Η πιο δημοφιλής, λαϊκή ιταλική πόλη και η πιο καθαρόαιμη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, απλή, γήινη, πιστή στην εντοπιότητα των πρώτων υλών.

28

Μια περιοχή ευνοούμενη από τη θέση και το κλίμα της και ένας τέτοιος πλούτος παραγωγής που την κάνει αυτάρκη και περήφανη για τις γεύσεις της. Ο Βεζούβιος εκτός από απειλή αποτελεί κι ευλογία με τα εύφορα εδάφη που δίνουν συγκλονιστικό γευστικό χαρακτήρα στα λαχανικά (ντοματίνια San Marzano), στα φρούτα (αρωματικά βερίκοκα, λεμόνια του Sorrento), στο ελαιόλαδο και φυσικά στα αμπέλια. Σκληρά σιτάρια για ζυμαρικά κορυφαίας ποιότητας, φρέσκα θαλασσινά και ψάρια που ο Golfo di Napoli απλόχερα προσφέρει, η καλύτερη μοτσαρέλα της Ιταλίας, σαλάμια πλούσια σε γεύση κι ένα έδεσμα λατρεμένο από όλο τον πλανήτη: la pizza Napolitana.

Στη Νάπολη πρέπει να πάτε καλά διαβασμένοι. Όχι μόνο για τις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές της πόλης, αλλά και για τις νέες γευστικές εμπειρίες που μπορείτε να βιώσετε. Αφήστε πίσω ενδοιασμούς και τύψεις για τα φαινομενικά βαριά φαγητά, πολλά από αυτά τηγανητά και με πλούσιες σάλτσες, καθώς και για τα αμαρτωλά γλυκά και παγωτά, ξεχάστε θερμίδες και ζυγαριές, συνειδητοποιήστε ότι βρίσκεστε στον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό και με ενθουσιασμό δοκιμάστε όσες περισσότερες από τις τοπικές σπεσιαλιτέ, μπορείτε. Θα διαπιστώσετε ότι από τζελατέριες έως ταραλιερίες, από φριτζιτορίες ως πιτσαρίες, από τους πάγκους της αγοράς Pignasecca ως τις τρατορίες, η μία γευστική έκπληξη διαδέχεται την άλλη, η μία γεύση συναγωνίζεται την επόμενη.

Η πρώτη γευστική έκπληξη που σας περιμένει, κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει πουθενά αλλού, αλλά στη Νάπολη θα βρείτε παντού, είναι τα περίφημα Taralli. Σκληρά αλμυρά κουλουράκια, σε στρογγυλή πλεξούδα, φτιαγμένα με λαρδί, μπόλικο πιπέρι και καβουρδισμένα αμύγδαλα στην κλασσική εκδοχή τους, είναι πραγματικός εθισμός. Ειδικά τα φρεσκότατα που δεν προλαβαίνουν να ξεφουρνίζουν στην Taralleria Napoletana και που σερβίρουν σε μεγάλη ποικιλία γευστικών παραλλαγών. Δοκιμάστε τα σαν συνοδευτικό του aperitivo σας και θα εκπλαγείτε.

Τα ναπολιτάνικα γλυκά; Απίστευτα. Όπως οι μπαμπάδες με ρούμι με το ελαφρύ, αλκοολούχο σιρόπι και την πανάλαφρη αέρινη ζύμη τους. Σκέτοι στο Scaturchio -όπου πρέπει να δοκιμάσετε και τα μοναδικά σοκολατάκια ministeriali- με πλούσια κρέμα στο Capriccio, ακόμη και σε οικογενειακό μέγεθος στο Casa Infante ως έξτρα αμαρτωλή απόλαυση.

Πρέπει να σας πω εδώ ότι έχοντας ταξιδέψει πάνω από 15 φορές στην Ιταλία κι έχοντας δοκιμάσει τόνους gelato, τα παγωτά της Νάπολης είναι πραγματική αποκάλυψη. Το Casa Infante με τις ποικίλες, πλούσιες γεύσεις του έχει εξαπλώσει τη φήμη και τα καταστήματά του από τη Νάπολη ως το Μιλάνο με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι αφενός το Mennella με τις εκπληκτικές γεύσεις ξηρών καρπών -αμύγδαλο, καρύδι, θεϊκό φουντούκι με ολόκληρους καρπούς- αφετέρου οι σοκολατένιες γεύσεις του Gay Odin. Σ΄αυτή την σοκολατερί παλιάς κοπής δεν πρέπει να αρκεστείτε στα θεσπέσια σοκολατάκια τους, δοκιμάστε οπωσδήποτε το εθιστικό, σοκολατένιο παγωτό τους: σοκολάτα με ρούμι, με κανέλα, με πορτοκάλι ή fontente με τριμμένη μαύρη σοκολάτα.

Για το πρωινό σας ακολουθείστε καθημερινά το παράδειγμα των Ναπολιτάνων και απολαύστε μαζί με τον καφέ σας είτε ένα κομμάτι από την υπέροχη, σκεπαστή τάρτα ρικόττας Pastiera Napoletana με το πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών -ή την εκδοχή του Capri, Torta Caprese με προσθήκη κακάο στη γέμιση- είτε την πεντανόστιμη πίτα με γέμιση κρέμας, Sfogliatella, που θα λατρέψετε και στις δύο εκδοχές της: riccia ή frolla, με φύλλο κρούστας ή ζύμη, προσπεράστε το δίλημμα και δοκιμάστε και τις δύο. Τις καλύτερες εκδοχές στην πολυσύχναστη εμπορική οδό Via Toledo θα βρείτε στα Pintauro και Sfogliatella Μary, που, παρά την αναμονή και τις ουρές, θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω, ενώ η πρώτη μπουκιά από τις sfogliatelle του Attanasio, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, θα σας μείνει αξέχαστη.

Και αν στη Ρώμη δεν είναι καθόλου κομψό να τρως οτιδήποτε άλλο εκτός από παγωτό στο δρόμο, στη Νάπολη το να τσιμπολογάς τραγανές, τηγανιτές λιχουδιές από ένα cuopo (χάρτινο χωνάκι) περιδιαβαίνοντας τα στενά της γραφικής συνοικίας Quartieri Spagnoli, είναι σκέτη απόλαυση. Suppli, arancini, τηγανητά λαχανικά σε μπουκίτσες και ναι, και μακαρόνια σε υπέροχες, ζουμερές μπάλες θα σας κάνουν να γλύφετε και τα δάχτυλά σας.

Το ίδιο και η τηγανητή πίτσα της Antica Pizza Fritta Da Zia Esterina Sorbillo που θα καταβροχθίσετε καυτή επί τόπου στα όρθια μαζί με τους ντόπιους που περιμένουν νυχθημερόν έξω από το μικροσκοπικό μαγαζί. Η βόλτα στην κεντρική αγορά τροφίμων της Pignasecca φροντίστε να σας φέρει στην Friggitoria Fiorenzano, όπου εκτός από φρεσκοτηγανισμένα, ζουμερά suppli, μπάλες ρυζιού με γέμιση λιωμένη μοτσαρέλα, κιμά, ή σάλτσα, θα απολαύσετε και μια φέτα από το πλούσια γεμιστό ψωμί Tortano Napoletano, με αυγά, αλλαντικά και τυρί. Εξαιρετική και η εκδοχή στο μικροσκοπικό, ρουστίκ μαγειρείο Cibi Cotti Anna, όπου πρέπει να φτάσετε νωρίς αν θέλετε να δοκιμάσετε τα νόστιμα λαζάνια τους ή το παραδοσιακό πιάτο Salsiccia e Friarielli, χόρτα της Καμπανίας με λουκάνικα, που θα βρείτε επίσης σε πίτσα ή σαν γέμιση σε σάντουιτς.

Από τις υπόλοιπες εκπληκτικές γεύσεις της cucina povera του νότου, αξέχαστα θα σας μείνουν τα Gnocchi alla Sorrentina με πλούσια σάλτσα ντομάτας και λιωμένη μοτσαρέλα, τα Spagghetti alle Vongole που αρκεί η νοστιμιά της θάλασσας χωρίς καμία σάλτσα για το πεντανόστιμο αυτό πιάτο, οι κεφτέδες Polpette al sugo, ο καταπληκτικός συνδιασμός Melanzane alla Mozzarella, η αυθεντική σαλάτα Caprese και η αποθέωση του υδατάνθρακα, πατάτες με ζυμαρικά και τυρί, Pasta e patate con la provola, ένα πιάτο που καθιερώθηκε να φτιάχνεται με τα υπολείμματα ζυμαρικών από τα ράφια των νοικοκυριών γι΄ αυτό και πολλές φορές θα βρείτε ανάμεικτα ζυμαρικά στο ίδιο πιάτο. Απλό αλλά νοστιμότατο.

Όσο για την pizza, τι να πει κανείς γι΄ αυτά τα ζυμάρια που όσο κι αν έχεις χορτάσει θέλεις να φας και την τελευταία μπουκιά σκέτης ζύμης. Ή για τα τόσο νόστιμα υλικά που τις σκεπάζουν, δυο-τρία μόνο είναι ικανά για να απογειώσουν τη γεύση. Οι δύο πρωταγωνίστριες των μενού είναι η pizza Margherita, με υλικά στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, ντομάτες San Marzano, ντόπια μοτσαρέλα fior di latte και βασιλικό, που ο θρύλος θέλει τη δημιουργία και ονομασία της να είναι προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας της Σαβοΐας και η pizza Marinara, που αν και το όνομά της παραπέμπει σε θαλασσινά, ουδεμία σχέση έχει με αυτά. Τα υλικά της είναι τόσο ταπεινά όσο οι ντομάτες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη και σκόρδο, δηλαδή εύκολα στη συντήρησή τους υλικά που μπορούσαν να έχουν στα πλοία οι ναύτες για να ετοιμάζουν το αγαπημένο τους έδεσμα.

Πραγματικά πρόκειται για γεύσεις απίστευτα νόστιμες. Κι ενώ θα βρείτε κι άλλες πολυάριθμες εκδοχές, επιβάλλεται να δοκιμάσετε και τις δύο πιο κλασσικές. Το ιστορικό κέντρο και ειδικά η περιοχή γύρω από την Via dei Tribunali συγκεντρώνει τις κορυφαίες πιτσαρίες όχι μόνο της Νάπολης, αλλά και μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο, που παραμένουν μέρη απλά, προσιτά, με χαμηλές τιμές κι απίστευτες ουρές αναμονής. Μάλιστα γύρω από αρκετές από αυτές έχουν ανοίξει καντίνες για aperitivo σε πλαστικό ποτηράκι για να διασκεδάσετε το χρόνο της αναμονής σας με ένα Aperol ή Limoncello Spritz στο χέρι. Οι Gino e Toto Sorbillo (τρεις πιτσαρίες από την ίδια οικογένεια στον ίδιο δρόμο), Di Matteo (με τις γιγάντιες πίτσες και τις φανταστικές μπάλες τηγανητών μακαρονιών) και L’Antica Pizzeria da Michele είναι αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Τέλος, η Ιταλική ιεροτελεστία του καφέ στα όρθια καλά κρατεί και στη Νάπολη, ειδικά ο πρώτος πρωινός στον πάγκο αλυσίδων όπως το Mexico με πολλά υποκαταστήματα σε όλη την πόλη και πολύ δυνατό espresso, ή το Leopoldo με τη ζωηρή ατμόσφαιρα και τα θεσπέσια γλυκά της οικογένειας Infante. Κι ακόμη κι αν δεν φτάσετε τους έξι καφέδες ημερησίως όπως οι Ναπολιτάνοι, σίγουρα κάθε γουλιά θα είναι απόλαυση, ειδικά αν πρόκειται για τους speciali του ιστορικού Café Gabrinus, όπως αυτός με την κρέμα φουντουκιού.

Και για ενθύμιο αλλά και παράταση της απολαυστικής γευστικής σας γνωριμίας με τη Νάπολη, φροντίστε να γεμίσετε τη βαλίτσα σας με ζυμαρικά Gragnano, κονσέρβες ντομάτας San Marzano, κρασιά απ΄τους πρόποδες του Βεζούβιου, taralli, ακόμη και pastiere που κλείνονται σε όμορφα μεταλλικά κουτιά. Έτσι, σαν φόρο τιμής στην εκπληκτική πραγματικά cucina Napoletana.