Καινούργια εστιατόρια, νέα γαστρονομικά concept, νέοι σεφ σε φιλόδοξες διαδρομές. H αθηναϊκή εστιατορική σκηνή δείχνει ιδιαίτερα παραγωγική. Παρακάτω, σας προτείνουμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές.
Τhe Ζiller’s roof garden
Νέος σεφ στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο μετά την τετραετή συνεργασία του με τον Παύλο Κυριάκη. Ο σεφ Βασίλης Ρούσσος που επωμίζεται το βαρύ καθήκον να διατηρήσει την περίοπτη διάκριση, εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στο επιδραστικό εστιατόριο «Σελήνη» στη Σαντορίνη -τα ηνία του οποίου κρατά ο Έκτορας Μποτρίνι και η ομάδα του από το 2021. Από το roof garden του εκλεπτυσμένου boutique ξενοδοχείου The Zillers, ακριβώς απέναντι από την πολύβουη πλατεία Μητροπόλεως μπορείς σχεδόν να «αγγίξεις» την Ακρόπολη ενώ διακρίνεις ακόμα και τις αυλές των σπιτιών στα Αναφιώτικα στην ποδιά της.
Ο σεφ προτείνει δύο μενού γευσιγνωσίας, το μενού Synthesis (Σύνθεσις) και το μενού Synecdoche (Συνεκδοχή) με 13 και 10 στάδια αντίστοιχα. Κοινή βάση τους, η γαστρονομική περιήγηση της χώρας με σύγχρονη αντίληψη και σύγχρονες τεχνικές, με έμπνευση από τις ελληνικές τοπικές γεύσεις και τις τοπικές πρώτες ύλες. Η παραπάνω περιγραφή αν και ανταποκρίνεται στην πρόθεση του σεφ, αποδεικνύεται πολύ «πεζή» όταν ξεκινάς να γεύεσαι τα εδέσματα. Για παράδειγμα, «Η αιώνια Σαρδέλα»: η ντελικάτη αχνιστή σαρδέλα κοντράρει τη στιβαρή ρεβιθάδα Σίφνου (πολύ χυλωμένα τα πεντανόστιμα ρεβίθια σαν πυκνός, πουρές ) που αρτύζεται τολμηρά με λαρδί και ένα εξαίσιο αρωματικό λάδι από βότανα. Ή το θαυμάσιο πιάτο «Η Κοιλάδα της γαρίδας», με ένα απροσδόκητο αιχμηρό medley αρωμάτων και γεύσεων -ελαφρά ψητή ντομάτα -περγαμόντο -κουμκουάτ-, να ντύνουν τη γλυκύτατη ωμή γαρίδα που η γεύση της φινίρεται με λάδι βασιλικού.
Κάποια εδέσματα, τιμούν υπέρ το δέον το ρουστίκ στοιχείο, όπως το Χοτ Ντογκ Στιφάδο με κόκορα, κρεμμύδι στιφάδο και φουαγκρά -κάτι πρέπει να λείψει για να λάμψουν τα υπόλοιπα. Πιάτο με μπαρόκ ύφος, «Ο Μύθος του Μελέαγρου». Το φιλέτο φραγκόκοτας γεμίζεται με πορτσίνι και φρέσκια τρούφα, οι γεμιστές μορχέλες γεμίζονται με ραγού από το μπούτι της φραγκόκοτας, και η συνοδεία είναι πουρές από άγρια μανιτάρια και σως φτιαγμένη από τους χυμούς του ψησίματος του πουλερικού ενισχυμένη με πεστίλι σύκου. Νόστιμο πολύ, δουλεμένο πολύ. Ο σεφ δείχνει την πληθωρική πλευρά της μαγειρικής του προσωπικότητας χωρίς δισταγμό.
Το πιάτο «Αγάπη, Χαρά και Παράδοση» παίζει με τις υφές μπακαλιάρου και διατηρεί το σκόρδο χωρίς εκπτώσεις στη θέση που επιτάσσει η παράδοση σε ένα αυθεντικό Μπιάνκο. Άλλο ύφος στο πιάτο «Ιστορία δύο πόλεων: Κωνταντινούπολη -Αθήνα» με ένα λεπτεπίλεπτο, αρωματικό χτένι, ένα φίνο πουρέ καρότου και πουρέ αγκινάρας με αρώματα κόλιανδρου.
Πολύ καινούργιο το μενού, δοκιμάζει διάφορα στυλ. Η νοστιμιά περισσεύει, όπως περισσεύει και το άγαν κάποιες φορές. Σίγουρα πάντως ο επισκέπτης δεν θα πλήξει και πολλές φορές θα χειροκροτήσει. Τα επιδόρπια του Γιώργου Πλατινού και τα κοκτέιλ του Στέφανου Δραγανιδάκη (επιμέλεια) κρατούν το δικό τους δυνατό μερίδιο στην εμπειρία.
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 54, Κέντρο, Αθήνα, Τηλ: 2103222227
Lolita’s
Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να ανοίγει από το μεσημέρι ένα ωραίο κοσμοπολίτικο εστιατόριο. Παραμερίζοντας τη βαριά βελούδινη κόκκινη κουρτίνα της εισόδου βρίσκεσαι στη απλόχωρη σάλα που φωτίζεται από δύο βαρύτιμους πολυέλαιους. Ξύλινα σκουρόχρωμα τραπεζοκαθίσματα, ροτόντες με λευκά τραπεζομάντηλα, οβάλ τραπέζια με επιφάνεια από πράσινο μάρμαρο. Το αψιδωτό μεγάλο φωτισμένο μπαρ στα αριστερά, η ανοιχτή κουζίνα στο βάθος, το βαθύ κόκκινο στους τοίχους ετοιμάζει τον επισκέπτη για μια γαστρονομική εμπειρία σε μια θερμή ατμόσφαιρα πολυτέλειας. Τριγύρω, μεγάλες τζαμαρίες (με μισά λευκά κουρτινάκια στην όψη του μαγαζιού) αφήνουν να διαφαίνεται η αέναη κίνηση της Κηφισίας διασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη διακριτικότητα.
Ιταλική κουζίνα με πολλές έξυπνες ιδέες από τον executive chef του ομίλου Δημήτρη Σταμούδη (pastry chef ο αδελφός του, Θανάσης Σταμούδης, executive chef του εστιατορίου η Κατερίνα Τζεμανάκη). Το μενού δεν είναι τίγκα στις μακαρονάδες, το ριζότο και τις πίτσες αλλά κυρίως εμπνέεται και ερμηνεύει βασικές ιταλικές συνταγές.
Αρχή με ένα πολύ νόστιμο Vitello tonnato με μπόλικο κρέας και σως τόνου στην ποσότητα που πρέπει, κάπαρη, σέλινο, λεμόνι και μια δροσερή πίκλα σέλερι. Τα νιόκι πατάτας με «ζωντανό» σπανάκι, τραγανό προσούτο και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης είναι ένα ρουστίκ πιάτο όλο υφές και γεύση. Τολμηρό πιάτο τα arancini «λαχανοντολμάς». Τα «arancini» είναι στην ιταλική κουζίνα σφαιρίδια από ριζότο γεμιστά με διάφορα υλικά. Εδώ, φτιάχνονται με πολύ κιμά και ρύζι, πανάρονται με μαύρη φοκάτσια, στρογγυλοκάθονται πάνω σε πουρέ από καμένο λάχανο και περιλούζονται με σάλτσα αυγολέμονο. Μας άρεσε πολύ η pizzette truffle που δοκιμάσαμε. Η ζύμη είχε την απαραίτητη υγρασία αλλά ήταν ικανοποιητικά τραγανή και τέλεια ψημένη. Η σάλτσα με κρέμα τρούφας, παρμεζάνα και άγρια μανιτάρια, ορεκτικότατη μαζί με τις νιφάδες από τυρί Asiago και φρέσκια τρούφα φτιάχνουν ένα γευστικό στολιδάκι. Πλούσιο και comfort πιάτο τα Linguini «ragout». Τα σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα λιώνουν στο στόμα αλλά η κρέμα γκοργκοντζόλα στη βάση ήταν λίγο περισσότερο γλυκιά από όσο θέλαμε. Το φιλέτο ψαριού με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, chorizo (πικάντικο ισπανικό λουκάνικο), μάραθο και ζωμό από μύδια είναι ζουμερό, έχουν απαλό άρωμα από το μάραθο και η ελαφριά κάψα του chorizo ταιριάζει μια χαρά.
Πριν περάσουμε στα γλυκά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα ιταλικά delicatessen στην αρχή του καταλόγου στη θέση Prima dell’ Antipasto που μπορείτε να παραγγείλετε μαζί με το ζυμωτό ψωμί, τη focaccia και το χειροποίητο βούτυρο με μυρωδικά: Prosciutto di san Daniele, Parmigianmno Reggina με 22 μήνες ωρίμαση, μαρμελάδα αχλάδι με κρασί Piedmont Moscato αλλά και χαβιάρι Σιβηρίας Antonius. Kάποιοι ίσως θα τα παράγγελναν μαζί με κρασί ως ελαφρύ μεσημεριανό επιπέδου.
Eξαιρετική η creme brulee με φιστίκι Σικελίας και βατόμουρο και κυρίως η τάρτα καραμέλας με αλατισμένη καραμέλα, βελούδινο παγωτό βανίλιας και κρέμα σαντιγί με γεύση βανίλια Μαδαγασκάρης. Aυτήν την τάρτα τη συνοδεύσαμε με το κοκτέιλ Lorenza ( βότκα, μαστίχα, reduction cranberry, lime) και ήταν απόλαυση. Bartender (επιμέλεια) ο Βασίλης Κουρής.
Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 340, Φάρος, Νέο Ψυχικό, Τηλ: 2107548350
AMEN
Σε ένα ολόδικό του εστιατόριο παρουσιάζει από τον Μάρτιο τις δημιουργίες του ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Μαζί του η στενή συνεργάτις του pastry chef Νικολέτα Τσαλίκη. Η ελληνική κουζίνα με δυνατές δόσεις από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κρητικής κουζίνας -η Κρήτη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του-, είναι ο χώρος που επιλέγει ο σεφ για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τη βαθιά τεχνική του γνώση για να γοητεύσει. Η γαστρονομική απόδοση των κλασικών συνυπάρχει με την άνεση του καθημερινού. ‘Αλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, «πάνω από όλα είναι η γεύση, η νοστιμιά».
Εξαίρετο δείγμα του ύφους του, το Ταρτάρ από ψάρι ημέρας (εδώ πελαγίσιο φαγκρί) ψαριού με κονσομέ τσιγαρέλι. Το κονσομέ φτιάχνεται από διάφορα χόρτα που χρησιμοποιούνται για το παραδοσιακό τσιγαρέλι και το αποτέλεσμα είναι λεπταίσθητα νόστιμο, με βοτανική φρεσκάδα ωραίες υφές και διακριτικές νότες θάλασσας. Οι Καρδιές από άγριες αγκινάρες (έρχονται από την Κρήτη) γίνονται τηγανητές με ξίδι και ελαιόλαδο, με emulsion από περγαμόντο και miso και ανεβάζουν ένταση με πράσινο λάδι μυρωδικών, αγιολί και πούδρα ντομάτας. Ένας ιδιότυπος γαστρομεζές. Ξεκινώντας από το κλασικό μαγειρευτό μοσχάρι με χόρτα, ο σεφ ξετυλίγει μια ολόκληρη γαστρονομική ιστορία που περιλαμβάνει την ενετική επιρροή (ραβιόλα) στην κουζίνα της Μεγαλονήσου: Μοσχαρίσια γλυκάδια με κρητική ραβιόλα γεμιστή με άγρια χόρτα και φουαγκρά. Βοτανικότητα, ένα σωρό υφές και γεύσεις σε αρμονική συνύπαρξη.
Η «Μανέστρα» φτιάχνεται με braise σιδηρόδρομο, κριθαράκι χειροποίητο και Αρσενικό Νάξου. Ένα «αθώο», νοσταλγικό πιάτο, ακαταμάχητα νόστιμο, με άψογα βρασμένο ζυμαρικό που έχει ποτίσει από τη νοστιμιά της καταπληκτικής σάλτσας. Πέρα από τα καινούργια πιάτα, ένα από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά αγαπημένα πιάτα του σεφ η «Κακαβιά της Αγίας Πελαγίας» έχει τη θέση του στο μενού. Στα επιδόρπια της pastry chef, το σορμπέ ακτινίδιο με αφρό από ξύγαλο που προσφέρεται ως pre-dessert είναι υπέροχο. Θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στα κυρίως γλυκά μαζί με το Flan Parisienne ala Grek, μια μορφή γαλατόπιτας με καμένη ζάχαρη και κανέλα που έχει τη χάρη της.
Το εστιατόριο στεγάζεται στο ισόγειο ενός όμορφου νεοκλασικού. Οι δύο ψηλοτάβανες αίθουσες με τους βελούδινους καναπέδες διακοσμούνται με αφαιρετική διάθεση που τονίζεται από το συγκρατημένο γκριζοπράσινο στους τοίχους. Ένα μεγάλο μπαρ στη μια αίθουσα και μια μεγάλη τοιχογραφία με σβησμένα ήσυχα χρώματα στον τοίχο της άλλης φτιαχνουν το εσωτερικό σκηνικό. Σε αντίστιξη, τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, εκπέμπουν μια σχεδόν χίπικη διάθεση διακοπών.
Διεύθυνση: Ηρώνδα 8, Παγκράτι (πίσω από την Πλατεία Προσκόπων), Τηλ: 2107299612
GECO
Ιντριγκαδόρικο, σε all day mode με brunch, μεσημεριανό, βραδινό και χώρο για ένα ποτό η ένα καφέ όλες τις ώρες της ημέρας. Βρίσκεται σε μια παλιά μικρή στοά, στο ισόγειο ενός όμορφου ιστορικού κτηρίου του 1930 (φαίνεται ακόμα το μωσαϊκό) που στεγάζει το πολύ όμορφο ξενοδοχείο Gatsby. Περπατώντας ανάμεσα στα τραπεζάκια, περνάς το μεγάλο μαρμάρινο οβάλ μπαρ όπου μπορείς να καθίσεις για να καταλήξεις στο βάθος στην κονσόλα του Dj. Όταν πήγαμε εμείς, η διακόσμηση με άπειρα (τεχνητά) λουλούδια σε όλα τα χρώματα υποσχόταν μια διαρκή εκρηκτική άνοιξη αλλά η διακόσμηση αλλάζει ανάλογα με την εποχή δημιουργώντας κάθε φορά ένα διαφορετικό παραμύθι.
Αλλάζουν καθημερινά και τα live music events. Κάτω από το εστιατόριο μια μυστήρια μίνι υπόγεια «πόλη» θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα δίνοντας το εστιατόρια άλλη προοπτική. Έχει χαρακτήρα το μαγαζί όπως έχει χαρακτήρα και το μενού που έστησαν οι πολυβραβευμένοι σεφ Νίκος Ρούσσος και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (2 αστέρια Michelin) και ο executive chef Παναγιώτης Φλάκας με μεγάλη εμπειρία σε πολυτελή ξενοδοχεία. Το μενού είναι σχετικά μικρό και σχεδόν όλα τα πιάτα εκτός από τα κύρια, προορίζονται για τη μέση. Οι ελληνικές γεύσεις και οι πρώτες ύλες, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται ιδιαίτερα εδέσματα με τη συμβολή και διεθνών υλικών.
