Ένας τόπος που υμνεί την γαστρονομική απλότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών. Μία κουζίνα που θέτει στο επίκεντρο τη γεύση και αυθεντικότητα των πρώτων υλών. Στη Μεσσηνία, θα συναντήσετε εστιατόρια και ταβέρνες που έχουν ως κοινή τους συνισταμένη την «αλήθεια» των γεύσεων, χωρίς φιοριτούρες και περιττές προσθήκες.
Σε αυτό το αφιέρωμα, θα κάνουμε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε τις πετυχημένες σύμφωνα με το κριτήριο μας, γαστρονομικές επιλογές στην περιοχή της Πύλου, ενώ θα κάνουμε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τη γειτονική και δημοφιλή Γιάλοβα. Παράλληλα, δεν θα αφήσουμε έξω και κάποιες ταβέρνες σε απόσταση βολής από την Πύλο, οι οποίες μάς έκαναν εντύπωση θετική πάντα.
Ξεκινώντας από την εμβληματική πλατεία της Πύλου, με τα χαρακτηριστικά πλατάνια, θα σας συστήσουμε να κάνετε μία στάση, τουλάχιστον για καφέ και γλυκό. Στο ζαχαροπλαστείο Κρίνος,(2723022756) σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο, σιροπιασμένο τόσο όσο, ενώ το φύλλο παραμένει τραγανό και η κρέμα με ιδιαίτερη υφή και νοστιμιά.
Παραμένοντας την πλατεία, αν θέλετε ένα εύγευστο καφέ ή ένα snack, στο Energy (2723022545) θα βρείτε νόστιμες μπαγκέτες, και πίτες. Σε ένα μικρό δρομάκι, δίπλα στην πλατεία και πάνω από την είσοδο του πάρκινγκ, θα βρεθείτε στο Στενό (2723023162) που σερβίρει πεντανόστιμο σπιτικό μαγειρευτό φαγητό. Επιλέξτε να δοκιμάσετε γίγαντες κοκκινιστούς αλλά και το σιγομαγειρεμένο χοιρινό. Ανάλογα την ημέρα, θα βρείτε πολλά αληθινά σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, όπως γιουβέτσι κοτόπουλο, κεφτεδάκια με σάλτσα, διάφορα λαδερά, όπως φασολάκια ή μπάμιες με κοτόπουλο.
Στο εστιατόριο Philip (2723022741), το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης όπως έρχεστε από την Γιάλοβα, στο ομώνυμο ξενοδοχείο, θα απολαύστε νόστιμα ελληνικά πιάτα, όπως μουσακά, κοκκινιστό με μακαρόνια, παστίτσιο και με ωραία θεά στον κόλπο του Ναβαρίνο. Για μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά, λειτουργεί ο Κούκος (2723022950) στην Πύλο, όπου είναι κατά κύριο λόγο στέκι ντόπιων, σερβίροντας ψητά κρεατικά μέχρι ψάρια και θαλασσινά.
Στο χωριό του Κυνηγού, περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Πύλου, περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, αξίζει μία επίσκεψη στην παραδοσιακή ταβέρνα του Αργύρη, (6986826703) η οποία σερβίρει τον παραδοσιακό καγιανά, ένα πιάτο με χοιρινό παστό, ντομάτα και αυγά, αλλά και την παραδοσιακή γουρνοπούλα. Νόστιμη πλούσια χωριάτικη σαλάτα, παϊδάκια, και άλλα ψητά ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη γεύση τους.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εδώ θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στις γαστρονομικές επιλογές της Γιάλοβας, σημειώνοντας το Carne (2723023617) όπου το μενού επιμελείται ο ευρηματικός Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, αλλά και το Anama, (6982257869) το οποίο στεγάζεται σε ένα παλαιό οινοποιείο, και ο γαστρονομικά ευφυής Χρύσανθος Καραμολέγκος δίνει το δικό του μοναδικό στίγμα.
Στο χωριό Ίκλαινα, και στην ταβέρνα Τέρψη, (2723041837) στο παλιό τηλεφωνείο-καφενείο του χωριού κάτω από τις μουριές της αυλής, σερβίρονται νόστιμοι προσεγμένοι μεζέδες, άγρια χόρτα, κολοκυθοκεφτέδες, καγιανάς, κεφτεδάκια με σάλτσα.
Με μία ολοκληρωμένη γαστρονομική προσέγγιση, το πολυτελές Mandarin Oriental Costa Navarino, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Αυγούστου, κάνει την είσοδό του στη χώρα μας. To Oliviera σερβίρει αυθεντική ελληνική κουζίνα σε μία ισορροπία με μοντέρνες τάσεις και με μαγευτική πανοραμική θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου. Η κουζίνα εστιάζει στα τοπικά υλικά από καλλιεργητές και ψαράδες της περιοχής. Σε ένα πέρασμα στην ιταλική κουζίνα, το Pizza Sapienza, σερβίρει ιταλική πίτσα, καλτσόνε, γκρίσινι και φοκάτσια, ενώ κάθε βράδυ, υπάρχει η επιλογή για μενού γευσιγνωσίας πίτσας. Το Tahir σερβίρει την κουζίνα της Ανατολικής Μεσογείου, τη λεγόμενη λεβαντική, με πιάτα που έχουν ως βάση τα λαχανικά.
Στην Brasserie de la Bay, θα δοκιμάσετε γαλλική κουζίνα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου, αλλά και στα καταπράσινα γήπεδα golf, τη θάλασσα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Ιονίου πελάγους. Το προσεκτικά επιμελημένο μενού, με φρέσκα προϊόντα, προσφέρει μια επιλογή σύγχρονης γαλλικής κουζίνας με έμφαση σε αγαπημένες κλασσικές γεύσεις, που ενισχύονται από έναν πλήρη κατάλογο κρασιών.
Ένα μείγμα γαστρονομικών επιλογών ικανό να καλύψει κάθε ανάγκη, προσφέρει το Navarino Agora, που άνοιξε και αυτό τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι, και ειδικότερα στις αρχές Ιουλίου. Βρίσκεται ανάμεσα στο Mandarin Oriental Costa Navarino και στο W Costa Navarino, στις παρυφές του οικισμού της Γιάλοβας. Μεσογειακές γεύσεις, λιβανέζικη κουζίνα, φρέσκα θαλασσινά, ιδανικοί συνδυασμοί comfort food και πολλά ακόμη, είναι αυτά που θα βρει ο επισκέπτης στον χώρο αυτό.
Στο Berytus, θα απολαύσετε μία αυθεντική εμπειρία των μοναδικών γεύσεων της λιβανέζικης κουζίνας, ενώ στο Guacana, στην καρδιά της Navarino Agora, θα βρείτε ένα αρμονικό μείγμα αυθεντικής και σύγχρονης περουβιανής κουζίνας. Το μενού περιλαμβάνει μια πληθώρα πιάτων που αναδεικνύουν τις διαφορετικές γεύσεις και τεχνικές της περουβιανής κουζίνας, δημιουργημένα με τα πιο εκλεκτά τοπικά υλικά. Το Hams & Clams είναι ένα oyster bar όπου οι ισπανικές επιρροές συνδυάζονται αρμονικά με τη μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα θαλασσινά. To Santorre θα σας ταξιδέψει στη Μεσόγειο, με οδηγό την ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, με μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά πιάτα, φτιαγμένα από τα πιο φρέσκα τοπικά υλικά. Απολαύστε παραδοσιακά πιάτα με ζυμαρικά, λαχταριστά ψητά κρέατα, θαλασσινά, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά μαζί με λαχανικά, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής κουζίνας.
Διαβάστε ακόμα:
Μονοήμερη στην Αττική – Για μπάνιο και φαγητό πλάι στο κύμα
Οι καλύτερες ταβέρνες της Χαλκιδικής – Από την Κασσάνδρα μέχρι την Σιθωνία και την Ουρανούπολη
4+1 γευστικές στάσεις για φαγητό στα πέριξ της Χαλκίδας -Θαλασσινά, κρεατικά, εκλεκτά μανιτάρια