Για αιώνες, πολλοί γέννημα-θρέμμα Πρεβεζάνοι αξιοποίησαν τον απίστευτο πλούτο του Αμβρακικού κόλπου, πλάθοντας μια ισχυρή επαγγελματική παράδοση στην επεξεργασία ψαρικών και θαλασσινών. Το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης πείρας εξακολουθεί να γίνεται φανερό, καθώς η νέα γενιά της πόλης στρέφεται από την αυτοκατανάλωση στην αγορά. Το αυγοτάραχο Πρέβεζας, ας πούμε (ένα σπουδαίο, όσο και σπάνιο delicatessen), είναι «παιδί» αυτής της μακράς διαδικασίας.
Τα μαριναρισμένα θαλασσινά έχουν ακολουθήσει ανάλογη πορεία. Η φημισμένη γάμπαρη και η εξίσου διάσημη παπαλίνα (σαρδέλα) υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής πραγματικότητας της Πρέβεζας είτε στο σπίτι, είτε στις ταβέρνες –σαν χειροποίητος μεζές. Η νέα γενιά αξιοποίησε λοιπόν τον πλούτο του Αμβρακικού, χρησιμοποιώντας παράλληλα τις παλιές οικογενειακές συνταγές για προϊόντα που πλέον κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο, με ιδιαίτερες αξιώσεις.
Παράλληλα, βέβαια, η Πρέβεζα έχει αναδειχθεί και σε βασίλειο του ούζου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, με τόσα ψαρικά και θαλασσινά; Το ποτό έχει γερή παρουσία στην πόλη, καθώς εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά αποσταγματοποιεία όλης της Ελλάδας. Άλλωστε το ούζο προηγείται σαφώς στις προτιμήσεις των κατοίκων, έναντι λ.χ. του τσίπουρου.
Η σπουδαία τυροκομική παράδοση της Ηπείρου έφτασε στην Πρέβεζα μαζί με τους μετανάστες που κατέβηκαν εκεί από τα δυσπρόσιτα χωριά της. Γενιά με τη γενιά, έπειτα, έστησαν εξαιρετικές επιχειρήσεις. Άλλωστε μιλάμε για την περιφερειακή ενότητα που έχει την πρωτιά σε παραγωγή γάλακτος, σε σχέση με τις τρεις υπόλοιπες της περιοχής (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας). Κάποιοι έφτιαξαν λοιπόν θαυμάσια τυριά, ορισμένα με χαρακτήρα delicatessen, τα οποία περνούν πλέον τα ελληνικά σύνορα και φτάνουν στις αγορές του εξωτερικού. Άλλα, πάλι, έχουν κερδίσει τον ουρανίσκο των ντόπιων και σίγουρα κερδίζουν και τους επισκέπτες της πόλης, με την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά τους.
Επιπλέον, η αναλογικά μεγάλη έκταση των πεδιάδων της Πρέβεζας, που αποτελούν σχεδόν το 33% της περιφερειακής ενότητας, έγιναν βάση για μια γερή παραγωγή κηπευτικών. Πάνω σε αυτή τη βάση στήθηκαν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν σάλτσες, τουρσιά και μαρμελάδες με δυνατό το στίγμα του χειροποίητου και του σπιτικού.
Πολύ σημαντική, όμως, είναι και η παρουσία καταστημάτων κρασιών και εδεσμάτων με έντονα γκουρμέ χαρακτήρα, τα οποία συγκεντρώνουν στα ράφια τους off mainstream ελληνικές ετικέτες, ντόπια και διεθνή delicatessen, premium ποτά και ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας ευζωιστής για την ικανοποίησή του. Σε αυτήν την κατηγορία –και διευρύνοντας τον όρο «προϊόντα» για χάρη της γαστρονομικής ενημέρωσης του επισκέπτη– όποιος αναζητά κάτι πιο ξεχωριστό πέρα από τα κλασικά, θα απολαύσει και περίφημο, ευφάνταστο street food.
Τα εδέσματα και τα ποτά
Αυγοτάραχο Πρέβεζας, μαριναρισμένα θαλασσινά
Λίγοι γνωρίζουν το σπάνιο αυγοτάραχο Πρέβεζας με τη λεπτή, γλυκιά γεύση και το φίνο άρωμα. Πρόκειται για μια μεγάλη απόλαυση και οι τοπικοί παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά (δεν ξέρουν τι χάνουν όσοι δεν έχουν δοκιμάσει μακαρονάδα με αυγοτάραχο). Αν υπάρχει ένα ντόπιο προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε εκεί, είναι σίγουρα αυτό.
Αξιοσημείωτη παραγωγή υπάρχει όμως και σε σαρδέλες ή/και γαύρους μαρινάτους, όπως και σε μερικά ακόμα θαλασσινά. Πρόκειται για πικάντικες γεύσεις, οι οποίες ταιριάζουν ταμάμ με το αγαπημένο ποτό των Πρεβεζάνων –το ούζο.
Σημειώστε την επιχείρηση «Πρέβεζα Θαλασσονοστιμιές» (2682021337) που παράγει και αυγοτάραχο και μαριναρισμένα θαλασσινά: γαύρο μαρινάτο, γαύρο τυλιχτό με ελιά, σαρδέλα παστή, γαρίδα Αμβρακικού μαρινάτη, χταπόδι ξιδάτο. Επίσης την επιχείρηση «Του Πρεβεζάνου» (2682089106), η οποία φτιάχνει και το αυγοτάραχο Frederica Botargo, αλλά και μαριναρισμένα θαλασσινά –γαύρο μαρινάτο κλασικό και πικάντικο με τσίλι και καυτερή πιπεριά, χταπόδι ξιδάτο, γαρίδα μαρινάτη σε λεμόνι και ξύδι, θράψαλο σε λεμόνι και ξύδι.
Oύζο Ρούμπου
Μέσα στα στενά του ιστορικού κέντρου, στο ισόγειο ενός παλιού κτηρίου με κεραμίδια, αψιδωτές ξύλινες πόρτες, νοικοκυρεμένες βιτρίνες και πάτωμα με vintage, γκριζογάλανο πλακάκι, στεγάζεται ένα από τα από παλιά αποσταγματοποιεία της Ελλάδας, το οποίο έχει και τον παλαιότερο άμβυκα απόσταξης σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Η επίσκεψη στο κατάστημα είναι πραγματική εμπειρία. Αισθητική, κατ’ αρχήν, καθώς τα πολύχρωμα μπουκάλια με τα λικέρ ή τα μπράντι και τα διάφανα μπουκάλια του ούζου αραδιάζονται με τάξη στις ρετρό βιτρίνες. Και συναισθηματική, κατά δεύτερον, αφού ανακαλούν νοσταλγικά μια διαφορετική εποχή, συνδεδεμένη με την αθωότητα και την παιδικότητα.
Η επιχείρηση παράγει το θαυμάσιο Ούζο Ρούμπου, ένα πρωτότυπο λικέρ κανέλα (προέρχεται αποκλειστικά από απόσταξη του μπαχαρικού), λικέρ cherry, αλλά κι ένα ιδιαίτερο μπράντι, το «Γνήσιο Ρούμπου 38%».
