Πάσχα στην Αθήνα; Μα ναι, και μάλιστα Πάσχα νόστιμο, παραδοσιακό και γλεντζέδικο, μέσα στα αρώματα από τις νεραντζιές που πλημμυρίζουν ονειρεμένα τη Μεγάλη Πόλη, αλλά και τα κοντινά «χωριά» της Αττικής. Μπορεί, κατά παράδοση, το Πάσχα να σημαίνει φύση, εξοχή, εκδρομή. Μπορεί, όμως, και να σημαίνει ωραίες, καλοστημένες ταβέρνες με παράδοση στη μεγάλη τέχνη του ψησίματος, είτε μέσα στο κέντρο είτε στα περίχωρα. Μπορεί, ακόμα, και να σημαίνει εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία που αυτές τις μέρες κάνουν γαστρονομική τους παντιέρα τον οβελία και το κοκορέτσι. Για κάποιους, Πάσχα σημαίνει να πάρουν τη μαγειρίτσα τους και το αρνί τους έτοιμο και να γιορτάσουν στην άνεση του σπιτιού τους, με τους φίλους και την οικογένεια, χωρίς τον κόπο της προετοιμασίας. Και αυτό το προσφέρει η Αθήνα.
Η πόλη είναι μεγάλη και υπάρχει, για όλους, κάποια γωνιά με τα πατροπαράδοτα πασχαλινά, που ταιριάζει στο γούστο και στις συνήθειές μας. Ό,τι και να διαλέξετε, πάντως, για την εορταστική σας αθηναϊκή εξόρμηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνετε κράτηση. Είναι πολλοί οι Αθηναίοι που έχουν αγαπημένα στέκια, ανάμεσα στα μαγαζιά που σας προτείνουμε. Οπότε, όχι μόνο κρατήστε τραπέζι, αλλά κάνετε και την παραγγελία σας από πριν, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Μία τελευταία σημείωση: πολλές ταβέρνες δεν θα έχουν κόκκινα αυγά. Αν θέλετε να τηρήσετε το έθιμο του τσουγκρίσματος, πάρτε μαζί τα δικά σας.
Στο αθηναϊκό κέντρο και στα πέριξ
Η «Λόντζα της Γειτονιάς» (Εξάρχεια, Χαριλάου Τρικούπη 76, Τηλ: 210361234) σερβίρει μέχρι τις 18.00 του Μεγάλου Σαββάτου μαγειρίτσα -και vegan. Στην πιο «διεθνή» γειτονιά της πόλης, το «Βalcony» (Κουκάκι, Βεΐκου 1, Τηλ: 2114118437) ετοιμάζει μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο και ψητό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι την Κυριακή του Πάσχα. Στο εστιατόριο «Agora Select» (Κ. Βεντήρη 9, πίσω από το Hilton, Τηλ: 2107252252, θα έχουν μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, γαρδουμπάκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι. Στην αιωνόβια ταβέρνα «Στου Φιλίππου» με το καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό (Κολωνάκι, Ξενοκράτους 19, Τηλ: 2107216390) θα παραγγείλετε τη μαγειρίτσα σας και θα την παραλάβετε μέχρι τις 17.00 το απόγευμα που το μαγαζί κατεβάζει ρολά. Στη λουλουδιασμένη αυλή με την ασβεστωμένη μάντρα της ταβέρνας «Κούβελος» (Κουκάκι, Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Τηλ: 2114052418) θα απολαύσετε το Μεγάλο Σάββατο θα βρείτε μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα γάστρα με κατσίκι και αρνί και κοκορέτσι.
