Το τρένο αναχωρούσε σε δέκα λεπτά και χωρίς να χάσουμε χρόνο, τρέξαμε κατευθείαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Όλομοουτς, για να προλάβουμε το μεσημεριανό δρομολόγιο για το μικρό χωριό Velká Bystřice. Περίπου εννιά χιλιόμετρα έξω από το Όλομοουτς μέσα σε ένα βουκολικό τοπίο που θυμίζει το χωριό της Χάιντι, σχεδόν τρεις ώρες από την Πράγα κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, υπάρχει μια μικρή ζυθοποιία που σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα βήματα της στις προτιμήσεις των Τσέχων.
Η αλήθεια είναι πως η ανατολική Τσεχία είναι γεμάτη με μικρές τοπικές ζυθοποιίες και φημίζεται, κυρίως, για την μαύρη μπίρα, προϊόν-σημαία της Μοραβίας. Κατά βάση, περιοχή αγροτική που βίωσε μια απότομη αποβιομηχάνιση στα χρόνια αμέσως μετά την πρώτη του κομμουνισμού, το ανατολικό τμήμα της χώρας κατάφερε να ανακάμψει επενδύοντας στο νούμερο ένα προϊόν που έχει κάνει πασίγνωστη τη χώρα στο εξωτερικό, την μπίρα.
Μετά από μια διαδρομή περίπου ενός τετάρτου με το μικρό επαρχιακό τρένο των Τσεχικών Σιδηροδρόμων, φθάνουμε στο χωριό Velká Bystřice. Μικρό, ήσυχο με καινούρια σπίτια, περιποιημένες αυλές, στενούς δρόμους και τις χαρακτηριστικές τριγωνικές σκεπές των σπιτιών της Ανατολικής Ευρώπης, το χωριό φιλοξενεί μια μικρή ζυθοποιία με μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορία. Ο θρύλος λέει πως κάποια στιγμή στον Μεσαίωνα, ένας ευγενής από την Γερμανία μετακόμισε στο χωριό και έχτισε έναν πύργο, για να ζήσει μόνιμα με την οικογένειά του μακριά από την πόλη του.
Επειδή, όμως, εδώ η περιοχή ήταν πιο εύφορη και ζεστή, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις καλλιέργειες καταλήγοντας έτσι μετά από λίγο να φτιάχνει την δική του μπίρα. Οι αιώνες και τα χρόνια πέρασαν και ο πύργος, μαζί με το κτήμα της οικογένειας, άρχισαν να πέφτουν σε παρακμή με αποτέλεσμα να αρχίσει λίγο λίγο να σβήνει η παράδοση της ζυθοποιίας στο μικρό χωριό και η παράδοση της παλιάς γερμανικής οικογένειας να ξεχαστεί για πάντα.
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έως ότου μια νέα οικογένεια, γοητευμένη από την παλιά ρομαντική ιστορία του πύργου, αναλάβει εκ νέου το κτήμα -ο πύργος γκρεμίστηκε κάποια στιγμή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- και ξεκινήσει ξανά την παραγωγή μπίρας στο μικρό τσέχικο χωριό κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Η ενδιαφέρουσα ιστορία με τα δύσκολα γερμανοτσεχικά ονόματα δεν θα ήταν το ίδιο συναρπαστική, αν όση ώρα που μας μιλούσε η υπεύθυνη του χώρου, δεν τρώγαμε το tvarůžky, το παραδοσιακό κίτρινο τυρί του Όλομοουτς που γινόταν ακόμα πιο απολαυστικό στο αλειμμένο με φρέσκο βούτυρο φρεσκοζυμωμένο ψωμί. Ελαφρύ με μια απαλή πικάντικη γεύση και ξηρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, το κίτρινο τυρί με το ψωμί ήταν ίσως ό,τι πιο γευστικό και χορταστικό είχαμε φάει μέχρι εκείνη την στιγμή στην Τσεχία.
«Τώρα, ήλθε η ώρα να πάρετε μια γεύση από την παραγωγή της μπίρας μας», μας είπε η ξεναγός μας, η οποία παράλληλα με την εργασία της ως υπεύθυνη χημικός στον χώρο, ήταν και ξεναγός για αδαείς με την ζυθοποιία σαν εμάς. Από την παραγωγή του ζύθου μέχρι την τελική ωρίμανση του ποτού, η παραγωγή της μπίρας είναι μια συνεχής λεπτομερής διαδικασία που, όπως μας τόνισε η ξεναγός, απαιτεί προσήλωση, μεθοδικότητα και προσοχή. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως παρά τις συνταρακτικές λεπτομέρειες που ακούσαμε και δύσκολα συγκρατήσαμε, ο νους μας ήταν στην τελική δοκιμή μπίρας που, όπως μας είπαν, θα ήταν δωρεάν και απεριόριστη.
Έτσι, λοιπόν, δεν αργήσαμε να φθάσουμε στον χώρο τελικής παρασκευής της μπίρας, όπου πλέον πήραμε τα ποτήρια μας και προσέχοντας μην γλιστρήσουμε στον γεμάτο νερά και υγρά χώρο, αρχίσαμε να πίνουμε την μπίρα μας κατευθείαν από το βαρέλι. Το ενδιαφέρον είναι πως η αυθεντική βαρελίσια μπίρα δεν έχει καμία σχέση με την τυπική βαρελίσια μπίρα των παμπ. Πιο πηχτή με έντονα αρώματα και γεύσεις, η βαρελίσια μπίρα της ζυθοποιίας συμπυκνώνει την απόλυτη εμπειρία της πραγματικής μπίρας, ενώ μυστικό της σωστής ζυθογευσίας είναι να αφήσετε την μπίρα να «κάτσει», όπως λένε οι ειδικοί, γιατί κάθε μπίρα, όπως και οι άνθρωποι, θέλει τον χρόνο της, μέχρι να βγάλει τα δικά της αρώματα και γεύσεις.
Όπως κι έγινε. Αφήσαμε την μπίρα να ηρεμήσει και μετά από λίγο, ήπιαμε μια πανδαισία γεύσεων σε δύο διαφορετικά είδη μπίρας -ξανθιά και μαύρη- που από τότε δεν έχουμε δοκιμάσει πουθενά αλλού.
Διαβάστε ακόμα:
Adršpach-Teplice: Ένα μοναδικό δημιούργημα της Φύσης στην Τσεχία -Μαγεύει τους επισκέπτες
Όλομοουτς: Το γραφικό «μεγάλο χωριό» της Τσεχίας
6 ξεχωριστά μουσεία της Πράγας που καθρεφτίζουν ένα άλλο πρόσωπο της πόλης