Πιάτα με παιγνιώδη διάθεση από τη συλλογή Bar Food, τα ζουμερά tuna kebabs με χειροποίητες πίτες, σάλτσα τομάτα και ελληνικό γιαούρτι και τα seafood popsicles -ήτοι κροκέτες από βασιλικό καβούρι και γαρίδες αρτυμένες με yuzu (γιαπωνέζικο λεμόνι)- φορμαρισμένα σαν παγωτό ξυλάκι. Η μελιτζάνα με miso, κάσιους, κόλιανδρο και ponzu sauce είναι μια γλυκύτατη εξωτική ομορφιά και στο καρπάτσιο παντζάρι με ελληνικό γιαούρτι, βατόμουρα, κατσικίσιο τυρί και φιστίκι Αιγίνης, τo dressing από καραμέλα sherry κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Τα ελληνικά Cacio e pepe είναι πολύ γευστικό και πλούσιο πιάτο με χειροποίητα σκιουφιχτά μακαρόνια, τυρί και φρεσκοτριμμένη τρούφα. Ευπρόσδεκτη δροσερή νότα ο δυόσμος στο ψητό φιλέτο λαυράκι που συνοδεύεται από ψητό κολοκυθάκι και λαδολέμονο. Εκείνη την ημέρα, έλειπε η μια σπεσιαλιτέ του μενού, ο ολόκληρος αρνίσιος λαιμός που ψήνεται επί 12 ώρες. Αποζημιωθήκαμε με ένα κλασικό πιάτο του ελληνικού σπιτιού, το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες: το κοτόπουλο γίνεται ψητό σε ειδικό πήλινο σκεύος (σκεφτείτε κάτι σαν μικρή γάστρα) συνοδεύεται από ξεροψημένες τραγανές πατάτες με τη φλούδα και μια πεντανόστιμη λεμονοριγανάτη σάλτσα.
Υπερπαραγωγή το επιδόρπιο apple crumble: ένα γλυκό με μήλο, καραμέλα, κανέλα και παγωτό βανίλια. Εκλεπτυσμένη η creme brulee με μούρα και σορμπέ φράουλα. Live μουσικές τις καθημερινές το βράδυ (pop, disco, jazz, latin), Παρασκευοσαββατοκύριακο DJs. Η μουσική είναι δυνατή, αλλά το μαγαζί έχει γίνει στέκι όχι μόνο για το φαγητό του αλλά και για την up beat ατμόσφαιρα.
Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Gatsby, Λέκκα 14, Αθήνα, Τηλ: 210 3216001
Παπαϊωάννου
Τοπόσημο της hi-end ψαροσύνης, ο Παπαϊωάννου αυξάνει και πληθαίνει τα μαγαζιά του –Μικρολίμανο, Κηφισιά, Καβούρι-, διατηρώντας σταθερά κορυφαία ποιότητα και μαγειρική μαεστρία. Το μενού είναι ίδιο παντού και στα καλοστρωμένα τραπέζια τα θαλασσινά καλούδια ετοιμάζονται με παραδοσιακές τεχνικές και την ελάχιστη παρέμβαση πάνω στα ψαρικά και στα θαλασσινά: στόχος είναι να αναδεικνύεται η φυσική γεύση της μοναδικής πρώτης ύλης που είναι το ακαταμάχητο και διαχρονικό ατού των εστιατορίων.
