Γαστρονομική μητρόπολη πια η Αθήνα, απλώνει μπροστά τον απαιτητικό επισκέπτη της μια μεγάλη γκάμα σημείων όπου μπορεί να γευτεί ό,τι επιθυμεί η καρδιά του. Τα εστιατόρια με αστέρι Michelin βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κάποια εκατοχρονίτικη παραδοσιακή ταβέρνα, η fusion πανδαισία ενός κοσμοπολίτικου εστιατορίου κάνει link με ένα εστιατόριο που ποντάρει στην comfort αίσθηση της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, ένα έξοχο wine bar restaurant συνομιλεί με την ανοιχτή πυρά μιας γαστροταβέρνας. Διαλέξτε τα όλα.

37

ZILLERS – Γαστρονομικό εστιατόριο

Fine dining εστιατόριο βραβευμένο με ένα αστέρι από το γαστρονομικό οδηγό Michelin (2023). Στο roof garden ενός νεοκλασικού κτηρίου -κομψοτέχνημα, απέναντι από τη Μητρόπολη και με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο. Ο φημισμένος σεφ Παύλος Κυριάκης ετοιμάζει δύο μενού degustation. Το ένα με 8 πιάτα και το άλλο με 13 πιάτα. Ο σεφ χρησιμοποιεί πολλά εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που τα συνθέτει σε περίτεχνες παρασκευές. Του αρέσει επίσης στο ίδιο πιάτο να σερβίρει την ίδια πρώτη ύλη παρασκευασμένη με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το Αρνί: στο ίδιο πιάτο συνυπάρχει το αρνί ψητό καπνισμένο με φασκόμηλο, ως γέμιση (το μυαλό) σε μανιτάρια μορχέλες και τέλος το χεράκι αρνιού μαγειρεμένο με ξινόχοντρο και σάλτσα από κρασί ξινόμαυρο. Πολύ νόστιμο σε κάθε μπουκιά του.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299500)
      ["id"]=>
      int(299500)
      ["title"]=>
      string(21) "zillers roof garden 2"
      ["filename"]=>
      string(25) "zillers-roof-garden-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(79306)
      ["url"]=>
      string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/zillers-roof-garden-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(30) "Photo: The Zillers Roof Garden"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(21) "zillers-roof-garden-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:46:42"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:46:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(683)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(683)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(683)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/zillers-roof-garden-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(683)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται και τις Γαρίδες Bloody Mary -και ταρτάρ, και ψητές και μαγιονέζα (από το κεφάλι τους) συν γρανίτα bloody Mary, φράουλες και τσιτσίραυλα τουρσί και στο πιάτο Βυθός -σκορπίνα γαρνιρισμένη με ντομάτες και ανανά και ψαρόσουπα. Όλα πεντανόστιμα πιάτα, με αλλεπάλληλες μικρές γευστικές εκπλήξεις σε κάθε πιρουνιά. Το επιδόρπιο «Εσπεριδοειδή και Ελαιόλαδο», είναι ένα δροσερό σορμπέ από καλαμάνσι και γιούζου και αφρό από πορτοκάλι και λεμόνι. Οι ήπια αιχμηρές νότες των εσπεριδοειδών «γειώνονται» με το μπισκοτάκι του ελαιόλαδου που συνοδεύει το γλυκό. Pastry chef ο «πολύς», ψυχή του πρωτοποριακού «Zillers Pastry Bar» (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Πλάκα, 210 32416510) όπου ο πελάτης μπορεί να γευματίσει αν θέλει με ένα μενού degustation που περιέχει σχεδόν αποκλειστικά γλυκά και να τα συνοδεύσει με ταιριαστά κρασιά-έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει και ένα μόνο γλυκό.

