Το μεγάλο νησί της Δωδεκάνησου προσφέρει αμέτρητες επιλογές σε όλους τους τομείς, από κοσμοπολίτικες παραλίες κοντά στην πόλη και ερημικές αμμουδιές στο Νότο μέχρι πολυκοσμία και nightlife στην Παλιά Πόλη αλλά και ήσυχες βραδιές στα ορεινά χωριά.

12

Το ίδιο συμβαίνει και με το γευστικό χάρτη της Ρόδου, που περιλαμβάνει από ψαροταβέρνες, ιταλικά εστιατόρια και ψησταριές, ως μαγειρεία με μαμαδίστικα φαγητά, street food αλλά και fine dining εστιατόρια στα μεγάλα resorts του νησιού. Και ενώ παλιότερα τα εστιατόρια των ξενοδοχείων εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των διαμενόντων σε αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τα μενού τους αποκτώντας αίγλη και πρεστίζ. Πλέον μάλιστα, τα περισσότερα είναι ανοιχτά και σε εξωτερικούς επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τη γευστική τους πρόταση.

12 Νησιά

Δίπλα στην πισίνα και τους φοίνικες, στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Rodos Palace, σερβίρεται η εκλεπτυσμένη κουζίνα του εστιατορίου. Το μενού εμπνέεται από την τοπική κουζίνα αλλά ενσωματώνει έθνικ υλικά και μοντέρνες τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι γεύσεις επιπέδου, όπως τα πικλαρισμένα γογγύλια με υφές ντομάτας και αυγοτάραχο ή το φιλέτο μυλοκόπι με ντόπιο σπανάκι, μαραθόριζα και λουίζα. Το σέρβις είναι επαγγελματικό και μαζί φιλικό, η ατμόσφαιρα αριστοκρατική και χαλαρωτική.

Info: 12 Νησιά, Rodos Palace, Ιξιά, Ρόδος, 22410 97222, www.rodos-palace.gr

Mylos

Κάτω από έναν μύλο στεγάζεται το ομώνυμο εστιατόριο του Atlantica Imperial Resort στα Κολύμπια, 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Με θέα θάλασσα, σε ένα προσεγμένο χώρο που περιβάλλεται από γκαζόν και δέντρα, θα δοκιμάσετε τα πιάτα του σεφ Ηλία Κακούρη, που έχει μεγάλη εμπειρία στις κουζίνες. Ξεκινήστε με την πληθωρική και πεντανόστιμη κακαβιά, συνεχίστε με φιλέτο φαγκρί σαβόρο που συνοδεύεται από σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και λάδι μαϊντανού και για κυρίως παραγγείλτε λαβράκι με σπαράγγια και χόρτα. Ο «Mylos» ανοίγει μόνο για δείπνο από τις 18.30 έως τις 21.30 και είναι απαραίτητες οι κρατήσεις.

Info: Mylos, Atlantica Imperial Resort, Κολύμπια, Ρόδος, 22410 57000, www.atlanticahotels.com

Five Senses

Εμπνευσμένη από την ελληνική και ιδιαίτερα τη δωδεκανησιακή παράδοση και κουλτούρα είναι η γευστική εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο του Lindos Blu. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του εστιατορίου, σκοπός είναι μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που θα αφυπνίσει και τις 5 αισθήσεις. Με πανοραμική θέα στη θάλασσα, ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος ετοιμάζει κάθε βράδυ δημιουργικά πιάτα που μένουν αξέχαστα. Εμείς ξεχωρίσαμε την κωλοχτύπα με γαρίδα, πλιγούρι και γιαούρτι, το πελαγίσιο ψάρι με αμανίτες, μύδια και ταραμά, το κοκοράκι με καλαμπόκι, μανιτάρι, συκώτι και σιτάρι Ζέας και τα μακαρόνια με μαύρο χοίρο και τρούφα. Το εστιατόριο λειτουργεί a la carte αλλά υπάρχουν και set menus που ξεκινούν από 75 ευρώ το άτομο με κρασί. Ανοιχτά μόνο για δείπνο (19:00 – 23:30), απαραίτητες οι κρατήσεις.

Info: Five Senses, Lindos Blu, Λίνδος, Ρόδος, 22440 32110, www.lindosblu.gr

Thea

Από τον 6ο όροφο του Sheraton Rhodes Resort στην Ιξιά θα έχετε μοναδική θέα στη θάλασσα. Σε ένα μοντέρνο σκηνικό με ξύλινο deck και λευκά τραπέζια θα δοκιμάσετε τις προτάσεις του σεφ Νίκου Ζερβού. Αξιοποιώντας ελληνικά υλικά και σύγχρονες τεχνικές, ο σεφ φτιάχνει εξαιρετικά ελαφριά πιάτα με γεύση γεμάτη καλοκαίρι. Δοκιμάστε στην αρχή το καρπάτσιο τσιπούρας με ντομάτα, ελιές, σχοινόπρασο, παπαρουνόσπορο και λάδι εσπεριδοειδών και τις μαριναρισμένες σαρδέλες με μελιτζανοσαλάτα, πιπεριές τουρσί και λάδι βασιλικού. Στα κυρίως ξεχωρίζει το λαβράκι με πατάτες αρωματισμένες με φασκόμηλο, σπανάκι, πράσινο σέσκουλο και βινεγκρέτ ντομάτας και το κριθαρότο με ντομάτα, γαρίδες σαγανάκι, κόλιανδρο και γραβιέρα. Για συνοδευτικό παραγγείλτε τη ροδίτικη λαδόπιτα, μια λεπτή και τραγανή πίτα που φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή του νησιού. Ανοιχτά μόνο για δείπνο (19:00 – 23:30), απαραίτητες οι κρατήσεις.

Info: Thea, Sheraton Rhodes Resort, Λεωφόρος Ιαλυσού, Ιξιά, Ρόδος, 22410 75000, www.marriott.com/rhosi

Noble

Με οδηγό τη ροδίτικη μαγειρική παράδοση, ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ετοίμασε ένα μενού γεμάτο νοσταλγία, γεύσεις και αρώματα του νησιού. Η ερμηνεία του Ροδίτη σεφ σε χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα είναι η βάση των fixed menus 5 και 8 σταδίων που σερβίρονται στον τελευταίο όροφο του Elysium Resort & Spa στην Καλλιθέα. Μαλαθρόπιτες με άγρια χόρτα και ρίζες, σουπιόρυζο με μελάνι σουπιάς και πορτοκάλι, καλκάνι πλακί με κολοκυθοανθούς, αχινό, κρεμμύδια και χαβιάρι και για γλυκό, μαρμαρίτες με μέλι, σουσάμι, πορτοκάλι και αμύγδαλα. Τα μενού αλλάζουν τακτικά και εμπλουτίζονται με νέα πιάτα.

Info: Noble, Elysium Resort & Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, 22410 45700, www.noble.gr