Ότι στη Ναύπακτο θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι σίγουρο. Ότι κυριαρχεί παράλληλα και το κρέας, όμως –κυρίως αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο– είναι επίσης σίγουρο. Γιατί η ορεινή ρουμελιώτικη κουζίνα με τις σούβλες και τα ψητά πρωταγωνιστεί στην πόλη που μόλις πέρυσι απέκτησε το πρώτο της εστιατόριο που προσφέρει αποκλειστικά ψάρια.
Μέχρι την Επανάσταση του 1821 η Ναύπακτος ήταν μια μικρή παραθαλάσσια κοινότητα με κατοίκους κυρίως Τούρκους: μέσα στο απροσπέλαστο Κάστρο, που αποτελούσε ισχυρότατο αμυντικό προπύργιο, δεν έμεναν Έλληνες. Οι τελευταίοι είχαν λοιπόν μετακινηθεί στα ορεινά χωριά στα πέριξ, από όπου κατέβηκαν έπειτα για να κατοικήσουν στην πόλη, όταν έφυγαν οι Τούρκοι. Οπότε έφεραν μαζί την κτηνοτροφική τους κουλτούρα. Κι αυτή είναι η αιτία που οι Ναυπάκτιοι επιμένουν, ακόμα και σήμερα, να τρώνε κοκορέτσι δίπλα στη θάλασσα.
Παραδοσιακό έδεσμα στα τοπικά πανηγύρια, επίσης, είναι η γουρουνοπούλα: στη μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αγίου Δημητρίου, ας πούμε, όλα τα μαγαζιά της πόλης βγάζουν τέτοιον μεζέ. Άλλωστε οι Τούρκοι δεν έτρωγαν χοιρινό (λόγω θρησκείας), οπότε τα ζώα αυτά έμεναν στην αποκλειστική διάθεση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής.
Tα πιάτα της τοπικής κουζίνας
Εκτός από το κρέας, βασικό φαγητό της περιοχής είναι οι πίτες. Οι χορτόπιτες φτιάχνονται κυρίως με λάπατα, σέσκουλα, μυρώνια και αντίδια (το σπανάκι δεν πολυσυνηθίζεται). Η τυρόπιτα θέλει φέτα, οι κολοκυθοτυρόπιτες γίνονται και με πράσινο και με κόκκινο κολοκύθι, ενώ χαρακτηριστική είναι και η «μπαμπανάτσα»: μια πίτα με γέμιση από χόρτα χωρίς φύλλο, παρασκευασμένη με χυλό. Κάπως σαν τον πλαστό της Θεσσαλίας, δηλαδή, μόνο που στη Ναύπακτο βάζουν αλεύρι αντί για σιμιγδάλι.
Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες είχαν (και έχουν) ισχυρή παρουσία στα ναυπακτιώτικα σπίτια. Εδώ βρίσκεται και η επιχείρηση παραδοσιακών ζυμαρικών «Βλαχογιάννης» (Παλαιοπαναγιά, 2634 029080), που αναλαμβάνει να σας φτιάξει ό,τι ζυμαρικά επιθυμείτε, με υλικά δικής σας διαλογής. Η περιοχή παράγει και όσπρια –κυρίως φασόλια, όλων των ειδών– καθώς και πατάτες. Όπως και πολλά τυριά, συνήθως με αιγοπρόβειο γάλα. Λίγο έξω από τη Ναύπακτο, άλλωστε, εδρεύει η επιχείρηση «Τυροκομικά Μόρνου Γρατσάνης» (Ιλ. Τζαβέλα 88, 2634 020004) με πολύ καλή φέτα και εξαιρετικό ανθότυρο. Έχει βέβαια πρατήριο και μέσα στην πόλη.
Όσον αφορά τα πιάτα της θάλασσας, είναι λίγα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρχαν τράτες και γρι-γρι, που έφερναν ψάρια στη Ναύπακτο, οπότε είχε δημιουργηθεί ένα τοπικό κοινό που τα μαγείρευε. Πλέον, έχουν απομείνει μόλις 3-4 επαγγελματίες. Ανάμεσά τους, πάντως, ξεχωρίζει το λεγόμενο «μπουργέτο»: μια πυκνή και πεντανόστιμη σούπα, λεμονάτη, με πιπεράκι και κρεμμύδια. Θα βρείτε βέβαια και σαρδέλες (ψητές και μαρινάτες), χταπόδι με μακαρονάκι, χταπόδι στον φούρνο με πατάτες, σουπιές με σπανάκι, παστό μπακαλιάρο στον φούρνο και παστό μπακαλιάρο τηγανητό, συνοδεία σκορδαλιάς.
