Αν κάποια πόλη μπορεί όντως πραγματικά να θεωρείται σταυροδρόμι, όπου συναντώνται η Δύση και η Ανατολή, αυτή είναι η Ξάνθη. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αστικά κέντρα, μπορεί να είναι περήφανη για τον πολιτισμό της, την Παλιά Πόλη, τη ζωντανή βραδινή ζωή αλλά και την περίπλοκη και ενδιαφέρουσα γαστρονομική της σκηνή. Αυτές είναι οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην Ξάνθη.
Πήγασος
Μέσα στη δημοτική αγορά, θα δοκιμάσετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο σούβλας μαζί με χειροποίητα ορεκτικά και άψογο σέρβις. Στη σούβλα νωρίς το πρωί μπαίνει και κοντοσούβλι, πανσέτα, μπριζόλα λαιμού και ρολό ελασσονίτικο. Στη σχάρα ψήνονται όλα τα κρεατικά, από σουβλάκια και μπιφτέκια μέχρι μπριζόλα και λουκάνικα. Δοκιμάστε τη χειροποίητη τυροσαλάτα και τις τηγανητές πατάτες με αυγά και φέτα.
Διεύθυνση: Δημοτικής Αγοράς 1Α, Ξάνθη, Τηλ. 25410 29680, facebook.com
Kookoovaya Urban Gastronomy
Σε έναν σούπερ κομψό χώρο ντυμένο με παστέλ χρώματα, θα δοκιμάσετε «πειραγμένες γεύσεις», καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα. Μη χάσετε το αλμυρό κιουνεφέ με κανταΐφι με παραδοσιακή φέτα Ξάνθης και παρφέ γιαουρτιού με βύσσινο, την καρμπονάρα που εδώ την κάνουν με σκιουφιχτά με κρέμα στάκας και γραβιέρας, καπνιστό φιλέτο χοιρινό και γραβιέρα 8μηνης ωρίμανσης και το ατζέμ πιλάφι με κοτόπουλο, αμύγδαλα και σταφίδες στο μαντέμι.
Διεύθυνση: Μαλετσίδου 2, Ξάνθη, Τηλ. 25410 21223, facebook.com
Παλαιά Πόλις
Εδώ, θα έρθετε για να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές γεύσεις της περιοχής, όπως τον καβουρμά που ψήνεται με ντομάτα και αυγό, τα παραδοσιακά πιττάκια «πατσάγκα» με παστουρμά και φέτα, τα κεμπάπ, τους τζιγεροσαρμάδες και το χουνκιάρ μπεγιεντί. Στον κατάλογο θα βρείτε και πολλές ακόμα νόστιμες επιλογές όπως το ριζότο μανιταριών ή το μπιφτέκι στη σχάρα με κρούστα από μπεσαμέλ τρούφας και σάλτσα γραβιέρας. Ήσυχος και περιποιημένος χώρος, είναι ιδανικός για βραδινές εξόδους.
Διεύθυνση: Χασιρτζόγλου 7, Ξάνθη, Τηλ. 25410 68685, facebook.com
Φαναράκια
Ιδανικό για μεζέδες, σερβίρει μεγάλη ποικιλία ορεκτικών πολλά από τα οποία φτιάχνονται με ντόπια υλικά. Δοκιμάστε το παραδοσιακό κασέρι Ξάνθης σαγανάκι με χειροποίητη μαρμελάδα παντζαριού, τα αυγά με παστουρμά και φρέσκια ντομάτα και το πεϊνιρλί με ντόπια τυριά και αλλαντικά. Νόστιμες και οι τηγανιές και τα μπιφτέκια. Καλή λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.
Διεύθυνση: Γ. Σταύρου 18, Ξάνθη, Τηλ. 25410 73606, facebook.com
Πηρουνιές
Κρεατικά καλοψημένα και ορεκτικά χειροποίητα θα βρείτε εδώ. Ξεχωρίσαμε τα παϊδάκια, τις πανσέτες, το θρακιώτικο λουκάνικο πέταλο αλλά και την μελιτζανοσαλάτα και τις πατάτες baby. Στη λίστα κρασιών επιλεγμένες ετικέτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Διεύθυνση: Ύδρας 25, Ξάνθη, Τηλ. 25413 03454, facebook.com
+1 εκτός πόλης
Πενήντα πέντε χιλιόμετρα θα χρειαστεί να οδηγήσετε από την Ξάνθη μέχρι την ταβέρνα «Κοττάνη» που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Θα περάσετε και χωματόδρομο, ο οποίος είναι βατός. Μπαίνοντας θα νιώσετε επίσης ότι μεταφέρεστε σε άλλη εποχή με παραδοσιακά υφαντά στους τοίχους και οντάδες και πράγματι ο πάνω όροφος λειτουργεί σαν ένα είδος λαογραφικού μουσείου. Ο Τζεμίλ και η γυναίκα του φτιάχνουν μόνοι τους πίτες, όπως το παραδοσιακό πάρενικ, μια πίτα με καλαμποκάλευρο, βούτυρο λιωμένο και τυρί, πεκάν πατλατζάν (ψητή μελιτζάνα με τυρί) και φυσικά κρεατικά, κεμπάπ, παϊδάκια και άλλα.
Διεύθυνση: Κοττάνη, 55 χλμ. από την Ξάνθη, Τηλ. 6945 009855, facebook.com
Διαβάστε ακόμα:
Κοττάνη: Το Πομακοχώρι της Ξάνθης με το εκπληκτικό φαγητό
Η Ξάνθη ως city-break προορισμός: Ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός