Αν όλη η Ελλάδα ήταν ένα φαγητό, σίγουρα θα ήταν μια λαχταριστή πίτα. Πότε με μπόλικη γέμιση, πότε με τραγανή ή μαλακή ζύμη, οι πίτες θα παραμένουν για πάντα η νούμερο ένα επιλογή σε κάθε γωνιά της χώρας και, πόσο μάλλον στην Μακεδονία, όπου κάθε λογής φυσικά προϊόντα, από γαλακτοκομικά και βούτυρα μέχρι μανιτάρια και χορταρικά, βρίσκονται διαθέσιμα πάντα και παντού.

14

Ποιος δεν έχει ακούσει τα κοζανίτικα κιχί, τις θρυλικές κασερόπιτες της Θεσσαλονίκης και την διαβόητα πεντανόστιμη και μπουχτιστική «μπουγάτσα με τυρί» που έχει διχάσει όσο καμία άλλη πίτα τη χώρα; Φυσικά, ούτε λόγος για τις αγαπημένες -διαχρονικά νηστίσιμες αλλά πάντα λαχταριστές- μανιταρόπιτες από τη Χαλκιδική και τα Γρεβενά. Όποια και αν είναι η γαστρονομική σας επιλογή, ένα είναι το σίγουρο. Οι πίτες της Μακεδονίας θα είναι για πάντα το αναπόσπαστο κομμάτι της μακεδονικής φιλοξενίας που θα δίνεται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη.

Γαλατόπιτα Θεσσαλονίκης

Αν και η καταγωγή της γαλατόπιτας θα μπορούσε να ξεκινήσει άνετα ένα γαστρονομικό εμφύλιο, καθώς πρόκειται για την πλέον πανελλαδική πίτα, είναι αλήθεια πως η Θεσσαλονίκη θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο στις παραλλαγές της αγαπητής γλυκιάς πίτας. Η παραδοσιακή γαλατόπιτα -συνυφασμένη με την κουζίνα της γιαγιάς- έχει ριζώσει για τα καλά στη Θεσσαλονίκη, όπου το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης συνέβαλε στο να αφήσει κάθε λαός τη δική του πινελιά στην παραδοσιακή συνταγή. Αντίστοιχα, οι γλυκείς πειραματισμοί των Θεσσαλονικέων με το φαγητό ήταν αρκετοί, για να καταστήσουν την γαλατόπιτα -ειδικά στην ποντιακή της εκδοχή- ως ένα από τα πιο γευστικά σήματα της πόλης.

Κοζανίτικα κιχί

Η πίτα με το περίεργο όνομα, σχήμα και παρασκευή δεν μπορεί παρά να μη φιγουράρει μεταξύ των πρώτων πρώτων επιλογών από τη Μακεδονία. Με καταγωγή από την Κοζάνη, η τυλιγμένη με το χαρακτηριστικό ελικοειδές σχήμα και γεμάτη με μπόλικη φέτα πίτα είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πιο γνωστή και αγαπημένη πίτα της Δυτικής Μακεδονίας. Ψημένο σε κυκλικό ταψί με στριφογυριστή όψη, λαχταριστή γέμιση και φρέσκο βούτυρο, το κοζανίτικο κιχί σίγουρα δεν πρέπει να λείψει από κανένα πιάτο και εννοείται, φυσικά, πως είναι το τέλειο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, αλλά και μία ιδανική επιλογή για ένα χορταστικό απογευματινό γεύμα.

Πρασόπιτα με φέτα και κρέας

Αν και η πρασόπιτα έχει την τιμητική της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η αγαπημένη πίτα στη Μακεδονία έχει κι ένα ακόμη μεγαλύτερο κρυμμένο ατού. Σε πολλές περιοχές, κυρίως προς τα ανατολικά της Μακεδονίας, περιέχει και μικρά μαλακά κομματάκια κρέας με μπόλικη πασπαλισμένη φέτα. Μην παραξενευτείτε, βέβαια, άμα δείτε και κιμά. Το μυστικό, όμως, δεν σταματά εδώ. Όσο γευστική είναι η γέμιση, άλλο τόσο λαχταριστό είναι το μαλακό φύλλο που κάνει αυτή την μακεδονίτικη πίτα ένα ακόμη μεγαλύτερο γευστικό διαμάντι στο μακεδονίτικο τραπέζι.

Μανιταρόπιτα

Από τα Γρεβενά μέχρι τη Χαλκιδική, δεν υπάρχουν γνωστότερα και πιο αγαπητά φυσικά προϊόντα από τα μανιτάρια. Λίγο το κλίμα της Μακεδονίας και λίγο τα ατέλειωτα ορεινά τοπία είναι υπεραρκετά, για να κάνουν τους αγαπητούς μύκητες να ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της μακεδονικής γης. Κάπως έτσι, μην παραξενεύεστε καθόλου γιατί τα μανιτάρια σχεδόν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο φιγουράρουν πάντα στο μακεδονικό τραπέζι. Εννοείται διόλου απορίας άξιον είναι που η μανιταρόπιτα -η πρώτη εναλλακτική για τις περιόδους νηστείας- φιγουράρει περήφανα στη γευστική γαστρονομική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας.

Μπουγάτσα με φέτα

«Μα, καλά. Φέτα στην μπουγάτσα;». Κι όμως. Στην ερώτηση αν τελικά η φέτα ταιριάζει στην μπουγάτσα, η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες απαντούν ένα μεγάλο ναι βάζοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο την αγαπημένη αλμυρή μπουγάτσα στον γαστρονομικό χάρτη της Μακεδονίας. Η αλήθεια είναι πως τα φύλλα της μπουγάτσας ταιριάζουν τέλεια με την αλμυρή γεύση της φέτας, η οποία όταν λιώσει καλά καλά, έχει μια αφράτη χορταστική υφή που συνδυάζεται μετά τέλεια με ζεστό ή κρύο καφεδάκι, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα γούστα σας. Εννοείται, όμως, πως η μπουγάτσα με κρέμα, κανέλα και άχνη θα είναι πάντα το γλυκό αντίπαλο δέος που θα σας βάζει στον πειρασμό του γλυκού και του αλμυρού.

Διαβάστε ακόμα:

6+1 μοναδικές εμπειρίες με αφετηρία το Νυμφαίο

Οχρίδα – Πρέσπες: Οι δίδυμες λίμνες στην καρδιά των Βαλκανίων

Μονοπάτι Παλαιάς Καβάλας: Μια μικρή «ζούγκλα», με τον δικό της υπέροχο καταρράκτη