Διεύθυνση: Αθήνα, Κέντρο, Μητροπόλεως 54, Τηλ: 210 32 22 277, thezillersroofgarden.gr

MAKRIS Athens by Domes -Γαστρονομικό εστιατόριο

Ολοκαίνουργιο Fine dining εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό κτήριο στο Θησείο. Η θέση του απέναντι από την Αρχαία Αγορά, το γυάλινο δάπεδο από όπου διακρίνονται τα αρχαία ευρήματα στο υπόγειο και η ανεμπόδιστη θέα του στο Ναό του Ηφαίστου και στην Ακρόπολη από την ταράτσα προσθέτουν πόντους στο εξαιρετικό φαγητό του σεφ Πέτρου Δήμα. Το εστιατόριο προσφέρει δύο μενού degustation, το Γένεσις με 8 πιάτα και το Ουτοπία με 13 πιάτα. Και στα δύο μενού προκρίνεται η ελληνικότητα των πρώτων υλών, συμβατικών και βιολογικών, που προέρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου και από μικρούς παραγωγούς. Οι σύγχρονες τεχνικές αναδεικνύουν με καθαρότητα τις γεύσεις τους και δημιουργούν πιάτα καινοτόμα στους συνδυασμούς τους. Ενδεικτικές δημιουργίες του ύφους του σεφ είναι η κόκκινη γαρίδα με χυμό καρότου, ginger και χαβιάρι και το Χτένι με πουρέ κολοκύθας, μπισκ με νερό ντομάτας, μάραθο, παστό λεμόνι, καραμελωμένο πασατέμπο και βοδινό παστράμι. Στα μενού περιλαμβάνεται μια μίνι συλλογή από ελαιόλαδα που συνοδεύουν το ζυμωτό ψωμί. Το εστιατόριο διαθέτει μια απολύτως ενημερωμένη κάβα – wine director του ομίλου Domes Resorts, ο Στάθης Τσώκος.

Διεύθυνση: Θησείο, Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Τηλ: 2160047777, makrisathens.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299512)
      ["id"]=>
      int(299512)
      ["title"]=>
      string(9) "birdman 2"
      ["filename"]=>
      string(13) "birdman-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(290299)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/birdman-2-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(14) "Photo: Birdman"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "birdman-2-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:55:00"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:55:12"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/birdman-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

BIRDMAN – Γιαπωνέζικο μπαρ-ψησταριά (Yakitori bar)

Δημοφιλές στέκι για γιαπωνέζικο τσιμπολόγημα, δημιούργημα του διάσημου σεφ Άρη Βεζενέ, που έχει στην καρδιά του το κρέας και δη τα yakitori (σουβλάκια από κοτόπουλο): από μπούτι, από στήθος, με φτερούγες, με τραγανή πέτσα, με καρδιές, συνοδεία σος tare (γλυκιά σάλτσα σόγιας). Σε σουβλάκι προσφέρονται και άλλα κρεατικά όπως Wagyu (μοσχάρι), αλλά και γαρίδες και πιπεριές όλα απίστευτα νόστιμα. Θαυμάσιο το Birdman tataki από Wagyu rump steak με λάδι ponzu και λάιμ, όπως και τα nigiri με μοσχαρίσιο κρέας (ρύζι όπως του σούσι με μια λεπτή φετούλα κρέας από πάνω. Για τους οπαδούς του είδους έχει και smash burgers -το μπιφτέκι είναι πατικωμένο και όχι ζουμερό και φουσκωτό και sando σάντουιτς χοιρινή μπριζόλα και ψιλοκομμένο λάχανο. Σερβίρει σε τραπεζάκια μέσα στη σχετικά μικρή σάλα και έξω στο πεζοδρόμιο. Το μεγάλο σουξέ όμως είναι η πολύ μεγάλη μπαριέρα -ωραία ποτά δίπλα στους μεζέδες, κοσμοπολίτικα vibes και πάνω από όλα απίστευτη τζαζ μουσική με πολύ από hi end μηχανήματα ήχου.

Διεύθυνση: Aθήνα, Σύνταγμα, Βουλής 35, Τηλ: 21 0321 2800, facebook.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299518)
      ["id"]=>
      int(299518)
      ["title"]=>
      string(8) "aneton 2"
      ["filename"]=>
      string(12) "aneton-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(139555)
      ["url"]=>
      string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/aneton-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(22) "Photo: Aneton/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "aneton-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:56:25"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 10:56:40"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1076)
      ["height"]=>
      int(1295)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2-249x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(249)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2-768x924.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(924)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2-851x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(851)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1076)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1295)
        ["2048x2048"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aneton-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1076)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1295)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

ΑΝΕΤΟΝ – Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Όμορφο, ήσυχο εστιατόριο, με καλοφτιαγμένα πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, προτεινόμενο από τον κατάλογο εστιατορίων του γαστρονομικού οδηγού Michelin (main selection). Ξεκίνησε από το Μαρούσι, απέκτησε πιστό κοινό, μετακόμισε στο Σύνταγμα οι πιστοί του το ακολούθησαν και προστέθηκαν και πλήθος καινούριων. Εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες, comfort, επιμελημένη δουλειά από τον έμπειρο executive chef Βασίλη Ζώη, συνεταίρο του Δημήτρη Φωτόπουλου που άνοιξε το εστιατόριο. Το μενού ακολουθεί τις αλλαγές των εποχών και αλλάζει ανάλογα, οι πρώτες ύλες επιλέγονται προσεκτικά από όλη την Ελλάδα και επικαιροποιούνται συνεχώς περιλαμβάνοντας καινοτόμα προϊόντα.

Πιάτα που ξεχωρίζουν ο φρέσκος τόνος πανέ με τραγανό κρεμμύδι, σταμναγκάθι και baby κολοκυθάκια, το φρέσκο ψητό καλαμάρι με ριζότο και καλαμπόκι αρτυμένο με σαφράν και λεμόνι τουρσί, τα paccheri με θαλασσινά ημέρας και σάλτσα φουρνιστής ντομάτας με κάπαρη, ελιές και σκόρδο οι χυλοπίτες με λεμονάτο κουνέλι, λαχανικά, κρέμα τοπιναμπούρ και πιπέρι Sichuan με γραβιερομυζήθρα, το αρνί ραγού με λιαστή ντομάτα, τραχανότο με μελιτζάνες και ξερή μυζήθρα. Η μους από ταχινένιο χαλβά με φύλλα πίτας και βατόμουρα και τα χειροποίητα παγωτά είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να κλείσει το δείπνο. Το εστιατόριο προσφέρει επίσης λίστα με cocktails με εποχικά υλικά, λίστα κρασιών κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα και μεγάλη ποικιλία μπίρες.

Διεύθυνση: Αθήνα, Κέντρο, Nαυάρχου Νικοδήμου 3, Τηλ: 210 80 66 700, aneton.gr

Nolan – Fusion κουζίνα

Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που εκφράζεται τόσο από το φαγητό που μιξάρει στη μαρμίτα επιτυχημένα και νόστιμα, υλικά από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, την Κορέα, την Κίνα όσο και από το κοινό που κάθεται στα τραπέζια και προέρχεται από κάθε γωνιά της γης. Η απόδοση του τίτλου Bib Gourmand από το γαστρονομικό οδηγό Michelin (αξιόλογο εστιατόριο με καλή σχέση ποιότητας-τιμής) είναι μια δίκαιη διάκριση για τον πασίγνωστο ιδιοκτήτη και σεφ Σωτήρη Κοντιζά. Οι, κάποιες φορές, πρωτοπόρες τεχνικές αναδεικνύουν όμορφα αγαπημένες comfort γεύσεις που όμως, επιφυλάσσουν πάντα μια μικρή ενδιαφέρουσα ανατροπή.

Πιάτα ενδιαφέροντα τα bean noodles με χταπόδι και ελιές Καλαμών, τα κολοκυθάκια με miso και καπνιστή μελιτζάνα , τα καμένα λάχανα και κουνουπίδια με blue cheese, οι ζοχοί με σουτζούκι και παλαμίδα, ένα εξαιρετικό πιάτο, το τολμηρό ceviche φρικασέ με κέφαλο, το θράψαλο με μαραθόριζα, η πάπια με πίκλα γλυκοπατάτα. Δύο δρομάκια παραπέρα, το ζαχαροπλαστείο Sweet Nolan (Απόλλωνος 6, 210-3240698) προτιμάει τη γαλλική ζαχαροπλαστική τα pasteis de nata, πορτογαλικά ταρτάκια από σφολιάτα γεμιστά με κρέμα αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι αλλά και το βάσκικο cheesecake, όμως δεν αποποιείται εντελώς την ασιατική του οπτική και περιλαμβάνει στο μενού του ένα τσουρέκι γεμιστό με anko paste, μια γιαπωνέζικη χειροποίητη γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού.