«Η Ήπειρος» (μέσα στη Βαρβάκειο, Τηλ: 2103240773) θα σερβίρει από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μαγειρίτσα ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστά. Στη μεγαλοπρεπή σάλα του εστιατορίου «Τηλέμαχος» (Κέντρο, Πανεπιστημίου 10, Τηλ: 2103613300) θα έχουν οβελία, κοκορέτσι και κοντοσούβλι και ακόμα, θα βάλουν σχάρες με παϊδάκια, σπαλομπριζόλες και μπιφτέκια, όπως στο αδελφό μαγαζί στην Κηφισιά. Μαγειρίτσα για το σπίτι επί παραγγελία μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη για το σπίτι ετοιμάζει το μαγαζί «Koutsou & co» στο κέντρο της πόλης (Σύνταγμα, Ξενοφώντος 15Α (εντός στοάς), Τηλ: 2103252848). Μαγειρίτσα με delivery μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή και στο ιστορικό εστιατόριο «Βλάσσης» (Ιλίσια, Μαιάνδρου 15, 2106463060). Το «Μusique cafe & more» (Παγκράτι, πλατεία Προσκόπων, Αρριανού 37, Τηλ: 2107238900) φέρνει δικά τους κρεατικά από τη φάρμα τους στη Νάξο και βάζει την Κυριακή του Πάσχα αρνάκι και κατσικάκι στο φούρνο, αρνάκι τσιγαριαστό και κοκορέτσι. Η κρητική ταβέρνα «Αορίτης» (Ιλίσια, Μαιάνδρου 15, Τηλ: 2107255699), σερβίρει το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα κλασικό οβελία, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, συκωταριά τηγανητή και ωραίες πίτες.
Αναστάσιμο μενού από τον σεφ Μιχάλη Ζάχαρη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα στους «Ορίζοντες Λυκαβηττού» (Κολωνάκι, είσοδος τελεφερίκ, Αριστίππου 1, Τηλ: 2107210701) με πανοραμίκ σε όλη την Αθήνα και πρωταγωνιστή το αρνάκι στη γάστρα.
Στα Βόρεια
Στον «Τηλέμαχο» (Κηφισιά, Γεώργιου Φραγκοπούλου 19, Τηλ: 210 8074 015) την ημέρα του Πάσχα, θα στήσουν σούβλες με αρνιά, κοκορέτσια και κοντοσούβλια και στις σχάρες θα ψήνουν παϊδάκια, σπαλομπριζόλες και μπιφτέκια. Δίπλα στην ολόδροση Ρεματιά Χαλανδρίου, σε μια όμορφη αυλή, η πασίγνωστη ταβέρνα «Βραστό» (Χαλάνδρι, Ρόδων 3, Τηλ: 2106813776) θα σερβίρει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μαγειρίτσα και αρνάκι στο φούρνο και την Κυριακή του Πάσχα αρνί στο φούρνο, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Στην υπέροχη αυλή με συκιές και χαλικάκι, στην ταβέρνα «Κορομηλάς» (Αγία Παρασκευή, Τσακό, Γοργοποτάμου 6, Τηλ: 2106510496), θα σερβίρουν την Κυριακή του Πάσχα, αρνάκι στη σούβλα, κοντοσούβλι, κοκορέτσι και τα διάσημα αρνίσια παϊδάκια τους ακόμα συκωταριά στο τηγάνι, μπιφτέκια και χειροποίητο λουκάνικο. Η «Μπεμπέκα», (Χαλάνδρι, Διονύσου 16, Τηλ: 2106854880) το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα σερβίρει μαγειρίτσα αλλά και ένα πλήρες δείπνο. Το «Wood»,(Κηφισιά, Εμμ. Μπενάκη 22, Τηλ: 2108074416) θα σερβίρει μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα έχει αρνάκι στη σούβλα, αντικριστό. κοκορέτσι, γαρδούμπες και παϊδάκια.
Στο Νότο
Η οικογενειακή ταβέρνα «Ρουμελιώτης» (Άνω Γλυφάδα, Χειμάρρας 10, Τηλ: 210 9607562), προσφέρει την Κυριακή του Πάσχα ένα ειδικό μενού με σουβλιστό αρνί και άλλα εορταστικά εδέσματα. Ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» (Παλαιό Φάληρο, Παναγίτσα, Αλκυόνης 77, Τηλ: 2109851473) με την όμορφη αυλή, εκτός από μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο, σερβίρει γαρδουμπάκια και κοκορέτσι και την Κυριακή του Πάσχα βγάζει αρνί στο φούρνο. Στα μαγαζιά «Τρελός Γάιδαρος» (Δάφνη, Έλλης 17, Τηλ: 2109769411, 6971828230 & Γλυφάδα, Αρτέμιδος 1, Τηλ: 210898 0084), την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουν τον οβελία και βάζουν κοκορέτσι και κοντοσούβλι.
