Αντίπαλο δέος της Μυκόνου και της Σαντορίνης και ένας πολυαγαπημένος προορισμός των Κυκλάδων που γνωρίζει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, η κοσμοπολίτικη Πάρος με την πανέμορφη Νάουσα να σφύζει από κίνηση και ζωή με τη δύση του ηλίου και το λιμάνι της, την όμορφη Παροικιά να ζει την απόλυτη αναβίωση τα τελευταία χρόνια, έχει να προσφέρει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της νησιωτικής Ελλάδας.
Γεύσεις τοπικές, παραδοσιακές απογειώνονται με τα εκλεκτά ντόπια προϊόντα τη στιγμή που μερικά εξαιρετικά εστιατόρια, τόσο σε επίπεδο γαστρονομικών προτάσεων όσο και σε επίπεδο παρουσίασης, ανοίγουν τις πόρτες τους σε κάθε γωνιά του νησιού.
Είτε έχετε όρεξη για μία ορεινή ταβέρνα με θέα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πάρου, είτε για ολόφρεσκα θαλασσινά πλάι στο κύμα, στις προτάσεις που ακολουθούν θα βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται στην γαστρονομική σας διάθεση.
Mario
Ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της Πάρου που από φέτος έχει μετακομίσει από το παλιό λιμανάκι της Νάουσας στα Λιβάδια της Παροικιάς. Τα πιάτα επικεντρώνονται στο φρέσκο ψάρι και στην σύγχρονη ελληνική κουζίνα από τον σεφ Γιάννη Μαρκουλή. Ξεχωριστή η ψαρομακαρονάδα και το φιλέτο φρέσκου τόνου με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.
Πάρος, Παροικιά, 2284 051047
Deck bar restaurant
Εστιατόριο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού ξενοδοχείου Ξενία.
Κάτω από τη βεράντα του, απλώνεται ο γραφικός κόλπος της Νάουσας. Το δημιουργικό μενού σύγχρονης κουζίνας υπογράφει ο Γιάννης Λουκάκος. Θα δοκιμάσετε σούπα αστακού βελουτέ, καρπάτσιο λαβράκι με αχινό, ή σφυρίδα φρικασέ με αλμύρες.
Πάρος, Νάουσα, 698 651 5817
Galazia Hytra
Πολυτελές εστιατόριο, «αδελφάκι» του εστιατορίου Hytra στην Αθήνα, με θέα τη θάλασσα και την απέναντι ακτογραμμή. Η κουζίνα είναι σύγχρονη ελληνική και αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Θα δοκιμάσετε μπαρμπούνι σαβόρο με λευκή μελιτζάνα, ή την Αιγαιοπελαγίτικη ψαρόσουπα με λαχανικά και σαφράν.
Πάρος, Πούντα, Summer Senses Luxury Resort, Πίσω Λιβάδι, 2284093000
Rada
Fine Dining εστιατόριο πλήρως ενσωματωμένο με το κυκλαδίτικο περιβάλλον και την αμμουδιά που το φιλοξενεί. O σεφ Γκίκας Ξενάκης επιμελείται ένα σύγχρονο ελληνικό μενού με φρέσκα τοπικά προϊόντα. Ενδιαφέροντα πιάτα τα βλήτα με σκορδαλιά αμυγδάλου, και το μελωμένο αρνάκι με μελιτζανοσαλάτα και κατίκι Δομοκού.
Πάρος, Ξενοδοχείο Boutique resort Cove Paros, Νάουσα, Άγιοι Ανάργυροι, 2284 055096
Henri G
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο με ολόλευκη βεράντα, ανάμεσα στα νεοκλασικά και το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Ο chef Henri Guibert ετοιμάζει πιάτα με fusion διάθεση και ελληνικές πρώτες ύλες όπως ριζότο με ελληνική τρούφα και για επιδόρπιο «μαλλί γριάς με μαρκίζ σοκολάτας και τραγανή καραμέλα».
Πάρος, Παροικιά, Ιατρού Πατέλη 1, 2284 024407
Stou Fred
Ο διάσημος Γάλλος σεφ Fred Chesneau στην ατμοσφαιρική αυλή του εστιατορίου του προτείνει διεθνείς γεύσεις από όλο τον κόσμο και χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα σε ένα μενού που ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Πάρος, Παροικιά, 697 044 8763
Ουζερί των ναυτικών
Ψαροταβέρνα στο κέντρο της περατζάδας του παλιού λιμανιού. Θα βρείτε θαλασσινούς μεζέδες, όπως την γούνα στα κάρβουνα.
