Αυτή τη στιγμή, η άκρως τουριστική Ρόδος είναι τόπος όπου η αυθεντική, παραδοσιακή κουζίνα ζει και ανθεί. Έτσι, αντί να την αναζητά κανείς στις σκονισμένες σελίδες των παλιών βιβλίων, θα τη βρει εύκολα τόσο στις ταβέρνες, όσο και στα εστιατόρια του διεθνώς διάσημου νησιού.

63

Πρόκειται για κατόρθωμα, εφόσον μιλάμε για έναν προορισμό με άπειρα all-inclusive καταλύματα και κουλτούρα χρόνων στην εξυπηρέτηση ενός κοινού με πολύ χαμηλές απαιτήσεις όσον αφορά το ποιοτικό φαγητό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι τα περισσότερα εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά βρίσκονται στις πιο δημοφιλείς περιοχές της Ρόδου, είτε ανήκοντας σε σεφ-ιδιοκτήτες, είτε αποτελώντας τμήμα ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, όταν σχεδόν κανείς δεν ήξερε για την τοπική κουζίνα της «τουριστικής ναυαρχίδας» της χώρας μας.

Το 2014 ο ντόπιος σεφ Γιώργος Τρουμούχης γύρισε ένα-ένα τα χωριά του νησιού, καταγράφοντας παραδοσιακές συνταγές από ηλικιωμένες Ροδίτισσες και ηλικιωμένους Ροδίτες. Τις οποίες και χρησιμοποίησε ως βάση του βιβλίου του «Μακριά Μυρωδιά» –έτσι λένε στη Ρόδο το κύμινο, το πιο χαρακτηριστικό μπαχαρικό που νοστιμίζει τα τοπικά πιάτα. Έπειτα, το 2016, στο εστιατόριο Noble του πεντάστερου ξενοδοχείου «Elysium» (που βρίσκεται στο περίφημο Φαληράκι), έκανε πρεμιέρα η πρώτη fine dining κουζίνα με ροδίτικη καρδιά, σε επιμέλεια του ίδιου του Τρουμούχη και του (επίσης σεφ) Σταμάτη Μισομικέ. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Φυσικά, εκτός από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που περιλαμβάνονται στην παρακάτω λίστα, υπάρχουν κι άλλα καλά, που αξίζει να επισκεφθείτε. Θα τα ανακαλύψετε άλλωστε και μόνοι σας καθώς θα σεργιανίζετε σε αυτό το μοναδικά όμορφο νησί.

Noble Gourmet Restaurant

Λιτά διακοσμημένο εστιατόριο με τεράστιες τζαμαρίες, το οποίο προσφέρει την απόλυτη θαλασσινή θέα από τον 7ο όροφο του ξενοδοχείου «Elysium». Οι σεφ Γιώργος Τρουμούχης & Σπύρος Κουγιός δημιουργούν μια εντυπωσιακή γαστρονομική κουζίνα με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, εμπνέονται όμως από τις παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά μενού: το «Γνώρισε» με 5 πιάτα, το «Νοστάλγησε» με 7 πιάτα, το «Μύρισε» με 9 πιάτα και το πολύ εντυπωσιακό «Γεύσου», με 18 πιάτα. Παρουσιάζοντας το κάθε πιάτο, οι σερβιτόροι εξηγούν τι σημαίνουν τα ονόματα των υλικών στη ροδίτικη ντοπολαλιά και τις περιστάσεις στις οποίες τα πρόσφεραν στα παλιά τα χρόνια.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια πολυδιάστατη εμπειρία: εκτός από τη γευστική απόλαυση σε κάνει να αισθάνεσαι κομμάτι μιας (όχι και τόσο μακρινής) κοινωνικής και γαστρονομικής πραγματικότητας. Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι οι κουλούμπρες με φαγκρί, αγκινάρες, σταφύλι, ασκινό και χαβιάρι, η νεροκολοκύθα με αμάρανθο, σκορπίνα, απάκι και γλυκοπατάτα, το γιαπράκι με παντζάρι, κολοχτύπα και αυγολέμονο, ο καβουρμάς με γλυκάδια αρνιού, το μοσχάρι ταρτάρ με αυγό, η επονομαζόμενη «μακριά μυρωδιά» με κύμινο, λαχανικά, λευκή σοκολάτα και γιαούρτι και η αλιά, παρασκευασμένη από κουκουμάρια, μοσχάρι, γάρο Wagyu A5, μανίτες και φασκόμηλο.

