Όταν γράφαμε, πριν λίγο καιρό, για τα καλύτερα ψαρομάγαζα της πόλης, ο Σταύρος Σωτηρούδης -ιδιοκτήτης του «Γλυκάνισου», που άνοιξε το 2007 στην Πυλαία- μας είχε πει: «Μόνο χωράφια υπήρχαν εδώ και το πιο διάσημο πράγμα που είχαμε ήταν οι μπάμιες».
Έκτοτε πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες και, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη -Καλαμαριά, Τούμπα, Πυλαία- τα σπουδαία εστιατόρια αυξάνονται και πληθύνονται, με ταλαντούχους σεφ και ψαγμένους επισκέπτες. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, πάλι, η δική μας πρώτη σημαντική γαστρονομική εμπειρία ήταν το 2017, όταν περάσαμε την πόρτα του ιστορικού εστιατορίου Brizola, με το μεσαιωνικό σκηνικό που είχε στήσει ο επιχειρηματίας Γιώργος Κώστογλου -εκεί ακριβώς όπου σήμερα βρίσκεται το ολοκαίνουργιο, πολυτελές Iberico. Δεν είναι εύκολος τόπος οι Δυτικές Συνοικίες και κάθε εγχείρημα επιπέδου το βλέπουμε σαν μια γέφυρα που συνδέει το ολοζώντανο, χαριτωμένο Κέντρο με αυτήν τη σχεδόν μετα-αστική, μετα-βιομηχανική μεριά της πόλης.
Όπως και να ’χει, ο καλοφαγάς που θα θελήσει να εξερευνήσει γαστρονομικά τη Θεσσαλονίκη στο σύνολό της, θα διαπιστώσει πολύ ευχαριστημένος πως τα εστιατόρια που προτείνουμε -τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά προάστια – αξίζουν κάθε ευρώ που θα ξοδέψει για να φτάσει στα τραπέζια τους.
Για μια πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική εικόνα της Θεσσαλονίκης, ρίξτε μια ματιά στο ρεπορτάζ που γράψαμε για τα εστιατόρια του Κέντρου εδώ. Ρίξτε και μια ματιά στο ξεχωριστό ρεπορτάζ που γράψαμε για τα καταπληκτικά ψαρομάγαζα της Θεσσαλονίκης εδώ. Προφανώς οι προτάσεις που κάνουμε και στα τρία αυτά ρεπορτάζ δεν είναι εξαντλητικές. Υπάρχουν κι άλλα ωραία και νόστιμα εστιατόρια που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας στις πολλές βόλτες που θα κάνετε στην υπέροχη πόλη.
Iberico
Το ολοκαίνουργιο, πολυτελές κρεατομάγαζο βρίσκεται στη «στεγνή» γαστρονομικά και ψυχαγωγικά περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, στις υπό ανάπτυξιν (ακόμα) Δυτικές Συνοικίες, με θέα τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Δημιουργήθηκε από τους γνωστούς ψαροεστιάτορες που έχουν στήσει τα πολυβραβευμένα εστιατόρια «Γλυκάνισος» και Marea Sea Spirit. Οι αδελφοί Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης, μαζί με τον συνέταιρό τους, Θεόκτιστο Σαρασίδη, προχώρησαν σε μια θεαματική επένδυση: εξαιρετικές πρώτες ύλες, κουζινική υποδομή με josper και ξυλόφουρνο, hi-end υλικά στη διακόσμηση -δερμάτινοι καναπέδες, καταπληκτικά φωτιστικά, εντυπωσιακά βιτρώ, ένα υπέροχο μπαρ.
Το μενού που δουλεύει η κουζίνα, με επικεφαλής τον σεφ, ποντάρει σε premium κοπές κρεάτων: Pluma Ibérica (λαιμός από μαύρο χοίρο Ισπανίας), Strip loin Wagyu A5 Ιαπωνίας, T-Bone Αμερικής, άψογα ψημένα, αλλά και φιλέτο από ελληνικό μοσχάρι Τρικάλων, με το οποίο φτιάχτηκε ένα σπουδαίο καρπάτσο, δαντελωτό και αρωματικό. Όλα αυτά τα κοσμοπολίτικα πιάτα κάνουν παρέα με τις μεγάλες ελληνικές γαστρονομικές ιστορίες της γάστρας και του ξυλόφουρνου. Σημειώσαμε το πεντανόστιμο αρνίσιο κότσι γάστρας με λεμόνι και πατατούλες, αλλά και το αργομαγειρεμένο μοσχαράκι στον ξυλόφουρνο, με συνοδεία πουρέ σελινόριζας και φρέγκολα (ένα ιταλικό ζυμαρικό σαν κουσκουσάκι). Το μοσχαράκι είναι «ξασμένο» (pulled), λιώνει στο στόμα και έρχεται αχνιστό, τυλιγμένο σε ακαταμάχητες ευωδιές.
Πριν φτάσουμε εδώ, μας είχαν σερβίρει μια απολαυστική πράσινη σαλάτα με μεδούλι, μαρούλι baby gem, φουντούκι, παρμεζάνα και σως από εσπεριδοειδή, καθώς και μια γευστική, λεπτότατη «κρεατόπιτα» με μοσχαρίσια μάγουλα και μετσοβόνε. Με την ευκαιρία, να τονίσουμε τη συλλογή του μενού από εκλεκτά ισπανικά αλλαντικά εισαγωγής, όπως το Jamon Batallé Curado Gran Reserva Ham με δύο χρόνια ωρίμαση και το Salmantino cebo di campo με τρία χρόνια ωρίμαση.
Λίγο πριν φύγουμε από το εστιατόριο, έχουμε γευτεί όλα τα γλυκά του μενού: μηλόπιτα, κρεμ μπριλέ, μιλφέιγ, προφιτερόλ. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο. Αφήνοντας τη λαμπερή αίθουσα, με όλη την καλοντυμένη Θεσσαλονίκη στα τραπέζια, και περιμένοντας να έρθει το ταξί, ρίχνουμε μια ματιά στα ονόματα των δρόμων όπου βρισκόμαστε: ο καπετάν Κώστας Ρούλιας, σλαβόφωνος Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τη Φλώρινα, και ο μουσικοσυνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, που έγραψε τη μουσική για τον Εθνικό μας Ύμνο, συναντώνται και σχηματίζουν τη γωνία όπου βρίσκεται το μαγαζί -που παλιά ήταν ξυλαποθήκη. Αγαπάμε τις λεπτομέρειες.
Διεύθυνση: Νικ. Μάντζαρου 18 & Κώττα Ρούλια, Παλαιός Σιδ. Σταθμός, Τηλ: 2310532800
DOS
Κοντά στις εμβληματικές Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, σχεδόν στην αρχή της Λεωφόρου Όλγας αλλά μακριά από τις hype πιάτσες διασκέδασης του κέντρου, το DOS απέκτησε πολύ γρήγορα το δικό του κοινό, χάρη στο «πυκνό», σύνθετο προφίλ του. Φαγητό, ποτό, κοκτέιλ συνυπάρχουν ισότιμα στους καταλόγους του, ενώ ο χώρος -μοντέρνος και αφαιρετικός, με ήπια βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση- αποτυπώνει την αγάπη των ιδιοκτητών στην απλότητα και στο cool, χαλαρό ύφος.