Πάρος, Λιμανάκι Νάουσας, 2284 051662
Barbarossa
Εστιατόριο δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με θέα στο ενετικό κάστρο. Τα πιάτα βασίζονται στα θαλασσινά, τα τοπικά υλικά και τη νησιώτικη γαστρονομία. Ο σεφ Δημήτρης Νίκολης προτείνει ξεχωριστά πιάτα όπως χταπόδι σιγομαγειρεμένο με μέλι και καραμελωμένα κρεμμύδια, αχινομακαρονάδα ή φρικασέ σφυρίδας.
Πάρος, Νάουσα, Παλιό Λιμάνι, 2284 051391
Parostia
Παραλιακό εστιατόριο, πολύ κοντά στη Νάουσα, με θέα στον κόλπο. Το μενού επιμελείται ο διεθνής σεφ Γιάννης Κιόρογλου με πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση σε σύγχρονο ύφος. Χαρακτηριστικά πιάτα οι αγκινάρες Τήνου με καπνιστό χέλι, και τα Lamp Lollipops (μπουκίτσες αρνιού μαριναρισμένες με γιαούρτι).
Πάρος, Παραλία Αγίων Αναργύρων, Ξεν. Cosme, 2284440000
Mr. E
Fine dining εστιατόριο ξενοδοχείου με λιτή και μοντέρνα αισθητική. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης υπογράφει ένα μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με βάση τις παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές και τοπικά προϊόντα.
Πάρος, Κολυμπήθρες, Parillio Hotel, 2284028576
Website
Κάπαρη
Τραπεζάκια στην υπερυψωμένη βεράντα και κάτω στην αυλή. Θαλασσινό μενού σε επίπεδο μάλλον εστιατορίου παρά ταβέρνας και πολλές οικογενειακές συνταγές από τον ιδιοκτήτη, Μανώλη Κάπαρη, και τον γιο του Ανδρέα. Αποτελεσματικό σέρβις.
Πάρος, Νάουσα, πάρκο Σαγκριώτη, παραλία Αγίου Δημητρίου, 2284052070
Η Παλιά Αγορά (Καφενείο Γαβαλάς)
Στις επάλξεις από τη δεκαετία του ‘60 συνεχίζει την παράδοση με μεζέδες όπως καλαμαράκια και μαριδάκια, τους διάσημους κεφτέδες του, μελιτζανοσαλάτα, κλπ.
Πάρος, Νάουσα, 2284 051847
Μαντζουράνα
Κρεατοφαγικός προσανατολισμός και τοπικές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες από τα μποστάνια τους. Χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλικό σέρβις.
Πάρος, Νάουσα, 2284 771171
Siparos
Δροσερή αυλή πάνω στη θάλασσα. Καλοφτιαγμένο φαγητό με πυρήνα τα ψάρια και τα θαλασσινά και τοπικές συνταγές από τον σεφ, Χρήστο Στέλλα. Βιτρίνα με φρέσκα ψάρια για τηγάνι και σχάρα.
Πάρος, Νάουσα, στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, 2284 052785
Blue Oyster
Πάνω στη θάλασσα με μεγάλη ποικιλία από όστρακα, ωμά ψαρικά (καρπάτσο, σεβίτσε, ταρτάρ) αλλά και μαγειρευτά (κατσικάκι στη λαδόκολλα, ψάρι φρικασέ, και αμπελοφάσουλα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Πάρος, Aμπελάς, 2284052707
Θαλάμι
Ταβερνάκι κάτω από τα αρμυρίκια, με ψάρια από το καΐκι τους. Δικιά τους λακέρδα, γούνα, τηγανητό χταπόδι και μαραθοπιτάκια. Πολύ εξυπηρετικό προσωπικό.
Πάρος, Αμπελάς, 2284053351
Κλαρίνος
Διάσημη κρεατοταβέρνα με σήμα κατατεθέν τα παϊδάκια. Σούβλες, κοντοσούβλι, κοκορέτσι αλλά και μαγειρευτά. Δικά τους τα χοιρινά, οι πατάτες και οι ντομάτες. Σκεπαστή βεράντα με θέα στα γύρω βουνά.
