Μπορεί η κουλτούρα του τελετουργικού του καφέ να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ιταλία, φέρνοντας στο μυαλό βελούδινους cappuccino και δυνατούς espresso, έχουν όμως και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης το δικό τους ξεχωριστό τρόπο να απολαμβάνουν το αγαπημένο ρόφημα.
Την ίδια ώρα που αχνιστά φλιτζάνια σερβίρονται με ταχύτητα στους πάγκους και τα υπαίθρια τραπέζια των ιταλικών καφέ, στα αριστοκρατικά καφέ της Βιέννης, στις art nouveau σάλες των τσέχικων καφενείων στις ψηλοτάβανες και χρυσοποίκιλτες αίθουσες ιστορικών καφετεριών της Βουδαπέστης, κομψά μαρμάρινα τραπέζια υποδέχονται ψηλά διάφανα φλιτζάνια με ιδιαίτερους καφέδες, όπως οι Maria Theresia και Franziskaner, που απαραιτήτως συνοδεύονται από ένα κομμάτι κάποιου θεαματικού κέικ ή τούρτας.
Η γοητευτική Μπρατισλάβα δεν αποτελεί εξαίρεση, ούσα επίκεντρο του βασιλείου της Ουγγαρίας τον 16ο αιώνα και με τη στρατηγική της θέση να της εξασφαλίζει εγγύτητα με την Αυστρία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, μοιράζεται την ίδια κουλτούρα και αδυναμία στην απόλαυση ενός καφέ, μιας ζεστής σοκολάτας, ενός φρέσκου παραδοσιακού γλυκίσματος ή μιας περίτεχνης ζαχαροπλαστικής δημιουργίας. Στο κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο, μια τέτοιου είδους απολαυστική στάση είναι επιβεβλημένη μεταξύ των επισκέψεων σε ιστορικά μνημεία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και γραφικές πλατείες, όχι μόνο για την απαραίτητη ανάκτηση δυνάμεων, αλλά και για να βιώσετε τη ζεστή ατμόσφαιρα των αγαπημένων καφέ της πόλης και βέβαια να δοκιμάσετε τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά μιας χώρας που ξέρει να απολαμβάνει με χαμόγελο τις μικρές καθημερινές στιγμές. Τα τρία παρακάτω ξεχωρίζουν όχι μόνο για την κεντρική και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία τους, αλλά και για τη μοναδική τους ατμόσφαιρα, με μπόνους φυσικά γλυκά τόσο απολαυστικά που δύσκολα θα περιοριστείτε σε ένα μόνο.
Konditorei Kormuth
Θολωτά ταβάνια, βιτρό παράθυρα και τοίχοι καλυμμένοι με νωπογραφίες γεμάτες συμβολισμούς. Βαριά ξυλόγλυπτα έπιπλα και βάζα με φρέσκα λουλούδια στα καλυμμένα με ροζ μάρμαρο τραπέζια. Περίτεχνα κηροπήγια και σκαλιστά ρολόγια τοίχου. Σερβίτσια εποχής σε έντονο χρυσό χρώμα, φλοράλ φλυτζάνια και πορσελάνινες βικτωριανές τσαγιέρες, εγχάρακτες καράφες και επάργυροι δίσκοι σερβιρίσματος, αρώματα σοκολάτας και μια βιτρίνα γεμάτη γλυκούς πειρασμούς. Μεταξύ ανακτόρου και παραμυθένιου σκηνικού, το Konditorei Kormuth χαρακτηρίζεται άνετα το εντυπωσιακότερο καφέ της Μπρατισλάβα κι ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Η εκθαμβωτική του ατμόσφαιρα θα σας μεταφέρει αν όχι στις σελίδες κάποιου παραμυθιού, σίγουρα στο παρελθόν της πόλης, κάπου μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα, αφού από την περίοδο αυτή προέρχονται οι αυθεντικές αντίκες που κοσμούν το χώρο μέσα από τις βιτρίνες όπου φυλάσσονται και που χρειάστηκαν 10 χρόνια για να συγκεντρωθούν από παλαιοπωλεία και υπαίθριες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Αυτό βέβαια μέχρι να δοκιμάσετε τα θεσπέσια γλυκά του Konmuth, γιατί τότε θα μεταφερθείτε στον πιο γλυκό παράδεισο της σλοβακικής πρωτεύουσας. Εκεί που οι παραδοσιακές συνταγές της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ζωντανεύουν στο 50 ετών εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου, βάσει αγνών υλικών της καλύτερης ποιότητας, όπως οι υψηλής περιεκτικότητας φρούτων χειροποίητες μαρμελάδες, τα αυγά ελευθέρας βοσκής, το αγνό βούτυρο, η γαλλική σοκολάτα, τα καρύδια και τα φουντούκια του Πιεμόντε και η γνήσια αμυγδαλόπαστα. Πρόσθετα και συντηρητικά δεν έχουν θέση στις ζύμες και τις κρέμες του Konditorei Kormuth κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη μπουκιά των ολόφρεσκων και άκρως εντυπωσιακών γλυκών, που θα απολαύσει στις ζεστές του αίθουσες, πλάι στις τζαμαρίες που βλέπουν στην πεζοδρομημένη οδό Sedlárska, με την ιστορία της Μπρατισλάβα να ζωντανεύει γύρω του, σε πίνακες και τοιχογραφίες αναγεννησιακού ύφους.
Κι αν η νοσταλγική ατμόσφαιρα σε τυλίγει από παντού, τα γλυκά που σερβίρονται σε όμορφα vintage σερβίτσια σίγουρα σε ενθουσιάζουν. Σήμα κατατεθέν του Kormuth και σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα των επιδορπίων, ένας περίτεχνος κύκνος- Saint Honoré με διπλή γέμιση από κρέμα πατισερί και κρέμα με ελαφριά γεύση καραμέλας, που σχεδόν λυπάσαι να τον δοκιμάσεις. Δίπλα του, ένα άλλο αγαπημένο γλυκό της Σλοβακίας – ουγγρικής προέλευσης – η Dobošová torta με 6 στρώσεις βουτυρόκρεμας σοκολάτας και ένα τραγανό φύλλο καμένης καραμέλας από πάνω να απογειώνει τη γεύση. Η υπόλοιπη βιτρίνα ξεχειλίζει από έτοιμα κομμένα κομμάτια τούρτας με αλλεπάλληλες λεπτές στρώσεις από κρέμα, σοκολάτα, παντεσπάνι, μαρμελάδα και ολόφρεσκα φρούτα του δάσους που αφθονούν στη Σλοβακία, κάνοντας την επιλογή πραγματικά δύσκολη.
Το μενού δίνει δύο επιλογές, ένα συνδυασμό ροφήματος – γλυκού στην τιμή των 10€, ή 15€ με την προσθήκη ενός ποτηριού αφρώδους οίνου Prossecco. Προτιμήστε ένα καταπληκτικό ρόφημα πηχτής ζεστής σοκολάτας που φτιάχνεται από λιωμένη πλάκα σοκολάτας και σερβίρεται με επιπλέον σαντιγί, γιατί μια έξτρα δόση γλύκας είναι πάντα ευπρόσδεκτη στα παραμυθένια σκηνικά. (Διεύθυνση: Sedlárska 363)
Café Mayer
Αν η ατμόσφαιρα του Konditorei Kormuth σας φανεί υπερβολικά επιτηδευμένη και θεατρική, κατευθυνθείτε λίγο παρακάτω, στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου Hlavné námestie, όπου στη μια γωνία της – σχεδόν δίπλα στην ελληνική πρεσβεία – θα βρείτε έναν πραγματικό θεσμό ανάμεσα στα καφέ της Μπρατισλάβα και μάλιστα με διπλή ιστορία: Το Café Mayer ή Kaffee Mayer όπως θα το δείτε στα σλοβακικά είναι όχι μόνο η παλαιότερη εν λειτουργία καφετέρια της πόλης, αλλά στεγάζεται και σ’ ένα από τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα της πανέμορφης πλατείας, πολλά στοιχεία του οποίου συνδέονται με την ιστορία της πόλης και να μας αφηγούνται στιγμές από το παρελθόν της.
Πρόκειται για το μπαρόκ παλάτι του Βαρόνου Ján Jeszenák, χτισμένο το πρώτο μισό του 18ου αιώνα πάνω σε γοτθικά θεμέλια, κατά τις εργασίες ανακατασκευής του οποίου, το Δημοτικό Ινστιτούτο Συντήρησης Μνημείων ανακάλυψε ένα υπόγειο δωμάτιο, κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι στεγανό και σταθερής θερμοκρασίας, πιθανώς το χρηματοκιβώτιο του βαρόνου. Επιπλέον ευρήματα από τρία σιντριβάνια της αυλής του φτάνουν ακόμα πιο βαθιά στην ιστορία, καθώς στις κρήνες τους βρέθηκαν θραύσματα αγγείων του 14ου αιώνα, ενώ σε βάθος 4 μέτρων κάτω από το σημερινό επίπεδο της κομψής εισόδου, ανακαλύφθηκαν τμήματα από κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα.