Διεύθυνση: Αθήνα, Σύνταγμα, Βουλής 31-33, Τηλ: 2103243545, nolanverse.com

Κληματαριά -Παραδοσιακή ταβέρνα

Ιστορική ταβέρνα από της πιο παλιές της Αθήνας, που κοντεύει να κλείσει τα 100 χρόνια ζωής παραμένοντας νοστιμούλα, κεφάτη και μπριόζα σαν νεαρή κοπέλα. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2005 τον εσωτερικό χώρο επιμελήθηκε ο γνωστός ζωγράφος και αγιογράφος Τάσος Ρήγας ενώ απέκτησε και σκεπαστή αυλή κάτω από τις κληματαριές. Είναι πασίγνωστη ακόμα και στους ξένους επισκέπτες ενώ πολλοί Έλληνες λατρεύουν την αυθεντικότητα του χώρου και τα πραγματικά ελληνικά φαγητά του σερβίρει: γίγαντες πλακί και λαχανοντολμάδες, σαλιγκάρια στιφάδο και χουνκιάρ μπεγεντί, σελινόριζα, αγκινάρες και μανιτάρια στιφάδο, διάφορες πίτες με χειροποίητο φύλλο -φτιάχνουν και δικό τους ψωμί. Σκληροπυρηνικές σπεσιαλιτέ που ψήνονται στη γάστρα είναι το αρνάκι και χοιρινό κότσι με πατάτες.

Για την ιστορία, κτίστηκε πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεραπευτή και μέχρι το 1927 λειτουργούσε ως καφενείο για μνημόσυνα. Το πεπρωμένο του χώρου όμως ήταν η χαρά. Ο Γεροδήμος, ο πρώτος ιδιοκτήτης που πήρε το κτίσμα και το έκανε ταβέρνα την είπε Κληματαριά και η ζωή της ταβέρνας συνέχισε μέσα στις δεκαετίες ταυτισμένη με το λαϊκό τραγούδι -εδώ έχουν τραγουδήσει θρυλικά ονόματα όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και νεότεροι όπως η ο Ξηντάρης, ο Πάππος, ο Σαραγούδας, η Βελεσιώτου κ.ά. Μέχρι και σήμερα, κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο η ταβέρνα έχει μουσικούς που παίζουν και τραγουδούν λαϊκή μουσική και τραγούδια.

Διεύθυνση: Αθήνα, Πλατεία Θεάτρου 2, Τηλ: 2103216629, facebook.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299533)
      ["id"]=>
      int(299533)
      ["title"]=>
      string(6) "aleria"
      ["filename"]=>
      string(10) "aleria.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(317799)
      ["url"]=>
      string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/aleria-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(24) "Photo: Aleria Restaurant"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "aleria-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:02:26"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:02:36"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1349)
      ["height"]=>
      int(1687)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria-1228x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1228)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/aleria.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1349)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1687)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Aleria – Γαστρονομικό εστιατόριο

Μια επιβλητική νεοκλασική μονοκατοικία του 19ου αιώνα ανακατασκευασμένη λαμπρά και «θεατρικά» διακοσμημένη είναι η έδρα του πολυβραβευμένου εστιατορίου -βρίσκεται στη λίστα main selection του γαστρονομικού οδηγού Michelin. Μικρή καταπράσινη αυλή στο πίσω μέρος που λειτουργεί το καλοκαίρι. Ο διάσημος σεφ Γκίκας Ξενάκης πρωτοπόρος της γενιάς του στη διαμόρφωση του προφίλ της νέας ελληνικής κουζίνας και ο νεαρός ιδιοκτήτης Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης, αντλούν υλικά από τους πιο ποιοτικούς Έλληνες παραγωγούς και αυτό εκφράζεται απολαυστικά στα πιάτα. Η κουζίνα του σεφ, πολύ κομψή και κάποιες φορές τολμηρή παρά τον γενικά comfort χαρακτήρα της, συνδέει την παράδοση με την μοντέρνα γραμμή σε ευρηματικές δημιουργίες όπως το διαχρονικό «γιουβαρλάκι» ταρτάρ: από μοσχάρι Ω3, που ζυμώνεται τη στιγμή της παραγγελίας μαζί με γιαπωνέζικο ρύζι για σούσι και «αβγολέμονο», χωρίς αυγό, που όμως ανακαλεί την γευστική μνήμη του σπιτικού φαγητού.

