Έβγαλε το σχολείο στην Αθήνα όπου σπούδασε βρεφονηπιοκόμος, έφτιαξε οικογένεια και μαζί με τον σύζυγό της, επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, στο χωριό Άγιος Γεώργιος της Ευρυτανία, δίπλα στη μαγική Λίμνη Κρεμαστών.

9

Η οικογένεια της όμορφης, χαμογελαστής Λίνας είναι μεγάλη: έχει τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, και δύο εγγόνια, και δουλεύει εδώ και 17 χρόνια ως «οικογενειακή βοηθός”» στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Δυτική Φραγκίστα. Η μαγειρική ήταν πάντα μέσα στο καθημερινό της πρόγραμμα. «Μαγείρευα καθημερινά και πλούσια. Πολύ φαγητό. Τώρα που τα κορίτσια έφυγαν από το σπίτι, μαγειρεύω λιγότερο βέβαια. Το έκανα με αγάπη, ήθελα να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Στην πραγματικότητα, ξεκινούσα να μαγειρέψω για 6 άτομα και τελικά βρισκόμαστε γύρω από το τραπέζι 16. Πέρναγαν οι φίλοι, οι συγγενείς, οι κουμπάροι. Τους έλεγα καθίστε να τσιμπήσουμε κάτι, να πάρετε κάτι. Έτσι γινόταν. Έχω μάθει να μαγειρεύω πλούσια και μου αρέσει».

Ξεκίνησε τη δουλειά όταν το μικρότερο παιδί της ήταν πήγε στο νηπιαγωγείο. «Όλα όσα έκανα μέσα στο σπίτι, δεν τα έβλεπε κανείς. Νόμιζαν πως όλη τη μέρα κάθομαι. Ήθελα και κάτι ακόμα, να φαίνεται προς τα έξω, να βγάζω μόνη μου κάποια χρήματα, να περπατάω σαν άνθρωπος». Ξεκίνησε και όλα πήγαν ρολόι: σπίτι, μαγείρεμα, παιδιά, δουλειά. «Κάποια μέρα, καθώς ερχόμουν από τη δουλειά βλέπω ένα υπέροχο δέντρο, μια τσαμπουρνιά με τεράστια μεγάλα ροζ λουλούδια και το θαύμασα. Λέω στο γιό μου «μα πότε έγινε αυτό το ωραίο δέντρο». Και μου απαντάει «μάνα, πάντα εδώ ήταν το δέντρο».

Από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, ξεχωρίζει τους κεφτέδες με “βακισμένο” κρέας που σημαίνει ότι το κρέας ψιλοκόβεται σαν κιμάς με τσεκουράκι μένοντας έτσι ζουμερό. Περίοπτη θέση στις προτιμήσεις της έχει το γιορταστικό, πλούσιο κοκκινιστό αγριογούρουνο, η ζυμαρόπιτα χωρίς φύλλο, με τριμμένο κολοκύθι. Ο τόπος είχε και έχει πολλά αρνιά και κατσίκια. Ο τράγος είναι πολύ νόστιμο κρέας και ένα πολύ νόστιμο φαγητό είναι τράγος κοκκινιστός με κρεμμύδια. Στην περιοχή μαγειρεύουν κυνήγι, φτερωτά θηράματα και αγριογούρουνο.
Από γλυκά; Ο μπακλαβάς, το ρεβανί, η “καρυδόπαστα” (καρυδόπιτα σιροπιαστή) γύρω στους 8 πόντους ψηλή. «Το χαιρόντουσαν οι νοικοκυρές να είναι μεγάλη, πλούσια η καρυδόπαστά τους “μια καρυδόπαστα να!” έλεγαν».
Η Λίνα μας έφτιαξε κεφτέδες με κρέας “βακισμένο” και αγριογούρουνο κοκκινιστό.

Κεφτέδες με κρέας βακισμένο (κρέας ψιλοκομμένο με τον μπαλτά)

Υλικά
1 κ. κρέας από τράγο*
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 -2 χούφτες μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 φλ. τσαγιού φρυγανιά ή 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά
2 ποτηράκια κρασιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια σαν κιμά με το μπαλταδάκι. Εάν ξέρετε ή δεν θέλετε να ακολουθήσετε αυτήν την τεχνική πείτε στο χασάπη να σας περάσει το κρέας μόνο μια φορά από τη μηχανή. Τοποθετείτε τον κιμά που φτιάξατε σε λεκανίτσα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να σταθεί στο ψυγείο σκεπασμένο για 2 ώρες για να ανακατευτούν οι γεύσεις, ακόμα και όλη τη νύχτα. Πλάθετε σε μέτριους κεφτέδες, αλευρώνετε ελαφρά και τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο ή σε όποιο άλλο λάδι χρησιμοποιείτε. Συνοδεύετε τους κεφτέδες με ψητά λαχανικά -πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, ή οτιδήποτε άλλο λαχανικό θέλετε.

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη κρέατος, όπως μοσχάρι, πρόβειο, ζυγούρι, σε συνδυασμό με λίγο παχύ χοιρινό.

Αγριογούρουνο κοκκινιστό

Υλικά
1.200 κ. αγριογούρουνο
2 μέτρια κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
Μια χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 καρφάκια γαρύφαλλο
1 μέτριο ξυλαράκι κανέλας
Μια μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό ή ροζέ ξηρό
1 κ.τσ. κοφτό κουρκουμά
2 κ.σ γεμάτες πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβετε σε μικρές μερίδες το κρέας και το ρίχνετε σε νερό που βράζει. Το αφήνετε να βράσει 10 λεπτά, το βγάζετε, το ξεπλένετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κρέας και το σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε το γαρύφαλλο, την κανέλα, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το πιπέρι, τη φρέσκια ντομάτα και τον μαϊντανό. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο καυτό νερό και τον προσθέτετε στο φαγητό. Αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο καυτό νερό ακόμα μέχρι να φτάσει το υγρό στη μέση του κρέατος, Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα. Είκοσι λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτετε το αλάτι. Σερβίρετε με χυλοπίτες, ό,τι είδος θέλετε.