Διαχρονικός έρωτας τα μαγαζιά που υπηρετούν την ψαροφαγία. Από το απλό κουτούκι μέχρι τους πολυτελείς χώρους με το ντιζαϊνάτο ντεκόρ, γράφουν πολλά ναυτικά μίλια στην απόλαυση του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών, μια απόλαυση καταχωρημένη στο ελληνικό DNA.
Τιμή και καμάρι όλων των επαγγελματιών, η φρεσκάδα της πρώτης ύλης -από καΐκια, από ψαροντουφεκάδες, από κρυφούς ψαρότοπους από διάσημα νερά. Δεύτερο στοιχείο που κερδίζει συνεχώς πόντους είναι η τάση Head to tail. Κάθε κομμάτι του ψαριού μαγειρεύεται με άλλο τρόπο ξεχωριστά το ψάρι αξιοποιείται πλήρως και τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο σεφ αναδεικνύει τη δημιουργικότητά του και το περιβάλλον ωφελείται αφού παράγονται πολύ λίγα απορρίμματα (zero waist).
Αν το καλό ψήσιμο και το καλό τηγάνισμα του ψαριού είναι το sine qua non μιας καλής ψαροταβέρνας (και μερικές από τις πιο δημοφιλείς ψαροταβέρνες κάνουν μόνον αυτό: ψήνουν και τηγανίζουν τέλεια και αυτό είναι αρκετό για να μένουν στην καρδιά μας χρόνια), τα fine dining εστιατόρια είναι μια άλλη γοητευτική όψη της ψαροφαγίας που αγαπάμε και τιμούμε. Στο άρθρο αυτό, στρείδια, μύδια, καλαμάρια και λογιών -λογιών ψαράκια (και μεγάλα ψάρια και αστακοί και καραβίδες και γαρίδες) φτιάχνουν μια μίνι αθηναϊκή ιστορία ψαροαπόλαυσης, κοντά στο κύμα ή στην ενδοχώρα, πιο φθηνή ή πιο ακριβή, από επαγγελματίες με μεράκι για τη θάλασσα και το άρωμα από ιώδιο.
Par excellence
Varoulko Seaside
Εστιατόριο ψαριού par excellence με διεθνή απήχηση βραβεύεται αδιάλειπτα με ένα αστέρι Μichelin από το 2002 μέχρι σήμερα. Από το 1987, ο πολυβραβευμένος Λευτέρης Λαζάρου, ο μάγειρας που άλλαξε μια για πάντα τη φυσιογνωμία της θαλασσινής γεύσης στην Ελλάδα με το Βαρούλκο του, συνεχίζει ακούραστα την καλή δουλειά. Δίδαξε στην πράξη πως «οι τελευταίοι έσονται πρώτοι» ενθρονίζοντας την πεσκανδρίτσα και το σουπιοπίλαφο με το μελάνι του στις πρώτες θέσεις του μενού, μια εποχή που ο αστακός και το φαγκρί φιγουράριζαν ως status symbol και ήταν οι επιλογές των εκλεκτών. Το προσωπικό του στιλ έχει επηρεάσει τη νέα ελληνική μαγειρική και ο ίδιος συνεργάζεται με εξαιρετικούς σεφ προς όφελος της συνεχούς εξέλιξης του εστιατορίου.
Στο Βαρούλκο θα φάτε οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή σας, απολαμβάνοντας μαζί με τη γεύση και μπουκιές ιστορίας της καινούργιας ψαροφαγίας. Ξεχωριστές προτάσεις του τωρινού μενού (Head chef ο Μουφλουζέλης Κομνηνός), η Ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και η Φέτα ψαριού ημέρας με κρέμα τσορίθο, λαγόχορτο και αφρό από πράσινο μήλο. Pastry chef ο Μωυσίδης Θεόδωρος. Τελευταία προσθήκη στην ομάδα ο έμπειρος και με διεθνείς περγαμηνές νέος διευθυντής Γεράσιμος Θύμνιος, πρώην Maitre του Salonica Restaurant (Executive Chef ο Σωτήρης Ευαγγέλου) στη Θεσσαλονίκη. Στο σέρβις η κόρη του Λευτέρη, η πολύ ικανή Ηλέκτρα.
Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τηλ: 2105228400
Τα καινούργια
Astakos, Hook to Fork
Oλοκαίνουργιο εστιατόριο στα νότια, με μότο «hook to fork» δηλώνοντας έτσι την απόλυτη φρεσκάδα των ψαριών και των θαλασσινών. Επικεφαλής ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος. Ο χώρος έχει κάτι από τη ζεστασιά και την οικειότητα παλιού καπηλειού ενσωματώνοντας την αίσθηση της διπλανής παλιάς «γειτονιάς» των ψαράδων, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην κομψότητα που απαιτεί το σήμερα. Ο πελάτης διαλέγει το ψάρι του από την branded ομώνυμη ψαρόβαρκα και τις ψαροκασέλες, η ατμόσφαιρα εκπέμπει μια χαρούμενη αίσθηση απλότητας, μοιράσματος και αυθεντικότητας.
Το μενού περιλαμβάνει μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ελληνικών μεζέδων -αλοιφές, καπνιστά, αλίπαστα- κάποια κλασικά όπως τα ντολμαδάκια ή η ξιδάτη σαρδέλα, κάποια με την ιδιαίτερη σφραγίδα του σεφ για παράδειγμα ο τσίρος με κρέμα μάραθου ή το καπνιστό σκουμπρί με κρέμα φασολάδας ενώ τα ωμά έχουν βγει από το παιχνίδι. Στο ίδιο ύφος και οι σαλάτες, από τα χόρτα εποχής μέχρι την πολύπλοκη σαλάτα της τράτας με αχνιστό ψάρι, φακή και καπνιστό ταραμά. Στα κυρίως πιάτα η ελληνικότητα βάζει τη σφραγίδα της: κερκυραϊκό μπιάνκο, τόνος με ξινόχοντρο ή χταπόδι στιφάδο στον ξυλόφουρνο, οστρακομακαρονάδα, τα φρέσκα ψάρια που ψήνονται στο «τζάκι» της ανοιχτής κουζίνας. Από το ψωμί και τα γλυκά μέχρι τα σερβίτσια, όλα είναι χειροποίητα.
Διεύθυνση: Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, Τηλ: 210 8947342
Λιόγερμα
Ολοκαίνουργιο, αεράτο και κομψό, το καλό ψαρομάγαζο της οικογένειας Κυριακόγκωνα και του σεφ Θοδωρή Αθανασίου που έκανε όνομα στην Ελιά της Μονεμβασιάς προσφέροντας εδώ και εννέα χρόνια τη φροντισμένη κουζίνα του, άνοιξε τα πανιά του και κατέπλευσε πριν λίγο καιρό στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή. Το μαγαζί προσφέρει μια σύγχρονη θαλασσινή μεσογειακή κουζίνα που αξιοποιεί τα ολόφρεσκα ψαρικά από τον Λακωνικό κόλπο. Στην καρδιά του όμως έχει τις γεύσεις της Μάνης, ένα κομμάτι του μενού που έπαιξε το ρόλο της στη δημιουργία ενός πιστού κοινού και τιμά την καταγωγή των ιδιοκτητών. «Τραβηχτές» πίτες με μαρμελάδα ντομάτα και ντόπια φέτα, χορευτή πίτα Μάνης με γλυκό τραχανά, μανιάτικες μακαρούνες με κιμά από φρέσκα πετρόψαρα όπως και γκόγκιζες (χειροποίητα ζυμαρικά) με κολοχτύπα. Τα ολόφρεσκα ψαρικά έρχονται Λακωνικό κόλπο -για τους κρεοφάγους, υπάρχουν επιλεγμένες κοπές κρέατος.
