Η Σύρος εκτός από την αρχοντιά της, τα επιβλητικά της κτήρια και την ιδιαίτερη Ερμούπολη, έχει και μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά. Διαθέτει ένα κράμα γεύσευων από τη Χίο και την Μικρά Ασία και των παραδοσιακών πιάτων των ντόπιων. Ξεχωρίζουν με τα φρέσκα θαλασσινά τους, τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, τις χειροποίητες πίτες και τα παραδοσιακά γλυκά. Βέβαια, η Σύρος έχει ταυτιστεί με το συριανό λουκούμι και τις περιβόητες χαλβαδόπιτες.

12

Τοπικά πιάτα

Στα φημισμένα ντόπια πιάτα περιλαμβάνονται τα χειροποίητα ζυμαρικά με κιμά συριανού λουκάνικου, η γνωστή και πεντανόστιμη μαϊντανοσαλάτα αφού φημίζονται για τα μυρωδικά τους, που το χρησιμοποιούν για ορεκτικό ή συνοδευτικό σε τσίπουρο και ούζο, σαυρίδια, κολιοί ή γόπες με ξερή κάππαρη αλλά και σαβόρι δηλαδή τηγανητά ψάρια με ξιδάτη αλευρόσαλτσα. Ακόμη, μαγειρεύουν ντομάτες γεμιστές με σίσιρα, μαραθόπιτα με λουκάνικο και τιριτιτίμ που είναι ομελέτα με κολοκυθάκια με μυρωδικά κ.ά.

Τα γλυκά

Περπατώντας πλακόστρωτα στα στενά του νησιού συναντάς παντού τους γνωστούς καλαθατζίδες, οι οποίοι πουλούν τα φημισμένα «συριανά λουκούμια», τα οποία είναι σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά και χαλβαδόπιτες, που είναι το δεύτερο εμβληματικό συριανό γλυκό. Φτιάχνεται από νερό με γλυκόζη, ζάχαρη, μέλι και χαλβαδόριζα που βράζουν όλα μαζί σε καζάνι. Επίσης, ξεχωρίζουν τα αμυγδαλωτά, οι κουραμπιέδες, τα παστέλια αλλά και τα φρέσκα γλυκά του κουταλιού που γίνονται με μεράκι από ντόπιες Συριανές.

Τα τυριά

Ένα νησί με μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων και βοοειδών, δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωρίσει με τα τυριά του. Βέβαια, το «Σαν Μιχάλη ΠΟΠ» είναι το τυρί που διακρίθηκε στη Σύρο και στο οποίο καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του αγελαδινού γάλακτος, καθώς τα υπόλοιπα τυριά παράγονται σε μικρότερες ποσότητες. Άλλα τυριά που ξεχωρίζουν στο νησί είναι η τυροβολιά, το ξινότυρο, η γραβιέρα, η μυζήθρα αλλά και η «Κοπανιστή ΠΟΠ».

Αρτοσκευάσματα, μυρωδικά, ελαιόλαδο

Η γαστρονομική ταυτότητα της Σύρου καθορίζεται και από τις αφράτες ζύμες τους, τις πεντανόστιμες πίτες τους όπως η γνωστή παραδοσιακή μαραθόπιτα και τα τυροπιτάρια. Φυσικά, είναι φημισμένα και τα χειροποίητα ζυμαρικά τους όπως οι χυλοπίτες, ο φιδές και τα μακαρόνια. Ακόμη, έχουν μεγάλη ποικιλία σε μυρωδικά όπως το μοναδικό μυρωδικό της Σύρου, η μαραθιά, σε άγρια χόρτα και βότανα όπως καλαγκάθι, αρμπέτα, κοπανίδα κ.ά. Επίσης, δεν λείπει ποτέ από τα πιάτα των Συριανών το ντόπιο ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, οι οποίες είναι πράσινες ελιές που φυλάσσονται σε άλμη και είναι αρωματισμένες με μαραθιά.

Θαλασσινά

Επιπλέον, λόγω της απέραντης θάλασσας της Σύρου και των κλειστών όρμων της, υπάρχει η δυνατότητα για ψάρεμα. Έτσι, οι ντόπιοι συνηθίζουν να μαγειρεύουν αρκετά θαλασσινά πιάτα όπως λιαστά γοπάκια, λιόκαυτες γούνες, , χταπόδι στα κάρβουνα, κακκαβιά και εξαιρετικούς αχινούς που αποτελεί απίστευτο μεζέ στο ούζο.

Οινική Ταυτότητα

Η Σύρος δεν φημίζεται τόσο για το κρασί της, παρόλο που είναι ένα νησί με αμπελοκαλλιέργειες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας του. Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 800 στρέμματα και τα χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες σε σταφύλια και κρασί. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες που παράγονται είναι οι Ασύρτιικο, Κοντούρα άσπρη, Μονεμβασιά, Αηδάνι, Καρυστινό, Ροδίτης κ.ά. Ένα μόνο οινοποιείο υπάρχει στο νησί και βρίσκεται στα Τάλαντα, κοντά στην Ερμούπολη.

Με πληροφορίες από το βιβλίο των Δαρειώτη, Ν. Τσιχλάκη, Θ. Ανδρουλιδάκη, Α. Του άνεμου και της αρμύρας, Επιμελητήριο Κυκλάδων, 2015. ©Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμα

Οι πολιτιστικές επιλογές στη Σύρο

Οι κορυφαίες δραστηριότητες στη Σύρο

Οι ανακαλύψεις της Σύρου