Ξενοδοχείο «Elysium Resort & Spa», Καλλιθέα, 2241045700

Sea Βao

Πρόκειται για μια καντίνα πάνω στην παραλία, την οποία διαχειρίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο «Rodos Palace», προσφέροντας πολύ καλό street food. Πρωταγωνιστούν τα δημοφιλή bao bun με γέμιση από θαλασσινά και έμπνευση από την παραδοσιακή κουζίνα των Δωδεκανήσων, σε επιμέλεια των executive chef του ξενοδοχείου, Μιχάλη Στάλα & Λευτέρη Καμπουράκη.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(120519)
      ["id"]=>
      int(120519)
      ["title"]=>
      string(12) "RodosGst_04a"
      ["filename"]=>
      string(16) "RodosGst_04a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(483108)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a.jpg"
      ["link"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/food_and_drink/rodos-ta-koryfaia-estiatoria-kai-oi-ka/attachment/rodosgst_04a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(80) "Bao bun με γαριδάκι Συμιακό, στο «Sea Bao». Photo: Sea Bao"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "rodosgst_04a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(120495)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:02:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:04:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1512)
      ["height"]=>
      int(2016)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_04a.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1512)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2016)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Με φόντο λοιπόν το αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα, θα δοκιμάσετε bao με χταποδοκεφτέ, γλάσο χταποδιού με θυμαρίσιο μέλι και κρέμα καπνιστού ταραμά και bao ματσόγαλο: τραγανές μπουκιές bao, κρέμα μελεκούνι με αφρό από ματσόγαλο και κανέλα. Θα γευτείτε επίσης κι άλλους ιδιαίτερους μεζέδες, π.χ. μερμιτζέλι με ημίπαστη παλαμίδα, κριθαροκουλούρα, ψητά ντοματίνια, κάπαρη και κρέμα τομάτας, ενώ θα βρείτε και signature cocktails βασισμένα σε ροδίτικα και ελληνικά ποτά –σαν το Aegean Tide με κοριαντολίνο, το παραδοσιακό ποτό της Ρόδου.

Ρόδος, Ξενοδοχείο «Rodos Palace», 2241097222

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(120523)
      ["id"]=>
      int(120523)
      ["title"]=>
      string(12) "RodosGst_05a"
      ["filename"]=>
      string(16) "RodosGst_05a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(922165)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a.jpg"
      ["link"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/food_and_drink/rodos-ta-koryfaia-estiatoria-kai-oi-ka/attachment/rodosgst_05a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(165) "Χταπόδι στιφάδο στα «12 Νησιά», το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου «Rodos Palace». Photo: 12 Νησιά"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "rodosgst_05a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(120495)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:02:11"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:05:28"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1800)
      ["height"]=>
      int(2400)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_05a-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

12 Νησιά

Το γκουρμέ εστιατόριο του «Rodos Palace» βρίσκεται μέσα στους υπέροχους κήπους του ξενοδοχείου, έχοντας θέα στο εντυπωσιακό lagoon. Νέα ελληνική κουζίνα με μενού επηρεασμένο από παραδοσιακές συνταγές των Δωδεκανήσων, που αποδίδονται με σύγχρονες τεχνικές από τους executive chefs Μιχάλη Στάλα & Λευτέρη Καμπουράκη. Τα υλικά προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, ενώ τα λαχανικά εξασφαλίζονται από το μποστάνι του ξενοδοχείου.

Φανερή η φιλοσοφία «from nose to tail», όπως εκφράζεται σε διάφορα πιάτα με πιο εντυπωσιακό το χορτοφαγικό steak γλυκιάς κολοκύθας: η σάρκα μαγειρεύεται σαν κοπή κρέατος, με τα περισσευούμενα μέρη (από τη φλούδα μέχρι και τα σπόρια) να προσφέρουν διάφορες υφές. Άλλα χαρακτηριστικά πιάτα είναι το χταπόδι στιφάδο –με έναν κύλινδρο χταποδιού με πέπλο από τα ζουμιά του μαγειρέματος, κρέμα φάβας, κρεμμυδοντολμά με χταπόδι, κονσομέ κρεμμυδιού και ελαιόλαδο δεντρολίβανου– ο Καλύμνικος μεζές με παστό μπακαλιάρο, φούσκα (ένα ιδιαίτερο όστρακο των Δωδεκανήσων, με γεύση γεμάτη ιώδιο), πικλαρισμένα κρεμμύδια, ζελέ λεμονιού, σκόνη μυρωδικών και λάδι γλιστρίδας. Για επιδόρπιο, ο Ελληνικός καφές με παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο, σφουγγάρι από φουντούκι και γκανάζ ελληνικού καφέ, ο οποίος ψήνεται στο μπρίκι.