Διεύθυνση: Νέστορος 21, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 2109483097
Polpo
Καινούργιο ψαρομάγαζο από την οικογένεια του Νίκου Κατσικάκη, προμηθευτή φρέσκων ψαριών εδώ και 20 χρόνια στα πιο καλά εστιατόρια ψαριού σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο και στο Ντουμπάι. Η απλή όψη της ταβέρνας, δεν σε προϊδεάζει για την εξαιρετική εμπειρία που θα απολαύσεις. Με εξασφαλισμένη την κορυφαία πρώτη ύλη, η οικογένεια αποφάσισε να δώσει το δικό της στίγμα στη ψαρογαστρονομία της πόλης. Και το κάνει επιλέγοντας τη λιτή μαγειρική που αφήνει τα ψάρια και τα θαλασσινά να αναδείξουν τη φυσική τους νοστιμιά. Oι ψητές κόκκινες γαρίδες (γλυκύτατες), το μαγιάτικο στιφάδο, η ψητή αφράτη στείρα, ένα βελούδινο καρπάτσιο από φαγκρί με μπρικ, μια ψαρόσουπα -βάλσαμο με ψάρια ημέρας και λαχανικά, το ψητό μπαρμπούνι που έρχεται φιλεταρισμένο με τα δύο του φιλέτα «σάντουιτς», η al dente «μακαρονάδα του ψαρά» και τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας όπως ένα θεσπέσιο μαγιάτικο στιφάδο, είναι κάποια από τα καλοφτιαγμένα πιάτα του μενού.
Διεύθυνση: Τζον Κέννεντυ 6, (απέναντι από την κεντρική πύλη της Λαχαναγοράς), Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Τηλ: 2107104578
Εστιατόρια και ταβέρνες
Akti Restaurant
Μοντέρνο και όμορφο εστιατόριο με απέραντη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, από την ομάδα του πολυβραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο Patio στο ξενοδοχείο «the Margi»). Στο μενού συνυπάρχουν τα κλασικά μιας καλής ελληνικής ψαροταβέρνας με την εκλεπτυσμένη ψαροφαγία. Ανάμεσά τους καλοφτιαγμένα «ωμά» -σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο- με αρτύζονται με πολλά tοικεία υλικά: κουζίνα: tuna tartare με κάπαρη, αγγουράκι πίκλα, σχοινόπρασο και τσιπς πατάτας, tartare fαγκρί με σάλτσα μάραθου και ελληνικά μυρωδικά, ceviche από ψάρι ημέρας με νερό ντομάτας, κρίταμο και εσαλότ, carpaccio σφυρίδας με εσπεριδοειδή και αυγά αχινού.
Ξεχωριστή νοστιμιά, το κεμπάπ τόνου με πίκλα κρεμμύδι, τα ψητά φασολάκια και τα κολοκυθάκια με δυόσμο και dressing από κάσιους, τα λιγκουίνι με κοκκινιστό κιμά χταποδιού. Οι κλασικοί, θα διαλέξουν κάποιο από τα φρέσκα ψάρια για σχάρα ή για τηγάνι. Υπάρχουν επιλογές και για τους κρεατοφάγους (ψητός κόκορας σε μαρινάδα ντομάτας με ψητά φασολάκια, steak από μαύρο χοίρο με τηγανητές κ.ά.).
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 6, Βουλιαγμένη, Τηλ: 2108960748
Το Ουζερί του Λάκη
Το καλύτερο κουτοκο -ψαρομάγαζο του αθηναϊκού κέντρου, βρίσκεται σε ένα «αόρατο» πεζόδρομο σε απόσταση αναπνοής από το σταθμό του τρένου στην πλατεία Βικτωρίας. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Λάμπρου «φυλάγει Θερμοπύλες» ποιότητας και γεύσης φέρνοντας καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια από την Κύμη και η Άννα Πασσά στην κουζίνα δημιουργεί τα πιο απροσδόκητα και ευφάνταστα πιάτα. Μόλις τώρα πήρε και το απέναντι μαγαζί -έχει μεγάλο και πιστό κοινό που γεμίζει γρήγορα τα τραπέζια του. Είτε μέσα στην απλή σάλα είτε έξω στον πεζόδρομο, οι καινούργιες προτάσεις του μενού έχουν όπως πάντα μια πριμιτίφ νοστιμιά και μια τολμηρή διάθεση. Καινούργια πιάτα, σουπιά με αγκινάρες και κουρκουμά, φακόρυζο με γαρίδα και καλαμάρι, θράψαλο με λιαστή ντομάτα και κρέμα τυριού, καλαμάρι με πράσο, γίγαντες φούρνου με καλαμάρι. Σταθερές αγάπες το σαλάχι και η πεσκανδρίτσα στον αχνό και η μοναδική σουπιά με μακαρόνια που βράζουν μέσα στο μελάνι της. Στο ράφι, φιγουράρουν 180 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο από όλη την Ελλάδα.