Πάρος, Λεύκες, 2284041608
Aραντό
Καλοφτιαγμένα πιάτα που φλερτάρουν με την παράδοση και με το πιο σύγχρονο ύφος: ρολάκια μελιτζάνας, ντοματοκεφτέδες, παστουρμαδόπιτα, rib eye, ριζότο με παντζάρια. Βουνίσια θέα από το μπαλκόνι-βεράντα.
Πάρος, Λεύκες, 2284 044070
Τσιτσάνης
Ιστορική ταβέρνα-ψησταριά από το 1969. Εκτός από τα κρεατικά και πολλά μαγειρευτά, ανάμεσά τους και τα σπάνια πια πιτσούνια κοκκινιστά. Μαγειρεύουν ο ιδιοκτήτης Βλάσσης Ρούσσος και η σύζυγος Μαρία Τζανακοπούλου. Δροσερή αυλή στο πίσω μέρος και στη σάλα τζουκ μποξ ενεργό και εντυπωσιακοί ναϊφ πίνακες από τον ντόπιο ζωγράφο Γιώργο Μαρμαρινό.
Πάρος, Πρόδρομος, 2284 041375
Καλλιτεχνικό Καφενείο
Πάνω στην πλατεία, σε ρετρό ύφος και αξιοζήλευτα μεζεδάκια από την κυρία Μαρία. Όστρακα (όταν βρει ο σύζυγος ο κ. Αντώνης), καπαροσαλάτα, γεμιστό καλαμάρι, χταπόδι κρασάτο και κατσικάκι με πατάτες.
Πάρος, Πρόδρομος, 2284 042033
Η ταβέρνα της Χαρούλας
Στρώνει τραπέζια στην πλατεία κάτω από δύο θεόρατες μουριές. Η κ. Χαρούλα μαζί με τον γιο και τον σύζυγό της ετοιμάζουν το πανόραμα της παριανής κουζίνας: ντοματοκεφτέδες, μπιφτέκι από κουνέλι, μυαλά πανέ, αμελέτητα στο τηγάνι, μαραθόπιτες, κλπ. Τα περισσότερα λαχανικά είναι δικά τους, τα κρεατικά ντόπια ή από τη Νάξο.
Πάρος, Μάρπησσα, 22840-41440
The Green Project
Εστιατόριο-cocktail μπαρ μέσα σε καταπράσινο κήπο με χαλαρή ατμόσφαιρα και ωραίες μουσικές. Μενού με λαχανικά, φρούτα και αρωματικά βότανα που καλλιεργεί η οικογένεια του ιδιοκτήτη, Γιάννη Ραγκούση. Το αδελφάκι του Beach Project, στο ίδιο ύφος, βρίσκεται στη Χρυσή Ακτή του Δρυού (2284 041388)
Πάρος, Δρυός, 2284041388
Thalassamou
Θαλασσινό μενού φροντισμένου εστιατορίου από τον chef patron Μάριο Σαλματάνη (της ιστορικής ταβέρνας Σαλματάνης στην Κηφισιά) με ανάλαφρα αρωματικά πιάτα: γόπα με κους κους παντζαριού, κολιός σε γκασπάτσο τζατζίκι, μωσαϊκό μπακαλιάρου με πούδρα μαϊντανού. Πάνω στην άμμο με τραπεζάκια κάτω από τα αρμυρίκια ή στη δροσερή αυλή.
Πάρος, Αλυκή, Παραλία Πίσω Αλυκή, 2284 091461
Το Μουράγιο
Πάνω στο λιμανάκι, με φρέσκα ψάρια ημέρας, μεζέδες και αρκετές επιλογές κρεατικών.
Πάρος, Αλυκή, 22840-91165
Χάλαρης
Ουζερί πάνω στο λιμανάκι με θέα τα ψαροκάικα. Σούμα, μεγάλη ποικιλία ούζων, αρκετοί μεζέδες. Αν έχουν τόνο (τον ψαρεύουν οι ίδιοι) να πάρετε οπωσδήποτε.
Πάρος, Πίσω Λιβάδι, 2284 043257
Διαβάστε ακόμα:
Παροικιά: Το όμορφο λιμάνι της Πάρου είναι από μόνο του ένας ξεχωριστός προορισμός