Η απόλαυση ενός exceptional γεύματος με ωραίες γεύσεις και εξαιρετικής ποιότητας υλικά, υψηλή μαγειρική τεχνική, προσεγμένη art de la table ατμόσφαιρα, άψογο σέρβις και εξαιρετικούς οίνους, είναι το αιτούμενο του γαστροερευνητή. Στη Χαλκιδική, όλα αυτά συγκεντρώνονται σε μία σειρά εστιατορίων που πρωτίστως βρίσκονται μέσα στα πολυτελή resorts -είναι λογικό, με δεδομένη την οικονομική επένδυση που απαιτείται για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί κάτι exclusive στο χώρο της γαστρονομίας.
Πολλά από τα εστιατόρια που προτείνονται εδώ είναι εστιατόρια fine dining, είναι δηλαδή εστιατόρια που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία φαγητού και ποτού με εκλεπτυσμένο και κάποιες φορές «πειραματικό» χαρακτήρα όσον αφορά τους συνδυασμούς των γεύσεων. Ένα γεύμα σε κάποιο από αυτά τα εστιατόρια είναι μια συμπεριληπτική εμπειρία -η γεύση, η όσφρηση, η παρουσίαση των πιάτων, το κρασί, το στρώσιμο του τραπεζιού, τα ποτήρια, τα πιάτα, το σέρβις-, σε κάνει και αισθάνεσαι μοναδικά.
Κάποια άλλα πολυβραβευμένα εστιατόρια της Χαλκιδικής ενώ φλερτάρουν με τον χαρακτηρισμό fine dining, προσφέρουν πιο κατανοητό και down to the earth φαγητό. Φεύγεις από τα τραπέζια τους πλήρης γευστικών εμπειριών και με την αίσθηση πως σε φρόντισαν. Τέλος, ορισμένα προσφέρουν πεντανόστιμο φαγητό με εξαιρετικές πρώτες ύλες που ο καθένας που αγαπάει την τελετουργία ενός θεσπέσιου γεύματος, θα εκτιμήσει.
Ορισμένα από τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι γαστρονομικοί προορισμοί από μόνα τους. Οι επισκέπτες που βρίσκονται στη Χαλκιδική τα βάζουν στην ατζέντα τους χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις λοιπές παροχές του resort όπου βρίσκονται. Σε πολλά βρίσκονται επί κεφαλής διάσημοι, εξαιρετικοί σεφ, που τους γνωρίζουν όλοι. Σε κάποια άλλα βρίσκονται επί κεφαλής εξαιρετικοί σεφ, που τους γνωρίζουν λίγοι. Δεν έχει καμία σημασία. Όλοι μαγειρεύουν υπέροχα.
Andromeda
Η βεράντα σε ύφος belle epoque, με το λευκό μάρμαρο στο πάτωμα, που κρέμεται πάνω από την καταγάλανη παραλία λειτουργεί ως μια άκρως ατμοσφαιρική σκηνογραφία για το κυρίως εστιατόριο. Στη σάλα που ανανεώθηκε θεαματικά, μάρμαρα, δερμάτινοι καναπέδες, μεγάλοι καθρέφτες, έπιπλα από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και η θάλασσα κάδρο μέσα από τα τεράστια παράθυρα. Σε αντίστιξη με την vintage αρχιτεκτονική, το fine dining μενού που παρουσιάζει ο εξαιρετικός executive chef του ξενοδοχείου Βασίλης Μουρατίδης, είναι μοντέρνο, έχει δάνεια από τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα, είναι κατανοητό, είναι άψογο τεχνικά, είναι πραγματική απόλαυση γευστικά, και πιάτο με πιάτο είναι μια συνεχής έκπληξη για τις αισθήσεις.
Τάρτα με χοιρινά μάγουλα pulled και μαγιονέζα με μυρωδικά, Τερίνα με φουαγκρά και υφές από κεράσι και αμύγδαλα και κράκερ από ηλιόσπορο και γλυκάνισο, Σκουμπρί ελαφρά καπνιστό, κρεμμύδι πίκλα, blackberries, τυρί κρέμα, Μπακαλιάρος φρέσκος σιγομαγειρεμένος πάνω σε remoulade, αφρός από μύδια και σαμπάνια, σέλερι, κύβοι μήλου και χαβιάρι, Μοσχαρίσια bavette, πουρές πατάτας, πατάτες ρόστι σάντουϊτς με τρούφα, πούδρα εσπρέσο και σος σοφρίτο. Στο ίδιο ύφος και το επιδόρπιο Τραγανό μπισκότο βουτύρου με κρέμα βανίλιας και μαριναρισμένο βερίκοκο σε κρασί Σάμου, παγωτό από κρασί Σάμου και πούδρα πορτοκάλι -βανίλια (Chef patissier ο εξαιρετικός Σπύρος Πεδιαδιτάκης). Σέρβις άψογο, μοναδική λίστα κρασιών με περίπου 1.600 ετικέτες (Ηead sommelier ο Απόστολος Πλαχούρας). Τέσσερα πέντε σκαλάκια πιο πάνω από το Andromeda, λειτουργεί και ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, το Squirrel, με ελάχιστα τραπέζια και συναρπαστική γαλλότροπη fine dining κουζίνα.
Διεύθυνση: Χαλκιδική, Σιθωνία, Νικήτη, ξενοδοχείο «Danai Beach Resort & Villas», Τηλ: 2375 020400, facebook.com
Μαρίνα
Ένα λαμπρό εστιατόριο ψαροφαγίας από τα καλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανανεωμένο, με το λευκό να κυριαρχεί και τα διακοσμητικά ασημί ψάρια παντού, αεράτο και μοντέρνο, εγγυάται πως εδώ θα σε περιποιηθούν και θα απολαύσεις ό,τι καλύτερο στο χώρο της ψαροσύνης. Η επιμονή στην αναζήτηση της άριστης πρώτης ύλης και η πείρα του ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Κανακάρη δεν μένουν μόνο στα μεγάλα και προφανή, όπως, ας πούμε, στα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά απλώνονται στα κηπευτικά, σε μια ντομάτα γηγενούς ποικιλίας, στο ελαιόλαδο που παράγεται ειδικά για το εστιατόριο, στο ψωμί, στο αλάτι.
Ο ταλαντούχος σεφ Θοδωρής Γκαβέζος αναδεικνύει τα άριστα υλικά και ετοιμάζει πεντανόστιμα πιάτα που δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν αλλά να ικανοποιήσουν τη γεύση. Πέρα από τα κλασικά όπως η Κακαβιά με λαχανικά και ζωμό από πετρόψαρα και τα λινγκουϊνι με θαλασσινά και βεβαίως ένα άψογα ψημένο ψάρι, το μενού έχει εισάγει και τα ωμά που πλέον δεν λείπουν από κανένα ψαρομάγαζο. Πιάτα που ξεχωρίζουν από τον ευρύ κατάλογο, είναι το Ταρτάρ γαρίδας, με αγγουράκι πίκλα, φουντούκι, γκουακαμόλε και τρίμμα αυγοτάραχου, το Καρπάτσιο λαυράκι με τσίλι και λάδι λεμονιού, το καρπάτσιο από Σκουμπρί με καρπάτσιο κουνουπίδι, σαλικόρνια, τρίμμα χρένου και λαδολέμονο, το δικό τους καπνιστό Χταπόδι πάνω σε αρμύρες φετούλες βραστής αγκινάρας.
Αξέχαστα νόστιμο, το Κριθαρότο γαρίδας με κρέμα πορτσίνι. Για το τέλος, πολίτικος χαλβάς με γάλα, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ξηρούς καρπούς μαριναρισμένους σε τσίπουρο και Ρυζόγαλο με κανταΐφι αρωματισμένο με κάρδαμο και μαστίχα. Λίστα κρασιών που μάλλον θα ικανοποιήσει και τους πολύ απαιτητικούς με σπάνια κρασιά -και σαμπάνιες-, και αρκετά αποστάγματα. Επειδή το μαγαζί είναι γεμάτο μεσημέρι-βράδυ, κάνετε οπωσδήποτε κράτηση πριν πάτε.
Διέυθυνση: Χαλκιδική, Κασσάνδρα, Νέα Ποτίδαια, Τηλ: 23730 41570, www.marina-fish.gr
Squirrel
Πολυβραβευμένο, κοσμοπολίτικο fine dining εστιατόριο, με ονειρεμένη ατμόσφαιρα, άμεμπτη art de la table και έντονα exclusive χαρακτήρα. Τα μόλις πέντε τραπέζια τοποθετημένα στρατηγικά στη μαρμάρινη βεράντα κάτω από τα θεόρατα πεύκα εγγυώνται την αδιατάρακτη απόλαυση του δείπνου. Η θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας καδράρει τα αυθεντικά έργα τέχνης και το σιντριβάνι που στολίζουν το εστιατόριο. Με υψηλού επιπέδου τεχνική, ο executive chef του resort Βασίλης Μουρατίδης δημιουργεί μια λεπταίσθητη σοφιστικέ μοντέρνα κουζίνα, με σημαντικές γαλλικές αναφορές και βάση μια ευρεία γκάμα διεθνών υλικών. Chef patissier ο εξαιρετικός Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Διεθνούς επιπέδου σέρβις. Μοναδική λίστα κρασιών (περισσότερες από 1.600 ετικέτες). Ηead sommelier ο Απόστολος Πλαχούρας. Μόνο για ενηλίκους. Απαραίτητη η κράτηση.
Διεύθυνση: Χαλκιδική, Σιθωνία, Νικήτη, ξεν. «Danai Beach Resort», Τηλ: 2375020400,
www.danairesort.com
Treehouse
Η παιχνιδιάρικη διάθεση που σφραγίζει ολόκληρο το resort, εκφράζεται με τον πιο «αυθάδη» τρόπο σε αυτό το ιδιαίτερο fine dining εστιατόριο: φωλιασμένο πάνω στα κλαδιά ενός τεράστιου πεύκου, με μόλις 10 τραπεζάκια, ανακαλεί στη μνήμη μια αίσθηση σκανδαλιάρικης παιδικότητας. Ξύλινο ντεκ, τραπεζάκια ντυμένα με δαντελένια και κεντητά εργόχειρα και θέα στο εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα και στη θάλασσα. Το ένα (και μόνο) menu dégustation που δημιουργεί ο πολυβραβευμένος executive chef Δημήτρης Παμπόρης, βασίζεται σε λίγα αναγνωρίσιμα διεθνή και ελληνικά υλικά, άλλα πολυτελή και άλλα «ταπεινά» και πολλά φρέσκα βιολογικά κηπευτικά που έρχονται καθημερινά από το μποστάνι του ξενοδοχείου.
Ο σεφ συνθέτει μια τολμηρή πρόταση με απροσδόκητους συνδυασμούς υλικών χωρίς καμία έκπτωση στη νοστιμιά. Από τα Snacs ξεχωρίζει η Βάφλα με Caesar cream, σμέουρα και χαβιάρι oscietra και η τάρτα με καβούρι Πιερίας, carry oil, κεφίρ, ξινόμηλο, λουϊζα και ginger. Στα κυρίως, κάνουν εντύπωση το Γογγύλι σε ζύμωση με Γαρίδα Κοιλάδας, μπίσκ και finger lime , το Flan foie gras με πιπέρι Kampot, ανανά και κρέμα κρέμα λεμόνι, το καταπληκτικό Περιστέρι με cassis, καφέ και kale και το Kobe Japan BMS12 με παντζάρια και τρούφα. Απολύτως απροσδόκητο, το επιδόρπιο Καλαμπόκι με φρούτα του πάθους και sorbet ιπποφαές, πιο οικείο γευστικά, το Φουντούκι με parfait βανίλια και καραμέλα.