Διεύθυνση: Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τηλ: 2108213776
Ψαράδες
Ανοιχτόκαρδο και πολύ καλόγουστο μαγαζί ντυμένο στα λευκά, με ντεκόρ ξεχωριστό τα παλιά γυαλικά σε πρασινογάλαζο χρώμα, που οδηγούν το νου κατευθείαν σε θαλασσινούς βυθούς και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λιάκου με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη υπογράφει ένα μενού με φρέσκιες ιδέες και μεγάλη νοστιμιά που αξιοποιούν τέλεια την πολύ καλή πρώτη ύλη από δικούς τους ψαράδες και ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ουρανίσκο: μους ρέγγας με μπρίκ, ωμή τριλογία καρπάτσιο με πεσκανδρίτσα, γλώσσα και σκορπίνα, το πολύ ιδιαίτερο καλαμάρι σχάρας με γλυκάνισο και μελάνι σουπιάς, ο απροσδόκητος «γύρος» με ψάρι ημέρας, το ριζότο κακαβιάς με μάγουλα ροφού.
Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 210 9414888
Piscis
Στην ψαράδικη πιάτσα του Μικρολίμανου, το φροντισμένο εστιατόριο βγάζει τραπέζια μπροστά στην ασπρογάλαζη πρόσοψη και στην απέναντι περατζάδα. Σύγχρονη θαλασσινή κουζίνα από τον πολυβραβευμένο σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο Patio στο ξενοδοχείο «the Margi»). Πρόταση για την αρχή, δροσερή και απροσδόκητη, το σεβίτσε ντομάτας με δυόσμο. Ενδιαφέρουσα η απόδοση του παραδοσιακού μυτιληνιού πιάτου «σουγάνια» δηλαδή ντολμάδες με κρεμμυδόφυλλα, που εδώ γεμίζονται με κιμά από χταπόδι σκεπάζονται με κρέμα γραβιέρας. Ακόμα, το κεμπάπ ψαριού σε τορτίγια και ο τάκος μπακαλιάρου με μαγιονέζα σκόρδου, σαφράν και παντζάρι. Φρέσκα ψάρια για σχάρα και τηγάνι και κρεατοφαγικές επιλογές. Στην κουζίνα ο σεφ Σπύρος Τσόκας.
Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 30, Μικρολίμανο, Τηλ: 2104170772
Παπαϊωάννου
Κορυφαίας ποιότητας πρώτη ύλη, ανεπιτήδευτη μαγειρική μαεστρία. Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Παπαϊωάννου, στην κορυφή του βάθρου της ψαροφαγίας επί δεκαετίες, μαθαίνει από παιδί τα μυστικά της θαλασσινής κουζίνας από τον πατέρα του και το 2013 ανοίγει το εστιατόριο Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο που γίνεται κλασική αναφορά για μια αψεγάδιαστη θαλασσινή εμπειρία. Το 2021 ανοίγει το μαγαζί στο Κεφαλάρι στην Κηφισιά και αμέσως μετά άλλο ένα μαγαζί στη Βουλιαγμένη. Το μενού είναι ίδιο παντού και στα καλοστρωμένα τραπέζια τα θαλασσινά καλούδια ετοιμάζονται με παραδοσιακές τεχνικές και την ελάχιστη παρέμβαση πάνω στα ψαρικά και στα θαλασσινά ώστε να αναδεικνύεται η φυσική γεύση της μοναδικής πρώτης ύλης. Πέρα από το εκτός συναγωνισμού all time classic τηγανιτό μπαρμπούνι με την τραγανή πετσούλα, μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο πιάτο ημέρας με αστακό ή κολοχτύπα ή ψάρι με ζυμαρικά ή ροφό στον ατμό, τηλεφωνώντας από πριν.
Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, Τηλ: 2104225059, Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, Κηφισιά, Τηλ: 2107546046, Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Τηλ: 2111001117
Άργουρα
O Nίκος Μιχαήλ σφραγίζει με την έμπνευσή του και την υπερτριαντακονταετή εμπειρία του το μενού του μαγαζιού και δημιουργεί με ανεπιτήδευτο τρόπο τις γεύσεις που αγαπάει. Ο χώρος δεν μοιάζει με κανέναν έτσι που περιβάλλεται με καλαμωτές ενώ η τραπεζαρία κάνει τη διαφορά με το vintage τραπέζι και τις «αταίριαστες» μεταξύ τους καρέκλες. Μεγάλο ατού του μαγαζιού τα ωμά που μαρινάρονται αριστοτεχνικά με χυμούς εσπεριδοειδών και βότανα. Ακολουθούν τα ζυμαρικά, αλλά στην ουσία είναι η έμπνευση της στιγμής από την κουζίνα που προσφέρει φέρνει συχνά τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Διεύθυνση: Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, Τηλ: 217 7173 200
Εστιατόριον Τα Κανάρια
Στα χέρια της τρίτης γενιάς σήμερα, η οικογένεια Αργυρόπουλου λειτουργεί το διάσημο μαγαζί από το 1950. Σε αυτόν τον χώρο που φέρει όλη τη γοητεία του παλιού Μοσχάτου, η απλή σάλα έχει μωσαϊκό και ρετρό ατμόσφαιρα, η αυλή είναι όμορφη με κληματαριά, συκιές και λουλούδια. Λίγα και εκλεκτά εδέσματα, άψογα φτιαγμένα και με πρώτης ποιότητας υλικά: ντοματοσαλάτα με κρεμμυδάκι (μόνο αυτή τη σαλάτα προσφέρουν), φέτα και ελιές, τραγανές τηγανητές γαρίδες (Γάμπαρη Πλαταμώνα), ολόφρεσκα ψάρια ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, ψητά ή τηγανητά, και αυτά είναι όλα, και είναι όλα υπέροχα.
Διεύθυνση: Κανάρη 119, Μοσχάτο, Τηλ: 210 9422 119
Το μπαλκόνι στις Κυκλάδες
To καλό ψαρομάγαζο της οικογένειας Κωβαίου από τη Σχοινούσα, έχει μεγαλοπρεπή αστική θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες και τα μπαλκόνια του, φωλιασμένο σε μία ανηφοριά του Βύρωνα. Η σεφ του μαγαζιού Φιλίτσα Καραμανλή προτείνει ένα μενού που αξιοποιεί την ολόφρεσκη πρώτη ύλη σε ωμές παρασκευές με δροσερά, σπιρτόζικα μαριναρίσματα και μαγειρέματα όπως ψάρι γιουβέτσι (κεφάλι ή κολλάρο) στο ζωμό του, εξαιρετικό αχνιστό με πατατούλες baby και τραγανό κολοκυθάκι σε μια φρέσκια παραλλαγή του bianco, αλλά και φρικασέ ψαριού με χόρτα εποχής. Πολύ νόστιμη και η μπρουσκέτα σαρδέλας πάνω στο δικό τους χειροποίητο ψωμί.
Διεύθυνση: Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, Τηλ: 210 7640 240
Βασίλαινας
Έκλεισε τα 100 του χρόνια το ιστορικό εστιατόριο που έγραψε ιστορία στον Πειραιά και συνεχίζει εδώ και κάποια χρόνια την πορεία του στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Ο σεφ Μάνος Γαρνέλης επιλέγει τις ελληνικές γευστικές σταθερές και τις αποδίδει με κομψότητα στη νέα γαστρονομική διάλεκτο. Εντυπωσιακό το Head to Tail μενού που σχεδίασε μαζί με τον ιδιοκτήτη Θανάση Βασίλαινα επαναφέρει μια πρακτική που ακολουθούσε ιστορικά ο Βασίλαινας και βασίζεται στο zero waste αξιοποιώντας κάθε μέρος του ψαριού. Η λογική του μενού με πρωταγωνιστή τη σφυρίδα (το ψάρι διαφέρει ανάλογα με την εποχή): Κεφάλι σφυρίδας/κόκκαλα, σελινόριζα, καρότο, κρόκος Κοζάνης, Κοιλιά/κόκκαλα tempura, barbeque sauce, Ουρά/πτερύγια, πουρές μαϊντανόριζας, λαγόχορτο, μαριναρισμένα ψητά τοματίνια, Φιλέτο, χόρτα εποχής, ψητή σελινόριζα, αβγολέμονο μάραθου, Μάγουλα/γιακάδες/κεφάλι γαρίδας φρέσκα linguini, κρόκος Κοζάνης, κολοκύθι. Προσθέστε Γαρίδες Κοιλάδος με μήλο, καπνιστή μαγιονέζα, πίκλα μάραθου, την πολύ διάσημη Ταραμοσαλάτα Βασίλαινας, την καλύτερη που έχει γίνει ποτέ, και επιδόρπιο.
