Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τα Δέκα Τραπέζια, βάλθηκα να τα μετρήσω για να επιβεβαιώσω το αληθές της ονομασίας.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης, σεφ και συνιδιοκτήτης, μου είχε μιλήσει για το νέο του εγχείρημα, καιρό πριν, ενώ έτρωγα χοχλιούς μπουμπουριστούς στο Χαρούπι –το πρώτο του μαγαζί– πίνοντας ρακές. «Θα σερβίρουμε μεζέδες, αλλά όχι με την παραδοσιακή τους μορφή» μου είχε πει. Κι έτσι έγινε. Μικρές μερίδες, σε εξίσου μικρά πιάτα, που έμπαιναν στη μέση του τραπεζιού και αναζητούσαν επίμονα τη συντροφιά τσίπουρου, ούζου ή ρακής. Κάθε μεζές κρύβει και μια ιδέα που είχε δουλευτεί καλά στη κουζίνα. Μια ιδέα που πατούσε στην παράδοση αλλά παρουσιάζεται με μια πιο σύγχρονη και φρέσκια ματιά. Αυτό άλλωστε ήθελε να κάνει και ο σεφ: να προσεγγίσει τους μεζέδες με μια διαφορετική οπτική, παραμένοντας πάντα στη λογική της μοιρασιάς.
Τα Δέκα Τραπέζια που άνοιξαν λίγο πριν από το πρώτο lockdown, δεν είναι τυπικό μεζεδοπωλείο. Δεν είναι ούτε ταβέρνα, αλλά ούτε και εστιατόριο. Είναι ένα «είδος» από μόνο του, που έχει ενδιαφέρον και πολλή νοστιμιά. Θα φέρω το παράδειγμα των ωμών γεμιστών με καπνιστή σαρδέλα που όταν τα δοκιμάσετε θα τα ζητήσετε και την επόμενη φορά που θα έρθετε. Αλλά και το επίσης καπνιστό σκουμπρί-ταμπουλέ, με σπασμένο σιτάρι και ασκορδουλάκους, τους νόστιμους βολβούς τουρσί που τρώνε πολύ στην Κρήτη. Στην ίδια κατηγορία είναι και το μοσχαρίσιο συκώτι που έρχεται με κοκκάρι τουρσί, θυμάρι, κόκκινα φρούτα και μια σάλτσα από νάμα και καφέ. Όντως ιδιαίτερος συνδυασμός, πολύ νόστιμος όμως.
Η κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας του Μανώλη, κατάγεται από την Κίσαμο των Χανίων, του δίνει ξεκάθαρα επιρροές και έμπνευση. Έτσι στον κατάλογο θα βρείτε έναν «πράσινο» ντάκο που έχει κρέμα από μυζήθρα, φιστίκια Αιγίνης και δροσίζεται από μπόλικο βασιλικό, ένα αρνάκι τσιγαριαστό που συνοδεύεται από μια απαλή κρέμα τραχανά και πρόβειο γιαούρτι καθώς και τις εθιστικές τηγανητές πατάτες με στάκα, αυγοτάραχο, σύκο και λεμόνι.
Βέβαια δε μπορώ να μη σας αναφέρω τα άκρως καλοκαιρινά φασολάκια σχάρας που συνδυάζονται με ροδάκινο, καρύδι, τυρομάλαμα (κρητικό μαλακό τυρί), γαρίδες και περιχύνονται με λαδολέμονο, το hot dog με λουκάνικο χταποδιού μέσα σε βουτυράτο μπριοσένιο ψωμί, αλλά και το ορτύκι deep fry που σερβίρεται με κρέμα καπνιστού ξερού δαμάσκηνου. Μεζέδες που δείχνουν τις επιρροές που έχει δεχθεί ο σεφ από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τις έχει «ελληνοποιήσει» με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.
Τα Δέκα Τραπέζια (και λίγα παραπάνω) τώρα έχουν βγει έξω στον πεζόδρομο, αλλά η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι ωραία. Γιατί στρίβετε το κεφάλι από την μια μεριά και βλέπετε τη θάλασσα να προβάλει ανάμεσα από τις ψηλές πολυκατοικίες της παραλίας, ενώ τριγύρω σας δεξιά και αριστερά μικρές παρέες τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, τσιμπολογούν και γεμίζουν τη γειτονιά με γέλια.
Και κάπως έτσι, νόστιμα, περνάει το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.
Στρατηγού Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310251010