«Ξεφλουδίζουμε 2 λίτρες (1 κιλό) κανκιόφολες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις σωτάρουμε με βούτυρο, 2 καλά γεμάτες κουταλιές. Σκεπάζουμε τη σωτέζα και σιγοβράζουμε με ελάχιστο νερό λίγο-λίγο. Αλατίζουμε, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε ένα καλό κομμάτι βούτυρο φρέσκο, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο».

11

Η παραπάνω συνταγή προέρχεται από το κεφάλαιο «Στην κουζίνα με τους Γάλλους» από το βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι με τίτλο «Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στον χρόνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός. Αν έχετε άγνωστες λέξεις, μην ανησυχείτε. Τα πράγματα είναι απλά. Κανκιόφολες είναι η κερκυραϊκή ονομασία των ριζών που είναι γνωστές στα αγγλικά ως Jerusalem artichokes. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη ρίζα του φυτού Helianthus tuberosus, στα ελληνικά Ηλίανθος κονδυλώδης, που κατάγεται από την Νότια Αμερική και που ήρθαν στην Κέρκυρα μαζί με τους Γάλλους.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζετε είναι το φημισμένο βούτυρο Κερκύρας και εφόσον βρεθείτε στο νησί το ιδανικό σημείο για να το προμηθευτείτε είναι το «Γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης» στην Πλατεία Βραχλιώτη και συγκεκριμένα στο καντούνι του Αγίου Βασιλείου.

Ο κ. Κώστας Αλέξης, γιος του Περικλή Αλέξη, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του φρέσκου βουτύρου καθώς έχει δικά του ζώα, από τα οποία παράγεται το υπέροχο βούτυρό του. Το κουκλίστικο μαγαζί του είναι στέκι των ντόπιων που μαζεύονται κατά το σούρουπο για να απολαύσουν στο δροσερό καντούνι και τα υπόλοιπα προϊόντα του γαλακτοπωλείου, δηλαδή γαλακτομπούρεκο, κρέμα, γιαούρτι και ρυζόγαλο.

Το 1935, ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη άνοιξε μανάβικο στο καντούνι, αλλά το 1950 ο γιος του, Περικλής, το μετέτρεψε σε γαλακτοπωλείο. «Το φρέσκο γάλα είναι το μυστικό για όλα τα προϊόντα μας», τονίζει ο κ. Κώστας, ενώ για το περίφημο βούτυρο Κέρκυρας εξηγεί ότι είναι η ιδιαίτερη χλωρίδα της Κέρκυρας που του δίνει αυτό το σχεδόν κίτρινο χρώμα αλλά και την αρωματική του γεύση.

Η φήμη του βουτύρου του Αλέξη έφτασε στο Λονδίνο χάρη στον Αριστοτέλη Ωνάση που φρόντιζε να φτάνουν αεροπορικώς στη βρετανική πρωτεύουσα τρία κιλά βούτυρο την εβδομάδα και ένα καφάσι κερκυραϊκές φράουλες για να τις απολαμβάνει η σύζυγός του Τζάκι.

Παίρνω μια κρέμα βανίλια και κάθομαι σε ένα από τα τρία τραπεζάκια που βρίσκονται έξω από το γαλακτοπωλείο. Καθώς απολαμβάνω αργά αργά την κρέμα μου, γιαγιάδες μπαίνουν στο μαγαζί για να πάρουν φρέσκο βούτυρο και ρυζόγαλο «για τσι εγγόνες που ήρθαν από Αθήνα», τουρίστες κοντοστέκονται για να επιβεβαιώσουν ότι αυτό είναι το μαγαζί που συστήνει ο τουριστικός οδηγός που κρατούν στα χέρια τους κι ύστερα ξεκινούν να τραβούν φωτογραφίες και να χαζεύουν την βιτρίνα με τα προϊόντα ή το καλάθι με τα φρέσκα χύμα αβγά.

Στο γαλακτοπωλείο εργάζεται και ο γιος του κ. Κώστα, Περικλής κι αυτός σαν τον παππού του, και η οικογενειακή παράδοση καλά κρατεί με σεβασμό στην κληρονομιά του παρελθόντος αλλά και το βλέμμα στραμμένο με αγάπη στο μέλλον.

Χαιρετώ τον κ. Κώστα που μου λέει «αν θες πέρασε πάλι μετά που θα πέσει ο ήλιος. Μαζευόμαστε παρέα εδώ, χτες πάλι το ξενυχτήσαμε μέχρι τις δύο τα χαράματα. Έτσι είναι, με την κουβέντα και την καλή παρέα περνάει η ώρα. Έλα να φας ένα ρυζόγαλο να δροσιστείς».

Γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης, Αγίου Βασιλείου, Κέρκυρα 491 00