Ζέστη, ένταση, απουσία σχεδίων για διακοπές κάπου συγκεκριμένα, μια αίσθηση χαμού. Έτσι, περιγράφουν το καλοκαίρι τους πολλοί μου φίλοι, έτσι το έχω βιώσει κι εγώ στην Αθήνα της θερινής περιόδου, όταν οι αρχαίες κολώνες φαίνεται να χορεύουν μες στον «πυρετό» του καύσωνα και τα παγάκια στα ποτά να λιώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάποια βράδια, ταιριάζει η παρέα ή η διάθεση και θες να βγεις. Μια βόλτα με το σκύλο. Μια παράσταση σε υπαίθριο θέατρο. Και μετά; Κάτι να φας, κάτι να πιεις, χωρίς να εξανεμιστεί το budget της εβδομάδας. Το δίπτυχο πίτσα-παγωτό σώζει διαθέσεις. Εγγυημένα. Και ένα από τα δύο να επιλέξετε πάλι κερδισμένοι θα είστε. Κι αν όχι εσείς, τουλάχιστον ο ουρανίσκος σας.
Πέντε pizza spots
1. Piccola by Athens Street Hub
Νέα άφιξη στην πόλη, ουσιαστικά μια αυλή στον Κεραμεικό με containers, σαν φεστιβαλικός χώρος ή, ακόμα, σαν θερινός κινηματογράφος. Μέσα στο Athens Street Hub, λοιπόν, ανάμεσα σε πολύ νόστιμα smash burgers από τους σεφ του Delta Restaurant και τίμια κοκτέιλ, το κοντέινερ Piccola προσφέρει δημιουργίες με άποψη από τον master, Σπύρο Δημόπουλο, για τα βράδια του καλοκαιριού. Αργής ωρίμασης ζυμάρι, κόρα λεπτή και τραγανή, αλλά αφράτη ψίχα σε κάθε μπουκιά, αφού ψηθεί η πίτσα -είναι pizzeta, μικρή πίτσα δηλαδή. Λάτρεψα αυτήν με τα τέσσερα τυριά, αλλά αρέσει πολύ και η Salsiccia Tinou (με πατάτα και τηνιακό λουκάνικο). Ο Δημόπουλος θα φέρει και μια μικρή καινοτομία, σάντουιτς με ζύμη πίτσας και λαχταριστές γεμίσεις. Θα μείνουμε συντονισμένοι.
Διεύθυνση: Κεραμεικού 111, Αθήνα
2. Frico Detroit Style of Pizza
Νόστιμες, έξτρα τυρένιες πίτσες στο στυλ του deep dish, με παχύ ζυμαράκι δηλαδή σε αμερικανικό στυλ. Κριτσανιστή κόρα, αφράτο και λιώνει το υπόλοιπο κομμάτι και οι επιλογές γεύσεων καταπληκτικές: Cali (με σάλτσα BBQ, mozzarella, κοτόπουλο, κρεμμύδι κόκκινο και κόλιανδρο φρέσκο), Big Bacon In Little China (με sweet chili sauce, mozzarella, κοτόπουλο, μπέικον, φρέσκο κρεμμύδι και σουσάμι), Nola (γαρίδες και λουκάνικο Μυκόνου) μεταξύ άλλων.
Διεύθυνση: Παράσχου 8, Χαλάνδρι
3. Le Pizze di San Gennaro
Στη Νέα Σμύρνη τρώμε, εδώ και λίγο καιρό, την πίτσα του Μιλανέζου Μάρκο Τζεναμπόνι. Στο «Le Pizze di San Gennaro» οι πίτσες βγαίνουν ζεστές και λαχταριστές από τον ξυλόφουρνο και είναι ναπολιτάνικες αυθεντικές. Άλλωστε, ο San Gennaro είναι ο πολιούχος άγιος της Νάπολης. Μαλακή ζύμη, χωρίς προζύμι, ούτε πολύ λεπτή, ούτε βέβαια πολύ αφράτη, μοιάζει η τέλεια ισορροπημένη πρόταση για όλους όσοι διαφωνούν με πάθος πάνω στο «ποια είναι τελικά η καλύτερη πίτσα».
Σημείωση: ακόμα και τα υλικά για τα toppings έρχονται από Ιταλία. Μοτσαρέλα, λαχανικά, αλλαντικά. Είμαι θαυμάστρια της απλής, βαθιά νόστιμης, φινετσάτης μαργαρίτας, σας την συστήνω ανεπιφύλακτα.
Διεύθυνση: Εύξεινου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη
4. Prac•sitele
Στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Belle Epoque Suites», στη γωνία της Πραξιτέλους, πριν την Καρύτση, το εστιατόριο Prac sitele εστιάζει στην πίτσα και την πάστα, συμπληρώνοντας με ενδιαφέροντα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Φανταστική πίτσα με αφράτη ζύμη, όπως η to die for Valentina, με μοτσαρέλα και μπρεζάολα. Ότι πρέπει για μια έξοδο με την παρέα ή ένα πρώτο ραντεβού, χωρίς να του λείπει ο ρομαντισμός.