Στα «χωριά» της Αττικής
Στο «Αγρόκτημα Ρεγκούκου» (Αμυγδαλέζα, τέρμα οδού Έκτορος, Τηλ: 2106217898), μέσα στην ησυχία και στην όμορφη φύση, βάζουν σούβλες με αρνί και κοκορέτσι την Κυριακή του Πάσχα. Κρεατικά από τον Μαγγίνα και όλα τα υπόλοιπα από το αγρόκτημα της οικογένειας. Αν κάνει κρύο, έχουν και τζάκι. Η εξοχική ταβέρνα «Ραμνούς» στη μέση του πουθενά (αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα, Τηλ: 2294063670) μέσα στην απόλυτη ησυχία περιβάλλεται από λόφους με πουρνάρια, τον ελαιώνα, τον αμπελώνα το μποστάνι τα κοτέτσια της οικογένειας. Την Κυριακή του Πάσχα, θα βάλουν στη σούβλα αρνίσια «χεράκια» και μπουτάκια θα φτιάξουν κοκορέτσι και θα ψήσουν παϊδάκια στη σχάρα. Η ταβέρνα «Χριστόφορος» στα Καλύβια (Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, Τηλ: 2299048266) είναι η πιο διάσημη ψησταριά του χωριού και μια από τις πιο διάσημες της Αττικής.
Την Κυριακή του Πάσχα θα έχει από όλα: σούβλες με αρνιά και κατσίκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, το περίφημο γεμιστό μπιφτέκι, συκωταριά τηγανιά, παϊδάκια. Στην ταβέρνα «Κωτσαννίτσα» (Μαλακάσα, Λεωφόρος Αθηνών -Χαλκίδος, Τηλ: 2295098814) μας λένε «για εμάς, κάθε μέρα είναι Πάσχα». Στο παλιό σπίτι με το μωσαϊκό και τα παλιά έπιπλα στη σάλα και την αυλή, θα φτιάχνουν την Κυριακή του Πάσχα όλα τα σουβλιστά -αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι. Η φημισμένη για τα παϊδάκια της ταβέρνα «Άγιος Μερκούριος» (Βαρυμπόμπη, Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, Τηλ: 2108169617), με μια βεράντα από όπου βλέπεις όλη την Αθήνα πιάτο, θα ετοιμάσει την Κυριακή του Πάσχα αρνί στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Ο γνωστός για τις τεράστιες γάστρες του «Πιπινιός», (Σταμάτα, Πέππα Τηλ: 2106216 250), την Κυριακή του Πάσχα θα σερβίρει παραδοσιακό σουβλιστό οβελία κοκορέτσι και κοντοσούβλι.
Πλησιάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας ο «Μαγγίνας» (Άνω Μελίσσια, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Τηλ: 2108046143) και όπως όλο το χρόνο, έτσι και την Κυριακή του Πάσχα, θα προσφέρει αρνί στη σούβλα, γουρουνόπουλο κοντοσούβλι, κοκορέτσι και τις διάσημες τεράστιες μπριζόλες του. Η κρεατοταβέρνα «Τα Βλάχικα» (Βάρη, Λεωφόρος Βάρης 35 & Πρεβέζης, Τηλ: 2108956141) της ξακουστής για τα κρεατικά της περιοχής, την Κυριακή του Πάσχα θα σερβίρει όπως όλο το χρόνο, σουβλιστό αρνί και εξοχικό. Μία μίνι εκδρομή στα φημισμένα για τα κρεατικά τους Δερβενοχώρια, θα σας φέρει στην οικογενειακή ταβέρνα «Στέλιος Κόλλιας» (Πύλη, Τηλ: 2263031064, 6944442572) όπου την Κυριακή του Πάσχα στρώνεται τραπέζι με κοκορέτσι και κοντοσούβλι που τα μαρινάρει μόνος του ο Στέλιος, αρνάκι γάλακτος στη σούβλα, παϊδάκια αρνίσια και κατσικίσια, προβατίνα στη σχάρα, λουκάνικα από μοσχάρι και τη «σαλάτα της Κατερίνας» με πολλά λαχανικά, ρόδι και καρύδια. Ίδιο μενού και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Στα πολυτελή ξενοδοχεία
Με ακαταμάχητη θέα στην Ακρόπολη και σε ολόκληρη την πόλη από τον 5ο όροφο, θα γιορτάσετε την Κυριακή του Πάσχα στον απαστράπτοντα χώρο του εστιατορίου του ξενοδοχείου «The Dolli at Acropolis» (Μητροπόλεως 49, Μοναστηράκι, Τηλ: 216 0047000) τρώγοντας σπιτικό αρνάκι στο φούρνο και λεμονάτες πατάτες και κοκορέτσι με αρωματικά βότανα συν πολλές άλλες νοστιμιές από την ομάδα της κουζίνας.
Στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Πλ. Συντάγματος, Τηλ: 210 3330766), στο ανανεωμένο GB Roof Garden με τη συγκλονιστική θέμα στη φωτισμένη Αθήνα από τον 8ο όροφο, στρώνεται το Μεγάλο Σάββατο πασχαλινό τραπέζι από τον chef de Cuisine Νίκο Λιόκα παραδοσιακή μαγειρίτσα, αρνίσια κοτολέτα με λεμόνι και ρίγανη, σεφταλιά στα κάρβουνα με γιαούρτι και πατάτες φούρνου ενώ για επιδόρπιο ο Pastry Chef Αλέξανδρος Κούφας ετοιμάζει πορτοκαλόπιτα με άνθη πορτοκαλιάς, ζελέ πορτοκαλιού με κρέμα κάρυ και σορμπέ βανίλιας Μαδαγασκάρης. Την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή ξεκινά δίπλα στη σούβλα με ούζο, μεζεδάκια και κόκκινα πασχαλινά αυγά ενώ ο εντυπωσιακός πασχαλινός μπουφές του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα παραδοσιακά ορεκτικά, μαγειρίτσα και η εμπειρία κορυφώνεται με τα live carving stations με αρνί και χοιρινό κοντοσούβλι που κόβονται επί τόπου.
Αναστάσιμος μπουφές στο rooftop restaurant «La Suite Lounge», που βραβεύτηκε πρόσφατα ως το εστιατόριο με την «Καλύτερη θέα στην Ευρώπη» του ξενοδοχείου Saint George Lycabettus (Κολωνάκι, Κλεομένους 2, Τηλ: 2107416000). Γεύσεις της παράδοσης από τον executive chef, Στέφανο Παπανικολάου, όπως μαγειρίτσα και σε vegan εκδοχή με μανιτάρια, κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι, αρνάκι αντικριστό, κοκορέτσι παιδάκια με σάλτσα Μαυροδάφνη και πολλά άλλα, ατενίζοντας τον κόσμο να κατεβαίνει με τα κεράκια του από το γραφικό εκκλησάκι του Άη-Γιώργη του Λυκαβηττού. Γιορταστικός μπουφές στήνεται και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα με θέα μέχρι το Σαρωνικό και όλα τα τοπόσημα της πόλης.
Πλούσιο αναστάσιμο δείπνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο «Plaza cafe» και εορταστικό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα στο εστιατόριο «Parliament» με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, στο ξενοδοχείο «NJV Athens Plaza» (Λεωφόρος Β. Γεωργίου 2, Πλ. Συντάγματος, Τηλ: 2103352400), στην καρδιά της πόλης. Μπορείτε ακόμα να παραγγείλετε και να απολαύσετε στην άνεση του σπιτιού σας τις πασχαλινές συνταγές που ετοιμάζουν ο Executive Chef Παναγιώτης Αναστασίου, ο Pastry Chef Νίκος Τσόλης και οι ομάδες τους.
Στο κοσμοπολίτικο «Intercontinental», η γιορταστική γαστρονομική δράση απλώνεται το Μεγάλο Σάββατο στο φιλόξενο «Artbistrot» ξεκινώντας με μαγειρίτσα και στη συνέχεια με αρνάκι αμπελουργού με τυρί Μετσοβόνε, λιαστές τομάτες και μυρωδικά τυλιγμένο με αμπελόφυλλα, χοιρινό εξοχικό με πιπεριές, ντομάτα, γραβιέρα και ψητές πατάτες baby και για το τέλος λαχταριστό γαλακτομπούρεκο και πορτοκαλόπιτα. Την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή μεταφέρεται στο «Cafezoe» με ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό μπουφέ όπου πρωταγωνιστεί το ψητό αρνί και ένα ολόκληρο ψητό γουρουνάκι συν κοκορέτσι μαγειρίτσα, μια ολόκληρη σειρά από εντυπωσιακές σαλάτες, παραδοσιακές και εξωτικές, αλοιφές, ψητά λαχανικά όλων των ειδικών, πλατό με καπνιστά ψαρικά, αλλαντικά και τυριά και πάρα πολλά γλυκά, από εκμέκ κανταΐφι μέχρι προφιτερόλ και τούρτα φράουλας.
Στα νότια, μέσα στο συγκρότημα «Four Seasons Astir Palace» (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Τηλ: 210890100) στο πιο προνομιακό σημείο της πανέμορφης αθηναϊκής Ριβιέρας, ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς ετοιμάζει για την Κυριακή του Πάσχα ένα λουκούλειο λαμπριάτικο γεύμα στην ειδυλλιακή «Taverna 37» πάνω στο κύμα. Ένα ολόκληρο ψητό αρνί, αρνί αντικριστό, κοντοσούβλι από χοιρινό και κοτόπουλο, γαρδουμπάκια και σεφταλιές, στον πρώτο ρόλο. Τριγύρω, μια πληθώρα από τα παραδοσιακά παραφερνάλια, όπως γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο σπανακόπιτα τυρόπιτα, σαλάτες, πατάτες ψητές και τα γλυκά που όλοι περιμένουν από ένα πασχαλιάτικο τραπέζι: γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα αλλά και κέικ σοκολάτας σεράνο και κέικ αμυγδάλου.
Παραμένοντας στη μοναδική Aθηναϊκή Ριβιέρα, το ξενοδοχείο «Τhe Margi» (Λητούς 11, Βουλιαγμένη, Τηλ: 2108929000), σερβίρει το Μεγάλο Σάββατο στο καλαίσθητο εστιατόριο Gio την παραδοσιακή μαγειρίτσα, ψητό αρνάκι και γαλακτομπούρεκο. Ο Executive chef Παναγιώτης Γιακαλής συνεχίζει την παραδοσιακή γευστική δράση και την Κυριακή του Πάσχα με πλούσιο πασχαλινό buffet μέσα στο ξενοδοχείο αλλά κυρίως στη Margi Farm στα Καλύβια, μέσα σε ένα υπέροχο ελληνικό φυσικό τοπίο είκοσι στρεμμάτων. Ανάμεσα στους ελαιώνες, το αυθεντικό Πάσχα βρίσκει τη θέση του, με σούβλες αρνάκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι αλλά και άπειρα συνοδευτικά από τις καλλιέργειες του κτήματος.
Διαβάστε ακόμα:
Δημιουργώντας με τα χέρια: 5 workshops στην Αθήνα για να κάνετε detox από τον ψηφιακό κόσμο
Από το Αττικό Άλσος στον Εθνικό Κήπο: Κυριακάτικη βόλτα στα ωραιότερα πάρκα της πόλης
Σε αυτά τα καφενεία και μεζεδοπωλεία στην Αθήνα φυσούν αυθεντικά, νησιώτικα μελτέμια