Παράδοση και gourmet, vegetarian και κρεατολαγνεία, super foods και κοκορέτσι, τραχανάς σούπα, φορμαέλα σαγανάκι και party restaurants, φτιάχνουν δυνατή ομάδα και η Αράχωβα κατεβαίνει στο γαστρονομικό τερέν για να κερδίσει κάθε ουρανίσκο.
Το φαγητό είναι ένας σπουδαίος λόγος που φέρνει (και κρατάει) στην Αράχωβα, όχι μόνο τους Αθηναίους αλλά και καλοφαγάδες από τις γύρω περιοχές. Σιγουράκι για να γίνετε ευτυχισμένοι είναι οι ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, δηλαδή μαγειρευτά, σούπες, πίτες και σαγανάκια όπως και οι ταβέρνες με τους φοβερούς ψήστες που δικαιώνουν τη φήμη της ελληνικής τέχνης στο ψητό κρέας και στη σούβλα. Μεγάλο κομμάτι της γαστρονομικής της σκηνής καταλαμβάνουν τα πολύ καλοστημένα και πολύ εντυπωσιακά all day μοντέρνα μαγαζιά με fusion κουζίνα -λίγο ελληνική, λίγο ιταλική, λίγο ασιατική. Super foods και εξωτικά υλικά σε σαλάτες και ελαφριά πιάτα, vegan και vegetarian επιλογές, brunch με pancakes, smoothies, φυτικά γάλατα (αμυγδάλου, βρώμης, κλπ.) ή χωρίς λακτόζη, ομελέτες -υπερπαραγωγή, ψωμιά χωρίς γλουτένη και γενικά ό,τι επιθυμείτε, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το gourmet φαγητό, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται με τους όρους του ασυνήθιστου και των ακριβών υλικών, δηλώνει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δυναμικά την παρουσία του, η αγαπημένη ιταλική κουζίνα έχει τους δικούς της ναούς ενώ το street food κρατάει ένα μικρό μερίδιο αφού περιορίζεται κυρίως στο σουβλάκι -ασιατικά και μεσοανατολίτικα street food απουσιάζουν ακόμα.
Ξεχωριστό trend στην εστιατορική σκηνή της Αράχωβας είναι τα «party restaurants», αναμενόμενο «προϊόν» για έναν κοσμικό προορισμό. Που σημαίνει πως το καλό ή ωραίο ή θαυμάσιο φαγητό, το ακολουθεί ένα γερό μεταμεσονύχτιο ξεφάντωμα: γύρω στις 11 -12, τα φώτα χαμηλώνουν, τα μουσικά ντεσιμπέλ ανεβαίνουν, ένας dj παίρνει θέση στην κονσόλα, οι θαμώνες σηκώνονται από τις καρέκλες, το πάρτι αρχίζει και όλοι γίνονται μια παρέα.
Με λίγα λόγια, στην Αράχωβα θα φάτε καλά σε ωραία και φροντισμένα μαγαζιά -ο ανταγωνισμός έχει τα καλά του. Το κοσμικό χωριό τιμά την γαστρονομική του παράδοση και την βάζει σε πρώτο πλάνο, δίπλα στην μοντέρνα ελληνική κουζίνα, την gourmet διάθεση, τις ευρωπαϊκές κουζίνες και τις fusion δημιουργίες.
Ξεκινώντας από το πρωί και φθάνοντας non stop μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, στην Αράχωβα υπάρχει πάντα κάτι καλό να φας, να πιεις ή έστω να μασουλήσεις.
Το Αρχοντικό
Ξεκίνησε σαν κλασική οικογενειακή ταβέρνα το 1995 με τοπική κουζίνα. Αλλάζοντας σταδιακά και προσεκτικά εδώ και κάποια χρόνια την κουζινική του ρότα, εξακολουθεί να διατηρεί πάντα τις κλασικές τοπικές γεύσεις (αρνάκι φρικασέ, κοντοσούβλι, ψητά) και να φτιάχνει ένα προφίλ-γέφυρα, ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Εφέτος, ο σεφ Μιχάλης Τσουρβάς που επιμελείται το μενού, προτείνει πιάτα όπως μοσχαρίσια ταλιάτα με πάστα τρούφας, χοιρινό λαιμό με πουρέ σελινόριζας, μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο σιγομαγειρεμένο για 12 ώρες στη θράκα με γλάσο από πετιμέζι και πολέντα. Μεγάλη σάλα, όμορφα ζωγραφιστά ταβάνια, υπέροχη θέα στο ρολόι, καλή λίστα κρασιών. Γέφυρα, 2267031631
Δασαργύρης
Ακόμα κι όταν όλα θα έχουν καταρρεύσει, αν κάτι θα συνεχίσει να παραμένει ακόμα όρθιο, αυτό θα είναι πιθανότατα η ταβέρνα «Δασαργύρης» στο κέντρο της Αράχωβας. Τι άλλο να σκεφτεί κανείς γι’ αυτό το διαχρονικό στέκι ρουμελιώτικης κρεατοφαγίας που κοντεύει έναν αιώνα ζωής. Παϊδάκια και ψητά της ώρας ασφαλώς, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, γεμιστό μπιφτέκι, αλλά και σούπες και παραδοσιακά μαγειρευτά μπροστά στο τζάκι, μέσα στη σάλα με τη ρουστίκ διακόσμηση. Δελφών 56, 2267031291
Αγνάντιο
Πολύ όμορφο διώροφο πετρόκτιστο κτίριο με εντυπωσιακό τζάκι, θέα στο ρολόι και ένα μικρό μπαλκονάκι για πριβέ γεύματα. Από το 1989 που ξεκίνησε να λειτουργεί, αυτή η ταβέρνα έχει κατακτήσει το δικό της αφοσιωμένο κοινό. Εκτός από τα πολύ καλά ψητά κρεατικά (διάσημη η σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα) και το κοκορέτσι στο μενού, υπάρχουν και μαγειρευτά όπως μοσχαράκι στάμνας στο πήλινο, χοιρινό πρασοσέλινο, τραχανάς και μανιτάρια με φορμαέλα. Τα ζυµαρικά που χρησιμοποιούν («Γέννηµα Γης») είναι δική τους παραγωγής. Δελφών (δίπλα στο λαογραφικό μουσείο), 2267032114
Καπλάνης
Πολύ παλιά και πολύ καλή ταβέρνα σε μεγάλη ψηλοτάβανη αίθουσα με δύο τζάκια και πατάρι. Ανάλογα με την εποχή και την κίνηση, εκτός από τα κρεατικά της ώρας από τον εξαιρετικο ψήστη Παναγιώτη Καπλάνη (και ταλιάτα, και καπνιστό αλάτι πάνω στη χοιρινή μπριζόλα) θα βρείτε και τοπικά πιάτα όπως μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα, γαρδούμπες με χόρτα, κόκορα κρασάτο, λαχανοντολμάδες, αρνί φρικασέ, κλπ. Πλατεία Τροπαίου 1, 22670/31891
Οίστρος by Aktida
Πολύ όμορφο και δημοφιλές εστιατόριο σε απαλά γήινα χρώματα, “πλούσιες καμπύλες” στα έπιπλα στο εσωτερικό, πατάρι και τραπεζάκια έξω. Το μενού περιλαμβάνει ψητά κρεατικά πολύ καλής ποιότητας και ιδιαίτερες κοπές (tomahawk, rib-eye, κλπ) και παραδοσιακά πιάτα (αρνί με χόρτα, τηγανητοί κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί, φορμαέλα με λουκάνικο σαγανάκι, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορας με χυλοπίτες, ρεβύθια με μελιτζάνες, κλπ, από την ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα Αχτίδα Κορίτου που επιβλέπει τα πάντα. Σερβίρει ακόμα και φρέσκα θαλασσινά. Party time από τις 11 -12 το βράδυ και μετά (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο). Πλατεία Παπαϊωάννου, 2267032886, 6984035087