Το εστιατόριο προσφέρει δύο μενού 6 πιάτων το καθένα το Earth & Sea και το χορτοφαγικό Garden & Nature. Λεπτές γεύσεις και ποικιλία υφών στο Ψάρι ημέρας με το αγγούρι τις αχιβάδες και τις γλυκοπατάτες, ρουστίκ αποχρώσεις στο Αρνί με ξινόχοντρο μελιτζάνες και αρώματα κύμινου (και τα δύο πιάτα από το μενού Earth & Sea). Πιάτο αναφοράς από το χορτοφαγικό μενού η Σελινόριζα με αχλάδι και αρώματα από γαρίφαλο. Εξαιρετική wine list και εμπνευσμένοι wine pairing συν μικρό μενού ελληνικών τυριών.

Διεύθυνση: Αθήνα, Μεταξουργείο, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Τηλ: 2105222633, facebook.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299543)
      ["id"]=>
      int(299543)
      ["title"]=>
      string(18) "sense restaurant 2"
      ["filename"]=>
      string(30) "sense-restaurant-2-rotated.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(721294)
      ["url"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-rotated.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/sense-restaurant-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(23) "Photo: Sense Restaurant"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "sense-restaurant-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:05:00"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:05:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1365)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/sense-restaurant-2-rotated.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Sense – Γαστρονομικό εστιατόριο

Ότι μπορείς να αγγίξεις σχεδόν την Ακρόπολη από το roof garden του ξενοδοχείου Athens Was όπου βρίσκεται το εστιατόριο είναι ήδη πρόκληση ομορφιάς για τον πολυτάλαντο executive chef Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Ο σεφ ανταποκρίνεται στιβαρά στην πρόκληση ψιλοκεντώντας τις βαθιά παραδοσιακές γεύσεις της χώρας με έμπνευση και γνώση, δημιουργώντας έτσι μια πολύ γευστική και πολύ προσωπική μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Το εστιατόριο προσφέρει δυο μενού, το ένα χορτοφαγικό, που γιορτάζουν τις τοπικές κουζίνες τη διαφορετικότητα και την πολυπλοκότητά τους.

Η διάθεση αυτή ιχνηλατείται έντονα στο χορτοφαγικό μενού με πιάτα όπως το Τηνιακό αγκιναράκι με σταφύλι, σεμιφρέντο φιστίκι Αιγίνης, φύκι γουακάμε και τσίλι, η Μπατζίνα Θεσσαλίας με πολέντα με φέτα, κολοκύθι, μετσοβόνε και κουμ κουάτ και οι θαυμάσιες μπάμιες στα κάρβουνα με σάλτσα σαγανάκι, χούμους, μυζηθροπιτάκι και γκρεμολάτα φουντουκιού. Σπουδαίο πιάτο από το μενού για omnivores είναι ο Κόκορας με γεμιστή παπαρδέλα με ξινομυζήθρα, πουρέ κρεμμύδι και σάλτσα παστιτσάδα και ακολουθούν το «Κανελόνι» σουπιάς με μάραθο και ελιές και το Πλακί μπακαλιάρου με νερό ψητής ντομάτας πατάτα και σκόρδο. Και στα δύο μενού, το πηλιορείτικο καλωσόρισμα με τσιτσίραβλα τουρσί, ψητή ντομάτα, ξύγαλο Κρήτης και ρίγανη, δηλώνουν αμέσως την πρόθεση του σεφ να προσφέρει στον πελάτη μια βόλτα στην ελληνική τοπική γαστρονομία.

Διεύθυνση: Aθήνα, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, ξενοδοχείο Athens Was, Τηλ: 210 9200240, senserestaurants.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(299552)
      ["id"]=>
      int(299552)
      ["title"]=>
      string(11) "oinoscent 2"
      ["filename"]=>
      string(30) "oinoscent-2-e1700478470369.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1154235)
      ["url"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369.jpg"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-kalyteres-dieythynseis-gia-fagito-s-13/attachment/oinoscent-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(25) "Photo: Oinoscent/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "oinoscent-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(299406)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:07:40"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-11-20 11:08:15"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(761)
      ["height"]=>
      int(1080)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369-211x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(211)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369-722x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(722)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(761)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1080)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/11/oinoscent-2-e1700478470369.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(761)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1080)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

OINOSENT -Wine bar restaurant

Είναι το πρώτο wine bar που άνοιξε στην Αθήνα και μετά από 15 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οινόφιλους ενώ το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρει πλέον, φέρνει στα τραπέζια του και ένα απαιτητικό γαστρονομικά κοινό. Το υπόγειο κελάρι του φιλοξενεί περισσότερες από χίλιες ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο, και, πολύ σημαντικό προσφέρει τη δυνατότητα μια ευρείας επιλογής κρασιού με το ποτήρι από ελληνικές και ξένες ετικέτες. Head chef ο Γιάννης Τσικουδάκης που δημιουργεί μια κουζίνα με μεσογειακή αύρα, δυνατές γεύσεις και αρτύματα (πολλές φορές γιαπωνέζικα και από τη Μέση Ανατολή) που ανεβάζουν την ένταση. Πορεύεται ανάλογα με τις εποχές όσον αφορά τα υλικά και «θυμάται πως στο υπόγειο κελάρι η χιλιάδα των κρασιών περιμένει από αυτόν τα ανάλογα πιάτα.

Ξεχωριστές δημιουργίες του ο Τόνος Waldorf με κρούστα από nori, πράσινο μήλο και σέλερι, σως από μήλο και σέλερι, ψητό σταφύλι, πέκανς και ντρέσινγκ από γιαούρτι, το Ταρτάρ από πρόβατο με χαρίσα, κρόκο αυγού, πικλαρισμένο σιναπόσπορο και κράκερ αρωματισμένο με το μεσανατολίτικο μείγμα μπαχαρικών Ζάαταρ και το βοδινό steak με κρούστα από καφέ, ψητό μαρούλι, παρμεζάνα και ceasar cream. To στίγμα της βιρτουοζιτέ στο κρασί δίνει και η ομάδα των ανθρώπων της επιχείρησης. Πρώτοι, οι ιδιοκτήτες Δάνης Αγαπητός και ο διακεκριμένος (Head sommelier) Άρης Σκλαβενίτης καθώς και η μεγάλη ομάδα των sommelier – Λίλυ Χαλίκια, Μαρία Μούλη, Λαμπρινή Μπαρλίκα, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Λόνης, Ηλίας Μπέφας, Γιάννης Ρεμούνδος, Γιάννης Σπάθας. Όσον αφορά την ομάδα του φαγητού, μαζί με τον Head chef ΓιάννηΤσικουδάκη εργάζονται οι σεφ Θοδωρής Κοντός, Ματέος Μπέκα, Δώρα Χρήστου, Γιάννης Φυτράκης.

Διεύθυνση: Αθήνα, Σύνταγμα, Βουλής 45 -47, Τηλ: 210 32293741, oinoscent.gr

Cerdo Negro 1985 – Γαστροταβέρνα

Fusion κουζίνα, κυρίως ισπανικής και νοτιοαμερικάνικης κουζίνας, με στοιχεία και από την ελληνική κουζίνα, που δημιουργούν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Γιώργος Αλεξόπουλος. Μέσα στο 2023, το εστιατόριο απέκτησε τη διάκριση Bib Gourmand από το γαστρονομικό οδηγό Michelin (αξιόλογο εστιατόριο με καλή σχέση ποιότητας -τιμής). Μικρό μενού που ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή με βάση το κρέας που ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά. Πολλά λαχανικά και ρίζες ως συνοδευτικά, αρκετά ψημένα στην πυρά γαρνιρισμένα με ξηρούς καρπούς και διάφορες σάλτσες, πληθωρική, όλο χρώματα η παρουσίαση (βρώσιμα άνθη, ψιλοκομμένα λαχανικά κλπ.).