Εμβληματικό γλυκό της Ναυπάκτου είναι ο μπακλαβάς –και πώς αλλιώς, αφού ο τόπος «πνίγεται» στο μέλι και στα καρύδια. Παραδόξως τα μελομακάρονα η παράδοση δεν τα βάζει στο παιχνίδι, ούτε και τα τηγανητά γλυκά, αν και καμιά φορά ίσως έφτιαχναν τηγανίτες. Δίπλα στον μπακλαβά βρίσκεται η σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα, καθώς και η καρυδόπιτα. Ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού τα σπουδαιότερα είναι το καρυδάκι και το βύσσινο. Βυσσινάδα, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι και καλοκαβουρδισμένος χαλβάς «κουταλάτος» (φορμάρεται σε ένα κουτάλι με το χέρι, λαμβάνοντας το σχήμα του), συμπληρώνουν τις γλυκές γεύσεις της πόλης.
Τα εστιατόρια μέσα στην πόλη
Αχινός (Αxinos Seafood restaurant)
Το μαγαζί άνοιξε πέρυσι και είναι το πρώτο εστιατόριο μέσα στην πόλη που προσφέρει αποκλειστικά ψάρια και θαλασσινά. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Γιώργος Καλαρίτης κατάγεται από τη Ναύπακτο, έχει σπουδάσει ξενοδοχειακό μάνατζμεντ κι έχει κάνει μεταπτυχιακό στο food & beverage management. Θα βρείτε ολόφρεσκα ψάρια από το Μεσολόγγι, τον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και από τους ψαράδες της πόλης, μαγειρεμένα στη σχάρα και στο τηγάνι. Κατόπιν παραγγελίας, επίσης, μπορείτε να απολαύσετε σκορπίνα με λιγκουίνι και μπουργέτο –την παραδοσιακή πυκνή σούπα της περιοχής. Σάλα σε industrial design, με τον εξωτερικό χώρο κάτω στην παραλία να είναι διαρρυθμισμένος σε φρέσκο, μοντέρνο ύφος. Η κάβα διαθέτει επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.
Ναυμαχίας 70, Παραλία Ψανή, 695 509 9369
Amaryllis Lounge
Ιταλική κουζίνα με ωραίες πίτσες και αρκετά πιάτα με ζυμαρικά (λιγκουίνι με φρέσκο σολομό και λεμονάτη σάλτσα, γαριδομακαρονάδα, pasta fresca, ριζότο με παντζάρι, κοτόπουλο και πέστο βασιλικού), αλλά και σούσι –μάλιστα, προτείνουν ως σπεσιαλιτέ το σούσι γαρίδας tempura. Υπάρχουν και επιλογές με βιολογικά κρέατα. Μαγευτική η θέα από το roof garden στο ενετικό λιμάνι και σχεδόν σε όλη τη Ναύπακτο, στο οποίο μπορείτε να πιείτε και τον καφέ σας, ένα κοκτέιλ ή ένα ποτό. Το καλοκαίρι θα ακούσετε και μουσικές από Djs, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Πλ. Λιμένος 3, Ξενοδοχείο «Amaryllis», 2634 025525
Εύ-οίνος
Μεζεδοπωλείο στο Στενοπάζαρο με τεράστια ποικιλία πιάτων με κρέας, όπως παντσέτες, τηγανιές και ψητά στη σχάρα. Όλα σερβίρονται ψιλοκομμένα με διάφορες σάλτσες. Το μαγαζί στεγάζεται σε πετρόκτιστο κτήριο, η διακόσμηση στη σάλα αναπαριστά μια παλιά (αθηναϊκή) αυλή ενώ διαθέτει και μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο με τραπεζάκια, για όταν ο καιρός είναι καλός.
Σισμάνη 3, Ναύπακτος, 2634 028266
Απίκο
Μικρό περιποιημένο μαγαζί στο Στενοπάζαρο, με πιάτα μεσογειακής αντίληψης: μπιφτέκι μοσχαρίσιο με σος ροκφόρ και ρύζι, μπριζόλα με σάλτσα κρασιού, φιλετάκια κοτόπουλου με ψητά λαχανικά, νιόκι κλπ. Εκτός μενού προσφέρει και αρκετά πιάτα ημέρας, κυρίως ελληνική κουζίνα. Έδεσμα-υπερπαραγωγή, που εκτιμούν αρκετοί, το «φρατζολάκι»: ένα καρβέλι ψωμί γεμιστό με τυρί, κρέας και σάλτσα.
Σισμάνη 14, Ναύπακτος 2634 306927
Κουζίνα Λόη
Το εστιατόριο βρίσκεται σε ονειρεμένη θέση πάνω στο ενετικό λιμάνι, απολαμβάνοντας εξαίσια θέα από τον όροφο και τη βεράντα, όπου στρώνονται τα τραπέζια. Θα δοκιμάσετε πολύ γευστική ελληνική κουζίνα, με σύγχρονες πινελιές και σε γενναιόδωρες μερίδες: μανούρι ψητό με τσάτνεϋ μάνγκο, κότσι αρνιού με κριθαράκι, μπαλοτίνα κοτόπουλου με πλιγούρι, γιουβέτσι κοτόπουλο με σιουφιχτά μακαρόνια, παπαρδέλες με θαλασσινά.