Παλαιά Πόλη, Αδριανουπόλεως 17, 26820 22274, www.ouzoroubou.gr
Σημαντικές τοπικές φίρμες
Τυροκομείο Παππάς
Βλάχικης καταγωγής, η οικογένεια Παππά ξεκίνησε από το χωριό Ματσούκι στα Τζουμέρκα στις αρχές του 1900. Σήμερα, τρίτη γενιά πια, έχει την έδρα της στη Φιλιππιάδα. Αγοράζουν το γάλα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς που εκτρέφουν γηγενείς φυλές ζώων και παράγουν εκλεκτά τυριά. Τα οποία διαθέτουν έπειτα με την επωνυμία Vlachian Mountains σε επιλεγμένα καταστήματα και σουπερμάρκετ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Πρώτο ανάμεσα στα προϊόντα τους, η γραβιέρα. Ακολουθούν το κεφαλοτύρι και το κεφαλίσιο (σαν γραβιέρα, αλλά λίγο πιο αλμυρό), όλα από αιγοπρόβειο γάλα. Η σειρά Α Νostru (στα βλάχικα σημαίνει «το δικό μας») περιλαμβάνει ένα τυρί με κόκκους από πράσινο και μαύρο πιπέρι κι ένα τυρί με πάπρικα –πιο πικάντικο αυτό– φτιαγμένα από πρόβειο γάλα.
Ιδιαίτερα τυριά η εξαιρετική γραβιέρα εξάμηνης ωρίμανσης και το κεφαλοτύρι ωρίμανσης, καθώς και η γκουρμέ σειρά Grecale, παρασκευασμένη με τεχνικές της σχολής της Τοσκάνης. Η οποία περιλαμβάνει πολύ γευστικά μαλακά τυριά, σε τέσσερις γεύσεις: με άρωμα κέδρου, με βότανα, με λεμόνι, με σκόρδο και βασιλικό. Παράγουν ακόμα γίδινο πεκορίνο, γιαούρτι, γαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα γίδινη ή αιγοπρόβεια. Θα τα βρείτε όλα στο κατάστημά τους στη Φιλιππιάδα (9.00 π.μ. – 15.00 μ.μ.), σε καλές τιμές.
Φιλιππιάδα, 4ο χλμ. Παλαιάς Οδού Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων,
www.vlachianmountains.com
Γαλακτοκομικά «Συρράκο» – Οικογένεια Τέφα
Από το Συρράκο ξεκίνησαν, μα τους κέρδισε η Πρέβεζα. Παράγουν παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι και γιαούρτι αγελαδινό, κρέμα βανίλια και σοκολάτα, ρυζόγαλο, κεφίρ, ξινόγαλα κλπ. Είναι πολύ δημοφιλή, τα αγοράζουν όλοι και βρίσκονται παντού στην πόλη: από τα σουπερμάρκετ, τα μίνι μάρκετ και τα παραδοσιακά παντοπωλεία, μέχρι τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα.
Γεύσεις Πρέβεζας «Αρετή»
Η Αρετή Χρηστιά ξεκίνησε τη μικρή της επιχείρηση το 2010, παράγοντας μια ολόκληρη σειρά από ενδιαφέρουσες σάλτσες ντομάτας, τουρσιά και γλυκά του κουταλιού. Για την παρασκευή τους στηρίζεται σε σπιτικές συνταγές, ενώ χρησιμοποιεί ντομάτες που καλλιεργεί η οικογένειά της, συμπληρώνοντας ό,τι χρειάζεται με αγορές από τοπικούς παραγωγούς.
Ανάμεσα στις σάλτσες ξεχωρίζουν η απλή, κλασική σάλτσα ντομάτας –που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για να προσθέσει ο καθένας ό,τι θέλει– η ντομάτα με φρέσκια ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, η ντομάτα με βασιλικό και η σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και πάπρικα. Στα τουρσιά θα βρείτε γλυκόξινο κρεμμύδι, ντομάτα, κουνουπίδι και αγγουράκι καλλιέργειας της ίδιας της Αρετής Χρηστιά. Από τα γλυκά του κουταλιού πιο ιδιαίτερο είναι το γλυκό φιρίκι.
Το καλοκαίρι, στον μεγάλο χώρο του καταστήματος με το άνετο πάρκινγκ, θα λειτουργήσει και μια πρωτότυπη καντίνα. Η οποία θα προσφέρει μακαρονάδες και πατάτες τηγανητές, συνοδεία των σαλτσών «Αρετή», αλλά και μακαρονοσαλάτων με τουρσιά.
Λεωφόρος Πρέβεζας – Ιωαννίνων, στην είσοδο της πόλης (δίπλα στο πρατήριο ΑVΙΝ) 9.00 π.μ. -17.00 μ.μ. 6978775586
Καταστήματα Delicatessen & Street Food
Κάβα Γκάφας
Μια κάβα-αποκάλυψη, η οποία, εκτός από τις 400 ετικέτες κρασιών που διαθέτει (ανάμεσά τους διαμαντάκια από μικρά οινοποιεία), συγκεντρώνει στα ράφια της εκλεκτά τοπικά ελληνικά και διεθνή delicatessen, ακόμα και κουβανέζικα πούρα. Για να πάρετε μια ιδέα: Latour Melas (Φθιώτιδα), Θυμιόπουλος (Νάουσα), Μοσχόπολις (Θεσσαλονίκη), Ζαφειράκης (Τύρναβος), Τζίμας (Άρτα), Παπαργυρίου (Λαλιώτης Κορινθίας), Κτήμα Μουσών (Βοιωτία, Κοιλάδα Μουσών).
Διαθέτει όμως και premium spirits (γιαπωνέζικα καπνιστά ουίσκι), ελληνικά τζιν (Mataroa, Grace Gin), παλαιωμένα τσίπουρα (Χρυσή Βίδρα του Γκλίναβου Hefe Brand, το πρώτο απόσταγμα από οινολάσπες κρασιού του Κτήματος Μουσών). Εδώ θα βρείτε επίσης το θαυμάσιο αυγοτάραχο Πρέβεζας με τη λεπτή γεύση (αυγοτάραχο Γκούμα, Πρέβεζα Θαλασσονοστιμιές) τυριά του Μπάφα από την Άρτα (πρόβεια γραβιέρα Κρυστάλλι και πρόβειο καπνιστό), το ελληνικό χαβιάρι Thesauri, τρουφάκια από το Βέλγιο σε διάφορες γεύσεις –με αλατισμένη καραμέλα, με κονιάκ, με κακάο και καφέ– και σοκολάτες συνοδευτικές για το κρασί. Όπως ειπώθηκε, επίσης, διαθέτουν και μια γερή συλλογή από κουβανέζικα πούρα: το μαγαζί είναι «Habanos Point».
Λεωφόρος Ειρήνης 5, 2682 060800
Chubbies Fine Street Food
Ένα μαγαζάκι μια σταλιά, όπου ο σεφ Θόδωρος Μήτσης φτιάχνει σάντουιτς με μοναδικά χειροποίητα αλλαντικά, χωρίς συντηρητικά, τα οποία παρασκευάζει ο ίδιος: μοσχάρι California Dream μαριναρισμένο επί μία μέρα, κοτόπουλο με σκόρδο και φρέσκα αρωματικά, χοιρινό με καπνιστό αλάτι, κρεμμύδι και ολόκληρο πιπέρι, vegan σαλάμι με αλεύρι γλουτένης, βότανα και μπαχαρικά. Και τα συνοδεύει με αλοιφές από όσπρια, π.χ. φασόλια με τα αρώματα της σάλτσας Café de Paris, pesto από φακή και λιαστή ντομάτα κλπ. Όλα με τοπικές πρώτες ύλες, όλα χειροποίητα, όλα παραγωγής του μικρού εργαστηρίου μέσα στο μαγαζί του.
Πρέβεζα, Παναγή Τσαλδάρη 73, 2682022206
Διαβάστε ακόμα:
Τα καλύτερα εστιατόρια της Πρέβεζας
Τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πρέβεζας
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης: Tο αρχαίο θαύμα που αξιοποίησε τις πηγές του ποταμού Λούρου