Ρόδος, Ξενοδοχείο «Rodos Palace», 2241097222

Μαυρίκος

Μια ασπρογάλαζη, βοτσαλωτή αυλή κάτω από καταπράσινες κληματαριές, μουριές και κατάλευκα σταυροθόλια, που αποτελεί μια όαση τοπικής κουζίνας στην αδιανόητα τουριστική πλατεία της Λίνδου. Έξω, στην υποδοχή, ο Μιχάλης Μαυρίκος· μέσα, στις μαρμίτες και στις φωτιές, ο αδελφός του Δημήτρης Μαυρίκος. Μαζί κρατούν μια διάσημη, ιστορική ταβέρνα, η οποία κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής.

Από το φετινό μενού, τι να πρωτοδιαλέξετε; Γουρλομάτης μαρινάτος –όπου γουρλομάτης Λεσεψιανός μετανάστης, ένα ψάρι δηλαδή που έφτασε στα ελληνικά νερά από τη διώρυγα του Σουέζ– σαλάχι σαλάτα με κρίταμο, καρότο και πίκλα αγγούρι, φινόκιο σε γλυκό κρασί με μους φέτας, κοιλιά τόνου μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο, σκόρδο και κόλιανδρο με συνοδεία πατατοσαλάτας, αρνάκι με θυμάρι και πάστα σκόρδου, χοιρινή παντσέτα καραμελωμένη με πετιμέζι. Παλιό πιάτο, που πρέπει να τους θυμίσετε να σας φέρουν, η μελιτζάνα τουρσί ψυγείου. Απολύτως ξεχωριστό το αυγοτάραχο τόνου που ετοιμάζει ο Μιχάλης Μαυρίκος: τα αυγά του τόνου, ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα στον υμένα τους, αλατισμένα και στεγνωμένα στον αέρα. Τρώγεται κομμένο σε λεπτές φετούλες, αποτελώντας μεζέ σκλυροπυρηνικό και αξέχαστο.

Λίνδος, Πλατεία Λίνδου, 2244031232

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(120529)
      ["id"]=>
      int(120529)
      ["title"]=>
      string(12) "RodosGst_07a"
      ["filename"]=>
      string(16) "RodosGst_07a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(178153)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a.jpg"
      ["link"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/food_and_drink/rodos-ta-koryfaia-estiatoria-kai-oi-ka/attachment/rodosgst_07a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(155) "Το «Hellas» στους Πεύκους βρίσκεται σε μια ευρύχωρη, βοτσαλωτή αυλή με ψηφιδωτά. Photo: Hellas"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "rodosgst_07a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(120495)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:02:23"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:06:30"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(684)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(684)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(684)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(684)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_07a.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(684)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Hellas

Ο αυλότοιχος περικλείει μια ευρύχωρη, βοτσαλωτή αυλή με ψηφιδωτά, που απλώνεται μπροστά από την πετρόχτιστη σάλα με τη χαρακτηριστική λινδιακή σκέπαση. Εντελώς απροσδόκητα, μέσα στους τουριστικούς Πεύκους –τους οποίους κατακλύζουν οι Εγγλέζοι– ο νεαρός chef patron Κυριάκος Ιακωβίδης (φέτος μαζί με την top chef Eιρήνη Γεωργουδίου) υπηρετεί εδώ και χρόνια μια γαστρονομία βασισμένη στις γευστικές του αναμνήσεις από τη ροδίτικη κουζίνα και τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού.

Χαρακτηριστικά πιάτα, τα εικονικά χοχλάκια (ή βοτσαλάκια) από ταραμά με περικαφτή (ψωμί ψημένο) και γαύρο μαρινάτο, τα ντολμαδάκια με φύλλο από κυκλάμινο και γέμιση γαρίδα και σφυρίδα σε σάλτσα αυγολέμονο από γαριδάκι Λινδιακό και λάδι άνηθου, συνοδεία πούδρας και πουρέ φινόκιο –ένα απολύτως ξεχωριστό πιάτο με κρουστό φύλλο και ζουμερή, όλο φρεσκάδα γέμιση– Λινδιακό σουπιόρυζο με βότανα, κύμινο και «πέπλο» από σουπιά, σφυρίδα σοτέ αυγολέμονο με κρέμα σκόρδου, αυγά ξιφία παστά σε κερί μέλισσας (σαν αυγοτάραχο) και μόπλευρα (σπαράγγια) με σάλτσα από αυγά ξιφία και ταραμά από αυγά ξιφία.