Διέυθυνση: Χαλκιδική, Σιθωνία, Βουρβουρού, ξεν. «Ekies All Senses Resort», Τηλ: 2375091000, www.ekies.gr
BUBO
Ανάλαφρο, πάνω στη θάλασσα, με μοντέρνο design και ήσυχη πίσω αυλή. Η ανέμελη ατμόσφαιρα διακοπών που εκπέμπει, ελέγχεται διακριτικά από το προσωπικό, παραμένοντας ενεργή τόσο όσο χρειάζεται για να απολαμβάνει το σύνολο των πελατών (ζευγάρια, οικογένειες με μικρά παιδιά, γαστροταξιδευτές), του εξαιρετικού μενού. Θαλασσινή θέα στον κόλπο και στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η κουζίνα του πολυβραβευμένου executive chef Δημήτρη Παμπόρη, θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια μοντέρνα ανάγνωση της ελληνικής κουζίνας που υπηρετείται από τα βιολογικά λαχανικά που έρχονται από το μποστάνι του ξενοδοχείου. Διάσπαρτα στο μενού και πολλά χαρακτηριστικά τοπικά ελληνικά τυριά που δίνουν τον δικό τους τόνο στα πιάτα. Ενδιαφέρον πιάτο με ποικιλία υφών και το κατσικίσιο τυρί Ευβοίας με διάφορα παντζάρια ψημένα και ωμά και γρανίτα παντζάρι-raspberry.
Πάλι με έμφαση στην ποικιλία υφών και το ταρτάρ από ψάρι ημέρας, με φρέσκο αγγούρι, γρανίτα chili και χυμό ντομάτα-καρπούζι. Comfort γεύση τα κανελόνια με ψητά μανιτάρια πορτσίνι, αφρό από καπνιστό τυρί Μετσόβου και σάλτσα τρούφας. Η ινδική και η ελληνική χορτοφαγική παράδοση συνυπάρχουν όμορφα και νόστιμα στο κουνουπίδι σαγανάκι με κάρυ, chutney σταφίδα, κάπαρη, κρέμα κουνουπίδι με γραβιέρα Τραχιάς και σάλτσα κουνουπίδι – τρούφα. Τέλος, πεντανόστιμο το καλαμάρι καρμπονάρα με κρέμα αυγού, σαλάμι Λευκάδας και τυρί Καρίκι Τήνου.
Διεύθυνση: Χαλκιδική, Σιθωνία, Βουρβουρού, Ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort, Τηλ: 23750 91000, www.ekies.gr
Kamares
Κινηματογραφική αίσθηση στην ατμοσφαιρική βεράντα του fine dining εστιατορίου Kamares του πολυτελούς ξενοδοχείου με τον ρομαντικό φωτισμό και την άψογη art de la table. Θα απολαύσετε το δείπνο σας κάτω από τα τεράστια πεύκα, με θέα στον κόλπο του Άθω, στο νησάκι της Αμμουλιανής και σε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα με άπειρα χρώματα. Ο executive σεφ Δημήτρης Τασούλας δημιουργεί ένα μενού με προσωπικό χαρακτήρα, που συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις και στοιχεία από τις τοπικές κουζίνες όλης της Ελλάδας με σύγχρονες τεχνικές και διεθνή προσέγγιση. Δροσερή και όλο υφές η «Χωριάτικη Σαλάτα» με μπουράτα από λίμνη Κερκίνης, φρέσκο κρεμμύδι πίκλα, χώμα ελιάς, χιόνι από καρπούζι, σεντόνι από χωριάτικη σαλάτα και νερό χωριάτικης σαλάτας, ευρηματικό το Μπαρμπούνι τηγανητό με σος μπουρδέτο, σος παστράμι, αγιολί με σαφράν και σφουγγάρι ντομάτας, πολύ νόστιμο το Χοιρινό (σαν φρικασέ), με αφρό αυγολέμονο, πράσα ντοφινουάζ και τσιπς πράσου, απόσταγμα άνηθου και πίκλα σελινόριζα σε τζέλ σέλερι.
Το Κανόλι γεμιστό με μους εσπρέσο, κύβους από μανταρίνι, τζελ καραμέλας, αφρό γιαούρτι, σφουγγάρι σοκολάτας και παγωτό σοκολάτας αρωματισμένο με κάρδαμο κλείνει όμορφα την εμπειρία. Sommelier ο Αντώνης Νικολαίδης που επιμελείται και την κάβα του ιστορικού εστιατορίου Όλυμπος Νάουσα και του αυτόνομου συγκροτήματος Villas (του ξενοδοχειακού ομίλου TOR, Οικογένεια Τορνιβούκα). Το ανακατασκευασμένο κελάρι με περίπου 500 ετικέτες προσφέρει και ιδιωτικές θυρίδες όπου οι repeaters μπορούν να αποθηκεύουν τα σπάνια κρασιά που επιλέγουν αλλά και να αγοράσουν.
Διέυθυνση: Χαλκιδική, Ουρανούπολη, Ξεν. «Eagles Palace», Τηλ: 2377440050, www.eaglespalace.gr
Τα εστιατόρια του Sani Resort
Με 23 εστιατόρια κάθε είδους, το διάσημο ξενοδοχειακό συγκρότημα που έχει καταξιωθεί ως μείζων γκουρμέ προορισμός της χώρας, συναγωνίζεται ποσοτικά σε σημεία εστίασης, μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ασιατική και ιαπωνική κουζίνα, ιταλική κουζίνα, ψαροεστιατόρια, fine dining προσέγγιση και casual ύφος συνθέτουν τη γαστρονομική του βεντάλια. Τα πέντε εστιατόρια που παρουσιάζουμε συνοπτικά εκπροσωπούν διαφορετική κατηγορία το καθένα. Όλα, εκτός από το θαυμάσιο φαγητό, έχουν πολύ όμορφη διακόσμηση και εξαιρετικό σέρβις και προσφέρονται ως επιλογή για μια ιδιαίτερη έξοδο. Corporate Executive chef του Sani resort είναι ο Νίκος Παπαστεργίου.
Διεύθυνση: Κασσάνδρα, Σάνη, Τηλ: 2374099400, sani-resort.com
Ντομάτα (Tomata)
Πάνω στη marina, με cool, καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το λευκό χρώμα και το ξύλο, η Tomata έχει ένα σταθερό ελληνικό κοινό (συν πάρα πολλούς ξένους) που απολαμβάνουν το ιδιαίτερο στιλ και τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς υλικών του διάσημου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου (έχει επιμεληθεί το μενού). Ένα πιάτο που εκφράζει δυναμικά το ταμπεραμέντο του σεφ είναι το φιλέτο με λίγο καυτερή και λίγο γλυκιά σάλτσα από φρέσκα κεράσια και χαρίσα συν βουβαλίσια μπουράτα για να κατεβάζει την κάψα. Πολλά πιάτα με θαλασσινά και οστρακοειδή και πολλά χορτοφαγικά πιάτα. H βιρτουοζιτέ του σεφ στη ζαχαροπλαστική είναι γνωστή και τα γλυκά του είναι πάντα ένα σπουδαίο κεφάλαιο του μενού. Απολαυστικές οι κροκέτες από πικρή σοκολάτα με σορμπέ μάνγκο και σιρόπι Mandarin Napoleon. Head Chef, ο Αλέξης Τσακαλίδης.
Ελιά
Δροσερή, σκεπαστή βεράντα, με φωτιστικά από καλάμι, καρέκλες από ψάθα και αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες που ορίζεται από πυκνό πράσινο. Το μενού προτείνει πολλά κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, σε μοντέρνα, παιχνιώδη απόδοση σε συνδυασμό με τα «μεγάλα» ελληνικά προϊόντα όπως φέτα, φάβα, κρόκο Κοζάνης, ντοματάκια Σαντορίνης. Ορεκτικό με άποψη τα μαυρομάτικα φασόλια με σταφύλια τουρσί και καπνιστά αμύγδαλα, εντυπωσιακό το καρπάτσιο σφυρίδας με μάραθο, κουμκουάτ και λαδολέμνο, και τα αρνίσια παϊδάκια που συνοδεύονται με σάλτσα από ρεβίθια και κρέμα από αγκινάρες. Ευρηματικό το «τιραμισού» με χαρούπι και ελληνικό καφέ. Executive chef ο Νίκος Χαντζόπουλος, Head chef o Παναγιώτης Τόγιας.
Water
Tραπέζια ροτόντες με μακριά λευκά τραπεζομάντηλα, κεριά, φινέτσα και θέα στη marina. To gourmet εστιατόριο του συγκροτήματος προτείνει ένα μενού μεσογειακής αντίληψης με δυνατή γαλλική επιρροή και πάνω από όλα με εξαιρετική γεύση. Ξεχωρίζει το ταρτάρ από κόκκινες γαρίδες με χαβιάρι Oscietra, ράσμπερις και αβοκάντο, το λαυράκι σοτέ με συνοδεία από Λάχανο Σαβοΐας γεμιστό με εποχικά λαχανικά και καπνιστή σάλτσα ψαριού, το αρνάκι σιγομαγειρέμενο για 12 ώρες με φέτα, καπνιστή μπεσαμέλ μελιτζάνας και φρέσκα μυρωδικά. Αιθέριο επιδόρπιο, το παγωτό αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης, σομπέ από μπλούμπερις, «χαβιάρι» από εσπεριδοειδή και ράσπερι κονφί. Wine list με εκλεκτά κρασιά από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Executive chef o Ντένης Κοκκινίδης, Executive Sous Chef o Κώστας Πασχαλίδης.
Fresco
Το μενού που έχει επιμεληθεί ο πασίγνωστος σεφ Έκτορας Μποτρίνι (βραβευμένος με αστέρι Michelin) είναι ιταλικό με τη βούλα. Αν υπάρχει κάτι που κάνει η διαφορά είναι οι πολύ υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και η άψογη τεχνική στην εκτέλεση των πιάτων. Από ένα κλασικό vitello tonato θα περάσετε σε ένα κλασικό Bucatini Cacio e Pepe και στη συνέχεια, σε μια στιβαρή μοσχαρίσια ταλιάτα σερβιρισμένη με πορτσίνι και σάλτσα από πιπεριά. Για επιδόρπιο, υπάρχει τάρτα λεμόνι με μαρέγκα, κέικ σοκολάτας και τιραμισού. Δροσερή βεράντα με πράσινο τριγύρω που εποπτεύει τη lagoon πισίνα, και τραπεζάκια κάτω από τεράστιες λευκές ομπρέλες. Ανεπιτήδευτη κομψότητα και φιλικότητα συνυπάρχουν στο χώρο. Executive chef ο Έκτoρας Μποτρίνι, Resident chef o Βασίλης Ντάκος.
Over Water
Τοποθετημένο στρατηγικά σε ύψωμα, βλέπει στην πισίνα με το χαρακτηριστικό γυάλινο γλυπτό του Βαρώτσου και σε ολόκληρο το συγκρότημα. Γαλλική κουζίνα με μια μοντέρνα προσέγγιση από τη σεφ Stéphanie Le Quellec (δύο αστέρια Michelin). Πιάτα που θα σας αρέσουν, το χριστόψαρο ποσέ στο ζωμό του με άνθη πορτοκαλιάς, τα χειροποίητα με μανιτάρια morilles και φρέσκια τρούφα, το αρνάκι γάλακτος με χειροποίητο αρνίσιο λουκάνικο, κινόα με τρούφα και κουνουπίδι. Πολύ καλή λίστα κρασιών, εκλεπτυσμένο, ρομαντικό περιβάλλον. Το εστιατόριο δέχεται μόνο ενηλίκους.
Διαβάστε ακόμα:
Βασίλης Παυλής: Ο γλύπτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Άφυτο Χαλκιδικής
Χαλκιδική: Οι καλύτερες παραλίες της Κασσάνδρας
Άφυτος: Το χωριό που ξεχωρίζει στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής