array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(13288)
["id"]=>
int(13288)
["title"]=>
string(25) "ksilofournos-alexandrakis"
["filename"]=>
string(36) "ksilofournos-alexandrakis-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(681934)
["url"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-scaled.jpg"
["link"]=>
string(114) "https://www.travel.gr/food_and_drink/se-enan-paradosiako-xylofoyrno-221-eton/attachment/ksilofournos-alexandrakis/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(44) "Ο Στέφανος Αλεξανδράκης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(25) "ksilofournos-alexandrakis"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(13046)
["date"]=>
string(19) "2021-08-03 08:19:50"
["modified"]=>
string(19) "2021-08-03 08:22:39"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1695)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-199x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(199)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-768x1160.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1160)
["large"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-678x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(678)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-1017x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1017)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksilofournos-alexandrakis-1356x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1356)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Τα πιο δημοφιλή είναι τα παξιμαδάκια με ελαιόλαδο, η χειροποίητη τυρόπιτα, το στριφτό κουλούρι με τυρί και μπέικον, τα γεμιστά τσουρεκάκια με σοκολάτα, μήλο, κρέμα βανίλια ή μυζήθρα και φυσικά το ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι – που θα το επιλέξετε ανάμεσα σε επτά διαφορετικά είδη ψωμιού. Τα οφέλη ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου, είναι πολυάριθμα και πέρα από τη γευστικότητα (που όλοι μας λίγο πολύ μπορούμε να επιβεβαιώσουμε), αφορούν και στην χρηστικότητα του καθώς λειτουργεί με μικρή κατανάλωση και αναπτύσσει γρήγορα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(13298)
["id"]=>
int(13298)
["title"]=>
string(33) "ksylofournos-alexandrakis-katheti"
["filename"]=>
string(46) "ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(469270)
["url"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-scaled.jpg"
["link"]=>
string(124) "https://www.travel.gr/food_and_drink/se-enan-paradosiako-xylofoyrno-221-eton/attachment/ksylofournos-alexandrakis-katheti-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "2"
["description"]=>
string(96) "«Θυμάμαι από παιδί να βρίσκομαι όλη μέρα στο φούρνο»"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(35) "ksylofournos-alexandrakis-katheti-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(13046)
["date"]=>
string(19) "2021-08-03 08:28:11"
["modified"]=>
string(19) "2021-08-03 08:33:58"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/ksylofournos-alexandrakis-katheti-1-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Πώς ξεκίνησαν όλα, λοιπόν; Ο Στέφανος, με πηγαίο και ειλικρινές χαμόγελο, αναφέρει: «Θυμάμαι από παιδί να βρίσκομαι όλη μέρα στο φούρνο και να παρακολουθώ τους γονείς μου να να δημιουργούν με όρεξη και μεράκι για ατελείωτες ώρες χωρίς να δυσανασχετούν. Ουσιαστικά, εδώ μέσα μεγάλωσα. Όταν αποφοίτησα από τη σχολή αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αποφάσισα ότι θέλω να αναλάβω τον χώρο και είμαι ευτυχής που το έκανα πριν από έξι χρόνια, γιατί δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλιώς. Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις ανέλαβα ήταν να επισκεφτώ την Αρχαιολογία –καθώς είχα ακούσει διάφορες ιστορίες για την ιστορία του φούρνου- και πράγματι εκτίμησαν πως χτίστηκε περίπου το 1800. Μου φάνηκε απίστευτο».
Αυτή η ιδιαίτερη ιστορία, βέβαια, δεν είναι η μοναδική που συνδέεται με τον χώρο. Μία άλλη, εξίσου εντυπωσιακή, αναφέρει πως την περίοδο της Kατοχής, οι Γερμανοί βλέποντας από ψηλά τον καπνό που έβγαινε από τον φούρνο, θεώρησαν ότι πρόκειται για κάποιο εργοστάσιο και τον βομβάρδισαν. Η τρύπα είναι ακόμα ορατή, ψηλά στον τοίχο, απέναντι από την είσοδο του καταστήματος. Ευτυχώς, η οβίδα έπεσε δίπλα από τον φούρνο και όχι επάνω του και από μία ευτυχή συγκυρία δεν εξερράγη ποτέ. Έτσι, η ιστορία αυτού του ξυλόφουρνου μπόρεσε να συνεχιστεί στο πέρας των χρόνων.
Ο Στέφανος Αλεξανδράκης δηλώνει υπέρμαχος του παραδοσιακού φουρνίσματος και απολύτως ταγμένος στη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης με τον πιο άρτιο δυνατό τρόπο. Ένα πάθος που θα διαπιστώσετε γρήγορα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, της άφιξης σας εκεί.
Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος Αλεξανδράκης, Τσαγρή 28, Ρέθυμνο 741 00