Ποιός ακούει για την Καρδίτσα και σκέφτεται την πόλη; Οι περισσότεροι σκέφτονται την εκθαμβωτική λίμνη Πλαστήρα και τα αγέρωχα δασωμένα Άγραφα. Ακόμα περισσότερο, όταν η κουβέντα έρχεται στο θέμα του φαγητού, οι βουνίσιες κρεατοταβέρνες με τα ψητά τους και τις πίτες τους είναι που πρωταγωνιστούν. Αδικία. Η πόλη της Καρδίτσας, μικρή, μαζεμένη, καμπίσια, η καρδιά της Θεσσαλίας και στην πραγματικότητα, η «είσοδος» από τον αχανή θεσσαλικό κάμπο στα υπέροχα θεσσαλικά Άγραφα, έχει τις δικές της και μάλιστα πολύ ιδιαίτερες, γαστρονομικές χάρες.
Πριν από οτιδήποτε άλλο βεβαίως, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως στην Καρδίτσα θα βρεις καλό φαγητό. Είναι οι καλές ξενοδοχειακές υποδομές στη Λίμνη Πλαστήρα που ανέβασαν τον πήχη, είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες της περιοχής -κρεατικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά-, είναι και η τεχνική στο ψήσιμο που πάει πάππο προς πάππο και δίνει χαρά κυρίως στους κρεατολάγνους.
Καρδίτσα, όμως, δεν είναι μόνο τα Άγραφα και η λίμνη Πλαστήρα. Είναι και ο κάμπος και η καραγκούνικη κουζίνα. Είναι και η πόλη της Καρδίτσας, η πρωτεύουσα του νομού. Όσον αφορά την καραγκούνικη κουζίνα, τα ίχνη της είναι ελάχιστα. Όσον αφορά την πόλη, όμως, για το τόσο μικρό της μέγεθος και για τη «σκιά» που ρίχνει επάνω της η διάσημη και πανέμορφη λίμνη του Μέγδοβα (το παλιό όνομα της λίμνης Πλαστήρα), έχει από όλα: Ένα όμορφο αστικό εστιατόριο, ένα bistrot με διεθνή προσανατολισμό, ένα πληθωρικό τσιπουράδικο, μια ταβέρνα με θαλασσινά. Όλα συνυπάρχουν και δικαιώνουν τον αστικό της χαρακτήρα.
Σε ολόκληρo το νομό, πάντως, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στα χωριά, ορεινά και καμπίσια, οι φανατικοί καλοφαγάδες θα αναζητήσουν αλλά σπάνια θα βρουν πιάτα της αυθεντικής, παραδοσιακής γαστρονομίας του τόπου. Που δεν αποτελείται μόνο από τον πλαστό, τη μπατζίνα, τα πρασάτα λουκάνικα και το κότσι.
Το «Κατσαμάκι», το «μαγειρευτό με πατάτες και δαμάσκηνα», το «ψαροζούμι», το «χηνάρι καβουρμάς», η πρασοτηγανιά αγριογούρουνου στην κατσαρόλα, για να αναφερθούμε σε κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα, ίσα που αχνοφαίνονται στα διάφορα μενού. Είναι, όμως, μια ολόκληρη τοπική κουζίνα της φτώχειας ή της αφθονίας, η οποία προέκυψε μέσα στα χρόνια κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες. Θα εμπλούτιζε σίγουρα τον εστιατορικό στόλο της περιοχής και θα την ξεχώριζε από τα συνήθη. Ωραία θα ήταν.
Βistrot AΡNH
Μπαίνοντας στο Βistrot AΡNH, στο ισόγειο του ιστορικού ξενοδοχείου “Domotel Arni”, θα νοιώσετε πως βρεθήκατε κάπου στο κέντρο της Ευρώπης, στον καιρό του Μεσοπολέμου. Ίσως στη Βιέννη, ίσως στο Βερολίνο. Πάντως όχι στην Καρδίτσα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό στέκι με ψηλοτάβανη αίθουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και το μπεζ χρώμα και ένας υπέροχος πολυέλαιος. Διακόσμηση σε ύφος art deco, ένα καταπληκτικό μαρμάρινο μπαρ, τζαμαρίες, ωραίες μουσικές. Ο σεφ Αποστόλης Στεργιόπουλος κινείται με άνεση και ωραία τεχνική στο χώρο της διεθνούς κουζίνας. Αγαπάει τις ιταλικές γεύσεις (υπήρξε μακρά η θητεία του στο κηφισιώτικο πολύ αγαπητό στον καιρό του “Il Salumaio d’ Atene”) αλλά και τις γαλλικές και κάποιες fusion ασιατικές. Μια λίστα κρασιών με περίπου 70 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, μια μίνι συλλογή από premium ουίσκι και ενδιαφέροντα κοκτέιλ συν ο καλός καφές και το σωστό σέρβις, προσθέτουν πόντους σε αυτό το τόσο ξεχωριστό στέκι της Καρδίτσας.
Καρδίτσα, Καραϊσκάκη 4, 2441022272
Απόμερο
Το πιο ξεχωριστό εστιατόριο της πόλης και ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλίας που βάζει ψηλά τον πήχη επί 26 χρόνια τώρα. Όμορφη σάλα με τζάκι, ξύλινη εμφανής οροφή, υπέροχος πολυέλαιος, οι τοίχοι γεμάτοι όμορφα ρετρό πιάτα ή από άλλους τόπους. Αστική αισθητική με καλά σερβίτσια και κολλαριστά λευκά τραπεζομάντηλα. Η κ. Τασούλα Κουφοπούλου δημιουργεί. Αυτόν το χειμώνα, θα βρείτε σούπες (κοτόσουπα βελουτέ, μοσχαρόσουπα από σιδηρόδρομο), τάρτα με ζύμη από γιαούρτι και γέμιση από πράσα και καπνιστό χοιρινό, χοιρινό σχάρας με σάλτσα από ολόκληρα δαμάσκηνα σε κόκκινο κρασί από μαύρο Μεσενικόλα. Στα επιδόρπια, cheesecake με ανθότυρο και γλυκό κυδώνι, πορτοκαλόπιτα με παγωτό καϊμάκι. Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στον θεσσαλικό αμπελώνα.
Κίτρους Επισκόπου 47, Καρδίτσα, 2441070793
Βογιατζής
Ο Δημήτρης Βογιατζής και η σύζυγός του Σταυρούλα είναι οι ταγοί της καραγκούνικης κουζίνας. Οι Καραγκούνηδες είναι μια ιδιαίτερη ελληνική ομάδα του αγροτικού πληθυσμού του θεσσαλικού κάμπου με δική τους γλώσσα και δικά τους πολιτιστικά χαρακτηριστικά ανάμεσα τους και η κουζίνα. Η κουζίνα τους ακολούθησε το δρόμο της λήθης μαζί με την ιστορία τους. Με μια δυνατή εξαίρεση, την ταβέρνα του Βογιατζή όπου ζει και βασιλεύει. Εμβληματικό πιάτο, η πάπια καβουρμάς. Η πάπια βράζεται και μετά ελαφροτηγανίζεται. Με το ζωμό της, αλεύρι και βούτυρο φτιάχνεται ένας πυκνός χυλός που αρτύζεται με μείγμα από σκόρδο και ξίδι. Αυτός είναι ο καβουρμάς. Μπορεί να φαγωθεί μόνος του ή σαν σάλτσα πάνω στην πάπια με συνοδεία σκορδοστούμπι. Έτσι, σερβίρεται στον Βογιατζή. Εκτός από αυτό το πιάτο, στην ταβέρνα να βρείτε απίστευτες γάστρες με πάπια, χήνα και αρνάκι με σπανάκι, ζυγούρι σούπα με πλιγούρι, μοσχαρίσια ουρά κοκκινιστή με κριθαράκι, φραγκόκοτα στιφάδο, κλπ. Επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς κάντε ένα τηλέφωνο πριν πάτε, δείτε τι υπάρχει ή τι από όλα αυτά μπορεί να σας φτιάξουν.
Καρδιτσομαγούλα, 2441025467, 6974677415
Ο Γκέκας
Από τα δημοφιλή τσιπουράδικα της Καρδίτσας σε ήσυχο πεζόδρομο με χαρακτηριστικό ντεκόρ τις αιωρούμενες χρωματιστές ομπρέλες. Είναι το μόνο στην πόλη που αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του μενού στη θάλασσα και στους ψαρομεζέδες (έχει και κάποια κρεατικά). Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά του έρχονται από τη Χαλκίδα και το Βόλο, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό. Είναι διάσημος για το καλό του τηγάνι και αγαπάει τις κλασικές ελληνικές γεύσεις. Αν θέλετε ένα φρέσκο ψάρι, καλό είναι να τηλεφωνήσετε πρώτα για να δείτε τι υπάρχει τη συγκεκριμένη ημέρα. Για όσους τηρούν τη νηστεία των Χριστουγέννων, το μαγαζί έχει προβλέψει ειδικό νηστίσιμο μενού.
