Η πίτσα δεν χρειάζεται συστάσεις, ούτε διαφήμιση: είναι το φαγητό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, το πιάτο που ενώνει την παρέα. Όταν δεν την φτιάχνετε στο σπίτι όπως αρέσει σε εσάς και τους αγαπημένους σας, μπορείτε να την βρείτε σε θεσπέσιες, ασυναγώνιστες εκδοχές σε αυτές τις πέντε διευθύνσεις που ξεχωρίζουν.
Πίτσα μαργαρίτα, πίτσα deep dish αμερικάνα, γεμάτη σάλτσες και τυριά, πίτσα φίνα ιταλιάνα με ζυμάρι που διπλώνει στο χέρι και φρέσκα υλικά. Πίτσα τετράγωνη, στρογγυλή, με διαφορετικές τεχνικές στο ζυμάρι και στο ψήσιμο. Τελικά, ναι, η πίτσα εν έτει 2024 έχει αναχθεί σε επιστήμη και έχει βρει την θέση που της αξίζει ακόμα και σε καλά εστιατόρια.
Οι ρετρό πιτσαρίες των 80s και των 90s συνόδευσαν αρκετά παιδικά και εφηβικά μας βράδια και, ναι, η πίτσα είναι δικαιωματικά το απόλυτο comfort food μας. Θυμάμαι την πίτσα σπέσιαλ με την παλιακή, λαδερή ζύμη που τριβόταν στα χέρια από την αγαπημένη μας, οικογενειακώς, πιτσαρία στο Μοσχάτο. Στην πορεία, βρήκα, όπως οι περισσότερες και οι περισσότεροι, το μέρος που συνόδευσε φοιτητικά ξενύχτια-για μένα μια τετράγωνη πίτσα στο χέρι, πάντα αχνιστή και καυτή, από ένα γωνιακό φαστφουντάδικο στα Εξάρχεια. Μέχρι σήμερα, έχω δοκιμάσει πάνω από πενήντα διαφορετικές πίτσες απ’ άκρη σ’ άκρη της Αθήνας και σας προτείνω πέντε που αξίζουν την προσοχή σας. Κι έχω επιχειρήματα για κάθε μία.
Flower, Πλατεία Μαβίλη
Η διάσημη πίτσα της πλατείας Μαβίλη μετράει μια ιστορία από το 1973 ως σήμερα. Είτε στα δροσερά τραπέζια κάτω από τις μουριές και με το διαρκές soundtrack του σιντριβανιού, είτε delivery, οι πίτσες της Flower, δια χειρός του «δασκάλου» Άγγελου Ρουμελιώτη, μένουν αλησμόνητες. Το best seller τους είναι η θρυλική, πια, Di Stefano, με μοτσαρέλα, πιπεριές, γαλοπούλα και μανιτάρια σε μια κλασική ζύμη. Μην παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε και την πίτσα με το marple syrup, το τραγανό μπέικον, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κρέμα παρμεζάνας, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι-σκέτη έκρηξη στον ουρανίσκο. Επιλέξτε ανάμεσα σε λεπτές ζύμες και deep dish εκδοχές, με ζυμάρι αφράτο και χορταστικό. Η πίτσα μαργαρίτα είναι επίσης όλα τα λεφτά και αυτό λέει πάντα πολλά για μια πιτσαρία-η μαργαρίτα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από σύνθετα και λιπαρά υλικά, αλλά προδίδει αμέσως αν η ζύμη, η σάλτσα και το τυρί είναι όπως πρέπει. Κι εδώ, είναι και παραείναι.
Διεύθυνση: Δορυλαίου 2, Πλ. Μαβίλη
Portofino, Χαλάνδρι και Κηφισιά
Πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της ιταλικής πίτσας στην εγχώρια γαστρονομική σκηνή, η πίτσα ψηνόταν σε στρογγυλό ταψί και είχε αυτό το πλούσιο, λαδερούτσικο ζυμάρι. Κάποιοι παραμένουμε φαν αυτής της γκρηκ-ρετρό κατάστασης και ίσως την προτιμούμε από φινετσάτες εκδοχές με ζυμάρι που θυμίζει κρέπα. Αυτό το στιλ προέρχεται από τον Καναδά και μερικές πιτσαρίες στην πόλη το κρατούν ακόμα, μιας που έχει ζήτηση. Ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η Mama’s Pizza στο κέντρο της Αθήνας (οδός Φυλής) που χορταίνει γενιές και γενιές πιστών της μαξιμαλιτέ της αλλά, αν βρεθείτε βόρεια, μία είναι η επιλογή: πίτσα Portofino.
Εκεί, ο Τρύφων Πατρινός συνεχίζει να φτιάχνει καναδέζικη πίτσα όπως ο παππούς του, με την ίδια συνταγή στο ζυμάρι και, βεβαίως, τη μυστική σάλτσα της οικογένειας. Λατρεμένη επιλογή η Μόντρεαλ, με το τυρί φτάνει ως την άκρη της ζύμης, αλλά και η άχαστη Special, με την πράσινη πιπεριά να μοσχοβολά. Όπως παλιά.
Διεύθυνση: Γρ. Γυφτοπούλου 23, Χαλάνδρι και Αργυροπούλου 1-3, Κηφισιά
Barbaresco Pizzeria, Πειραιάς
Επειδή την αποζητάμε και τη φινέτσα μας, μερικές φορές, χωρίς να θέλουμε να χάσουμε από γεύση και χόρταση, αν ο δρόμος μας μας βγάλει προς Πειραιά, έχουμε να πάμε κάπου καταπληκτικά. Ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής σεφ της Barbaresco Pizzeria Γιάννης Σπάχιου μας μυεί στην pizza romana, με την τέλεια σάλτσα ντομάτας και ζυμάρι του ονείρου, ωρίμασης 48 ωρών. Ο κύριος Σπάχιου έχει θητεύσει σε βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας όπως το Βαρούλκο, το Brunello και την Cookoovaya-τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εδώ, τα υλικά προστίθενται φρέσκα μετά το ψήσιμο της ζύμης, ενώ η πίτσα σερβίρεται σε δισκάκι που μοιάζει με φτυάρι, το οποίο στα ιταλικά λέγεται pala.
Ο κατάλογος του Barbaresco φιλοξενεί 15 διαφορετικές προτάσεις για pizza με έμπνευση από την ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, και ολόφρεσκα υλικά. Πέρα από τις καταπληκτικές ναπολιτάνικες εκδοχές σε αρκετές παραλλαγές, λατρεύω την Pizza Nachos με λιωμένο cheddar, μοτσαρέλα, καπνιστή πανσέτα, crumble nachos και σχοινόπρασο. Ε, ναι, είμαι Αμερικανάκι, τελικά. Για τους λάτρεις των γλυκών γεύσεων, συστήνω ανεπιφύλακτα την Morte Al Cioccolato με πραλίνα φουντουκιού, λευκή σως μασκαρπόνε και μπισκότο.
Διεύθυνση: Δωδεκανήσου 78, Πειραιάς
Dal Professore, Κηφισιά
Φύγαμε πάλι για βόρεια, στο γνωστό μαγαζί του ιταλοτραφούς Νίκου Δημητροκάλλη με φήμη που δικαιώνεται από την πρώτη μπουκιά. Ο σεφ μάς παραδίδει ένα ζυμάρι με φυσικό προζύμι και πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας, που παγιδεύει αέρα κι όταν ψήνεται κριτσανίζει και ταυτόχρονα λιώνει στο στόμα. Γαστρονομική εμπειρία η πίτσα με μοτσαρέλα, πρόβολα, ραγού bolognese και νιφάδες παρμεζάνας. Στο Dal Professore έχει παίξει ακόμα και πίτσα με ζοχούς, γαρίδες σοτέ και μους από κατσικίσιο τυρί. Οι επιλογές αρκετές και όλες αξίζουν μια δοκιμή, ενώ είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς και στα side dishes, ιδίως στα ζυμαρικά.
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
Ovio, Σύνταγμα
Και μιας που ανοίξαμε το κεφάλαιο «ιταλική κουζίνα», ας μην το κλείσουμε χωρίς μια (ακόμα!) επίσκεψη στο Ovio του σεφ Πάνου Ιωαννίδη. Ρουστίκ, πλούσια λογική στα πιάτα, με λαχταριστές σάλτσες, καλοψημένα κρέατα και χειροποίητα ζυμαρικά -τα νιόκι κολασμένα. Οι πίτσες αξίζουν το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο: η υπέροχη κρούστα τους οφείλεται νέο-ναπολιτάνικο στιλ παρασκευής τους. Λόγω της υψηλής υγρασίας του ζυμαριού, η μορφή τους είναι αέρινη και παράλληλα αφράτη. Η ζύμη ψήνεται στον ξυλόφουρνο με τα υλικά να παντρεύονται ιδανικά μεταξύ τους και να αναδίδουν όλα τους τα αρώματα και τις γεύσεις. Επιτέλους, υπάρχει και ένα εστιατόριο που τολμά την risky συνταγή της πίτσα marinara και διαπρέπει: χταπόδι, αντζούγιες και αυθεντική σάλτσα μαρινάρα με δενδρολίβανο και καυτερή πιπεριά. Kudos!
Διεύθυνση: Απόλλωνος 4, Αθήνα, 211 4115 755
Διαβάστε ακόμα:
Εναλλακτικές διαδρομές στην Αθήνα: Από τον λόφο Φιλοπάππου στο Μουσείο Μπενάκη
Brunch σε 8 ξενοδοχεία της Αθήνας για μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία