Oι φημισμένες φλογέρες είναι από τα γλυκά που ξεχωρίζουν στην Έδεσσα, στην οποία κυριαρχούν αυτά του κουταλιού με κεράσι μιας και η πόλη -εκτός από τα νερά και τους καταρράκτες της- φημίζεται και για την αφθονία του λαχταριστού αυτού φρούτου.
Πρόκειται για ένα σχετικά σύγχρονο γλύκισμα, με εμπνευστή τον αείμνηστο ζαχαροπλάστη Δημήτριο Τσεπκεντζή, το οποίο κατάφερε στο διάβα των χρόνων να αποτελέσει κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης της Έδεσσας και όχι άδικα.
Πρόκειται ουσιαστικά για τραγανό παραδοσιακό φύλλο σφολιάτας, τυλιγμένο με κρέμα, που λιώνει -κυριολεκτικά- στο στόμα και παρασκευάζεται από ψιλό σιμιγδάλι, ζάχαρη, γάλα, βούτυρο, αυγά, ξύσμα από πορτοκάλι και βανίλια. Το λαχταριστό σιρόπι «τερματίζει» την γευστική απόλαυση της φλογέρας η οποία κατάφερε να «επιβληθεί» ως τοπικό γλυκό, μαζί με τα τραγανά κουρκουμπίνια και τα λαχταριστά σιροπιαστά -με άρωμα ανατολής- για τα οποία που επίσης φημίζεται η Έδεσσα.
Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 η φλογέρα ήταν γνωστή ως «πονηρό» και βέβαια διέφερε αρκετά σε σχέση με τη σημερινή, όπως εξελίχθηκε από τον Δημήτριο Τσεπκεντζή και τον Βασίλειο Κεχαγιά που συνεταιρίστηκαν την ίδια εποχή εξελίσσοντας το γλυκό αλλά και το ζαχαροπλαστείο Κρόνος στο κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρει στο Travel.gr η κυρία Αναστασία Τσεπκεντζή, κόρη του Δημητρίου Τσεπκεντζή, εκτός από τα υλικά οι φλογέρες ξεχωρίζουν γευστικά λόγω και των μικρών «μυστικών» στον τρόπο παρασκευής τους, που «κληρονόμησαν» οι νεότεροι από τους παλαιότερους.
«Ανέκαθεν οι καλοί τεχνίτες είχαν μυστικά τόσο στις συνταγές τους όσο και στις λεπτομέρειες του τρόπου παρασκευής των γλυκών τους. Αυτό τους διαφοροποιούσε και τους έκανε αυθεντίες σε κάποια προϊόντα. Κάποια από αυτά είναι καλά κρυμμένα και στη δική μας τέχνη» λέει η κυρία Τσεπκεντζή, σημειώνοντας πως η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται από την τρίτη γενιά και τα παιδιά του Δημητρίου Τσεπκεντζή και του Βασιλείου Κεχαγιά.
Από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Αγαπητό
Το ζαχαροπλαστείο «Κρόνος» συμπλήρωσε ήδη 97 χρόνια λειτουργίας στην Έδεσσα. Ήταν το πρώτο αμιγές patisserie ζαχαροπλαστείο που άνοιξε (1926) στην πόλη από τον Ιωάννη Τσεπκεντζή, που νωρίτερα είχε μαθητεύσει στα περίφημα ζαχαροπλαστεία του Πεντζίκη και του Φλόκα στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί είχε μάθει την τέχνη του ζαχαροπλάστη και από μαθητευόμενος είχε εξελιχθεί σε αρχιτεχνίτη. «Φύσει ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα επιστρέφει στην Έδεσσα όπου ανοίγει το ζαχαροπλαστείο. Επιθυμώντας να μνημονεύσει το όνομα των παλαιών τεχνιτών που του μάθανε την τέχνη το ονόμασε «Κρόνος» από το πρώτο ζαχαροπλαστείο που δούλευε» λέει η εγγονή του κυρία Τσεπκεντζή, τονίζοντας πως ο παππούς της συνδεόταν στενά -συναδελφικά και φιλικά- με τους επίσης τότε μαθητευόμενους Αγαπητό, της γνωστής σειράς ζαχαροπλαστείων, αλλά και τον Ι. Νικολτσούδη ο οποίος αργότερα εργάστηκε σε ένα κεντρικότατο ζαχαροπλαστείο των Αθηνών στου Πράπα που βρισκόταν στην Ομόνοια.
Μάλιστα, λόγω της στενής συνεργασίας και φιλίας μετέπειτα παρασκεύαζε στον Κρόνο γλυκά του κουταλιού και τα έστελνε στην Αθήνα. Πληροφοριακά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο αρχιζαχαροπλάστης Νικολτσούδης είχε λανσάρει πάστα με το όνομα «Αλίκη», προς τιμήν της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με πέντε στρώσεις από παντεσπάνι, αμύγδαλο, νουγκατίνα, κρέμα, μαρέγκα, σαντιγί, κεράσια και καμένη ζάχαρη που την εποχή εκείνη είχε γίνει ανάρπαστη.
Το γλυκό που αγαπούν οι ντόπιοι και αναζητούν οι επισκέπτες
Η φλογέρα αποτελεί πλέον κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης της Έδεσσας και γλυκό που το λατρεύουν οι ντόπιοι και το αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες σαν βρεθούν στην πόλη των νερών. Όπως λέει η κυρία Τσεπκεντζή: «Η ιστορία ενός τόπου εκτός από τη φυσική ομορφιά χτίζεται και από τους ανθρώπους της. Πολλοί συμπολίτες μας με τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες τους διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα συγκινεί όποιον επισκέπτεται την Έδεσσα. Είμαστε περήφανοι που και εμείς έχουμε μία μικρή συνεισφορά στο μύθο της πόλης μας».
Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται από την τρίτη γενιά, τα παιδιά του Δημητρίου Τσεπκεντζή και του Βασιλείου Κεχαγιά, που -μεταξύ άλλων- είναι περήφανα και για την κατασκευή και λειτουργία ενός από τα πλέον τελειότερα και ασφαλέστερα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, ακριβώς απέναντι από το ζαχαροπλαστείο Κρόνος στην πλατεία Ελευθερίας της Έδεσσας. Ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο με εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφαλή παρασκευή όχι μόνο της γλυκιάς φλογέρας, αλλά και των υπολοίπων ποιοτικών γλυκών, όπως πάστες, τούρτες, σιροπιαστά κ.ά.
«Ένα πρότυπο στολίδι όπου το καθιστά παράδειγμα προς μίμηση. Φαίνεται ότι η ζαχαροπλαστική τέχνη έχει περάσει στο DNA μας. Ευελπιστούμε ότι η αγάπη αυτή θα κληροδοτηθεί στην τέταρτη γενιά. Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά» λέει η κυρία Τσεπκεντζή, για το ενδιαφέρον των νεότερων να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση στην ζαχαροπλαστική και στις φλογέρες.
Εξόρμηση στην Έδεσσα
Τώρα που έχει ανοίξει ο καιρός είναι μία καλή ευκαιρία για μία σύντομη «απόδραση» στην πανέμορφη Έδεσσα. Εκτός από τους γραφικούς και φημισμένους καταρράκτες της, που επιβάλλεται να δείτε και να θαυμάσετε, ακολουθήστε την οργανωμένη διαδρομή από το υπαίθριο Μουσείου Νερού, με τους πολλούς παλιούς πετρόκτιστους νερόμυλους, έως την παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι. Μία διαδρομή που σας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πλέον δημοφιλή διαδρομή στην πόλη, που θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε την ομορφιά και τη δύναμη της φύσης, αλλά και την μακραίωνη παράδοση και ιστορία της Έδεσσας η οποία ξεκινάει από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φτάνει έως τις μέρες μας. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Δημοτικό Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών, που λειτουργεί στους Καταρράκτες. Ακριβώς απέναντι του σας περιμένει το υποκατάστημα του Κρόνου (Τηλ. 2381025730) όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε τις ξακουστές φλογέρες.
Πληροφορίες
–Ζαχαροπλαστείο Κρόνος: Πλ. Ελευθερίας Έδεσσα. Τηλ 2381022730
–Δημοτικό Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας: Τηλ. 2381020300
–www.edessacity.gr/tourism
Διαβάστε ακόμα:
Έδεσσα: Ταξίδι στην «υδάτινη» πόλη της Βόρειας Ελλάδας
Κάτι μοναδικό συμβαίνει στα Λουτρά Πόζαρ
Αποστολή στην Έδεσσα: Στους καταρράκτες, τους παλιούς μύλους και τα αρχοντικά της