Η πόλη βρίσκεται σε ουμάμι οργασμό εδώ και χρόνια. Το 2023 η γαστρονομία καθόρισε την εστίαση της Αθήνας και οι κάλυκές μας έκαναν γιορτή με γλυκά και αλμυρά πιάτα που ξεκίνησαν να γράφουν κιόλας τη δική τους ιστορία στις αστικές μας περιπλανήσεις. Αν ψάχνετε ιδέες για τις εξόδους των γιορτών που πλησιάζουν ή αν νιώθετε πως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι φρέσκο και πρωτοποριακό, πρέπει να διαβάσετε αυτό το κείμενο.
Τρώμε καλύτερα από ποτέ. Τρώμε αγνή πρώτη ύλη, γευόμαστε κουζίνες της γης με εκτελέσεις υποδειγματικές και θαρραλέες, συνδυάζουμε το φαγητό μας με φίνο κρασί, δοκιμάζουμε νόστιμα πιάτα και γαστρονομικά γλυκά, χωρίς να βρισκόμαστε σε σφιχτά περιβάλλοντα με λινά τραπεζομάντηλα και αυστηρούς σερβιτόρους. Καθόμαστε σε υπαίθρια τραπέζια και σε οικεία μέρη, με τα ρούχα της δουλειάς μας και τους αγαπημένους μας φίλους και απολαμβάνουμε τη ζωή, ενώ, παράλληλα, μαθαίνουμε την σημασία της κράτησης, γνωρίζουμε τους σεφ και τους μαγείρους με τα ονοματεπώνυμά τους και κάνουμε στέκια μας ορισμένα μέρη. Θέλουμε να επιστρέφουμε σε αυτά ξανά και ξανά-όσο μας επιτρέπουν και τα οικονομικά μας, γιατί δεν γίνεται να περιμένουμε η υψηλή ποιότητά τους να κοστίζει όσο μια εξάδα αυγά και ένα πακέτο μακαρόνια από το σούπερ μάρκετ.
Το γαστρονομικό Tanpopo (Αριστείδου 1, 210-7000252), το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά, μας σερβίρει εκπληκτικές σούπες και gyoza, ενώ στο Ikigai (Σκούφου 15, 210-3250535) του Άρη Βεζενέ, επιλέγουμε bowls και sando προσδίδοντας άλλη αξία στο lunch break μας. Τα Εξάρχεια και η Κυψέλη, δύο αγαπημένες γειτονιές του κέντρου με μοναδικό χρώμα δίνουν ρέστα όλη τη χρονιά με αφίξεις που ήρθαν για να μείνουν.
Η «Λόντζα της Γειτονιάς» (Χαριλάου Τρικούπη 76, 210-3612334) έχει κάνει τα Εξάρχεια να παραμιλούν με γεύσεις πατροπαράδοτες, σερβιρισμένες με σημερινή λογική, ενώ η πιτσαρία «Lisa» στην Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη 25, 693 677 2165 ) δημιουργεί mouthwatering καταστάσεις με τις λαχταριστές ζύμες και toppings της -δεν είναι τυχαίο ότι πολύ δύσκολα θα βρεις τραπέζι εκεί, αν δεν έχετε φροντίσει εγκαίρως-, όπου ο pizzaiolo Σταύρος Τσάμης δίνει ρέστα.
Με την τρανταχτή υπογραφή του Φίλιππου Τσαγκρίδη, το «Gallina Athens» (Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι, 210-9237425) παρουσιάζει ένα μενού με έντονες επιρροές από Γαλλία και Σκανδιναβία και ανεπανάληπτα pairings με μια κορυφαία οινική λίστα για απαιτητικούς ουρανίσκους. Κι αν είστε λάτρεις του κρασιού, δεν γίνεται να παραλείψετε μια επίσκεψη στο νέο wine bar της Αθήνας που βρίσκεται στο διατηρητέο νεοκλασικό του Ωδείου Αthenaeum-Μαρία Κάλλας (Αδριανού 3, 210-3213170). Ο ελληνικός αμπελώνας εμπλουτίζεται με έξυπνες διεθνείς προτάσεις με τον ξυλόφουρνο που αναβαθμίζει τα νόστιμα πιάτα του εστιατορίου που ακούει στο όνομα «Oh! Dio» Wine Restaurant.
Το εστιατόριο «Άκρα» (Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 210-7251116) του μάγειρα Γιάννη Λουκάκη και του ζαχαροπλάστη Σπύρου Πεδιαδιτάκη μας επανεισάγει στην μαγεία της μπιστρονομικής κουλτούρας. Πιάτα όπως οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί με συκωταριά και αβγολέμονο και το καρπάτσιο σουπιάς είναι μόνο δύο από όσα έχουν ενθουσιάσει τους μύστες της γεύσης.
Το μενού του «10 Urban Roof» (βρίσκεται στο roof top του Radisson Blu, Λ. Αλεξάνδρας 10, 210-08894550), ενός επίσης δυνατού εστιατορικού χαρτιού αυτής της πόλης, εντυπωσιάζει, μιας και το επιμελήθηκε ο Ερβέ Προνζάτο, για να μας παρουσιάσει μια μεσογειακή κουζίνα με πλούσια, ασιατικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες fusion προσεγγίσεις, με πιάτα όπως ας πούμε το ριζότο με λευκά σπαράγγια, guanciale, πεκορίνο και φουντούκια.
Αλλά και ο δραστήριος Άνταμ Κοντοβάς μας καλωσορίζει στο άρτι αφιχθέν στην πόλη «Ex Machina» (Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, 210-7560362), ένα σύγχρονο, sustainable μπιστρό me γεύσεις που παντρεύουν την Αίγυπτο, την Ασία και την Ελλάδα της ταβέρνας και του καφενέ, με πρώτες ύλες ντόπιες, από μικρούς παραγωγούς. Όλα αυτά μαζί με επιλεγμένα κρασιά από μικρούς, επίσης, παραγωγούς και μουσική που επιμελείται ο ίδιος ο σεφ, δεινός ακροατής και λάτρης του καλού ήχου.
Μετά από το καλό φαγητό, και εν όψει Χριστουγέννων, ένα επιδόρπιο άλφα κλάσης δια χειρός Αντώνη Σελέκου, το «Selekos Conceptual Desserts» (Εριφύλης 2, Παγκράτι, 210-7248888) σχεδόν επιβάλλεται. Για εμάς, ή και για τέλειο δώρο, προτιμάμε πάντα το συγκλονιστικό του πανετόνε, άνετα το καλύτερο της πόλης, που οδήγησε τόσα άλλα pastry spots στο να επενδύσουν στο εντυπωσιακό ιταλικό γλύκισμα που μυρίζει Χριστούγεννα. Τα γλυκά όμως που θα βρείτε στο θαυματουργό εργαστήρι του Σελέκου ποικίλλουν και είναι λογικό να θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα: πάβλοβα, cheesecake και παραμυθένιες τούρτες, μπισκότα, τάρτες και τσουρέκια.
Διαβάστε ακόμα:
Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας
Κυψέλη: Η διαρκής επιστροφή στον ομφαλό του αθηναϊκού κόσμου
Πετράλωνα: Ταξίδι στην «καρδιά» της λαϊκής Αθήνας