρσιά (με βραστή αρινάδα), λικέρ και παγωτά, ενώ παράγει επίσης σαπούνια με βότανα, καθώς και κεραλοιφές. Όλα στηρίζονται στο μέλι, αφού η οικογένεια Τσιρώνη είναι μελισσοκόμοι.
Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και το έφτιαξαν για να στεγάσουν το μέλι τους και τα σχετικά προϊόντα. Θα αγοράσετε όμως και εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και φυσικά καρπουζόπιτα. Εκτός δε από γλυκό κουφέτο, ζητήστε και την ευωδιαστή μαρμελάδα από τα μακρουλά σύκα μπουκούνα –μια σπάνια, πρώιμη ποικιλία. Εδώ θα βρείτε και τον διάσημο μηλέικο μπελτέ, αλλά και όλα τα τοπικά τυριά.
Στο «Γλυκοφίλεμα της Ανεζίνας» (Πολλώνια, 22870-21730) η Ανεζίνα Βαμβούνη φτιάχνει μαζί με τη μητέρα της Ειρήνη όλα τα γλυκά που πουλάει στο ζαχαροπλαστείο της. Πάνω από από όλα ζητήστε ραφιόλι: ένα γλυκό πιτάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμιστό με μέλι, καρύδι και σουσάμι, που πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη και ραντίζεται με ανθόνερο –ένα ντελικάτο, γευστικό ποίημα, το οποίο σέρβιραν στα σπίτια τους οι παλιές κυρίες της καλής κοινωνίας στην Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού.
Επίσης, ζητήστε καρπουζόπιτα. Μία από τις σπάνιες συνταγές, όπου το καρπούζι γίνεται πρώτη ύλη για γλυκό και δεν τρώγεται ωμό (το ίδιο γλυκό βρίσκεται σημειωτέον και στη Φολέγανδρο). Περιέχει μέλι και είναι τέλειο. Φυσικά, στο μαγαζί θα βρείτε και σπιτικό, άψογο κουφέτο, καθώς και αρωματικά αμυγδαλωτά.
Διαβάστε ακόμα:
10 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη μαγευτική Μήλο
Μήλος: Μία βόλτα στο νησί των συγκλονιστικών νερών και των υπέροχων τοπίων