Δυνατή στιγμή του μενού είναι βέβαια και το παστό αλλαντικό από μοσχάρι καπνιστό και μπαχαρικά (όπως το έφτιαχναν και το έπαιρναν μαζί τους οι παλιοί αγρότες των Πεύκων στο χωράφι), που προσφέρεται συνοδευόμενο από ντοματοσαλάτα, τυρί σύνορο, κάπαρη και σφουγγάρι ντομάτας. Να παραγγείλετε επίσης το δροσερό, παιχνιδιάρικο κοκτέιλ Tiny-Tiny, το οποίο παρασκευάζεται με ένα τοπικό απόσταγμα, κρασί, απόσταγμα λουλουδιών και αγγούρι. Πολλά γλυκά, τέλος, ανάμεσά τους κι ένας θαυμάσιος μπακλαβάς, αλλά κι ένα καταπληκτικό ρετσινάτο γλυκό του κουταλιού, από άνθος πεύκου.

Πεύκοι, 2244 048316

Άκρες

Ένα επιβλητικό και αρχοντικό κτήριο του 1906 σε κομψές, λιτές γραμμές, που ανακαινίστηκε υποδειγματικά ώστε να στεγάσει το συγκεκριμένο εστιατόριο. Υπερυψωμένη βεράντα στην είσοδο, διακόσμηση μοντέρνα χωρίς περιττά στολίδια και υπέροχη ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη της Λίνδου. Ο σεφ Γιώργος Λαουδίκος στηρίζεται στην τοπική γαστρονομική παράδοση και δημιουργεί αυτό που ονομάζει «fine local cuisine», με σύγχρονες τεχνικές και φινέτσα.

Χαρακτηριστικά πιάτα, το Ροδίτικο πιταρούδι με βάση από κολοκύθι με κρέμα ταραμά από φούσκες και γαριδάκι Λινδιακό –ένα σπουδαίο πιάτο– το μαρινάτο (παστός κολιός και οσπριάδα συν αχινός, φύκια και σάλτσα από ξινόγαλα αρωματισμένη με λάδι μαϊντανού), τα γιαπράκια με μοσχαρίσιο κιμά ψημένα σε μοσχαρίσιο μεδούλι (μια εντυπωσιακή ιδέα), οι μάνιτες (ποικιλία μανιταριών σε ζύμωση, πίκλες και χώμα από πλιγούρι) και το χταπόδι μελό με χταπόδι, φάβα σε τρεις γεύσεις, πίκλες κρεμμυδιών και γλάσο παλαιωμένου ξυδιού.

Νοστιμότατο πάντως και το κιαπάπι, δηλαδή αρνάκι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού και ντομάτας και αρωματισμένο με κύμινο με ξεροχύμιση (σύβραση κρεμμυδιού με ξινομυζήθρα) από το χωριό Σιάνα, συνοδεία πατάτας και σέσκουλου –η σάλτσα είναι δεμένη με Κασιώτικη σιτάκα. Για το τέλος, μελεκούνι: σουσάμι, κρέμα αμυγδάλου, πορτοκάλι, ιβίσκος, παγωτό γύρη.

Λίνδος, 244031927

Five Senses

Το υπέρκομψο γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου «Lindos Blu» ατενίζει μια συνταρακτική αιγαιοπελαγίτικη θέα στον κόλπο της Βλύχας από τη μεγάλη βεράντα με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Η πρότασή του, όπως την περιγράφει ο executive σεφ Δημήτρης Κονταράτος (chef de cuisine ο Ανδρέας Δερμάτης), είναι μια αναμνησιακή γαστρονομία. Ο σεφ ερευνά δηλαδή το παρελθόν και την ιστορία του τόπου, μελετά τα τοπικά υλικά και δημιουργεί μια σύγχρονη δωδεκανησιακή κουζίνα με έντονα πειραματικό χαρακτήρα. Το αλάτι, λ.χ., δεν έχει θέση στις μαγειρικές του δημιουργίες. Αναζητά (και βρίσκει) τη γεύση στις τεχνικές (σίτεμα, ζυμώσεις), στους συνδυασμούς, αλλά και στη χρήση ορισμένων προχωρημένων υλικών (πλαγκτόν).

