Το νησί παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ποικιλία τυριών. Το κεφαλοτύρι της Αντιπάρου παράγεται κυρίως από κατσικίσιο γάλα και λίγο αγελαδινό όπως και λαδοτύρι, ενώ από το τυρόγαλό του δημιουργείται η μυζήθρα. Παράγεται επίσης τουλουμοτύρι από την ανάμειξη μυζήθρας με φρέσκο κεφαλοτύρι.
Το τυρί δίνει την πρώτη ύλη και για τα ιδιαίτερα γλυκά. Τα «ραβιόλια» είναι γλυκά τηγανητά τυροπιτάκια, με γλυκιά μυζήθρα και φύλλο ζυμωμένο με ούζο ή σούμα. Στο τυρί βασίζονται και οι «ξινογαλένιες» και οι μυζηθρόπιτες φούρνου που φτιάχνονται με ξινή μυζήθρα. Το ίδιο ισχύει πια και για τις πασχαλινές τυρόπιτες, που μοιάζουν με τα τηνιακά τσιμπητά και με τα σαντορινιά μελιτίνια.
Άλλα γλυκά του τηγανιού είναι οι δίπλες ή ξεροτήγανα, οι ανεβατές ή μονογυριστές τηγανίτες, που σερβίρονται με πετιμέζι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς, το «ζαχαρολαδόψωμο», μία λεπτή πίτα σαν ψωμάκι με ζάχαρη και σουσάμι, η γλυκιά κολοκυθόπιτα και τα γλυκά πιτάκια, «κολόπια».
Από τον Δεκέμβριο του 2011 οι αμπελώνες του νησιού αποτελούν τμήμα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Πάρος. Εκτός από τις τρεις ποικιλίες σταφυλιού, Μονεμβασιά, Ασύρτικο και Μανδηλαριά, που χρησιμοποιούνται στις Πάρος ΠΟΠ και Malvasia Πάρος ΠΟΠ, οι αμπελώνες φιλοξενούν ακόμη το λευκό Σαββατιανό και τα κόκκινα Μανδηλαριά και Μαύρο Αηδάνι. Το τοπικό απόσταγμα, όπως και στην Πάρο, λέγεται Σούμα και χαρακτηριστικός συνοδευτικός μεζές της σούμας είναι οι λιαστές μαρίδες και τα λιαστά χταπόδια.
Bασίλαινας Blue
To αδελφάκι του ιστορικού εστιατορίου Βασίλαινας στην Αθήνα, βρίσκεται σε μία όμορφη δροσερή αυλή. Ο σεφ Μάνος Γαρνέλης δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα με έμπνευση από την τοπική κουζίνα και βάση το ψάρι. Ξεχωρίζουν το μαγιάτικο ταρτάρ με πιπεριές jalapeno, το ψητό καλαμάρι σχάρας με αμοργιανή φάβα και η σφυρίδα σχάρας με τσιγαριαστά βλήτα και σάλτσα από αγκινάρες. Εξαιρετική wine list.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Χώρα Αντιπάρου, Τηλ: 2284 063250, Facebook
Kalokeri
Εστιατόριο στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας με μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις. Εξαιρετικά πιάτα με ντόπια υλικά και πολλές επιλογές σε κρέας ή ψάρι από τη Βάνα Βρεττού, σεφ και ιδιοκτήτρια του αθηναϊκού εστιατορίου «Μαγικές Κατσαρόλες». Ξεχωρίζει το Μπαρμπούνι ταρτάρ με γουασάμπι και τα γιουρβαλάκια σφυρίδας με βελουτέ κακαβιάς αρωματισμένη με σαφράν. Statement δημιουργία του εστιατορίου οι μπάμιες παναρισμένες με τρίμμα ντάκου και τηγανισμένες με συνοδεία ταρτάρ ντομάτας και κρέμα φέτας.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Χώρα, Τηλ. 2284 063037, Facebook
Καπετάν Πιπίνος
Ψαροταβέρνα με τραπεζάκια στην προβλήτα κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι από το καΐκι της οικογένειας, λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα και τσικουδιά δικής τους παραγωγής.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Άγιος Γεώργιος, Τηλ: 2284 021823, Facebook
Ζόμπος
Ταβέρνα πολύ κοντά στη θάλασσα που φημίζεται για τις παραδοσιακές της πίτες και τα κρεατικά από τα εκτροφεία των ιδιοκτητών. Αξίζει να δοκιμάσετε κατσικάκι στη γάστρα και σπιτικά γλυκά.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Άγιος Γεώργιος, Τηλ: 697 881 1059, Facebook
Ακρογιάλι
Ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα με θέα στο Δεσποτικό. Σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά ξεχωρίζει και για το ντόπιο αγριοκάτσικο που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Άγιος Γεώργιος, Τηλ: 2284 022107, Instagram
Περαματάκι
Ταβέρνα με θέα στην παραλία του Σωρού. Φημίζεται για τα καλομαγειρεμένα καλοκαιρινά μαγειρευτά, τις πίτες και τα κρεατικά της.
Διεύθυνση: Αντίπαρος, Σωρός, Tηλ. 2284 061211, Facebook
Διαβάστε ακόμα:
Oι καλύτερες παραλίες της Αντιπάρου -Διάφανα νερά, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, θαλάσσια σπορ
Κοσμοπολίτικη και χαλαρή -Όλα όσα κάνουν την Αντίπαρο μοναδική