Είναι η γραφική, κοσμοπολίτικη κι αυθεντική παλιά πόλη, το χρώμα στα βενετσιάνικα κτήρια, οι σκαλινάδες και τα καντούνια, αλλά και η μοναδική φύση, οι κρυστάλλινες παραλίες και τα διάσπαρτα αξιοθέατα που μας κάνουν να μη χορταίνουμε το αγαπημένο νησί του Ιονίου.
Όπως δεν χορταίνουμε και την κερκυραϊκή κουζίνα, με το πλήθος των γαστρονομικών επιρροών απ΄όλους τους λαούς που άφησαν εδώ το σημάδι τους. Πεντανόστιμα πιάτα, παραδοσιακά ταβερνεία, εστιατόρια – προορισμοί, τραττορίες, μαγειρία και ψαροταβέρνες, σερβίρουν γεύσεις αυθεντικές και μοναδικές. Εξίσου αριστοτεχνικές και οι γλυκές δημιουργίες που θα ολοκληρώσουν το γεύμα σας ή θα δώσουν μια γλυκιά νότα στη βόλτα σας σε σοκάκια, παλιές συνοικίες και κομψές πλατείες.
Όλοι οι επισκέπτες του νησιού σύντομα αντιλαμβάνονται ότι η Κέρκυρα τιμά δεόντως το πιο χαρακτηριστικό της προϊόν, το κουμ κουάτ, ένα μικρό, αρωματικό εσπεριδοειδές του οποίου το όνομα σημαίνει «χρυσό μανταρίνι». Και παρόλο που δεν τρώγεται φρέσκο, γίνεται καταπληκτικό γλυκό – γλασέ, του κουταλιού και σε πολλές ακόμη παραλλαγές – που πωλούνται παντού σε όλο το νησί. Εκτός όμως από αυτό, ή μάλλον μαζί με αυτό, υπάρχουν πολλές ακόμη απολαυστικές, γλυκές επιλογές που ντόπιοι και μη απολαμβάνουν όλο το χρόνο. Στο κέντρο της παλιάς πόλης θα βρείτε εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία, άλλα με πολυετή εμπειρία και μακρά ιστορία που αποτελούν πια μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού, αλλά και νέες patisserie, μοντέρνες και με διάθεση πειραματισμού, που θα σας κάνουν να ενδώσετε στους γλυκούς τους πειρασμούς ξανά και ξανά.
Παπαγιώργης, για ένα κορυφαίο παγωτό
Παγωτό όλο το χρόνο και όλες τις ώρες, αρκεί να είναι από τον Παπαγιώργη, έναν πραγματικό θεσμό κι ένα όνομα ταυτισμένο με τη λέξη «γλυκό» στην Κέρκυρα. Η βόλτα στα πλακόστρωτα στενά της παλιάς πόλης αποκτά άλλη χάρη μ’ ένα χωνάκι παγωτό από τον Παπαγιώργη στο χέρι κι αν δεν πιστεύετε εμένα, εμπιστευτείτε τις ουρές που σχηματίζονται έξω από το ζαχαροπλαστείο το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα όλο το χρόνο. Πλησιάζοντας τα 100 χρόνια εμπειρίας και με την τρίτη γενιά να κρατά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, μπορείτε να διακρίνετε την αφοσίωση και το σεβασμό στις συνταγές του παρελθόντος σε ό,τι κι αν δοκιμάσετε. Κι όσον αφορά τα κουμ κουάτ είναι σίγουρα οι απόλυτοι δεξιοτέχνες που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και τα αρώματα του μικροσκοπικού αυτού φρούτου. Τα ταρτάκια με κουμ κουάτ είναι εξαιρετικά ενώ οι συσκευασίες με κουμ κουάτ είτε γλασέ είτε βουτηγμένα σε πικρή σοκολάτα, και οι μάντολες, αποτελούν το τέλειο δώρο από την Κέρκυρα, αλλά και μια εξαιρετική, νηστίσιμη επιλογή.
Ειδικά για την περίοδο της νηστείας φτιάχνουν παραδοσιακά «καντήλια» και «ανθάκια» με αμυγδαλόπαστα, μαρμελάδα κυδώνι και ξηρούς καρπούς, όλο γεύση και άρωμα, ενώ για το Πάσχα, η παραλλαγή του ελληνικού τσουρεκιού είναι η βενετσιάνικη φογάτσα. Πρόκειται για το διάσημο γλυκό, πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας, κατάλοιπο της Ενετικής κυριαρχίας, στρογγυλό σε σχήμα και με γεύση που μοιάζει πολύ με τσουρέκι. Στον Παπαγιώργη περιέχει κονιάκ κι αρωματίζεται με περγαμόντο, που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση του. Και μια που αρχίσαμε με το παγωτό τους, δοκιμάστε το παρφέ κρέμα ή σοκολάτα με κομματάκια κουμ κουάτ κι ένα ολόκληρο φρουτάκι γλασέ στην κορυφή, μια πραγματική έκρηξη γεύσης στο στόμα. Ανάμεσα στις υπόλοιπες απολαυστικές γεύσεις, όλες φτιαγμένες στο δικό τους εργαστήριο με ντόπιο γάλα, όπως το καταπληκτικό bueno, η pavlova, το μασκαρπόνε με σύκο ή η μηλόπιτα, αυτές που δεν πρέπει να χάσετε είναι η γεύση Παπαγιώργης και η αυστηρά εποχική αγριοφράουλα. Δοκιμάζοντας θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μέρη για παγωτό στην Ελλάδα. Αν ακόμη δεν με πιστεύετε, σας προκαλώ να πάτε στον Παπαγιώργη κι αν μπορείτε να φύγετε χωρίς παγωτό.
Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης: Νικηφόρου Θεοτόκη 32, Κέρκυρα
Cake Boutique Corfu για τα βραβευμένα macaron
Ναι, η λατρεία των macaron αποβιβάστηκε και στην Κέρκυρα. Και τα macaron έχουν βρει το ιδανικό τους σπίτι σ΄αυτή τη μοντέρνα patisserie, όπου οι δύο ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες και ζαχαροπλάστες δημιουργούν γλυκά θαύματα. Το πρώτο πράγμα που μαγνητίζει το βλέμμα μπαίνοντας στον μίνιμαλ χώρο είναι τα θεαματικά κέικ, muffins και οι δημιουργίες ημέρας, όλα όμορφα τοποθετημένα σε πιατέλες πάνω στον πάγκο. Γλυκά όπως το ελαφρύ και αφράτο banana bread συνοδεύουν τέλεια τον καφέ σας και γίνονται ανάρπαστα από νωρίς. Ύστερα είναι τα ατομικά γλυκά και οι πάστες. Κοιτάζοντάς τα προσεκτικά καταλαβαίνεις αμέσως ότι απαιτούν πολλές ώρες παρασκευής και διακόσμησης, πολύ φαντασία και ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που οδηγούν σε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Γεύσεις σύγχρονες, ισορροπημένες σε γλυκύτητα, σε ασυνήθιστους συνδυασμούς και γλυκά εξίσου εντυπωσιακά σε γεύση και εμφάνιση.
Και φυσικά, ποιος μπορεί να προσπεράσει τα ακαταμάχητα, φρεσκότατα, πολύχρωμα macaron, για τα οποία το ζαχαροπλαστείο έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα το 2018. Η γεύση η οποία κέρδισε τους κριτικούς, μια ωδή στις ντόπιες γεύσεις και υλικά, συνδυάζει με μαεστρία συκομαϊδα (μια πάστα από αποξηραμένα σύκα με μπαχαρικά και καρυκεύματα), ξινομυτζήθρα και αποξηραμένο νούμπουλο (ένα Κερκυραϊκό αλλαντικό παρόμοιο με το προσούτο), ενώ άλλες αγαπημένες γεύσεις περιλαμβάνουν το δροσερό σμέουρο και το λεμόνι με τζίντζερ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και μία από τις τελευταίες δημιουργίες, το calamansi, ένα εξωτικό εσπεριδοειδές με γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο κουμ κουάτ και το μανταρίνι και φυσικά στο κλασσικό κουμ κουάτ. Ό,τι και να διαλέξετε πάντως, κάθε μπουκιά θ΄αποδειχθεί μια γευστική έκπληξη.
Cake Boutique Corfu: Δελβινιώτη 1, Κέρκυρα
Περικλής – Αλέξης για χειροποίητη κρέμα
Από το μοντέρνο στο παραδοσιακό, αυτή τη φορά σ΄ένα αυθεντικό, κλασσικό κι απροσποίητο, μικρό γαλακτοπωλείο. Στο 70χρονο μαγαζάκι Περικλής – Αλέξης οι επιλογές είναι λίγες και συγκεκριμένες: παραδοσιακή κρέμα με γεύση βανίλια ή σοκολάτα. Αλλά δεν χρειάζεστε και κάτι παραπάνω όταν οι ποιότητα και η γεύση είναι τόσο καλές. Και μια που δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους διλλήματα, σας συμβουλεύω να διαλέξετε και τις δύο. Η σπιτική, μαμαδίστικη γεύση αυτής της κρέμας που φτιάχνεται αποκλειστικά με κερκυραϊκό γάλα, σας ταξιδεύει κατευθείαν στην παιδική σας ηλικία.
Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό και πιο γευστικό ξεκίνημα για τη μέρα σας από το να βρίσκεστε στην Κέρκυρα καθισμένοι σ΄ ένα από τα δύο τραπεζάκια έξω από το μικροσκοπικό μαγαζί πάνω στον εμπορικό πεζόδρομο, ακούγοντας τους μαγαζάτορες να κουβεντιάζουν έξω από τα καταστήματά τους, κοιτάζοντας το αδιάκοπο πήγαινε- έλα των πελάτων που έρχονται να προμηθευτούν τα γαλακτοκομικά τους και βουτώντας το κουτάλι σας στην πηχτή, αρωματική κρέμα. Θα πρέπει ακόμη να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν, με την πλούσια κρέμα του φτιαγμένη από το φημισμένο, εξαιρετικής ποιότητας Κερκυραϊκό βούτυρο, που της δίνει μια απίστευτη γεύση και νοστιμιά. Μη διστάσετε να υποκύψετε στον πειρασμό.
Περικλής – Αλέξης: Αγίου Βασιλείου, Κέρκυρα
Ανδριώτης για την καλύτερη τάρτα μαρμελάδας
Σ΄ αυτό το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο, που βρίσκεται κρυμμένο στο καντούνι του Μπίζη, ένα από τα γραφικότερα δρομάκι στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, θα δοκιμάσετε τον τέλειο συνδυασμό μιας ιταλικής συνταγής και της ελληνικής δημιουργικής επιδεξιότητας. Εδώ, ανάμεσα σε όλων των ειδών τις φρεσκοψημένες λιχουδιές, ξεχωρίζει η πάστα φρόλα , μια τάρτα φούρνου με μαρμελάδα κουμκουάτ και κόντιτα εσπεριδοειδών. Αυτού του είδους το γλυκό που στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζεται πάστα φλώρα είναι πολύ δημοφιλές και στην Ιταλία, όπου ονομάζεται crostata ή pasta frolla. Αν προσέξετε το όνομα που έχουν υιοθετήσει στην Κέρκυρα, θα διαπιστώσετε ότι διαφέρει από την ονομασία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το όνομα εδώ συνδέεται με την Ιταλική λέξη «frolla», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος ζύμης για γλυκά, όπως η ναπολιτάνικη sfogliatela frolla. Έτσι, το σημερινό όνομα του γλυκού συνδυάζει τις ρίζες του και από τις δύο χώρες, σε μια τάρτα νοστιμότερη από οποιαδήποτε πάστα φλώρα ή crostata που έχετε δοκιμάσει. Το μυστικό βρίσκεται στη μαρμελάδα κουμ κουάτ και στα ζαχαρωμένα κομματάκια φρούτων, που δίνουν έντονο άρωμα και μια φανταστική επίγευση. Πριν φύγετε με τo ατομικό ή το οικογενειακό μέγεθος της πάστα φρόλα, δοκιμάστε και τα νοστιμότατα σιροπιαστά τους κεράσματα, επίσης με πλούσιο άρωμα κουμ κουάτ. Και βέβαια, τιμώντας τις παραδοσιακές κερκυραϊκές γεύσεις, για την πασχαλινή περίοδο ζυμώνουν και την κλασσική πλέον φογάτσα αλλά και την colombina, ακόμη μια ιταλική επιρροή, με παρόμοια γεύση αλλά σε σχήμα σταυρού, που συνήθως στολίζεται με ένα κόκκινο αυγό.
Εργαστήριο και Ζαχαροπλαστείο Ανδριώτης: Αρλιώτη Μανιαρίζη 1 – Καντούνι Μπίζη, Κέρκυρα
Είτε είστε οπαδός των παραδοσιακών γεύσεων, ή των μικρών κερασμάτων, είτε προτιμάτε μοντέρνες γλυκές δημιουργίες, ή ένα παγωτό κορυφαίας ποιότητας, το σίγουρο είναι ότι το γλυκό αυτό ταξίδι των 4 στάσεων, αν και σύντομο, θα σας προσφέρει μια πλήρη γκάμα από τις καλύτερες γεύσεις της αγαπημένης Κέρκυρας. Κι ενδόμυχα θα ευχαριστείτε τους Ενετούς, που κατά την περίοδο του Μεσαίωνα διεξήγαγαν το εμπόριο και τη διακίνηση της πολύτιμης -τότε- ζάχαρης, μέσω του λιμανιού της Κέρκυρας.
Διαβάστε ακόμα: