Παραδοσιακά, οι κάτοικοι βασίζονταν για τη διατροφή τους στο σιτάρι, στην ελιά και στο κρασί όπως σχεδόν σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Το κρέας ήταν λίγο αφού δεν υπήρχαν πολλά αιγοπρόβατα ούτε εκτάσεις για την εκτροφή βοοειδών (σήμερα βεβαίως, τα κρεατικά σερβίρονται σε αφθονία). Τα ψάρια και τα όστρακα, τα άγρια χόρτα και τα κηπευτικά συμπλήρωναν τη διατροφή τους όπως και τα εσπεριδοειδή φρούτα -είναι διάσημο το Λεμονοδάσος του Πόρου-, τις αμυγδαλιές, τις συκιές και τις αχλαδιές.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία (ΠΟΠ Τροιζηνίας) παράγεται είτε αποκλειστικά από την ποικιλία Μανάκι είτε με την συμμετοχή της Κορωνέικης ποικιλίας σε ποσοστό μέχρι το 50 %) και στα γεωγραφικά όρια που παράγεται περιλαμβάνεται και ο Πόρος. Η περιοχή έχει επίσης μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της ελιάς (θρούμπες, κολυμπάδες, τσακιστές, κλπ). Η απλή αγροτική κουζίνα και η ποιμενική κουζίνα της περιοχής, διαφοροποιήθηκε όταν στους αρχικούς κατοίκους (Αρβανίτες, Βαλτετσιώτες -κάτοικοι από τον ορεινό οικισμό Βαλτέτσι της Τρίπολης που ξεχειμώνιαζαν στον Πόρο,) προστέθηκαν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Συνοικισμό του Πόρου μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και έφεραν την πιο μπαχαράτη και έντεχνη κουζίνα τους.
Παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής είναι οι γκόγκλιες (κοντά ζυμαρικά) και η μπογάνα (αρνί με πατάτες και ντομάτες ψημένο σε γάστρα με σκέπασμα, τη «μπογάνα») και τα δύο εδέσματα από την αρβανίτικη κουζίνα, η κακαβιά, το ξυδάτο χταπόδι και το τηγανητό χταπόδι, οι σαρδέλες γεμιστές με λεμόνι σε κληματόφυλλα, ο κρασάτος κόκορας με χοντρά μακαρόνια, το χοιρινό στο φούρνο, τα αυγά με ντομάτα και οβριές (είδος σπαραγγιού), το πλιγούρι με πράσα. Αρκετά είναι και τα τοπικά γλυκά που φτιάχνονται και σήμερα. Τα αμυγδαλωτά, το κανταΐφι, το ραβανί, το γαλακτομπούρεκο, οι συκομαΐδες, οι μαρμελάδες από εσπεριδοειδή -η περιοχή έχει πολλές πορτοκαλιές και λεμονιές-, οι αυγοφέτες, φέτες μπαγιάτικου ψωμιού βουτηγμένες σε χτυπημένα αυγά, τηγανισμένες και πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα, οι «κιούρλες», δηλαδή οι τηγανίτες, το «πιπέκι» (γαλατόπιτα).
Οινική ταυτότητα
Η παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών δεν είναι αναπτυγμένη αν και καλλιεργούνται στην περιοχή πελοποννησιακές ποικιλίες όπως το ασπρούδι, ο ροδίτης αλεπού, το σαββατιανό, το αγιωργίτικο και το μοσχοφίλερο και τελευταία το ασύρτικο για οικιακή οινοποίηση. Τυπικό κρασί του Πόρου ήταν πάντα η ρετσίνα που σήμερα παράγεται από ένα πιστοποιημένο οινοποιείο (όπως και άλλοι οίνοι). Αντιθέτως, ο Πόρος φημίζεται για τα ποτά από εσπεριδοειδή ενώ υπάρχει και βιοτεχνία παραγωγής λεμονάδας με χυμό από το περίφημο Λεμονοδάσος.
Εστιατόρια
Ο Παλιός Πλάτανος
Παραδοσιακή ταβέρνα κάτω από την σκιά ενός εντυπωσιακού πλατάνου, στα πλακόστρωτα σοκάκια του Πόρου. Εκεί, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα κρεατικά της ώρας, μαγειρευτά με ντόπια και φρέσκα υλικά αλλά θα απολαύσετε και το ουζάκι σας με τους υπέροχους μεζέδες.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 4, Πόρος, Τηλ: +30 694 803 7959, facebook.com
Casanova Ristorante Poros
Ιταλικές γεύσεις με νησιώτικη αύρα και θέα τα ιστιοπλοϊκά. Πίτσα στον ξυλόφουρνο, πρωτότυπα ορεκτικά και μεγάλη ποικιλία από pasta και risotti. Χαρακτηριστικά πιάτα η τάρτα πάπιας, τα μύδια με πεπεροντσίνο, το σπαγγέτι με φρέσκο αχινό, ταλιατέλες με σάλτσα πορτσίνι.
Διεύθυνση: Πόρος, Πούντα, Δουζίνα 110, Τηλ. 2298 035294, facebook.com
Primasera
Εστιατόριο που ειδικεύεται στα θαλασσινά και τους ψαρομεζέδες. Θα δοκιμάσετε πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα όπως ριζότο με μελάνι σουπιάς και λευκή μακαρονάδα με μύδια.
Διεύθυνση: Πόρος, Πούντα, Τηλ. 693 729 7897, facebook.com
Απάγκιο
Ταβέρνα στον παραλιακό δρόμο με όμορφη θέα στο κανάλι. Ψαρικά από δικό τους καΐκι. Μεσογειακά πιάτα όπως γαριδομακαρονάδα, μπιφτέκι θαλασσινών, ή ριζότο με μπέικον σολομού.
Διεύθυνση: Πόρος, Πούντα, Τηλ. 2298 026219, facebook.com
Άσπρος Γάτος
Ιστορική ταβέρνα από το 1909 με πανοραμική θέα σε όλο τον κόλπο και στον Πόρο. Φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και πιάτα παραδοσιακής ελληνικής και νησιώτικης κουζίνας όπως ριζότο θαλασσινών ή μυδοπίλαφο.
Διεύθυνση: Πόρος, Μικρό Νεώριο, Λαμπράκη 49, Τηλ. 2298 024274, facebook.com
Ταβέρνα ο Παράδεισος
Παραδοσιακή ταβέρνα μέσα στο πευκοδάσος, σε κήπο με τριανταφυλλιές και ροδιές. Γουρουνοπούλα, κοντοσούβλι και μαγειρευτά όπως κουνέλι στιφάδο, κόκορα με μακαρόνια και λεμονάτα κρεατικά.
Διεύθυνση: Πόρος, Άγιος Νεκτάριος, Φούσα, Τηλ. 2298 023419, facebook.com
Καραβόλος
Ταβέρνα σε παραδοσιακό νησιώτικο σοκάκι. Σερβίρει ψητά και νόστιμους ελληνικούς μεζέδες, όπως φάβα, κολοκυθοκεφτέδες και ταραμοκεφτέδες.
Διεύθυνση: Πόρος, Λιμάνι (πίσω από τo σινεμά Diana), Τηλ. 2298 026158
Διαβάστε ακόμα:
Tα κορυφαία ζαχαροπλαστεία του Πόρου -Τα φημισμένα γλυκά τους, η ιδιαίτερη ιστορία τους
Πόρος: Πευκοδάση, γραφικά καλντερίμια και νεοκλασικά
Μοναστήρι Πόρου: Ένας γραφικός κόλπος με γαλήνια νερά στη σκιά μιας ιστορικής μονής