Διεύθυνση: Πραξιτέλους 7, Αθήνα
5. Dogpound
Καινούριο μαγαζί στην πόλη, από μια ομάδα που, επειδή κερδίζει (Lost Athens, Worldx11, Diego) δεν αλλάζει. Βασίλης Στεφανάκης, Γιώργος Τσούμας στα οργανωτικά και διοικητικά, Ελένη Σαράντη στα της μαγειρικής και σχεδιασμού του μενού και Βασίλης Νικήτας στα των ποτών. Το Dogpound φιλοξενείται στην ισόγεια σάλα ενός ανακαινισμένου νεοκλασικού κτηρίου και είναι γεμάτο σκαμπό, καναπέδες και μια εκδοχή μικρών κερκίδων. Στο μενού, βλέπουμε τέσσερις ναπολιτάνικες pizzettae (μικρότερες πίτσες). Είναι εξαιρετική αυτή με το pepperoni, τη μοτσαρέλα, το hothoney, τις αποξηραμένες ελιές και το blend μπαχαρικών. Μελλοντικά, θα δούμε pizzeta με homemade πίκλα από κεράσια, κυανό τυρί από την Αλεξάνδρεια, ρόκα, νεροκάρδαμο και λευκή βάση με μασκαρπόνε και γιαούρτι. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε έτσι εύκολα skip στην παρουσία του Βασίλη Νικήτα, δοκιμάζουμε απαρεγκλίτως το κοκτέιλ affogato με εσπρέσο και παγωτό καρύδας. Και μιας που κάναμε λόγο για παγωτό, φύγαμε για πέντε τζελατερίες στην Αθήνα που κάνουν τη διαφορά.
Διεύθυνση: Αγίας Ειρήνης 8, Αθήνα
Πέντε gelato spots
1. Epic gelato
Το απόλυτο, το προσωπικό μου αγαπημένο παγωτό: δροσερό, πλούσιας υφής, σπιτικό, σε θαυμαστή ποικιλία επιλογών. Το σορμπέ με ούζο και μέντα και το καϊμάκι θα όφειλαν να θεωρούνται εθνικοί θησαυροί. Σπεύσατε.
Διεύθυνση: Δορυλαίου 2, Αθήνα
2. Ourse
Ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης, εκτός από τα φανταστικά γλυκά του, δημιουργεί παγωτό υψηλών αξιώσεων και, καμιά φορά, τα «παντρεύει» κιόλας μεταξύ τους. Μια μπάλα αλμυρό φιστίκι θα σας κάνει να παραμιλήσετε. Ό,τι κι αν γευτείτε δηλαδή από το θεσπέσιο αυτό γλυκοπωλείο της Γλυφάδας θα σας ενθουσιάσει, ακόμα και τον απλό, ταπεινό, υπέρτατο συνδυασμό βανίλιας (Μαδαγασκάρης!) και σοκολάτας.
Διεύθυνση: Μυστρά 39, Γλυφάδα
3. Le Greche
Η gelateria που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ιταλικές ομότιμές της. Φρέσκα υλικά, πλούσια υφή, φανταστικές επιλογές γεύσεων που στον συνδυασμό τους ανοίγουν μια πραγματικά ατέλειωτη ουμάμι παλέτα. Το παγωτό μασκαρπόνε και σύκο είναι σκέτο ποίημα. Αυτό και άλλες ωραίες γεύσεις θα βρείτε στα καταστήματα της αλυσίδας σε Σύνταγμα, Αγία Παρασκευή και Ψυχικό. Μη διστάσετε να γαρνίρετε το παγωτό σας με την ιταλική σαντιγί fiocco dip panna. Μόνο λίγες θερμίδες παραπάνω, υπερδιπλάσια απόλαυση σε κάθε κουταλιά.
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό
4. Κόκκιον
Παγωτό α λα παλαιά, χωρίς χρωστικές και εντυπωσιασμούς στην εμφάνιση με ροζ τσιχλοφουσκί και μπλε αποχρώσεις. Αγελαδινό γάλα από τη Μαγνησία, γαλλική σοκολάτα weiss, πρόβειο γιαούρτι από τον Μανταμάδο Μυτιλήνης, φρέσκα φρούτα και μπόλικες vegan επιλογές δια χειρός του pastry chef και ιδιοκτήτη Βασίλης Παπαματθαίου είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δημιουργείται συχνά ουρά απ’ έξω. Μην παραλείψετε μια γευστική δοκιμή την επόμενη φορά που θα κατεβείτε στο Μοναστηράκι. Και αν έχετε διάθεση για κάτι πραγματικά διαφορετικό, πείτε «ναι» στο ανυπέρβλητο παγωτό χαλβά.
Διεύθυνση: Πρωτογένους 2, Αθήνα
5. Fatto a mano
Πολλοί μύστες του gelato θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται, νόστιμο και δροσερό, το καλύτερο παγωτό στην Αθήνα. Το πετυχαίνουμε Περιστέρι και Παλαιό Φάληρο. Παντελώς χειροποίητο, εποχιακές φρέσκιες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και ωραίες ιδέες γεύσεων -τι άλλο να ζητήσουμε; Θέλετε χειροποίητο χωνάκι; Θα το βρείτε κι αυτό εδώ. Κι αν το γεμίσετε με μια μπάλα σοκολάτα θα νιώσετε και πάλι παιδί. Λερωθείτε ελεύθερα.
Διεύθυνση: Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, Ζησιμοπούλου 86, Παλαιό Φάληρο
Διαβάστε ακόμα:
3 ταράτσες και 3 αυλές στην Αθήνα για τα πρώτα υπαίθρια ποτά με παρέα
Σε αυτά τα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει
Νέα εστιατόρια και γαστρονομικά concept στην Αθήνα που υποδέχεται το καλοκαίρι