Καρδίτσα, Κολοκοτρώνη 3, 2441023289
Στέκι της Κυρά-Γιώτας
Δημοφιλές τσιπουράδικο σε ήσυχο πεζόδρομο με ευχάριστη διακόσμηση. Πολλοί τσιπουρομεζέδες από γη και θάλασσα -κάθε τσίπουρο συνοδεύεται και από τα δικά του πιάτα. Ευγενικό και γρήγορο σέρβις. Επειδή υπάρχει συχνά πολύς κόσμος ακόμα και το μεσημέρι, καλό είναι να έχετε τηλεφωνήσει πριν πάτε από εκεί.
Καρδίτσα, Ιεζεκιήλ 19, 2441075071
Το Τσαρδάκι
Το εστιατόριο ξεκίνησε τη λειτουργία του σαν χάνι το το 1939 και έγινε ταβέρνα όταν πέρασε στα χέρια του Γιάννη Κορομπίλια το 1951. Δεύτερη γενιά σήμερα ο 81χρονος Βασίλης Κορομπίλιας βγάζει τα ψητά μαζί με τον γαμπρό του Μπάμπη Τσιλίκα και τρίτη γενιά η κόρη του Σταυρούλα Κορομπίλια που ετοιμάζει τα θαυμάσια μαγειρευτά (ρεβίθια με μελιτζάνες, γίγαντες με παστουρμά στον ξυλόφουρνο, αλλά και αιθέριο πλαστό, πίτα με χόρτα, αρνί με χόρτα, κλπ). Καρό κόκκινα τραπεζομάντηλα, «ναϊφ» πίνακες και αποξηραμένες πιπεριές στους τοίχους, τζάκι και ξυλόσομπα σε συνεχή δράση. Κρεατικά στη σούβλα, θαυμάσια αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσια μπριζόλα σιτεμένη για 22 ημέρες (από τον χασάπη και κρεοπώλη Θεοχάρη στην Καρδίτσα). Δικό τους γαλοτύρι με γάλα από τον Γαϊτανίδη. Δικά τους τα γλυκά, οι αλοιφές, οι σάλτσες, το τσίπουρο (με γλυκάνισο, 45 γράδα). Από γλυκά του κουταλιού, ανάμεσα σε άλλα, έχουν ρετσέλι κορόμηλο και σύκο, και πελτέ κράνα. Διάσημο το γλυκό «Σεκλέτι», δηλαδή πρόβειο γιαούρτι φορτωμένο με γλυκά του κουταλιού, φρέσκα και ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Μεσενικόλας, 2441020024
Ο Zαρνάβαλος
Η επιτομή της χασαποταβέρνας όπως ήταν παλιά. Πολύ απλή η σάλα, χωρίς διακοσμητικά τερτίπια, αλλά τι ωραία ψητά και όχι μόνο. Η οικογένεια, πουλάει στο χασάπικο εξαιρετικό ντόπιο κρέας και καταπληκτικά χειροποίητα λουκάνικα και δίπλα, η ταβέρνα σερβίρει κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά με κρέας, αλλά και λαδερά με λαχανικά παραγωγής τους. Η κουζίνα αγαπάει πολύ το τυρί (από την περιοχή της Αργιθέας με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως) που θα το βρείτε σε πιάτα -σουξέ όπως το «πουγκί του τσοπάνη» με αρνάκι και τυριά στη λαδόκολλα και τη «στάμνα του χωρικού» με μοσχάρι, τυριά και πατάτες σε πήλινο. Ακόμα, μοσχάρι κοκκινιστό, κόκορα κρασάτο, κότσι χοιρινό,πράσο-τηγανιά. Εξαιρετικά τα παϊδάκια προβατίνας και οι σούβλες -κοκορέτσι, κοντοσούβλι και αρνάκι σούβλας-, συν μπριζόλες, μπιφτέκι γεμιστό και απλό, συκωταριά, πανσέτα, κλπ.
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, 2441092008
Δόλοπες
Φαγητό φτιαγμένο με δικά τους κρεατικά (αγριομόσχαρα, κατσίκια, χοιρινό) και όλα τα ωραία των Αγράφων. Σάλα με ρουστίκ διακόσμηση και τζάκι, βεράντα που κρέμεται πάνω από το πράσινο και θέα στο φαράγγι, τις κορφές Μπορλέρο και Αράπη και τη λίμνη Πλαστήρα στο βάθος, σε υψόμεντρο 1.150μ. Στην κουζίνα οι τρεις γυναίκες και οι δυο άνδρες της οικογένειας Κερασιώτη: η Ελένη Κερασιώτη, η κόρη της Άντα Στεργίου με τον άντρα της Κώστα Μούστο, ο αδελφός της Γιώργος Κερασιώτης με τη γυναίκα του Βάσω Σιαπέρα. Οι γυναίκες φτιάχνουν κατσαρόλες, τηγάνι, ταψιά, πίτες, οι άνδρες σούβλες και σχάρες. Σπουδαία η γάστρα κατσίκι, η συκωταριά στο τηγάνι, το κατσίκι στη σούβλα, οι κεφτέδες αγριογούρουνου, το αγριογούρουνο στιφάδο, η χοιρινή τηγανιά με φέτα και τα τσιγαρίδια. Δικά τους αγριομόσχαρα (ελευθέρας βοσκής) και κατσίκια, δικά τους τα λουκάνικα, δικά τους τα γλυκά του κουταλιού και πατάτες από το μποστάνι τους.
Άγραφα, Καρδίτσα, 2441094993
Φαγοτόπι
Η πίσω σάλα με τους αψιδωτούς πέτρινους τοίχους, τα ξύλινα σκούρα τραπεζοκαθίσματα, τα ζεστά χρώματα, φτιάχνουν μια ευπρόσδεκτη χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα. Η καινούργια μπροστινή σάλα σε πιο μοντέρνο ύφος, με μια συλλογή από 1000 περίπου μινιατούρες -σπιτάκια έχει ακαταμάχητο ατού τις μεγάλες τζαμαρίες για χάζι. Το μενού είναι από τα λίγα που περιλαμβάνουν πιάτα της καραγκούνικης (καμπίσιας) κουζίνας. Ίσως επειδή η ιδιοκτήτρια Ξένια Ψηφή, είναι Καραγκούνα από τον πατέρα της: καραγκούνικη πρασοτηγανιά κατσαρόλας με αγριογούρουνο, αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα, πρόβειο κρέας ή ζυγούρι με πλιγούρι σούπα. Υπάρχουν ακόμα πιάτα με πέστροφα – φάβα με καπνιστή πέστροφα ή ταλιατέλες με καπνιστή πέστροφα και άνηθο. Ζυγουρομακαρονάδα, πρόβεια κεφτεδάκια με σάλτσα από πρόβειο γιαούρτι και, βεβαίως, πλαστός και μπατζίνα. Λαχανικά από το μποστάνι τους ψωμί ζυμωτό προζυμένιο.
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, 2441092998
Μανιτάρι
Όμορφο πέτρινο σπίτι σχεδόν πάνω στην όχθη της λίμνης με συναρπαστική θέα που αλλάζει ανάλογα με την ώρα και τις εποχές. Άνετος χώρος, χωρίς στριμωγμένα τραπεζοκαθίσματα, ωραίο τζάκι και λιτή διακόσμηση. Από το φθινόπωρο και μετά πιάτα με μανιτάρια από τα οποία ξεχωρίζει η πολύ γευστική μανιταρόσουπα. Καλά ντόπια κρεατικά. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα όπως αγριογούρουνο με χυλοπίτες, γίδα βραστή, κόκορα κρασάτο, αρνάκι γάστρας, κλπ. ,
Λίμνη Πλαστήρα, Καλύβια Πεζούλας, 2441093322
Χρώματα
Καινούργιο all day μαγαζί σe light ύφος, το μόνο αυτού του είδους στην περιοχή. Προσφέρει πρωινό, μπραντς και ελαφριά μεσημεριανά και βραδινά γεύματα με διεθνείς γεύσεις: κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, μπέργκερ με σιγοψημένη παντσέτα, μακαρονάδες (αματριτσιάνα και καρμπονάρα), rib eye και ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζα, κοκτέιλ, ποτά, κλπ. Το μαγαζί είναι όλο ζωγραφισμένο στο χέρι -τοίχοι, πάτωμα, έπιπλα-, με boho διακόσμηση και θέα στη λίμνη. Μουσικές κάντρι και τζαζ.
Νεοχώρι, 22441093476