Η αναβίωση του ιστορικού κτηρίου ήρθε το 1913, όταν το καφέ-ζαχαροπλαστείο Mayer μετακόμισε από την οδό Sedlárská όπου το είχε ανοίξει αρχικά ο Július Mayer το 1878. Διάσημος προμηθευτής προϊόντων ζαχαροπλαστικής στην αυτοκρατορική αυλή, ο Mayer είχε ήδη από το 1873 ένα καφέ με το ίδιο όνομα στη Βιέννη και μετέφερε την ίδια κομψή ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένης πολυτέλειας στην πόλη της Μπρατισλάβα, με τη νέα καφετέρια-ζαχαροπλαστείο να καθιερώνεται γρήγορα στους κοσμικούς κύκλους της εποχής. Τακτικός μάλιστα πελάτης, με κρατημένο πάντα για εκείνον τραπέζι, ήταν ο «Schöner Naci», γνωστή φιγούρα της πόλης, κομψός και ευγενικός, συνήθιζε να παίρνει τον καφέ του συνδυάζοντας την ασπρόμαυρη ενδυμασία του με ψηλό καπέλο, λευκά γάντια και παπούτσια από μαύρο λουστρίνι. Κι είναι ακριβώς η φιγούρα του που σας υποδέχεται και σας χαιρετά βγάζοντας το καπέλο, στη γωνία έξω από το Kaffee Mayer, όπου τοποθετήθηκε το άγαλμά του τον Ιούλιο του 1997.
Μπορεί βέβαια στις μέρες μας να μη συναντήσετε στο χώρο του ιστορικού αυτού καφέ ανάλογους θαμώνες, η παράδοση όμως συνεχίζεται και τα εξαιρετικά σλοβάκικα και βιενέζικα επιδόρπια του Café Mayer, ολόφρεσκα και λαχταριστά περιμένουν ντόπιους και επισκέπτες στις κλασσικής κομψότητας, επενδυμένες με ξύλο διαδοχικές αίθουσές του. Τα κομμάτια τούρτας και οι πάστες είναι σκέτος πειρασμός. Θα αναγνωρίσετε αμέσως τη διάσημη, σοκολατένια Sacher που εδώ αποκαλείται Sacherova, τη συναγωνίζονται όμως οι εξίσου γευστικές Orechova με πλούσια κρέμα από καρύδι, η Puncova με το ποτισμένο σε λικέρ παντεσπάνι της, η ελαφριά Citronova μια lemon pie σε μορφή τούρτας, η καταπληκτική Pistaciova που συνδυάζει κρέμα από κελυφωτό φιστίκι με σμέουρα, η φημισμένη στην Ουγγαρία Esterházy torta με αμύγδαλο και βουτυρόκρεμα βανίλιας και η signature δημιουργία Mayer torte με μια πλούσια δόση αμυγδαλόπαστας. Για κάτι ακόμη πιο παραδοσιακό, επιλέξτε ένα κομμάτι στρούντελ –με ή χωρίς παγωτό βανίλια – αλλά μην σπεύσετε να παραγγείλετε τη γνωστή εκδοχή με μήλα και καρύδια. Προτιμήστε να δοκιμάσετε το ακόμη πιο πλούσιο στρούντελ με παπαρουνόσπορο, αυτό εξάλλου είναι το αγαπημένο συστατικό των σλοβάκικων γλυκών, θα το βρείτε τόσο σε παραδοσιακά γλυκά όσο και σε γκουρμέ επιδόρπια.
Για να ολοκληρώσετε την απόλαυση, επιλέξτε έναν καφέ από 100% Arabica χαρμάνι, ένα αρωματικό τσάι ή μια βέλγικη σοκολάτα-Belgicka Cokolada, καθήστε δίπλα στο μεγαλοπρεπές πορτρέτο της λαοφιλούς αυτοκράτειρας Σίσσυ και αφήστε τις γεύσεις να σας ταξιδέψουν στη Μπρατισλάβα του 19ου αιώνα. (Διεύθυνση: Hlavné námestie 355/4)
Pressburg Bajgel
Ρωτήστε οποιονδήποτε κάτοικο της Μπρατισλάβα ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό, παραδοσιακό γλυκό της όμορφης χώρας του και θα σας απαντήσει το «Pressburg bajgel». Ρωτήστε κατόπιν πού θα δοκιμάσετε την αυθεντικότερη και νοστιμότερη εκδοχή του και θα σας δώσει την ίδια ακριβώς απάντηση: Pressburg Bajgel. Κι αυτό γιατί το απλό αυτό καφέ, με δύο πλέον σημεία στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, έχει κατοχυρώσει από το 2015 σαν όνομα και λογότυπο την ονομασία του αγαπημένου γλυκού σνακ όλων των ηλικιών.
Αποστολή και στόχος του ανεπιτήδευτου καφέ-φούρνου, είναι η διατήρηση ζωντανής μιας παράδοσης που οι ρίζες της φτάνουν στην εποχή της Αναγέννησης, ενώ η αυθεντική συνταγή βάση της οποίας παρασκευάζουν καθημερινά τα ολόφρεσκα, αχνιστά τους bajgel τελειοποιήθηκε μεταξύ 1890-1900. Μπορεί να μην πρόκειται για κάποιο θεαματικό κέικ ή μια εντυπωσιακή δημιουργία ζαχαροπλαστικής σαν αυτές που δοκιμάσατε στα παραπάνω καφέ, τα bajgel όμως κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Μπρατισλάβα, κάτι που φανερώνει και το ίδιο τους το όνομα, με την πρώτη λέξη να αποτελεί την ιστορική ονομασία της πόλης και τη δεύτερη να προέρχεται από τη γερμανική λέξη «beugel».
Το επίσημο αρχείο μάλιστα της πόλης της Μπρατισλάβα, ρίχνει ακόμη περισσότερο φως στην επιτυχημένη ιστορία τους. Έτσι, σύμφωνα με γραπτές αναφορές, ήταν ο φούρναρης Viliam Scheuermann που πρώτη φορά παρουσίασε στο φούρνο του στην Πλατεία Hviezdoslav τη συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ, δική του δημιουργία και με την ίδια αυτή ονομασία, το 1785, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Τα γλυκά του ξεπούλησαν αμέσως χάρη στην ιδιαίτερα αρωματική και πλούσια γέμισή τους και δεν άργησαν να καθιερωθούν ως και τη Βιέννη με το όνομα «Pressburger kipfel» και τη Βουδαπέστη ως «Pozsoyni kifli», με τους εστεμμένους να τα απολαμβάνουν όσο και οι απλοί υπήκοοί τους.
Το γιατί αποτελούσαν το αγαπημένο γλύκισμα της αυτοκρατορικής αυλής και γιατί παραμένουν εξίσου δημοφιλή σήμερα, θα το διαπιστώσετε πριν καλά καλά φτάσετε έξω από το Pressburg Bajgel, με τη γαργαλιστική μυρωδιά των φρεσκοψημένων, γεμιστών ζυμαριών να ξεχύνεται στα γύρω γραφικά δρομάκια από τις 8 το πρωί. Είναι η ώρα που θα δείτε πίσω από το τζάμι του ανοιχτού εργαστηρίου, να ζυμώνονται στο χέρι τα νόστιμα αυτά γλυκά με το καμπυλωτό σχήμα, ενώ η πλούσια γέμισή τους αποτελείται είτε από παπαρουνόσπορο, είτε από τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο. Είναι υγιεινά, πολύ χορταστικά – η γέμιση αποτελεί το μισό βάρος του γλυκού -, ιδανικά σαν σνακ στις βόλτες σας στην πόλη, και παρότι διατηρούνται για πολλές μέρες, θα τα απολαύσετε κατά προτίμηση φρεσκοψημένα, βουτώντας τις άκρες τους σε μια κούπα ζεστού καφέ ή σοκολάτας, γι’ αυτό φροντίστε να φτάσετε στο Pressburg Bajgel νωρίς και να πιάσετε έγκαιρα θέση στα λιγοστά κοινά τραπέζια. Από εκεί θα δείτε πώς τα bajgel με την πυκνή γέμιση από παπαρουνόσπορο παίρνουν το σχήμα πετάλου, ενώ αυτά με ξηρούς καρπούς του μισοφέγγαρου, πώς η ζύμη τους αποκτά τη χαρακτηριστική γυαλιστερή όψη της, αλλά και πόσο δημοφιλή παραμένουν σε όσους ζουν ή επισκέπτονται την πιστή στις παραδόσεις Μπρατισλάβα. (Διεύθυνση: Ventúrska 2 ή Klemensova 5)
Τα παραπάνω γλυκά και το υπέροχο περιβάλλον των καφέ του ιστορικού κέντρου Stare Mesto, μπορούμε να απολαύσουμε στο εξής πανεύκολα, με το διαρκώς επεκτεινόμενο δίκτυο της Aegean Airlines, χάρη στο οποίο μπορούμε πλέον να πούμε και για την πανέμορφη Μπρατισλάβα: «έχω πάει».
Οι απευθείας πτήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα του προηγούμενου μήνα, πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από και προς το αεροδρόμιο «M. R. Štefánik» (αναχώρηση από Αθήνα 16:30, αναχώρηση από Μπρατισλάβα 18:25), ενώ η πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Διαβάστε ακόμα:
Μπρατισλάβα: O πιο στιλάτος, εναλλακτικός προορισμός της Kεντρικής Ευρώπης