Ανεμογιάννη 3, Ναύπακτος, 2634 038411
Η Παρέα («Μπέμπης»)
Τυπική ψησταριά που τρέχει ο Δημήτρης «Μπέμπης» Δημητρόπουλος στη Λυγιά ή Νιόκαστρο –περιοχή με πολλά ανάλογα μαγαζιά, τα οποία τιμούν οι ντόπιοι– μαζί με τον πατέρα του, τον 80χρονο Ευθύμιο Δημητρόπουλο. Πρόκειται για έναν ολοζώντανο άνθρωπο, πραγματικό αρχείο όλων των εκλογών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο εδώ και 60 χρόνια. Ετοιμάζει και ψήνει ο ίδιος το σουβλιστό αρνί, ενώ η ταβέρνα προσφέρει και κοκορέτσι, κοντοσούβλι και πολλά κρεατικά στη σχάρα.
Λυγιά, οδός Φαρμάκης Βενέτικος Γιάννης, 2634 028981, 6945974700
Τα εστιατόρια έξω από την πόλη
Ηλιόπουλος
Η ιστορική ψαροταβέρνα συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Εξαιρετική τεχνική στη σχάρα και στο τηγάνι –δοκιμάστε φρέσκια γλώσσα ψητή– και άριστα ωμά από τον Νίκο Ηλιόπουλο, όπως το καρπάτσο από μαγιάτικο ή όποιο άλλο (κατάλληλο) ψάρι έχει βγάλει η θάλασσα. Έδεσμα αξιώσεων και η βελούδινη ταλιάτα από παλαμίδα.
Τα ψάρια έρχονται από μια μεγάλη περιοχή, που ξεκινάει από το Γαλαξίδι και φθάνει μέχρι τον Αστακό. Κάβα με 40 ετικέτες από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα και κάποια από Χιλή, Νότια Αφρική κλπ. Μεγάλη σκεπαστή βεράντα, τραπεζάκια και πάνω στο κύμα κάτω από τη μουριά και δίπλα στις συκιές, θέα στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και στον Ψαθόπυργο.
Μοναστηράκι, Επαρχιακή οδός Μοναστηρακίου-Μαλάματα, 2634052111
Καραδήμας
Δεν είναι κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας αυτή η αυθεντική χασαποταβέρνα. Οι ιδιοκτήτες έχουν δικά τους ζώα και δικό τους χασάπικο και με τα ίδια κρεατικά εφοδιάζουν και την ταβέρνα τους. Ένα κλειστό σύστημα, δηλαδή, που έχει ως συνέπεια τις απολύτως φιλικές τιμές. Θα βρείτε πολύ ωραία παϊδάκια, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Πάντα, επίσης, διαθέτει και καλοφτιαγμένες τοπικές πίτες (κολοκυθόπιτα και χορτόπιτα).
Άγιος Πολύκαρπος, Επαρχιακή οδός Μοναστηρακίου -Μαλάματα,55, 2634 071406
Φούντας
Tαβέρνα που συνδυάζει την καλή πιτσαρία με ό,τι ποιοτικό μπορείς να βρεις σε μια καλή ψησταριά. Η πίτσα ψήνεται στον ξυλόφουρνο, τα (ντόπια) κρεατικά στα κάρβουνα. Τις Κυριακές το πρωί βάζει γάστρες.
Επαρχιακή οδός Μοναστηρακίου-Μαλάματα, 2634 071255
Captain del mare («Παγανιάς»)
Ψαροταβέρνα με δροσερή αυλή, δύο βήματα από τη θάλασσα, με θέα στον Πατραϊκό. Δοκιμάστε στειράδι (αρσενικός κέφαλος), πετάλι (κέφαλος ανοιγμένος στη μέση και ψημένος στη σχάρα), θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια) και πολύ καλή φάβα Φενεού με γλυκιά πάπρικα. Θαυμάσιο τηγάνι, που κρατάει ζουμερή τη σάρκα ενώ δημιουργεί ορεκτική κρούστα από έξω. Προσφέρει και λίγα κρεατικά: μπιφτέκι, μπριζόλες, κοτόπουλο.
Κρυονέρι, Επαρχιακή οδός Κρυονερίου-Γέφυρας Ευήνου 2631041162 -6974495917
Μαϊστράλι
Καλή ψαροταβέρνα με σωστά ψημένο, ζουμερό (φρέσκο) ψάρι: σαρδέλα φιλέτο ψητή, ψιλή γαριδούλα, καλαμαράκια, γαρίδα ψιλή, γαριδομακαρονάδα. Δίπλα στη θάλασσα, σε καταπράσινο κήπο με φυσική σκιά από μουριές. Τηλεφωνήστε για να σας πουν πώς θα πάτε, διότι το μαγαζί είναι κάπως «κρυμμένο».
Παραλία Μακύνειας, 2634 031755
Διαβάστε ακόμα:
Best of Ναύπακτος: Βουνό και θάλασσα σε έναν προορισμό ιδανικό για διήμερες αποδράσεις
Περπατώντας την ορεινή Ναυπακτία -Βουνά, ποτάμια, γραφικά χωριά
Long weekend στο Γαλαξίδι: Νησιωτικός αέρας και γαλανά νερά στα παράλια του Κορινθιακού