Για χάρη τους έχει γράψει ποίημα ο Νομπελίστας Πάμπλο Νερούντα. Τις παρομοιάζει καθώς πέφτουν στο τηγάνι με λευκά φτερά πρωινού κύκνου και τις περιγράφει χρυσαφένιες καθώς ανασύρονται από το ραγισμένο κεχριμπάρι του λαδιού.
Αν και το διεθνές όνομά τους είναι “french fries” δηλαδή γαλλικές τηγανητές (πατάτες) οι Γάλλοι δημιουργοί του Αστερίξ Γκοσινί και ο Ιντερζό, υπαινίσσονται πως ο πρώτος που σκέφτηκε να τηγανίσει πατάτες ήταν ο Μπαστουνοβλαχίξ, ηγέτης των Νερβίων, προγόνων των Βαλλόνων. Τις είδε να τινάζονται μέσα σε καυτό λάδι και να τηγανίζονται, όταν έπεσε μέσα στη λεκάνη με τις πατάτες ένας Ρωμαίος στρατιώτης («Ο Αστερίξ στους Βέλγους»).
Πατέντα του Βελγίου ή της Γαλλίας; Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ιδού λοιπόν μια μικρή επιλογή από αθηναϊκά μαγαζιά με εξαιρετικές τηγανητές πατάτες.
NiDo Athens
Είναι οι πιο fancy τηγανητές πατάτες της πόλης: τραγανές, σαν πανέ, σερβίρονται συνοδεία μαγιονέζας τρούφας και κέτσαπ σε ζύμωση. Στο ολοκαίνουργιο gastrobar NiDo που θα πει φωλιά στα ισπανικά, αν δεν παραγγείλετε τις πατάτες σας σαν αυτόνομο «μεζέ» σκεφτείτε τις δίπλα σε μια παντσέτα με τραγανή πετσούλα ή ακόμα δίπλα σε ένα ανατρεπτικό σουβλάκι με σαλιγκάρια με μύδια.
Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 2107250226
Upon
Στο καινούργιο all day gastrobar, oι πατάτες που συνοδεύουν το τεράστιο smash burger είναι χοντρές, χρυσοκόκκινες με τραγανή κρούστα και χοντρό αλάτι. Έρχονται σε όμορφο βαζάκι τακτοποιημένες η μια δίπλα στην άλλη και είναι εθιστικές. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι πως μπορείς να τις παραγγείλεις και σαν αυτόνομο πιάτο. Μπορείς να τις συνοδεύσεις με κάποιο κρασί επιλέγοντας από από τις 30 ετικέτες που προσφέρονται με το ποτήρι.
Δημοκρατίας 33 Π. Φάληρο, 2109817878
Άστερ
Σε αυτό το κρητικότροπο μαγαζί, δίπλα στο πηχτόγαλο, τη στάκα και το απάκι, οι τηγανητές «αστεροπατάτες» στέκουν (κατά κυριολεξία) στο ύψος τους: κομμένες κυδωνάτες, τεράστιες, γύρω στα 10 εκ. η καθεμία, χοντρές, με το αλατάκι τους, τηγανισμένες με τη φλούδα, είναι τραγανές απ΄ έξω και μαλακές από μέσα. Έρχονται πυκνοτοποθετημένες σε μπολ σε κάθετη διάταξη και αξίζουν χρόνο και αφοσίωση για να τις απολαύσεις. Ίσως βουτώντας τις που και που και σε λίγο ξύγαλο Σητείας.
Τρώων 48, Πετράλωνα, 2103416668
Τηλέμαχος Art Grill
Στρογγυλές, λεπτές, χρυσαφένιες. Συνοδεύουν εδώ και χρόνια τα φημισμένα κρεατικά του ιστορικού κρεατομάγαζου της Κηφισιάς. Δίπλα σε μια σπάλα αρνιού με τα παϊδάκια του ή σε μια τεράστια βοδινή μπριζόλα στη σούβλα -ναι, είναι ασυνήθιστο-, και ένα ποτήρι νοτιοαφρικάνικο κρασί. Α, και με τυροκαυτερή και λευκές λαδερές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας.
Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, 2108074015
Ρακουμέλ
Παραγωγή σε επίπεδο blockbuster οι πατάτες εδώ. Κομμένες κυδωνάτες, ξανθές και τραγανές, έρχονται σε λοφάκι σκεπασμένες με νόστιμη σάλτσα ντομάτας που έχει από πάνω στάκα, που έχει από πάνω δυο αυγά μελάτα. Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Εξάρχεια, 2103800506,
Τραβόλτα
Στη διάσημη ψαροταβέρνα, οι τηγανητές πατάτες είναι σπιτίσιες, λεπτοκομμένες, ξανθές, και τραγανές μέσα έξω. Το λάδι ούτε που φαίνεται, το αλάτι τόσο όσο χρειάζεται για να σηκώνει και επιπλέον δόση για τους τολμηρούς. Μαζί με τις πατάτες, καλαμάρι κοντοσούβλι. Μετά τις πατάτες, κιουνεφέ -αξίζει κάθε λεπτό της μισής ώρας που κάνει για να ετοιμαστεί.
Αρκαδίας και Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 2105719222
Καραβίτης
Κάτω από τα μαυρισμένα από τον καιρό κρασοβάρελα, οι τηγανητές πατάτες που χρυσίζουν έρχονται πάντα θριαμβευτικά μαζί με τα λεπτοκομμένα καλοψημένα παϊδάκια, τα τηγανητά κεφτεδάκια, τις μπριζόλες. Οι περισσότεροι θαμώνες ζητούν και μια έξτρα μερίδα. Όλα τριγύρω αλλάζουνε, ο Καραβίτης με τα κεραμίδια του, τις μουριές στην αυλή τα παϊδάκια και τις τραγανές πατάτες του, παραμένει ο ίδιος. Ευτυχώς.
Παυσανίου 4, Παγκράτι, 2107215155
Γιουβετσάκια
Οι πατάτες εδώ έχουν αέρα τρυφερής φροντίδας. Έχουν κοπεί με το χέρι, έχουν τηγανιστεί χωρίς βιασύνη, έχουν έρθει στο τραπέζι με την τιμή που πρέπει. Όπως και τα λεπτοκομμένα τηγανητά κολοκυθάκια. Μαζί με τα πεντανόστιμα χόρτα. Και πηγαίνουν χέρι -γάντι με το κοκορέτσι στο φούρνο: κομμένο σε λεπτές φέτες, φίνο και δαντελωτό, το πιο ξεχωριστό κοκορέτσι σε ολόκληρη την Αθήνα.
Μωρέως 45 & Ιθώμης 20, Γλυφάδα
Ζωοδόχος Πηγή
Φρεσκοκομμένες, καλοτηγανισμένες πατάτες με τηγανητό αυγό από πάνω, όπως θα σου έφτιαχναν στο σπίτι γυναίκες και άντρες με πείρα στο στοργικό μαγείρεμα. Γερό φαγητό από μόνες τους, όταν σερβίρονται δίπλα στο τρυφερότατο σουβλάκι προβατίνας μαζί με λιβανέζικα πιτάκια με γιαούρτι, γίνεται γιορτή μέσα και στην πιο πεζή καθημερινότητα.
Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438
Dopios
Τριπλοτηγανισμένες, πατάτες για ηρωικούς τύπους που δεν καταλαβαίνουν από δισταγμούς του είδους «μα μήπως είναι βαρύ» και τα παρόμοια. Διότι με την πρώτη δαγκωνιά, η σχεδόν καραμελωμένη επιφάνεια σπάει απολαυστικά, το λάδι ούτε που ακούγεται, το πιάτο αδειάζει αστραπιαία και είναι από τα πιάτα που θα θέλετε σίγουρα να παραγγείλετε άλλη μια φορά. Σκεφτείτε τις μαζί με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι αβοκάντο.
Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, 2103310049
Διαβάστε ακόμα:
Οι πιο συζητημένες νέες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας
Οι Έλληνες νομάδες της ανοιχτής κουζίνας, της φωτιάς και του δωρικού art de la table
Οι πίτες της Ραψάνης: Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα από τις μετρ του είδους