Το πιο καινούργιο μαγαζί του, βρίσκεται στο Καβούρι. Η μεγάλη σάλα των 300 τ.μ. απλώνει τη διακριτική της πολυτέλεια με απαστράπτοντα μάρμαρα, ζεστό φωτισμό, βαριά ξύλινα τραπέζια ντυμένα με λινά και αναπαυτικούς καναπέδες. Θεαματικό φωτισμένο μπαρ με μεγάλη μαρμάρινη μπαριέρα και μαρμάρινη ψαριέρα με μεγάλα ψάρια στην είσοδο. Αφήνοντας το εσωτερικό και περπατώντας στο ξύλινο ντεκ προς το τέλος της προβλήτας, η εντύπωση είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα ξύλινο καράβι που βουτάει την πλώρη του στη θάλασσα. Σοφά τοποθετημένα τα τραπέζια, βλέπουν τα τιρκουάζ νερό με τον όμορφο φωτισμό το βράδυ και το δειλινό αντικρίζουν το μαγικό ηλιοβασίλεμα. Το μαγαζί βρίσκεται χωρίς αμφιβολία πάνω σε ένα από τα ωραιότερα και πιο ατμοσφαιρικά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Αφήσαμε την κουζίνα να κάνει κουμάντο και αποδείχτηκε ότι ήταν σπουδαία ιδέα. Σασίμι σφυρίδα με άψογο κόψιμο και βελούδινη υφή και από δίπλα η γνωστή σαλάτα Παπαϊωάννου με τα ολόφρεσκα λαχανικά και κυρίως την ξεφλουδισμένη τομάτα. Το ότι το μαγαζί δεν απαρνιέται τα κλασικά είναι κάτι που λατρεύουμε εδώ. Παλιά, κάποια με μαγαζιά με όνομα, ξεφλούδιζαν την τομάτα, ως, ας πούμε, μια ιδιαίτερη περιποιητική φιλοφρόνηση προς τον πελάτη που τιμούσε τα τραπέζια τους. Εδώ, την κάνουν ακόμα έτσι και μαζί με τα κλασικά βραστά τραγανά λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κολοκύθι, πατάτα) και τις αλμύρες που συνόδευαν το ψητό φιλέτο ροφού (έλιωνε στο στόμα και μοσχοβολούσε ιώδιο) συνδέουν το απλό παρελθόν και το πλούσιο τώρα με τον πιο εύγλωττο τρόπο.
Γλύκισμα το καρπάτσιο τόνου, ζουμερή και ηδονική η τραγανή τηγανητή καραβιδόψυχα. Ζητήσαμε το all time classic τηγανητό μπαρμπούνι με την δαντελένια τραγανή πετσούλα και αρνήθηκαν. «Μας έφεραν λίγο μπαρμπούνι αλλά δεν είναι ο καιρός τους τώρα» μας είπαν, αντ´ αυτού ήρθαν στο τραπέζι ψητές κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας που μόλις ξεκινούσε η εποχή τους. Ένα όνειρο. Μια μπουκιά φαγκρί κορωνάτο ψητό, δύο πιρουνιές γλυκύτατες σουπιές κοκκινιστές με σπανάκι και άνηθο, έτσι για τη γεύση. Όταν ήρθε η ώρα του γλυκού μας πρότειναν ένα συμπαθητικό κανταΐφι εκμέκ και έναν αλλιώτικο μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο κρέμα φιστίκι και παγωτό καϊμάκι. Μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο πιάτο ημέρας με αστακό ή κολοχτύπα ή ψάρι με ζυμαρικά ή ροφό στον ατμό, τηλεφωνώντας από πριν.
Διεύθυνση: Καβούρι, Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Τηλ: 2111001117
Διαβάστε ακόμα:
3 ταράτσες και 3 αυλές στην Αθήνα για τα πρώτα υπαίθρια ποτά με παρέα
Οι γαστρονομικές αφίξεις της Αθήνας: Νέα εστιατόρια και concept, ανανεωμένα μενού
Άνοιξη στην πόλη: 7 openings στην Αθήνα με γαστρονομικό ενδιαφέρον