array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(44619)
["id"]=>
int(44619)
["title"]=>
string(11) "ΜΠΟΥΓ2"
["filename"]=>
string(22) "ΜΠΟΥΓ2-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(760320)
["url"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-scaled.jpg"
["link"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mpoygatsa-soyvlaki-akanes-voytia-sto/attachment/mpoyg2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(44) "Photo: Παναγιώτης Σαββίδης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "mpoyg2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(44473)
["date"]=>
string(19) "2021-11-16 12:44:49"
["modified"]=>
string(19) "2021-11-16 12:54:07"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1439)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-169x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(169)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-768x1366.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1366)
["large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-576x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(576)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-863x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(863)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ2-1151x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1151)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η πόλη των Σερρών θεωρείται η «πρωτεύουσα» της μπουγάτσας, αφού πρώτα εδώ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και από εδώ διαδόθηκε στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Το 2008 παρασκευάστηκε στις Σέρρες η μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, η οποία μάλιστα μπήκε και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Να θυμάστε πως «βόρεια» παραγγέλνετε μπουγάτσα απλά σαν: «μια με κρέμα», «μια με τυρί» κλπ. Στη νότια Ελλάδα συγχέουν την μπουγάτσα με τυρί, με την τυρόπιτα, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση, αφού πρόκειται για διαφορετική συνταγή με εντελώς άλλο φύλλο πίτας.
Στην πόλη υπάρχουν μπουγατσατσίδικα που παρασκευάζουν με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο την μπουγάτσα. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα όλες τις γεύσεις ή κάντε μιξ επιλογές (πχ σε ένα πιάτο μισή μερίδα κρέμα και μισή τυρί). Η αλχημεία των γεύσεων θα σας ενθουσιάσει.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(44621)
["id"]=>
int(44621)
["title"]=>
string(11) "ΜΠΟΥΓ3"
["filename"]=>
string(22) "ΜΠΟΥΓ3-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(686133)
["url"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-scaled.jpg"
["link"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mpoygatsa-soyvlaki-akanes-voytia-sto/attachment/mpoyg3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(92) "Και στο Ρεκόρ Γκίνες το 2008/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "mpoyg3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(44473)
["date"]=>
string(19) "2021-11-16 12:45:06"
["modified"]=>
string(19) "2021-11-16 13:01:35"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1439)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-169x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(169)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-768x1366.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1366)
["large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-576x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(576)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-863x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(863)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΜΠΟΥΓ3-1151x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1151)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
«Όταν λέμε μπουγάτσα εννοούμε το φύλλο. Η μπουγάτσα για τις Σέρρες, αποτελεί τρόπο ζωής, πόσω μάλλον για το «ΡΕΚΟΡ» που είναι το παλαιότερο κατάστημα στην πόλη, με ιστορία 80 χρόνων, που έχει συνδεθεί με την μπουγάτσα και όλες τις γεύσεις της και κυριολεκτικά μεγάλωσε πέντε γενιές Σερραίων. Η μπουγάτσα των Σερρών είναι πρώτη και με διαφορά. Μια δοκιμή θα πείσει όσους έχουν αμφιβολία» λέει στο travel.gr ο κ.Σίμος Σιμίτας, υπεύθυνος της επιχείρησης «ΡΕΚΟΡ».
(Μπουγάτσα «ΡΕΚΟΡ»: Πλ. Ελευθερίας (ισόγειο Δημαρχείου Σερρών). Τηλ. 2321055444)
Σουβλάκι: Ακόμη και με την ανατολή του ήλιου
Για τους Έλληνες είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό fast food. Για τους Σερραίους μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πρωϊνό. Κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε μικρό ξύλινο σουβλί, ψημένα στα κάρβουνα και σερβιρισμένα παραδοσιακά, στη λαδόκολλα με πολύ κρεμμύδι. Στην περισσότερο χορταστική εκδοχή του, είναι τυλιγμένο μέσα σε ψημένη πίτα συνήθως συνοδεία ντομάτας, κρεμμυδιού, τζατζικιού και πατάτας.
Το σουβλάκι των Σερρών ξεχωρίζει λόγω κρέατος, παρασκευής και ψησίματος, είτε σερβίρεται στα μικρά γραφικά σουβλατζίδικα στους κεντρικούς πεζόδρομους, είτε στα νεότερα ψητοπωλεία. Απόδειξη της αποδοχής τους, ο συνολικός αριθμός τους που ξεπερνάει τα 80 στην πόλη των Σερρών.
Μπορεί η γαστρονομική απόλαυση που προσφέρει διαχρονικά το σουβλάκι να ενώνει τους Έλληνες, η ονομασία του ωστόσο -και όπως αυτό αποκαλείται στο βορά και στο νότο- ενίοτε διχάζει και προκαλεί ομηρικούς καυγάδες. Το σουβλάκι λοιπόν, που ψήνεται σε μικρή ξύλινη σούβλα από καλαμιά, μπορεί στη νότια Ελλάδα να αποκαλείται «καλαμάκι», όμως ο Αριστοφάνης στα έργα του μάλλον δικαιώνει εμάς τους βόρειους, αφού κάνει λόγο για τον «οβελίσκο» -όπως ήταν γνωστό το έδεσμα κατά την αρχαιότητα- από τη λέξη οβελός δηλαδή σούβλα. Άρα «σουβλάκι».
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(44639)
["id"]=>
int(44639)
["title"]=>
string(11) "ΣΟΥΒΛ3"
["filename"]=>
string(22) "ΣΟΥΒΛ3-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(712804)
["url"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-scaled.jpg"
["link"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mpoygatsa-soyvlaki-akanes-voytia-sto/attachment/soyvl3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(114) "Γραφικά σουβλατζίδικα και ψητοπωλεία/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "soyvl3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(44473)
["date"]=>
string(19) "2021-11-16 12:47:47"
["modified"]=>
string(19) "2021-11-16 13:05:24"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1439)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-169x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(169)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-768x1366.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1366)
["large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-576x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(576)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-863x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(863)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ3-1151x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1151)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Πάντως αν η Λιβαδειά στη Ρούμελη καθιέρωσε το «καλαμάκι» με ψωμί τη δεκαετία του 1950, στις Σέρρες τις δεκαετίες 1980 και 1990 τα κάρβουνα άναβαν νωρίς το πρωί, για να σερβίρουν πρωινό σουβλάκι σε όποιον το επιθυμούσε. Από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που έκαναν «κοπάνα» από τα μαθήματά τους και τους οικοδόμους που έτρωγαν κάτι δυναμωτικό πριν πιάσουν δουλειά, έως τους δικηγόρους της πόλης πριν κατηφορίσουν προς τα δικαστήρια. Πραγματικά ένα λατρεμένο έδεσμα, χωρίς κοινωνικούς ή ταξικούς περιορισμούς.
Όσα και να γράψουμε για το σερραϊκό σουβλάκι, δεν θα μπορέσουμε να περιγράψουμε 100% την απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(44641)
["id"]=>
int(44641)
["title"]=>
string(11) "ΣΟΥΒΛ4"
["filename"]=>
string(22) "ΣΟΥΒΛ4-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(519121)
["url"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-scaled.jpg"
["link"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mpoygatsa-soyvlaki-akanes-voytia-sto/attachment/soyvl4/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(162) "«Σφραγίδα για τον τόπο το σερραϊκό σουβλάκι» λέει ο κ. Κοτσαμπάς/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "soyvl4"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(44473)
["date"]=>
string(19) "2021-11-16 12:48:03"
["modified"]=>
string(19) "2021-11-16 13:07:45"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1439)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-169x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(169)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-768x1366.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1366)
["large"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-576x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(576)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-863x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(863)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/ΣΟΥΒΛ4-1151x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1151)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
«Σουβλάκι για την πόλη των Σερρών σημαίνει παράδοση. Παράδοση πολλών ετών, από την εποχή εκείνη που στις 05:00 το πρωί οι εργάτες που σχόλαγαν από το Εργοστάσιο Ζαχάρεως, που τότε λειτουργούσε, έρχονταν στα σουβλατζίδικα της πόλης για πρωϊνό. Το σερραϊκό σουβλάκι, αποτελεί σφραγίδα για τον τόπο μας. Δεν είναι κατεψυγμένο και παρασκευάζεται χειροποίητα από επιλεγμένο κρέας, μπούτι, σπάλα και λίγη πανσέτα, ενώ ψήνεται με αγάπη και μεράκι» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Σερρών κ.Σωτήρης Κοτσαμπάς, που διατηρεί ένα από τα παλαιότερα ψητοπωλεία στην πόλη.
(Ψητοπωλείο «Σώτος»: Ερμού 16 & Σελεύκου γωνία) Τηλ. : 23210563211
Ακανές: Γευστική απόλαυση Μade in Serres
Ο ακανές είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών με αποκλειστικό copyright παγκοσμίως. Όσοι δεν το έχουν απολαύσει νομίζουν πως πρόκειται για συνηθισμένο λουκούμι. Η έντονη γεύση του, από το φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, το καλοψημένο αμύγδαλο αλλά και η ζάχαρη άχνη με την οποία πασπαλίζεται στο τέλος, κάνει τη διαφορά και τον ακανέ μοναδικό στο είδος του.
Η ιστορία της γλυκιάς -πασπαλισμένης με άχνη- σερραϊκής «μπουκιάς», χάνεται στα βάθη των χρόνων. Επί τουρκοκρατίας οι υπηρέτες των Οθωμανών μπέηδων που απολάμβαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο δάσος του Λαϊλιά, διαχρονικό θέρετρο των Σερρών, συνήθιζαν να τους γλυκαίνουν με τον «(χ)ακανέ χαλβά», βράζοντας σε μεγάλα καζάνια πηχτό χυλό από ζαχαροκάλαμο σε συνδυασμό με φρέσκο αρωματικό βούτυρο, νερό από τις πηγές του Λαϊλιά και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Μετά από πολύωρο ανακάτεμα, το παχύρευστο μείγμα απλωνόταν σε ταψιά για να κρυώσει και στη συνέχεια να κοπεί σε μικρές μερίδες, για να σερβιριστεί στους μπέηδες και τα χαρέμια τους.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(44605)
["id"]=>
int(44605)
["title"]=>
string(5) "AKAN3"
["filename"]=>
string(16) "AKAN3-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(543184)
["url"]=>
string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-scaled.jpg"
["link"]=>
string(91) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mpoygatsa-soyvlaki-akanes-voytia-sto/attachment/akan3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(129) "Αρχικά πολύωρο ανακάτεμα όλων των συστατικών/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(5) "akan3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(44473)
["date"]=>
string(19) "2021-11-16 12:43:04"
["modified"]=>
string(19) "2021-11-16 13:10:27"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1439)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-169x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(169)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-768x1366.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1366)
["large"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-576x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(576)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-863x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(863)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/11/AKAN3-1151x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1151)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Μετά την απελευθέρωση των Σερρών (1913) ο ντόπιος Αριστείδης Ρούμπος, που προηγουμένως εργάστηκε δίπλα σε Τούρκους «μαστόρους» του παραδοσιακού γλυκίσματος, έστησε το μικρό του εργαστήρι και ξεκίνησε να παράγει τον «Ακανέ Λαϊλιά» που γρήγορα ταυτίστηκε με τις Σέρρες και έγινε κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Σήμερα η οικογένεια Ρούμπου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, ενώ και άλλες επιχειρήσεις στην πόλη παρασκευάζουν το παραδοσιακό γλύκισμα. Μία «μπουκιά» ακανέ, θα πλημμυρίσει το στόμα σας ευωδιαστό φρέσκο βούτυρο προσφέροντας σας μερικά δεύτερα γευστικής πανδαισίας. Είναι σίγουρο πως δεν θα αρκεστείτε μόνο σε μία.
«Είναι το σήμα κατατεθέν των Σερρών, γι’ αυτό και τους Σερραίους τους λένε και «ακανέδες». Το πρώτο πράγμα που ρωτάει κάποιος όταν βρεθεί στην πόλη μας, είναι που θα βρει ακανέδες, για να δοκιμάσει και βέβαια να αγοράσει και να πάρει μαζί του φεύγοντας. Ο «Ακανές Ρούμπου» είναι ο πιο παλιός ακανές της πόλης από το 1927. Εμείς είμαστε η τρίτη γενιά και συνεχίζουμε» λέει o κ.Αριστείδης Ρούμπος ιδιοκτήτης του ομώνυμου εργαστηρίου και ζαχαροπλαστείου στο κέντρο των Σερρών, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
(«Ακανές Ρούμπου»: Εθνικής Αντιστάσεως 3) Τηλ. : 2321023312
Οι Σέρρες στον χάρτη
Οι Σέρρες αξίζουν επίσκεψη μόνο για τον γαστρονομικό της τρίπτυχο. Η πόλη αριθμεί 40 σουβλατζίδικα και ψητοπωλεία, 20 μπουγατσατζίδκα και πάρα πολλά ζαχαροπλαστεία -και όχι μόνο- όπου μπορείτε να αγοράσετε συσκευασμένους ακανέδες. Θα τα βρείτε στην «καρδιά» της πόλης, στο πεζοδρομημένο ιστορικό-εμπορικό κέντρο και γύρω από την πλατεία Ελευθερίας.
Να θυμάστε πως οι Σέρρες, όπως και ολόκληρος ο νομός Σερρών, έχουν ταυτιστεί με το καλό φαγητό και την καλή κουζίνα. Από τα πιο μικρά γραφικά ουζερί (η πόλη φημίζεται και για το ούζο της), έως τις ταβέρνες και τα ψητοπωλεία σερβίρονται τοπικά πιάτα και εδέσματα από κρέας βουβαλιού που αφθονεί στην περιοχή της Κερκίνης. Αυτό ωστόσο είναι ένα τεράστιο γαστρονομικό κεφάλαιο από μόνο του, που σύντομα θα σας παρουσιάσω μέσα από το travel.gr.
Πληροφορίες:
• tourism.serres.gr
• agkistroaction.gr