Το μαγαζί είναι το δεύτερο που άνοιξαν ο Νικόλας Κυριακίδης -στενός συνεργάτης και brand ambassador του εξαιρετικού οινοποιού Αποστόλη Θυμιόπουλου- και ο βραβευμένος bartender Δημήτρης Καϊταλίδης, μετά το μικρούτσικο Dos Margaritas, έναν προορισμό για πίτσα και κοκτέιλ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Στην κουζίνα, που μισοφαίνεται στο βάθος της μιας από τις αίθουσες του μαγαζιού, ο νεαρός σεφ Κωνσταντίνος Ιωαννίδης προτείνει ένα μενού με ταξιδιωτική γαστρονομική διάθεση -μια από τις κυρίαρχες τάσεις των καιρών στα τραπέζια ολόκληρης της Ελλάδας- και δημιουργεί πιάτα που επιχειρούν να συνθέσουν τα κλασικά της Νότιας Αμερικής με τη Μεσόγειο. Όσοι είναι αρκετά τολμηροί θα ξεκινήσουν με ζεστό σεβίτσε ψαριού με παρμεζάνα και τρούφα, και στη συνέχεια θα ζητήσουν τον εξαιρετικό ελληνικό μπακαλιάρο με σέσκουλα, σπανάκι, αρωματικά βότανα, μύδια και αυγολέμονο. Κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν να συνθέσουν ένα παζλ σύγχρονης εθνο-γαστρογεωγραφίας με τα (ωραιότατα) χτένια με κρούστα από ψίχουλα ψωμιού και jamón, συνοδευμένα από πουρέ καλαμποκιού για αρχή, και θα συνεχίσουν με ρουστίκ ποντιακά μαντί με μοσχαρίσια ουρά και κρέμα γραβιέρας ή με το «εξωτικό» αρνί με κρητικό ξύγαλο, νοτιοαμερικάνικη salsa verde με μάραθο και φραγκοστάφυλα.
Οι γαρίδες Κοιλάδας με καρότα, κολοκύθα και λωτό -ένα πολύ κομψό πιάτο-, το μπαχαράτο ψητό κουνουπίδι με κάρι, καφίρ λάιμ και πούδρα κρεμμυδιού, καθώς και τα μπαρμπούνια στο τηγάνι με kale, πουρέ καρότου και σάλτσα romesco, είναι μερικά από τα πιάτα που σφραγίζουν το ύφος του σεφ. Ο διεθνής αμπελώνας μονοπωλεί τη λίστα κρασιών, με περίπου 40 ετικέτες ήπιας παρέμβασης από όλον τον κόσμο -Χιλή, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Τοσκάνη κ.ά.-, ενώ υπάρχουν και πάνω από δώδεκα επιλογές σε ποτήρι, που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας σταδιακά ολόκληρη τη λίστα.
Αυτόνομο κομμάτι απόλαυσης είναι οπωσδήποτε τα κοκτέιλ που δημιουργεί η ομάδα του Δημήτρη Καϊταλίδη. Το σούπερ μοντέρνο bar station, με το open lab στην πλάτη του μπαρ, τραβά το χαρούμενο crowd σαν το μέλι τις μέλισσες. Επιλογές όπως το «Carrot Cake» με brown butter, δικό τους λικέρ μπισκότου, τεκίλα, φουντούκι, βανίλια, καρότο και πούδρα από μανταρίνι, το κοκτέιλ Bianca με τεκίλα, φιστίκι, ανανά και δεντρολίβανο, ή το Beet that Root με παλαιωμένο ρούμι, χυμό παντζαριού, τζίντζερ και ανανά, αποκαλύπτουν το εύρος της φαντασίας της ομάδας.
Διεύθυνση: Αιμίλιου Ριάδη & Γκύζη, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Τηλ: 2310 818200
Το Μανιτάρι
Το Μανιτάρι
«Κρυμμένο» στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου Sofouli Center, στην Καλαμαριά, το βραβευμένο εστιατόριο φαίνεται πως κάτι κάνει πολύ καλά για να βρίσκεται στην agenda των καλοφαγάδων συνεχώς, εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα παραμένει στην καρδιά των δημιουργών του: του ιδιοκτήτη Γιάννη Ζιάγγα και της ομάδας της κουζίνας, με τον πολυβραβευμένο consultant chef Δημήτρη Παμπόρη και τον head chef Θοδωρή Καλοίδη. Από την αρχή της λειτουργίας του, σε μια εποχή που τα ξεχωριστά προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών δεν είχαν ακόμη θεσμοθετηθεί ως βασικό ποιοτικό στοιχείο στα μενού των εστιατορίων, εδώ είχαν ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας είναι καλά ο Γιάννης Ζιάγκας και η εμμονή του με τις περίφημες πρώτες ύλες της χώρας μας. Από τις μεγάλες τζαμαρίες, η θέα στον δεντρόφυτο δρόμο φέρνει το έξω μέσα, ενώ στην κομψή σάλα, το ξύλο, τα πολλά φυτά και οι απλές γραμμές συνδυάζουν τη σπιτική οικειότητα με μια αέρινη μοντερνιτέ.