Διεύθυνση: Βρασίδα 13, (πίσω από το Hilton), Ιλίσια, Τηλ: 21 0721 0501
Πεζούλας
Ιστορική ταβέρνα από το 1951 που βρίσκεται σήμερα στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας Πεζούλα. Η σάλα θυμίζει παλιό κουτούκι, στην αυλή με τους λευκούς τοίχους απλώνονται ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες. Εκτός από τα καλοφτιαγμένα ωμά -σεβίτσε από τσιπούρα, τόνος τιραντίτο μαριναρισμένος σε aji amarillo (καυτερή σάλτσα με κίτρινο τσίλι) το μενού προσφέρει μια καταπληκτική κακαβιά με βραστόψαρα ημέρας και ένα πεντανόστιμο, κόκκινο τραχανότο θαλασσινών αρωματισμένο με φινόκιο, συν τα κλασικά τηγανητά και ψητά ψάρια.
Διεύθυνση: Πεισιστράτου 11 (δίπλα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Καλλιθέα, Τηλ: 210 9422 684
Travolta
Το όνομα της πολυβραβευμένης ονομαστής ταβέρνας έρχεται από το γνωστό χορευτή της δεκαετίας του ‘80 και πρώτο ιδιοκτήτη Λάκη Λαμπρόπουλο. Τον διαδέχεται ο γιος του Ανέστης και το 2012 συμπράττουν οι επιτυχημένοι εστιάτορες αδελφοί Λιάκου (Βase grill, Κουκουβάγια κλπ.). Σήμερα, το μαγαζί περιλαμβάνεται στη λίστα των 50 best discovery restaurant of the world. Η ταβέρνα πέρα από τα συνήθη, προσφέρει μια φευγάτη θαλασσινή κουζίνα τελείως έξω τα συνηθισμένα που την κάνει μοναδική. Κλασικά ελληνικά πιάτα με κρέας αποδίδονται τολμηρά σε ψαρίσια εκδοχή: κοντοσούβλι με καλαμαράκι με ισχυρή επιρροή αφού ανιχνεύεται σε μενού εστιατορίων όλης της Ελλάδας, σουπιά σαγανάκι, «χουνκιάρ» με τσιπούρα ενώ τολμά τη μίξη θαλασσινών, ζυμαρικών και τυριού στο πεντανόστιμο πιάτο σουπιά με κριθαράκι και νιώτικη γραβιέρα.
Εκτός από αυτή τη σουρεαλιστική πλευρά της κουζίνας, προσφέρει μακαρονάδες με θαλασσινά, φιλέτο σφυρίδας φρικασέ με άγρια χόρτα φάβα Σχοινούσας με χέλι καπνιστό, ροφό με μπάμιες (ένα σπάνιο πιάτο), ψαρικά ωμά, ψητά και στη σχάρα, όστρακα και μια μεγάλη ποικιλία από καλοφτιαγμένες αλοιφές. Τρία καΐκια φέρουν καθημερινά ολόφρεσκα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και έχουν δικό τους πολύ καλό κρασί. Όμορφη σάλα με με λευκούς τοίχους και vintage έπιπλα, δροσερή αυλή, φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα.
Διεύθυνση: Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τηλ: 2105719222
Μικρές Κυκλάδες
Εξαιρετική ταβέρνα, μακριά από τις γαστρονομικές πιάτσες, με το δικό της αφοσιωμένο κοινό. Μεγάλο ατού, η πρώτη ύλη που φέρνει καθημερινά ο ιδιοκτήτης Αντώνης Κωβαίος από την υπέροχη Σχοινούσα από όπου κατάγεται. Ο σεφ Σταύρος Σπανέλης -νησιώτης κι αυτός, με καταγωγή από την Λέσβο- διαχειρίζεται τα ολόφρεσκα ψαρικά και τα θαλασσινά με μαεστρία και και αποδίδει όμορφα και νόστιμα τη φυσική τους γεύση. Η αχνιστή καραβίδα σε ζωμό καραβίδας, οι μαρουλοντολμάδες ψαριού αυγολέμονο και τα λιγκουίνι γάμπαρης με γλυκό σκορδοβούτυρο και κονφί ντομάτας είναι συναρπαστικά πιάτα, όπως και το χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας, το διάσημο και πεντανόστιμο «κατσούνι».
Το μαγαζί έχει και αδελφάκι στην Κηφισιά, αλλά στη θέση της απλής ταβέρνας εδώ έχουμε μια σάλα -υπερπαραγωγή με χρώματα, μάρμαρα και άπλετο φως. Το φρικασέ στήρας και το αχνιστό ψάρι σε συμπύκνωμα μπουγιαμπεσας αρωματισμένο με μανιτάρια και τρούφα, είναι οι σταρ του μενού συν τα ολόφρεσκα ψαρικά στη σχάρα και στο τηγάνι. Ατού, το Oyster Bar που σερβίρει ποικιλία από όστρακα και καλοφτιαγμένα ωμά: σεβίτσε γαρίδας Αμβρακικού (γάμπαρη) μαριναρισμένη σε τεκίλα και passion fruit, καρπάτσιο ψαριού μαριναρισμένο σε μαστίχα και αυγοτάραχο αλλά και μια ολόκληρη σειρά σούσι με ελληνικά ψάρια.
Διεύθυνση: Πανταζή 56, Ηλιούπολη, Τηλ: 21 0970 9150, Αγίου Τρύφωνος 15 & Ομήρου, Κηφισιά, Τηλ: 2106230930
Blue fish
Σε ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία του κόλπου της Βουλιαγμένης στρώνει τραπέζια πάνω στο κύμα και στην υπερυψωμένη βεράντα. Σαν να βρίσκεσαι σε νησί. Έχοντας επιτυχημένη καριέρα στη Νάουσα της Πάρου το εστιατόριο του σεφ Γιώργου Οικονομίδη, βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στην Αθήνα. Προσωπικό ύφος του σεφ η μοντέρνα θαλασσινή κουζίνα με γιαπωνέζικη αύρα, επίκεντρο του μενού η ιδέα «Head to tail». Ο πελάτης επιλέγει ένα ολόκληρο ψάρι που αξιοποιείται ολόκληρο και κάθε κομμάτι μαγειρεύεται διαφορετικά φτιάχνοντας μια ιστορία γεύσης που αναπτύσσεται σε τρία στάδια: το κεφάλι Κριθαρότο με γάλα καρύδας και Μεσογειακό curry ή Παϊδάκια ψητά στη Robata με πικάντικη σάλτσα Chimichuri, το φιλέτο σοτέ με σάλτσα από Dashi, λεμόνι και λαχανικά ή Αχνιστό με χόρτα και σάλτσα φρικασέ ή ψητό με σάλτσα ντομάτας San Marzano, κολοκυθάκια και βασιλικό και το Bon in Fillet kushiyaki στη Robata με λαχανικά ή «Picanha» με πικάντικη σάλτσα Chimichurri και ντομάτα.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, Τηλ: 2109671778
Ο Καπετάνιος
Οικογενειακό μαγαζί με παλιομοδίτικο ναυτικό σκηνικό που σε πηγαίνει στην αισθητική του ‘80: μπλε φόντο στη σάλα, κρασοβάρελα, πέτρινος τοίχος, σχοινιά και δίχτυα που κρέμονται απ’ το ταβάνι, άγκυρες. Αυλή με πράσινο και ξύλινα τραπεζοκαθίσματα. Τα ψάρια ζυγίζονται ενώπιον του πελάτη σε αναλογική ζυγαριά και καλοψήνονται στη σχάρα ή αλαφροτηγανίζονται όμορφα. Πριν τα ψαρικά ζητήστε ζουμερές γαριδούλες, χταποδάκι, τραγανό καλαμαράκι. Νόστιμα. Η περιοχή της Λεύκας, είναι ένα ανοιχτό βιομηχανικό (ανοργάνωτο) πάρκο με ορισμένα καταρρέοντα ιστορικά εργοστάσια (Ρετσίνα, Κεράνης), συνεργεία και μηχανουργεία, σχεδόν όλα σε φάση μίνιμουμ λειτουργίας.
Διεύθυνση: Τενέδου 4 (αδιέξοδο) Πειραιάς, Καμίνια (Λεύκα), Τηλ: 2104206539
Όρμος Αφροδίτης
Στα βράχια της Πειραϊκής, στον (άγνωστο στους περισσότερους) ορμίσκο της Αφροδίτης που δίνει και το όνομα στο μαγαζί, στο ουζερί του Κώστα Αντωνοδημητράκη που λειτουργεί από το 1981 θα βρείτε πολλά γνήσια κρητικά προϊόντα όπως μυζήθρα, λιανολιές, δικό του ελαιόλαδο από το χωριό του, Καλύβια, στο Ηράκλειο και κάποιες φορές απάκι για μεζέ. Φρέσκα ψάρια όποτε του φέρουν, καλαμαράκια, πεντανόστιμες γαρίδες -η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- και χοχλιοί μπουμπουριστοί. Μπλε καρέκλες, δική του τσικουδιά, κεφαλομάντηλο και η απεικόνιση της Μεγαλονήσου στους τοίχους, χαλαρή, ρετρό, καλοδεχούμενη αίσθηση.
Διεύθυνση: Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραϊκή, Τηλ: 210418 0527
Το καπηλειό του Ζάχου
Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια, κουτούκι ατμοσφαιρικό και παλιοκαιρίσιο, με απροσποίητες θαλασσινές νοστιμιές. Αν υπάρχει, η πεσκανδρίτσα στο φούρνο είναι απόλαυση. Ακόμη, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σαρδέλες ψητές, καραβίδες, καλαμαράκια τηγανητά, χόρτα, φάβα, ταραμοσαλάτα, χοντρές χερίσιες πατάτες. Όλα τα ωραία της ελληνικής ψαροταβέρνας, σε λιτό, έντιμο «πακέτο».
Διεύθυνση: Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τηλ: 2104813325
Θέα Θάλασσα
Φεύγοντας από το Μικρολίμανο πριν έξι χρόνια, η καλή ψαροταβέρνα άραξε στην Πειραϊκή, έχοντας απέραντη θαλασσινή θέα με τη Σαλαμίνα και την Ψυττάλεια σε πρώτο πλάνο. Τραπεζάκια στο ξύλινο ντεκ και την περιποιημένη απλή σάλα σε λευκό και μπλε, ένας ναύτης του Τσαρούχη που σε χαιρετάει με το έμπα. Αν βρεθείτε εκεί προς το βράδυ, ίσως ακούσετε και το σάλπισμα της υποστολής της σημαίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από δίπλα. Συνεχίζοντας την παράδοσή της, η κουζίνα εκτός από τα κλασικά ολόφρεσκα ψαρικά, ψητά και τηγανητά, έχει μια ολόκληρη σειρά πιο περίτεχνους μεζέδες. Δικιά τους χειροποίητη λακέρδα από ρείκι, μους λευκού ταραμά με χειροποίητα πιτάκια με μελάνι σουπιάς, αρκετά ενδιαφέροντα ωμά όπως ταρτάρ τόνου με κρέμα αβοκάντο, καρπάτσιο τσιπούρας πασπαλισμένο με φύκια wakame και σεβίτσε γαρίδας, τηγανητά «μαρούλια της θάλασσας» και ψητά στρείδια με σκορδοβούτυρο. Ακόμη, μύδια αχνιστά, κριθαρότο θαλασσινών, παπαρδέλες με καραβιδοουρές, χταπόδι στιφάδο σε φάβα Σχοινούσας, αχνιστή γαρίδα κόκκινης κοιλάδας.
Διεύθυνση: Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Τηλ: 2104132070
Διαβάστε ακόμα:
Brunch σε 8 ξενοδοχεία της Αθήνας για μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία
Εναλλακτικές διαδρομές στην Αθήνα: Από τον λόφο Φιλοπάππου στο Μουσείο Μπενάκη
Το ελληνικό φαγητό στην πιο αυθεντική εκδοχή του -Τρεις εμβληματικές ταβέρνες της Αθήνας