Η πόλη βρίσκεται μια ανάσα δρόμο από την πρωτεύουσα και αποτελεί τον ιδανικό τόπο για μονοήμερη εκδρομή που έχει το φαγητό και ειδικότερα το ψάρι στο πρόγραμμα. Το κλασικό πρόγραμμα μιας επίσκεψης στη Χαλκίδα περιλαμβάνει βόλτες στην παραλιακή περατζάδα και στον λόφο Καράμπαμπα με το ομώνυμο κάστρο. Δεν μένουμε όμως μόνο στην πόλη αλλά κάνουμε και εξόρμηση στη Νέα Λάμψακο και τη Νέα Αρτάκη που φημίζονται για τα θαλασσινά τους. Ακολουθούν ουζάκι, εκλεκτοί μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα, ιδανικά σε ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα.
Ψάρι και θαλασσινά εντός Χαλκίδας
Στο διατηρητέο του 1910, στην οδό Παπαναστασίου, βρίσκουμε το «Τσαφ» (Παπαναστασίου 3, Τηλ. 6948 180857), ένα εμβληματικό μαγαζί για θαλασσινά. Φρέσκα όστρακα, καραβίδες, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, ψαρομεζέδες και φρέσκα ψάρια εποχής θα παρελάσουν στο πιάτο σας. Με θέα τον Ευβοϊκό, μια ανάσα από το κύμα βρίσκεται το «Απάνεμο» (Εθνικής Συμφιλίωσης 78, Τηλ. 22210 22614).
Εκεί, αξίζει να δοκιμάσετε μυδοπίλαφο, γαύρο μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κλασικές γεύσεις σε ουζοκατάσταση τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το «Λιμανάκι» (Εύβοιας 64, Τηλ. 22214 00200). Άλλη μία κλασική επιλογή είναι η ψαροταβέρνα ο «Γιάννης» (Λιάσκα 1, Τηλ. 22210 85870) όπου εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ σουπιά και καβουροσαλάτα.
Ψαρονοστιμιές εκτός πόλης
Η Νέα Αρτάκη φημίζεται για τις ταβέρνες με ψάρι και θαλασσινά, που αλιεύονται κυρίως από τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, έναν πλούσιο ψαρότοπο που, ανάλογα με την εποχή, προσφέρει όλα τα καλά. Το ουζερί «Δέκα βήματα στην άμμο» (Αγίου Νικολάου, Νέα Αρτάκη, Τηλ. 22210 40177) προσφέρει τραπέζια σε μπαλκόνι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Μη χάσετε το ψητό θράψαλο και το κριθαρότο με γαρίδες. Λίγο έξω από τη Χαλκίδα, ο χώρος μιας κρυμμένης ψαροταβέρνας δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά αν καθίσεις στης «Κυρά Βούλας» (Πλ. Κανήθου, Ξηρόβρυση, Τηλ. 22210 29434) δεν θα το μετανιώσεις: σαρδέλα, ψητό χταπόδι και εξαίσια τηγανητά ψάρια.
Στην παραλία Μπούρτζι και στο «Αλάτι» (Παραλία Μπούρτζι, Τηλ. 22210 52394) θα απολαύσετε κυρίως πολύ καλής ποιότητας θαλασσινά, μεταξύ των οποίων και ωμά, όπως σεβίτσε από λαβράκι και τόνο τατάκι. Μία εντελώς ξεχωριστή κατηγορία εστιατορίου αποτελεί το «Ρεμέτζο» στην Ερέτρια (Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια, Τηλ. 22290 61446). Μία οικογενειακή επιχείρηση όπου τα μέλη της κατέχουν ξεχωριστά πόστα μέσα στο μαγαζί και σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητοι.
Το φαγητό στο Ρεμέτζο έχει μια θαλασσινή αύρα και αξίζει να πάρετε τα μύδια με νόστιμο ζουμάκι, ή σε μακαραρονάδα, ψητό καλαμάρι και χταπόδι. Εκεί όμως που το μαγαζί ξεχωρίζει πραγματικά είναι ο κατάλογος με τα κρασιά του. Σε αυτόν βρίσκονται επιλεγμένες ετικέτες από την περιοχή αλλά και από τον κόσμο. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από αμπελώνες στην Αλσατία και τη Νέα Ζηλανδία, από τη Βουργουνδία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την Καλιφόρνια.
Διαβάστε ακόμα:
4+1 γευστικές στάσεις για φαγητό στα πέριξ της Χαλκίδας -Θαλασσινά, κρεατικά, εκλεκτά μανιτάρια
5 προορισμοί για κυριακάτικη μονοήμερη – Φύση, ιστορία και παραδοσιακές γεύσεις
Μονοήμερη στη Χαλκίδα για καφέ, περατζάδα και ολόφρεσκα θαλασσινά