Το Παρίσι, από τις πιο πολυσυλλεκτικές πόλεις στον κόσμο, είναι πολλά παραπάνω από τον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, την Αψίδα του Θριάμβου, τα Ηλύσια Πεδία, την Παναγία των Παρισίων και τον Σηκουάνα. Είναι η γαλλική γλώσσα, γλυκιά και ελκυστική. Οι στιλάτοι μόνιμοι κάτοικοι που ανεβοκατεβαίνουν βιαστικά στους σταθμούς του μετρό. Τα μικρά βιβλιοπωλεία κρυμμένα σε κάθε πιθανή γωνιά. Οι όμορφες μπουτίκ φορτωμένες με ρούχα και αξεσουάρ που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Η υψηλή γαλλική γαστρονομία που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλες τις πλευρές της ευρωπαϊκής κουζίνας. Τα κομψά μπιστρό με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και τις κόκκινες τέντες.
Μαζί με τα παραπάνω και οι μικρές boulangerie: ένα ξεχωριστό είδος γαλλικού καταστήματος, κάτι ανάμεσα σε φούρνο και ζαχαροπλαστείο, με βιτρίνες γεμάτες πεντανόστιμα αφράτα καλούδια, από φρέσκες μπαγκέτες και τάρτες φρούτων μέχρι κέικ και τα περίφημα γαλλικά κρουασάν ζεστά, τραγανά και βουτυράτα.
Το να πάρετε το πρωινό σας στο χέρι από μία αυθεντική παριζιάνικη boulangerie μοιάζει με απαραίτητη «ιεροτελεστία» που θα κουμπώσει μαγικά με το υπόλοιπο ταξίδι σας. Άλλωστε οι επιλογές είναι αμέτρητες, κρυμμένες σε κάθε μικρή ή μεγάλη γειτονιά της πόλης. Κι όσο για το αυθεντικό, διάσημο γαλλικό κρουασάν, σκέτο ή με σοκολάτα, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, αυτό είναι από μόνο του μία ξεχωριστή ιστορία που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με αυτή της ίδιας της Πόλης του Φωτός.
Maison Landemaine
Ο φημισμένος Γάλλος ζαχαροπλάστης Rodolphe Landemaine είναι ο άνθρωπος πίσω από πολλούς διαφορετικούς φούρνους του Παρισιού. Το Maison Landemaine στην οδό rue des Martyrs 26, στο 10 διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, είναι ένα από αυτά.
Ένα καλαίσθητο, μοντέρνο γωνιακό κατάστημα όπου θα βρείτε από φρέσκο ψωμί και κέικ μέχρι πάστες, τάρτες και σάντουιτς. Και, βέβαια, το καταπληκτικό γαλλικό κρουασάν που λιώνει στο στόμα για το οποίο το Maison Landemaine φημίζεται σε ολόκληρη την πόλη.
26, rue des Martyrs, 75009 Paris
Laurent Duchêne
Στη γειτονιά Butte aux Cailles του Παρισιού, η boulangerie του Laurent Duchêne ψήνει καθημερινά ολόφρεσκα κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας και οι ντόπιοι κάνουν ουρά για να τα προλάβουν ζεστά.
Σε αυτό το φίνο κατάστημα, θα βρείτε υπέροχα γαλλικά bretzel και ζυμωτό ψωμί αλλά και εκπληκτικά γλυκά που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης, τόσο όμορφα που δεν θα θέλετε να τα «χαλάσετε». Μπάρες σοκολάτας, εκπληκτικές τάρτες φρούτων, αφράτα μακαρόν.
2, Rue Wurtz, 75013 Paris
Gontran Cherrier
Αφού πρώτα «ακόνισε» τις γνώσεις του και την τεχνική του δίπλα στον Alain Passard ως επικεφαλής pastry chef στο εστιατόριο l’Arpège, ο Gontran Cherrier άνοιξε τον δικό του φούρνο στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού. Από τότε, το μαγαζί του στην 22, rue Caulaincourt είναι γνωστό για τις πεντανόστιμες πίτες του, το εξαιρετικό ψωμί και τα καλοψημένα κρουασάν που κατέχουν επάξια μία θέση στη λίστα με τα καλύτερα σε όλο το Παρίσι. Το κρατσανιστό εξωτερικό τους τμήμα και το χρυσαφένιο χρώμα τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν.
22, rue Caulaincourt, 75018 Paris
Cyril Lignac
Πολλά πράγματα έχουν ειπωθεί για τα μοναδικά κρουασάν του Cyril Lignac, ενός πραγματικού «μαέστρου» στα φουρνιστά καλούδια με γαλλική ταυτότητα. Θα τα βρείτε στην οδό 2, rue de Chaillot κοντά στα Ηλύσια Πεδία, μαζί με μία μεγάλη ποικιλία φρεσκοζυμωτών προϊόντων, από μπαγκέτες και ψωμάκι broiche μέχρι τσουρεκάκια και κουλούρια.
Ο ίδιος ο Lignac έχει πει ότι το μυστικό της επιτυχίας του περίφημου κρουασάν του είναι το γεγονός ότι αφήνει τη ζύμη να ξεκουραστεί ακριβώς την σωστή ώρα και χρησιμοποιεί πολύ καλής ποιότητας αλεύρι και φρέσκο βούτυρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία φοβερή κρούστα και ένα εσωτερικό που λιώνει σαν αφρός.
Chaillot, 2, rue de Chaillot, 75116 Paris
Mamiche
Στο 9 διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στην Opera Garnier, ο φούρνος Mamiche είναι το τέλειο σημείο για να δοκιμάσετε αυθεντικά γαλλικά κρουασάν, ζεστά και αφράτα. Οι ουρές έξω από το κατάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε, εκτός από τα κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, και το πολύ νόστιμο choux à la crème, μία πραγματική σπεσιαλιτέ του Mamiche.
45 Rue Condorcet, 75009 Paris, France
La Maison d’Isabelle
Στην καρδιά του Latin Quarter, θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα κρουασάν της πόλης, πέρα από κάθε συζήτηση και αμφιβολία. Πολύ απλά η Isabelle Leday έχει αναπτύξει τη δική της, άψογη τεχνική παρασκευής και ψησίματος ενός ονειρεμένου, αφράτου, κρατσανιστού, βουτυράτου γαλλικού κρουασάν και το προσφέρει στους πελάτες της εδώ και αρκετά χρόνια. Το κλειδί κρύβεται και εδώ στο σωστό αλεύρι και το νόστιμο βούτυρο που φτάνουν στο εργαστήριο του Maison d’Isabelle από ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους.
47ter Boulevard Saint-Germain, 75005 Paris
Sain Boulangerie
Μόλις μερικά βήματα μακριά από το κανάλι του Saint-Martin, η boulangerie Sain στην οδό 15, rue Marie et Louise, λειτουργεί υπό την εποπτεία του head baker Anthony Courteille, o oποίος διατηρεί ζωντανή την πιο παραδοσιακή και κλασική συνταγή του γαλλικού κρουασάν με ένα απίστευτα μαλακό εσωτερικό. Δοκιμάστε σίγουρα το κρουασάν με το βούτυρο αμυγδάλου, είναι πραγματικά απίθανο.
15, rue Marie et Louise, 75010 Paris
Farine & O
Υπάρχει ένας καλός λόγος που η συνταγή για τα κλασικά κρουασάν είναι διάσημη και πάρα πολύ αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Γάλλοι εδώ και αιώνες γνωρίζουν καλά το μυστικό της τέλειας παρασκευής και ο Olivier Magne, του Farine & O, επιστρατεύει όλη τη μαεστρία και τις τεχνικές των παλαιότερων Γάλλων φουρνάρηδων για τη δημιουργία ενός κρουασάν άφταστης ποιότητας και γεύσης. Η μαγιά φυσικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα το άψογο μείγμα αλευριού και νερού, κάτι που «γεννά» μία ζύμη τόσο μαλακή που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.
Ένα γαλλικό κρουασάν από τα χέρια του Magne είναι must για ντόπιους και τουρίστες που κάνουν ουρές έξω από το μικρό κατάστημα με την γκρι τέντα στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.
153, rue du Faubourg Saint-Antoine, 75011 Paris
Maison Pichard
Ένας όμορφος φούρνος στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού με χαρακτηριστική μαύρη πρόσοψη και κοσμοσυρροή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ο λόγος είναι απλός. Τα γαλλικά κρουασάν του Maison Pichard συζητιούνται σε όλη την Πόλη του Φωτός για τη νοστιμιά τους. Γλυκά, ελαφριά και αφράτα δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του καταστήματος. Ακόμα εδώ θα βρείτε εξαιρετικές μπαγκέτες που αξίζει να δοκιμάσετε με ντόπια τυριά και αλλαντικά.
88, rue Cambronne, 75015 Paris
Des Gâteaux et du Pain
Το Des Gâteaux et du Pain είναι, έτσι κι αλλιώς, ένας από τους καλύτερους, πιο φημισμένους και πιο δημοφιλείς φούρνους του Παρισιού. Πέρα, λοιπόν, από το φρέσκο ψωμί, τα νόστιμα κέικ, τις ωραίες τυρόπιτες, τις καταπληκτικές τούρτες (γλυκιές ακριβώς όσο πρέπει), εδώ θα απολαύσετε και απίθανα κρουασάν ακριβώς απέναντι από το Ινστιτούτο Παστέρ της γαλλικής πρωτεύουσας.
63 Bd Pasteur, 75015 Paris
Διαβάστε ακόμα:
Le Marais: Η πολυσυλλεκτική γειτονιά που θυμίζει το «παλιό Παρίσι»
Η μποέμ γοητεία της Μονμάρτρης
Quartier Latin: Η πιο σοφιστικέ συνοικία ολόκληρου του Παρισιού