Η κουζίνα δημιουργεί με σύγχρονες τεχνικές μια σειρά από πιάτα που συνδυάζουν ευρηματικά και νόστιμα το χαρακτηριστικό ελληνικό γαστρονομικό ιδίωμα με μια μεγάλη βεντάλια κουζινικών σταθερών της Μεσογείου. Από τις σαλάτες, ξεχωρίσαμε την και την Σαλάτα φριζέ με κυανό Νεοχωρούδας, ψητό αχλάδι, κερκυραϊκό Νούμπουλο, ψητά φουντούκια και γλυκό λαδολέμονο δυόσμου, που ανθολογούν έξοχα ελληνικά delicatessevn από κάθε γωνιά της χώρας. Στα ζυμαρικά, πεντανόστιμες δημιουργίες είναι οι Χυλοπίτες με κιμά προβατίνας και μανιτάρια σιτάκε, με καπνιστή πάπρικα και κρέμα από ανεβατό Βερδικούσας και τα Cavatappi (ημικυκλικό κοφτό μακαρονάκι με τρύπα) με μπουτάκι πάπιας confit, διάφορα μανιτάρια και ζεστό αφρό από γραβιέρα Νάξου.
Ανάμεσα στα κυρίως πιάτα που αφήνουν γευστικές αναμνήσεις, το μυλοκόπι ψημένο σε ελαιόλαδο με πουρέ φασολάδας, πίκλες φασόλι, μαρμελάδα γκρέιπφρουτ, ταραμά και σάλτσα ψαρόσουπας με κρόκο Κοζάνης, το ψάρι ημέρας με βουβαλίσιο κουσκουσάκι, πιπεριά Φλωρίνης, σαλάμι Λευκάδας, μύδια τουρσί και φρέσκα σμέουρα -ένα μεγάλο πιάτο-, το μοσχαρίσιο φιλέτο «σοφρίτο» με κανελόνι μανιταριών, ρίζα μαϊντανού και σάλτσα με ξύδι και μαύρο σκόρδο και τα χοιρινά μάγουλα Iberico, μπρεζέ, με ριζότο κολοκύθας μαγειρεμένο με σαμιώτικο κρασί και τσαλαφούτι, ψητό μανιτάρι king oyster και σταφίδες.
Μας είπαν ότι μεγάλο σουξέ έχει το μοσχάρι ταρτάρ «σμυρναίικο» με ψητό πελτέ τομάτας με μπαχαρικά, αφράτη μουστάρδα ΕΚΜΑ και προζυμένιο ψωμί, όπως και το στήθος πάπιας ψημένο με πιπέρι σεντσουάν και σιρόπι σφενδάμου, υφές παντζαριού και σάλτσα gastrique πορτοκαλιού με καφέ. Το μενού περιλαμβάνει ειδικούς καταλόγους με vegan, vegetarian και gluten free επιλογές, ενώ προσφέρει και μια ενδιαφέρουσα wine list με προσεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.
Διεύθυνση: Θ. Σοφούλη 57, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Τηλ: 2310415289
Παλιά Αθήνα
Το διάσημο και πολύ αγαπητό σε όλους κρεατομάγαζο παραμένει ένα ακλόνητο στέκι και σημείο αναφοράς για τους καλοφαγάδες και τους οινόφιλους της πόλης. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα κλασικά μιας ψησταριάς: σπαλομπριζόλα, μπιφτέκια, φιλέτο κοτόπουλο, παϊδάκια και σουτζουκάκια. Περιλαμβάνει όμως και άλλα, που με κανέναν τρόπο δεν θα περίμενε να βρει ο αμύητος στο υπόγειο «κουτούκι» της Τούμπας: bistecca Fiorentina, χοιρινή tomahawk, ribeye wagyu και μάλιστα ψημένα rare και medium rare. Είναι η σύνθετη προσωπικότητα του ιδιοκτήτη, του Μανώλη Γιωργάκη, που κάνει όλα αυτά εφικτά. Εκείνος είναι που τριγυρνά σε όλη την Ευρώπη, διευρύνοντας αδιάκοπα την τεράστια κάβα του -που ίσως φτάνει και τις 1.000 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα- και στολίζει το μαγαζί με γεμάτα και άδεια μπουκάλια κρασιού. Εκείνος είναι που συνεχίζει να φτιάχνει τη δική του ρετσίνα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μια ολόκληρη σειρά από διάσημα κρασιά.
Το μαγαζί ξεκίνησε τη ζωή του στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τον πατέρα του κ. Γιωργάκη και σήμερα συνεχίζει με τον ίδιο, τη γυναίκα του και τον γιο του να γράφει τη δική του sui generis ιστορία στον μοναδικά ατμοσφαιρικό χώρο του.
Διεύθυνση: Ίμβρου 24, Τούμπα, Τηλ: 2310912292
Αλεπού
Μεγάλο και άνετο, με θερμή ατμόσφαιρα, ψηλοτάβανες αίθουσες, θεαματικές αψίδες, πέτρα, ξύλο και τραπεζοκαθίσματα σε παλ χρώματα, το βραβευμένο εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού αυτοπροσδιορίζεται ως μεζεδοπωλείο. Ένας μετριοπαθής χαρακτηρισμός σε σχέση με όσα πρωτότυπα και ευρηματικά προτείνει το μενού, πιάτα που σίγουρα μπορούν να σερβιριστούν με τη λογική του μεζέ -όλα στη μέση- αλλά στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν την τεχνική και τη φαντασία με την οποία ο σεφ διαχειρίζεται την ελληνική κουζίνα. Οι παρεμβάσεις στο κλασικό ελληνικό γαστρονομικό ρεπερτόριο, που αποτελεί τον κορμό του εστιατορίου, γίνονται με τρόπο που δεν ανατρέπει την κουζινική του ψυχή, αλλά τη διευρύνει και την πλουτίζει σε γεύση και υφή.
Για παράδειγμα: τα σαρμαδάκια συνοδεύονται με κρέμα από αριάνι και γιαούρτι, η καπνιστή μελιτζάνα κάνει παρέα με κρέμα πιπεριάς και μαγιονέζα σχοινόπρασου, η διαχρονική τυροκαυτερή μεταμορφώνεται σε μια θαυμάσια «καροτοκαυτερή», με κρέμα από φέτα, ψητό καρότο, καρότο πίκλα και λάδι από γλυκιά πάπρικα, ενώ τα κουρκουμπίνια ντύνονται ταιριαστά με πικάντικο σιρόπι και γαρνίρονται με τηγανητά κρεμμύδια και τριμμένη φέτα.
Περνώντας στα κυρίως πιάτα, ξεχωρίσαμε τις ζουμερές, αχνιστές γαρίδες που ευωδιάζουν ιώδιο και συνοδεύονται με κρέμα από ξινόμηλο και βούτυρο café de Paris -πόσο τονίζει την ήπια γλυκύτητα της γαρίδας η ελαφρώς όξινη γεύση του μήλου. Βαθιά βουτιά στην παράδοση αποτελεί η πεντανόστιμη μοσχαρίσια ουρά στον ξυλόφουρνο, με κους-κους και κρέμα από αρσενικό Νάξου.
Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου 26, Κωνσταντινουπολίτικα Πυλαίας, Τηλ: 2310909900
Τρυγητής
Κλείνει έναν χρόνο ζωής το μαγαζί που έστησαν ο Γιώργος Κατακαλίδης, ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Δημήτρης Κανιόγλου (από τους ιδρυτές του διάσημου γαστρομπαρ «Ντάγκαρα»). Ο Τρυγητής αγαπήθηκε από τους Θεσσαλονικείς για την έξυπνη ελληνική του κουζίνα, η οποία αναζωογονείται με τόλμη και ευρηματικότητα από την ομάδα της κουζίνας, χωρίς να χάνει στιγμή την «κόκκινη κλωστή της παράδοσης».
Η φήμη του διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και δεν είναι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες που φτάνουν μέχρι την Πυλαία «μιλημένοι» για τα περίεργα και νόστιμα που απλώνονται στα τραπέζια του. Το μενού μετρά σταθερά περίπου 20 πιάτα, συν κάμποσα πιάτα ημέρας και όλα είναι και γνώριμα, αλλά είναι και κάπως αλλιώς. Σαν να ξέρουμε τις λέξεις και τη γραμματική της πρότασης, αλλά το συντακτικό -ελληνικό πάντα- να έχει αφήσει, ας πούμε, την καθομιλουμένη για να περάσει στις ντοπολαλιές, στην καθαρεύουσα, στη μεσαιωνική ελληνική, και πάλι πίσω.
Κάπως έτσι θα ξεκινήσετε με ψητό παντζάρι και μια (ανατρεπτική) σκορδαλιά φτιαγμένη από μαυρομάτικα φασόλια και τραγανό τραχανά, με σαγανάκι από τυρί μπάτζο του Πάικου, με ξερά δαμάσκηνα και μαυροσούσαμο ή με ψητή κολοκύθα που συνοδεύεται από ντόπιο μπλε τυρί και φουντούκι. Ήδη θα έχετε δοκιμάσει τον δικό τους καταπληκτικό χειροποίητο παστουρμά από ξιφία και το καπνιστό σκουμπρί με φάβα και κάπαρη και θα περιμένετε τα κυρίως, ενώ κάνετε χάζι τις παλιές φωτογραφίες στον τοίχο, όλες με θέμα το παλιό αστικό τοπίο της πόλης, μέσα σε παντοπωλεία και ταβέρνες ή έξω στους δρόμους. Το μωσαϊκό, οι μεγάλες τζαμαρίες, τα αφαιρετικά φωτιστικά, οι ξύλινες καρέκλες και η ανοιχτή κουζίνα με τα κατσαρολικά και τη σπιθίζουσα πυρά εκπέμπουν άνεση και μια ανθρώπινη εγγύτητα που έχουμε ξεχάσει. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, τα πολλά τοπικά προϊόντα που πλουτίζουν τα πιάτα -μαστορικά ενταγμένα στις συνταγές-, πέρα από τον βαρύνοντα γευστικό τους ρόλο, προσθέτουν και μια συναισθηματική πληρότητα, καθώς σε κάνουν κοινωνό του ελληνικού τόπου.
Παραδείγματα; Η έξοχη μανέστρα με γαρίδες Καβάλας, το κατσικάκι Βεροίας στη γάστρα -πραγματικό λουκούμι- με πατάτες σαν τηγανητές, η πανσέτα φούρνου (μεγάλο σουξέ), με σάλτσα πετιμεζιού, σουσάμι και τσάτνεϊ από πιπεριές Φλωρίνης και τα σουτζουκάκια από πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά στη σχάρα, με χούμους τομάτας. Η λίστα κρασιών προτείνει περίπου 40 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, με έμφαση στην ήπια και φυσική οινοποίηση, και γύρω στα 10 τσίπουρα.
Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου 12, Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας, Τηλ: 2317700903
Διαβάστε ακόμα:
9 κορυφαία εστιατόρια ψαροφαγίας στη Θεσσαλονίκη