Ζάχος
Παλιά και πολύ καλοβαλμένη ταβέρνα με μεγάλη σάλα, υπέροχο τζάκι, εντυπωσιακούς πολυέλαιους και λευκά τραπεζομάντηλα. Θέα στο Λιβάδι από τις μεγάλες τζαμαρίες. Άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά, με ωραία ψητά -άλλωστε ειδικεύονται στην κρεοφαγία-, σούβλες και της ώρας. Ακόμα, προσφέρουν ωραία μαγειρευτά, όπως το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα αλλά και πεντανόστιμες πίτες και σούπες. Θα εκτιμήσετε ιδιαιτέρως την τραχανόσουπα μια χειμωνιάτικη κρύα ημέρα. Καλή λίστα κρασιών και πολύ αποτελεσματικό σέρβις ακόμα κι όταν γίνεται χαμός. Λιβάδι, 2267032159
Καραούλι
Παλιά παραδοσιακή ταβέρνα με μεγάλη προσεγμένη σάλα, πολύ εντυπωσιακό τζάκι και αίσθηση πολυτέλειας. Πολλά ψητά (ανάμεσά τους και rib eye) σταβλίσια μπριζόλα, εξαιρετικό κοντοσούβλι, πικάντικο ντόπιο λουκάνικο. Ακόμα, πολλά μαγειρευτά όπως αρνάκι γάστρας, αγριογούρουνο στιφάδο αλλά και οσομπούκο, πίτες, ωραίες σούπες, πολλές φρέσκες σαλάτες. Μεγάλη ποικιλία γλυκών και γρήγορο αποτελεσματικό σέρβις. Λιβάδι, 22670/31001
Καλύβα
Πολύ απλό από έξω το κτίριο, ζεστό και φιλόξενο μέσα. Απλή ρουστίκ διακόσμηση και ωραίο μεγάλο τζάκι. Κρεατικά της ώρας, και αρκετά παραδοσιακά μαγειρευτά -μοσχάρι με χυλοπίτες, κόκορας με μακαρόνια, κοτόσουπα, τυροπιτάρι, χορτόπιτα. Θα απολαύσετε κεράσματα όπως καρυδόπιτα και γιαούρτι με σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Λιβάδι, 2267031222
Tavola
Ζεστή, φιλόξενη τρατορία στο ισόγειο πετρόκτιστου κτιρίου με σήμα κατατεθέν τα κόκκινα καπέλα -φωτιστικά στην πρόσοψη. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Λουκάς Σύρος δημιουργεί ιταλική κουζίνα, ενσωματώνοντας κάποιες φορές ελληνικά υλικά με αποτέλεσμα ορισμένα πολύ νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα. Ξεχωρίζουν οι παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά, τα λινγκουίνι με καραβίδες, σπαγγέτι με μελιτζάνα και ντοματίνια, τα σκαλοπίνια από μαύρο χοίρο, φρέσκα μανιτάρια και λεμονάτη σάλτσα, η πάπια με γλυκό ριζότο, σταφίδες και μοσχάτο Σάμου. Καλή λίστα κρασιών. Πεζόδρομος Πλουτάρχου, 6973431969
Παναγιώτα
Στην επάνω γειτονιά της Αράχωβας, μπροστά στον Άγιο Γεώργιο, η Παναγιώτα είναι μια από τις πιο παλιές και πιο διάσημες ταβέρνες της Αράχωβας. Ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που τονίζουν οι κόκκινοι τοίχοι και το εντυπωσιακό πέτρινο τζάκι. Παραδοσιακή τοπική κουζίνα -αρνάκι φρικασέ, κόκορας με χυλοπίτες, ψητή φορμαέλα, κλπ. Party time από τις 11-12 το βράδυ και μετά (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο). Αγ. Γεώργιος, 2267032933, 6944505068
Παναγιώτα plus
Το αδελφάκι της πασίγνωστης Παναγιώτας έγινε και αυτό πολύ γρήγορα πασίγνωστο και παραμένει από το 2016 που άνοιξε ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. Διακόσμηση όπου η πέτρα, το ξύλο, το σίδερο και το βελούδο -φοβερός ο πράσινος καναπές-, δίνουν τον τόνο, συν τον υπέροχο πολυέλαιο, τα βίντατζ κηροπήγια και το εντυπωσιακό μπαρ. Μενού που αγαπάει τις παραδοσιακές συνταγές αλλά που φλερτάρει και με το γκουρμέ, εντυπωσιακή λίστα cocktails, καλή λίστα κρασιών. Ωραίο μπαρ, οργάνωση live events, dj και ωραίες μουσικές. Party time από τις 11-12 το βράδυ και μετά (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο). Δελφών & Οµήρου, 2267029226, 6986404606
Le Sapin
Σε πετρόκτιστο κτίριο, καλαίσθητος χώρος σε δύο επίπεδα με μεγάλα παράθυρα στο ισόγειο, τζάκι και τζαμαρίες στον όροφο. Στη διακόσμηση κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο, υπάρχει μεγάλο μπαρ, μοναστηριακά τραπέζια και ροτόντες. Το μενού αγαπάει τα “πολυτελή” υλικά και μοιράζεται ανάμεσα στην ελληνική την ιταλική και τη γαλλική κουζίνα με μια μεγαλύτερη αδυναμία στην τελευταία. Χαρακτηριστικά πιάτα, το φουά γκρα με ξινόμηλο, σταφίδες και τζίντζερ, ο κόκορας κρασάτος με σπιτικά ζυμαρικά και γραβιέρα Παρνασσού, οι ταλιατέλες με φιλέτο black angus και τρούφα, η φρέσκια γλώσσα menier, ο γύρος black angus με ντοματίνια κονφί και κρέμα από κατσικίσιο τυρί. Καλή λίστα κρασιών από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Party time από τις 11 -12 το βράδυ και μετά (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο). Πλ. Παπαϊωάννου, 2267031108
Paramount
All day ντιζαϊνάτος χώρος σε δύο επίπεδα με εκλεπτυσμένη αισθητική που θυμίζει αλπικό σαλέ. Εντυπωσιακή γυάλινη οροφή και μεγάλες τζαμαρίες που δημιουργούν άκρως απολαυστική ατμόσφαιρα καθώς όταν χιονίζει έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην ύπαιθρο και θέα στα χιονισμένα βουνά. Πολύ εντυπωσιακό το μεγάλο πέτρινο τζάκι που δεσπόζει στο κέντρο του μαγαζιού, καρό στόφες, κόκκινα φώτα, χαλαρωτική αίσθηση. Από το πρωί καφέδες και πολλά γλυκά και σνακς αλλά και ένα μενού με ενδιαφέροντα κυρίως πιάτα. Διεθνείς γεύσεις, με ποικιλία pasta και risotti ανάλογα με τη διάθεση της κουζίνας και τα φρέσκα υλικά, ενώ ιδιαίτερη θέση έχει το κρέας αμερικάνικης εισαγωγής -rib eye, flank και πικάνια. Απολαυστική εμπειρία έξω από το εστιατόριο, γύρω από το ανοιχτό υπαίθριο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί ή έναν καφέ στο χέρι. Party time από τις 11 -12 το βράδυ και μετά, αλλά πολλές φορές και το απόγευμα (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο). Λιβάδι, 2267 032400
Barile Resto Vino Bar
Μπορεί να είναι ένα από τα hot all day cafe bar-restaurant, επάνω στη διάσημη πλατεία Λάκκα, η κουζίνα του, όμως, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά. Ο σεφ Κων/νος Παλυβός κάνει πολύ καλή δουλειά στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνα, με πιάτα όπως ελληνική καρμπονάρα με σιουφιχτά μακαρόνια με κρέμα γραβιέρας, απάκι κοτόπουλου και αφυδατωμένο κρόκο αυγού, ψωμάκι στον ατμό (bao ban) με σπετζοφάι, κοκορέτσι μανιταριών, πατατοσαλάτα ζεστή με κρέμα από ελληνική τρούφα, τηγανητό τραχανά. Το γυάλινο πάτωµα αποκαλύπτει το ξεχωριστό του κελάρι με μια συλλογή από 40 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Πλ. Λάκκα, 2267031007