Οφείλει το όνομά της στο γιο του Μίνωα, τον Φολέγανδρο. Πρωτεύουσά της είναι η Χώρα, χτισμένη μέσα και γύρω από το Κάστρο, στην κορυφή ενός απότομου γκρεμού, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τρεις όμορφες πλατείες, κάτασπρα σπιτάκια με λουλουδάτες αυλές, αναρίθμητες εκκλησιές, φιλόξενοι άνθρωποι και αυθεντικές γεύσεις. Μουσικές από βιολί, λαούτο, τουμπί και τσαμπούνα ηχούν στο νησί.
Μυρωδιές από θυμάρι σκεπάζουν όλο το νησί. Το θυμαρίσιο μέλι της Φολεγάνδρου είναι διάσημο. Τα αυγουστιάτικα καρπούζια συνδυάζονται μ’ αυτό το μέλι και σουσάμι και δημιουργούν την καρπουζένια, μία καταπληκτική πίτα. Καλασούνα, μπουρεκάκια, κάπαρη μαγειρευτή, ματσάτα, τα ντόπια ζυμαρικά, σουρωτό τυρί και ένα ακόμη πικάντικο τυρί, που ωριμάζει μέσα στο κατακάθι των βαρελιών του κρασιού, την οινολάσπη, «γύλη», όπως την λένε οι ντόπιοι, είναι γεύσεις που δεν πρέπει να χάσετε.
Το Barbounaki (6974377379) στη Χώρα του νησιού, στην πλατεία Αντιμάτσα κάνει βουτιές στα αιγαιοπελαγίτικα νερά και ξέρει από φρέσκα θαλασσινά. Ταυτόχρονα μιλάει φαρσί την ασιατική κουζίνα και καταφέρνει να συνδυάσει λεπτεπίλεπτες τεχνικές της ανατολής με ολόφρεσκες ντόπιες πρώτες ύλες. Φρέσκο ψάρι τυλιχτό σε αμπελόφυλλο, σεβίτσε τσιπούρας με πίκλα πεπονιού και βασιλικό, τόνος τατάκι, αλμύρα σαλάτα με σουρωτό, το ντόπιο φρέσκο τυρί, και σταφύλι, τσιπς πατάτας με τη φλούδα. Αληθινά γκουρμέ, πανέμορφο, να θυμίζει παλιά ταβέρνα και ταυτόχρονα να γεύεσαι τη νοστιμιά του Αιγαίου. Στην πλατεία Κονταρίνη της Χώρας, κάτω από τη σκιά των δέντρων, η Μέλισσα, (2286041067) ακούραστη και προκομμένη μαγειρεύει από το 1958. Ντοματοκεφτέδες, ζουμερά παπουτσάκια, κλασικό παστίτσιο, τηγανιτά κολοκυθάκια, τραγανά όσο πρέπει, χταποδάκι σαλάτα και κρέατα στη σχάρα μας χορταίνουν μετά τις βουτιές στη θάλασσα.
Η Παρδάλω (698 071 2331), στο Καραβοστάσι σερβίρει παραδοσιακούς μεζέδες με φρέσκια άποψη και οδηγό την εποχικότητα, την νοστιμιά και την ντόπια παραγωγή. Όλα σε πολύ καλές τιμές. Στα πιο χορταστικά, σιφνέικο μαστέλο αρνάκι με αμπελόφυλλα και άνηθο, χοιρινό λεμονάτο με πουρέ μελιτζάνας, κοτόπουλο κρασάτο με σταφύλι και μανιτάρια.
Το Γουπί (2286 041057) είναι ένα πανέμορφο μικρό ουζερί με λιγοστά τραπέζια, όπου σερβίρει κάπαρη στιφάδο, φαβοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια, ρεβυθάδα, τα εμβληματικά αφράτα τυροπιτάκια και διάφορους άλλους μεζέδες ανάλογα με την ημέρα. Στην Πούντα (2286041063) μέσα στον κήπο, σερβίρονται νόστιμα πρωινά, φρέσκα φρούτα, αφράτα cake, ομελέτες, και πολλά ακόμη ικανά να το μετατρέψουν στο αγαπημένο σας spot στο νησί. Το μεζεδοπωλείο Belegra (2286 027623) θα γίνει η αφορμή για να βρεθείτε με φίλους γύρω από ένα τραπέζι, όπου θα γευματίσετε στη λογική του sharing, δοκιμάζοντας όλο και περισσότερες γεύσεις. Στο Ζυμαράκι (2286041020) στην είσοδο του οικισμού της Χώρας, με θέα την εμβληματική εκκλησία της Παναγίας έχουν επιλεγεί αγνά υλικά από πολλά μέρη της Ελλάδας και ετοιμάζεται πίτσα σε πέτρινο φούρνο, φρέσκα ζυμαρικά αλλά και πολλές σαλάτες.
To 1790 Wine Cave (2286041582) είναι ένα εστιατόριο ψαροφαγίας, μόλις 20 θέσεων, στη Χώρα, που δίνει έμφαση στη λογική head to tail, ενώ στηρίζεται στην εποχικότητα των υλικών. Το μενού τροποποιείται ανάλογα με την ψαριά, ενώ η γαστρονομική ισορροπία επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση φρούτων εποχής και συνδυάζοντας τα με το κατάλληλο κρασί. Λουκάνικα ψαριού, παστράμι τόνου, ceviche γάμπαρη, στιφάδο μυλοκόπι, αλλά και χειροποίητα ζυμρικά με αυγοτάραχο, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές.
Στην Άνω Μεριά, τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, θα έχετε μία συνάντηση κορυφής με την τοπική κουζίνα, στην ταβέρνα Συνάντηση (2286041208). Με πανοραμική θέα στο Αιγαίο και πάνω από τρεις δεκαετίες στις πλάτες της, η Συνάντηση, ξέρει να υποδέχεται τον επισκέπτη και να τον φιλεύει την τοπική τυρόπιτα που ακούει στο όνομα καλασούνα, με τραγανά φύλλα, φαβοκεφτέδες με αρωματικό τζατζίκι και φυσικά ματσάτα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού με κοκκινιστό κατσικάκι. Πηγαίνετε την ώρα του δειλινού και κλείστε το γεύμα σας με τη μοσχοβολιστή πορτοκαλόπιτα.
Αρχετυπική ταβέρνα ελληνικού νησιού. Εδώ που θα φέρετε τους φίλους σας από το εξωτερικό για να αισθανθούν την ουσία του Αιγαίου. Εδώ που θα καθίσετε για να απολαύσετε απλό, αυθεντικό φαγητό. Στον Μίμη (2286041377), στην Άνω Μεριά, κάτω από την παραδοσιακή καλαμιά θα φάτε χωριάτικη σαλάτα με κάπαρη, ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, κριτσανιστή τηγανητή πατατούλα, αφράτο κεφτεδάκι και θα πιείτε στην υγειά της παραδοσιακής μας κουζίνας.
Στον μικροσκοπικό οικισμό της Αγκάλης, στο ομώνυμο εστιατόριο (2286041109) σερβίρονται φρέσκα ψάρια, αλλά και διάφοροι νόστιμοι μεζέδες, καθώς και πιάτα ημέρας. Στην ίδια παραλία, θα συναντήσουμε το εστιατόριο Ψαρομήλιγκας (2286 041116) όπου στην πανέμορφη αυλή του, με την εξαιρετική θεά, σερβίρει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες, κρεατικά και ολόφρεσκες δροσερές σαλάτες.
Διαβάστε ακόμα:
Για φαγητό στην Αμοργό -Οι καλύτερες διευθύνσεις στο νησί
Oι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο Αγκίστρι
Για φαγητό στην Αίγινα: Οι καλύτερες διευθύνσεις στο νησί