Πιάτα που ξεχωρίζουν, το φαγκρί μαρινάτο ημίπαστο με πίκλα μπάμιας συν σορμπέ από κρίταμο και νερό από χωριάτικη σαλάτα, χουρμά και φιστίκι Αιγίνης: φαγητό τολμηρό, νόστιμο και απροσδόκητα ισορροπημένο. Η κακαβιά (κρεμμυδοντολμάς με ψάρι, καβούρι, κρέμα πατάτας με σκόρδο και σούπα από ζωμό ψαριού) είναι κι αυτή ένα μοναδικής γεύσης και λεπτότητας πιάτο, το οποίο εμπεριέχει όλη τη φρεσκάδα της θάλασσας.

Δοκιμάστε πάντως και κουλουρία (χειροποίητο «μάτσι», δηλαδή τοπικό χυλοπιτάκι που παραδοσιακά βράζεται σε ζωμό από κοτόπουλο, εδώ όμως έχει βράσει μέσα σε ζωμό κωλοχτύπας al Americain με ταπιόκα), όπως και λακάνη: ένα ροδίτικο έδεσμα με αρνί, με το κρέας να τυλίγεται σε μπόλια και να συνοδεύεται με ρεβίθια Λάρισας, γιαούρτι και κύμινο. Σημαντική, τέλος, η παρουσία του pastry chef Λάζαρου Χατζησάββα. Η πορτοκαλόπιτα με σορμπέ γιαούρτι, τριμμένο πορτοκάλι, κανόλι από φύλλο κρούστας γεμιστό με αφρό γιαουρτιού, σφουγγάρι γιαούρτι, χιόνι γιαούρτι και σος από χυμό πορτοκάλι αρωματισμένο με σαφράν είναι ένα αιθέριο επιδόρπιο.

Ξενοδοχείο «Lindos Blu», Βλυχάδα 2244032110

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(120543)
      ["id"]=>
      int(120543)
      ["title"]=>
      string(12) "RodosGst_13a"
      ["filename"]=>
      string(16) "RodosGst_13a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(896487)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a.jpg"
      ["link"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/food_and_drink/rodos-ta-koryfaia-estiatoria-kai-oi-ka/attachment/rodosgst_13a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(140) "To «Cesar Meze Bar» προτείνει σύγχρονη, καλοφτιαγμένη ελληνική κουζίνα. Photo: Cesar Meze Bar"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "rodosgst_13a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(120495)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:02:50"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-25 13:08:50"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1800)
      ["height"]=>
      int(2400)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/RodosGst_13a-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Cesar Meze Bar

Οικεία αίσθηση στη ρομαντική ταράτσα κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου, με θέα σε ολόκληρο τον οικισμό. Ο σεφ Σταύρος Κουστένης και ο πολυταξιδεμένος και γνώστης των γεύσεων και του οίνου ιδιοκτήτης Κοσμάς Κοσμίδης προτείνουν σύγχρονη, καλοφτιαγμένη ελληνική κουζίνα με τοπικές, αλλά και fusion αναφορές: τολμηρή όσο χρειάζεται ώστε να παραμένει αρμονική, γευστική και απολαυστικά κατανοητή, τόσο από το ελληνικό, όσο και από το διεθνές κοινό.

Πιάτα που ξεχωρίζουν ο γύρος τόνου με τραγανά τάκος, κρέμα αντζούγιας, κουλί ντομάτας και κρεμμύδι (μια άψογη δημιουργία), το καπνιστό φιλέτο φαγκρί με συνοδεία από μπριάμ σε υφές, εσπούμα πατάτας, τραγανούς κολοκυθανθούς και λάδι μαϊντανού –άλλο ένα εξαιρετικό πιάτο– και το πολύ καλό αρνί με μαγιονέζα μελιτζάνας, σάλτσα αρνιού γιαούρτι με μαύρο σκόρδο και ντομάτα. Θα ευχαριστηθείτε επίσης την παλαμίδα dry aged παστή στα κάρβουνα με λόπια ζωμό αλά σπετσιώτα και ντιπ από γιαούρτι αρωματισμένο με δεντρολίβανο, καθώς και το μοσχάρι ωρίμανσης στα κάρβουνα, με πατάτες και ντιπ από χειροποίητο πελτέ.

Aνάμεσα στα επιδόρπια, τέλος, το γαλακτομπούρεκο με σορμπέ ροδάκινο, καραμελωμένο φύλλο, παγωτό μαστίχα, πατισερί ροδάκινο και ζελέ ροδάκινο είναι όλο καλοκαιρινά αρώματα και υφές.

Λίνδος, 2244 031410

Fresh

Βρίσκεται πίσω ακριβώς από την πλαζ του ξενοδοχείου «Elysium», απολαμβάνοντας θαλασσινή θέα, όντας βαμένο σε καλοκαιρινά, φρέσκα χρώματα –λάιμ και λευκό. Το μενού κινείται στους δρόμους της ελληνικής κουζίνας, έχοντας όμως fusion διάθεση και αναφορές στη ροδίτικη γαστρονομία (executive chef ο Γιώργος Τρουμούχης).

Ανάμεσα στα πιάτα που θα απολαύσετε, σημειώστε το Συμιακό γαριδάκι με κινόα και αβοκάντο, πίκλες γογγύλι και ρευστό ζελέ πράσινου μήλου, το Ροδίτικο μποστάνι με πλιγούρι, καρπούζι, ντοματίνια, σπιτικές πίκλες λαχανικών, ξερά σύκα, φέτα και κάπαρη, το φακόρυζο με φακές Εγκλουβής, μανιτάρια κανθαρέλες, τυρί Σαν Μιχάλη και άρωμα πορτοκάλι, αλλά και το καλκάνι ποσέ με σαφράν και τη μαραθόριζα με εσπεριδοειδή, σουτζούκι και αχινό.

Ξενοδοχείο «Elysium Resort & Spa», Καλλιθέα, 22410 45700

Παράγκα

Στο κεντρικό ορεινό τμήμα της Ρόδου, στο χωριό Απόλλωνα, η ταβέρνα «Παράγκα» στεγάζεται στον χώρο όπου επί Ιταλοκρατίας βρισκόταν η λέσχη των Ιταλών αξιωματικών. Πράσινο, δροσιά, γρήγορη εξυπηρέτηση και μορφή μεγάλη ο μάγειρας Γιάννης Ευθυμίου, ο οποίος έχει και το γενικό πρόσταγμα (το φαγητό ετοιμάζουν οι οικογένειες Ευθυμίου και Σεντονά).

Το μενού περιλαμβάνει εδέσματα από τη ροδίτικη και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, συν κρεατικά της ώρας, τα οποία σερβίρονται γιορταστικά μέσα σε πήλινα σκεύη φτιαγμένα από ντόπιους κεραμίστες. Τεράστια ποικιλία ορεκτικών, ανάμεσά τους και πολλά με ρεβίθια και σκόρδο, αφού είναι από τα αγαπημένα υλικά της γαστρονομίας του νησιού: σκορδάτα ρεβίθια πουρέ με φρέσκια ντομάτα, φέτα και δυόσμο, ρεβιθοκεφτέδες με κολοκάσι πουρέ και σάλτσα με μανιτάρια, αλλά και χειροποίητα παστά της θάλασσας με ταραμά.

Πολύ εντυπωσιακή, τέλος, και η ποικιλία από δικά τους ψωμιά, τα οποία έρχονται στο τραπέζι πάνω σε αρωματικά βότανα. Από τα κυρίως πιάτα συστήνεται το αρνί καπαμάς στον ξυλόφουρνο και η κατσίκα στιφάδο: ψημένη όλη τη νύχτα, μέσα σε κρεμμύδια και τοπικό κρασί, είναι επικής νοστιμιάς. Χρειάζεται κράτηση.

Απόλλωνα, 2246091247

Ο Ηλίας

Άλλη μια ορεινή οικογενειακή ταβέρνα, κάτω από το βουνό Αττάβυρος, στον Έμπωνα. Μεγάλη σάλα με τζάκι, πετρόκτιστη βεράντα μέσα στο πράσινο, κόσμος πολύς, Έλληνες και ξένοι. Στο μενού θα βρείτε τα άπαντα της ροδίτικης κουζίνας –μάλλον δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού αυτήν την ποικιλία. Όλα με δικές τους και με ντόπιες πρώτες ύλες, πολύ ωραία μαγειρεμένα.

Η κα. Ρούλα (Ζαφειρία) Πιπέρη φτιάχνει τα μαγειρευτά και ο σύζυγος Ηλίας Κωσταντάκης είναι στα ψητά. Σημειώστε τα παρακάτω: πέρδικα με χειροποίητο κοκκινιστό τραχανά, κουλουσαφά (εντεράκια γεμιστά με κιμά και ρύζι), λαμπριώτη «χτιστό» (κατσικάκι γεμιστό, σιγοψημένο), ρεβίθια με κατσικίσιο κότσι στον ξυλόφουρνο, μακαρόνι πλαστό με κόκορα. Καταπληκτικά τα χειροποίητα ψωμάκια τους, όλα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές (ξυγκόπιτα, κατιμέρι, λαζαράκι). Άπειρα και ωραιότατα γλυκά του κουταλιού, τέλος, καθώς και δικό τους κρασί –και λιαστό.

Έμπωνας, 2246041415

Πεταλάς

Μια πολύ καλή ιδέα για να ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι με άποψη (και άλλα ωραία της ροδίτικης κουζίνας) είναι να κατηφορίσετε προς το Κιοτάρι, στη νότια Ρόδο. Η ταβέρνα «Πεταλάς» ξεκίνησε γύρω στο 1956 σαν καφενείο. Ακριβώς πάνω στη θάλασσα, με τραπεζοκαθίσματα σε γαλάζιο και λευκό, ο χώρος εκπέμπει φρεσκάδα. Στα συν και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Ο σεφ Παναγιώτης Πεταλάς και η ομάδα του ετοιμάζουν μια ολόκληρη σειρά από ευφάνταστα πιάτα με φρέσκα υλικά, όπου τα ψαρικά συνδυάζονται με όσπρια και λαχανικά, παράγοντας ένα αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον γευστικά: Φασολάδα με αστακό, σπανάκι και αφρό αντζούγιας, λαχανοντολμάδες, λόπια (φασόλια) Κατταβιάς ΠΟΠ με καλαμάρι, γαρίδα και σκόρδο, κλπ. Ακόμα, ροφό με λιγκουίνι, γίδα με σκληπενό ριζότο (φτιάχνεται με καπνιστό κριθαράκι και είναι καταπληκτικό), κόκορα με κρέμα από πιπεριές Φλωρίνης γιαούρτι και αμπελοβλάσταρα, ρεβίθια με σκορπίνα, φρέσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι. Για γλυκό, τέλος, θα επιλέξετε γαλατόπιτα με γλυκό του κουταλιού.

Κιοτάρι, 22440 47265

Κόζας

Ο «ξυπόλυτος μάγειρας». Έτσι ξέρει όλος ο κόσμος τον Δημήτρη Κόζα, τρίτης γενιάς μάγειρα στην τέχνη της ψαροσύνης. Μαγειρεύει, επιβλέπει και τριγυρνάει, σβέλτος και αεικίνητος, πάντα χωρίς παπούτσια. Γιατί; «Ούτε κι εγώ δεν ξέρω να σας πω», γράφει στον κατάλογο. Το μαγαζί ξεκίνησε το 1932, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από πάνω μέχρι κάτω με κοχύλια κι έχει απέραντη πελαγίσια θέα.

Καλοβαλμένο, κοσμοβριθές, με γρήγορη εξυπηρέτηση μαγαζί. Signature πιάτο το εξαιρετικό ριζότο σουπιάς με τρία δημητριακά (ρύζι, ρύζι τύπου Vialone Nano, σιτάρι). Κατά τα λοιπά, θα παραγγείλετε σιουφιχτά με καβούρι και τυρί Σαν Μιχάλη, γαρίδες σκορδάτες με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και βραστή πατάτα, χταπόδι καρπάτσο με σάλτσα κάπαρης. Πολλά φρέσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι, αλλά και πολλά όστρακα.

Στεγνά, 2244022632

Santa Marina

Πάνω στον μικρό κολπίσκο, στο γκλαμουράτο all-day beach bar με το εξωτικό ύφος και τα day beds μέσα στη θάλασσα, ο πολύ καλός executive chef Μανώλης Πλατέλλας (έχει στην ευθύνη του και το πασίγνωστο «Ronda», με παρόμοιου ύφους φαγητό) και ο head chef Νίκος Μαρτάκης προτείνουν ένα μενού με άξονα τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Εισάγουν έξυπνα, ελληνικά και τοπικά, ενώ συνδυάζουν σύγχρονες τεχνικές, φρέσκα λαχανικά και βότανα δημιουργώντας ένα μενού με γεύση, φαντασία και τεχνική.