Πολύ νόστιμα πιάτα όπως το μοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό και πιπεριές jalapenos που σερβίρεται εντυπωσιακά πάνω σε μεδούλι, αρνί με φινόκιο, κουμκουάτ και κατσικίσιο τυρί, ένα σωστά ψημένο chuleton rib, θαυμάσιο προσούτο από πρόβατο. Ακόμη, σεβίτσε λαβράκι και ίσως και ψητά στρείδια. Για επιδόρπιο, βάσκικο cheesecake. Τα πιάτα μπορούν να μπουν και στη μέση για μια «δεμένη» παρέα. Δυο μαύρες κεφαλές χοίρου ένθεν και ένθεν της πόρτας της κουζίνας όπου κρύβεται η φωτιά, ξύλινη μπάρα, vintage αντικείμενα (ραπτομηχανή, ζυγαριά, πικ απ), δυνατά χρώματα. Λίγα τραπεζάκια στη μικρή καταπράσινη αυλή (κλείνει το χειμώνα και γίνεται πολύ ευχάριστη). Ωραίες ροκ και τζαζ μουσικές.

Διεύθυνση: Βίτωνος 5, Γκάζι, Τηλ: 210 3470 628, facebook.com

Ήπειρος – Οινομαγειρείο

Το τελευταίο μαγέρικο που έχει μείνει στη Βαρβάκειο από τα πολλά που υπήρχαν κάποτε μέσα στην κεντρική αγορά τροφίμων της Αθήνας. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1898 με το όνομα Μοναστήρι και πήρε το σημερινό του όνομα το 1990. Η ζωή του διασχίζει τρεις αιώνες, για ολόκληρες δεκαετίες οι ξενύχτηδες (και το στομάχι τους) έβρισκαν εδώ καταφύγιο, και στις τεράστιες κατσαρόλες του οι κατά καιρούς μάγειρες και οι μαγείρισσες, ετοίμαζαν και συνεχίζουν να ετοιμάζουν σταθερά, αυθεντικό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Το μαγαζί είναι διάσημο για τις σούπες του -βγάζει καθημερινά 8-10 σούπες από τις 6.00 το πρωί, και κυρίως για τη μαγειρίτσα που σερβίρει όλο το χρόνο. Επίσης, ο πατσάς (κοιλιά και πόδι), η ξινούτσικη πηχτή κοτόσουπα, οι σούπες με όσπρια και κυρίως η γίδα φρικασέ, είναι ακόμα μερικά από τα μεγάλα σουξέ.

Σημερινή ιδιοκτήτρια είναι η Ράνια Καρατζένη, που μαγειρεύει με τις ίδιες συνταγές του πατέρα της, του Τζίμη που πήρε το μαγαζί το 1996 και το ονόμασε Ήπειρο επειδή η καταγωγή του ήταν από την Πράμαντα στα Τζουμέρκα. Εκτός από τις σούπες που είναι ξακουστές διεθνώς και έρχονται πολλοί ξένοι για τις δοκιμάσουν, το μενού περιλαμβάνει αρκετά κλασικά ελληνικά φαγητά, όπως μουσακά, παστίτσιο, σουτζουκάκια, λαδερά, γίγαντες με σπανάκι, γιουβαρλάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, σπανακόρυζο, κλπ.

Διεύθυνση: Αθήνα, Μοναστηράκι, Βαρβάρκειος Αγορά, Φιλοποίμενος 4, Τηλ: 210 3240773, facebook.com

Διαβάστε ακόμα:

5 chocolaterie στο κέντρο της Αθήνας για απολαυστική, ζεστή σοκολάτα σε ένα φινετσάτο περιβάλλον

8 κορυφαίες στάσεις για απολαυστικό brunch στo κέντρο της Αθήνας

Μια διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έναν κόσμο γεμάτο εμπειρίες