Δοκιμάστε χταπόδι Σχάρας με BBQ φινόκιο, λαχανικά τουρσί και νεροκάρδαμο, κολοκυθοανθούς με ανθότυρο, espuma, κατσικίσιο γάλα και λαδοτύρι Μήλου, σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της με πέστο κολοκυθόσπορου και κρέμα άρκευθου, φαγκρί οσομπούκο με πέστο πράσινης ελιάς, ζελέ λεμόνι και ελληνικά αρωματικά. Επιπλέον, υπάρχουν και vegan επιλογές, όπως κι ένα ικανό section για τους λάτρεις του sushi. Signature πιάτο, βέβαια, θεωρείται το αρνί χεράκι στον ξυλόφουρνο με ρετσίνα, πευκόμελο και πούδρα μπαχαρικών. Από τα επιδόρπια, τέλος, διαλέξτε crème bruelle μελεκούνι.

2ο χιλιόμετρο Ρόδου-Καλλιθέας, 693 291 7427

Thea

Ξύλινο ντεκ, κομψότητα, χαλαρή διάθεση, τέλεια θαλασσινή θέα και εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, για μια άκρως καλοκαιρινή βραδιά γαστρονομίας. Ο σεφ Νίκος Ζερβός προτείνει ένα μενού ελληνικής κουζίνας ελαφρύ και γευστικό, με αναγνωρίσιμες, κλασικές συνταγές, τις οποίες αποδίδει με σύγχρονο ύφος. Δοκιμάστε χοιρινό κοντοσούβλι με κρέμα τζατζίκι και πατάτες και κριθαρότο με γαρίδες σαγανάκι, μους γιαούρτι και κόλιανδρο.

Ξενοδοχείο «Sheraton Rhodes Resort», Ιαλυσός, 2241057537, 2241075000

Mylos

Όμορφο εστιατόριο στον κήπο του ξενοδοχείου «Atlantica Imperial», με ρομαντική διακόσμηση και απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στο βουνό Τσαμπίκα από τις μεγάλες τζαμαρίες. Το μενού εκφράζει τη νέα ελληνική κουζίνα και προτείνει πιάτα ευφάνταστα, εκτελεσμένα με σύγχρονες τεχνικές (executive chef ο Ηλίας Κακούρης).

Ενδιαφέρουσες δημιουργίες η ελληνική σαλάτα με κρέμα φέτας, αφυδατωμένη ελιά και κρούστα ψωμιού, το φαγκρί tartar με λευκό ταραμά, σταφίδα και dressing κακαβιάς, αλλά και η παστιτσάδα κοτόπουλο με λάδι τρούφας και κρέμα γραβιέρας Νάξου. Απαιτείται κράτηση.

Ξενοδοχείο «Atlantica Imperial Resort & Spa», Κολύμπια, 2241057000

Marco Polo Cafe

Ρομαντικός χώρος με δροσερή αυλή και μαγευτικό κήπο, κοσμοπολίτικη διάθεση και μια χαρισματική ιδιοκτήτρια, ο οποίος σερβίρει καλό φαγητό, παρασκευασμένο με φαντασία και φινέτσα. Οι γεύσεις βασίζονται στην ελληνική και στη μεσογειακή κουζίνα.

Δοκιμάστε σεβίτσε από φρέσκια σφυρίδα, γιουβαρλάκια θαλασσινών, χοιρινό με μανούρι και μαρμελάδα σύκου, γαρίδες με φουντούκια, μυλοκόπι με χόρτα, νιόκι φάβας. Φροντίστε μόνο να κλείσετε τραπέζι πολύ έγκαιρα.

Αγίου Φανουρίου 37, Παλιά Πόλη, 2241 025562

Διαβάστε ακόμα:

Τα πιο όμορφα χωριά της Ρόδου – Μεσαιωνικά κάστρα, αγροτόσπιτα, πηγές και πράσινο

Παλιά Πόλη της Ρόδου: Εμπειρίες σε ένα από τα πιο μυθικά σημεία της Ελλάδας

Λίνδος: Το εμβληματικό χωριό της Ρόδου με την αρχαία Ακρόπολη και τις μαγευτικές παραλίες