Ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη η κερκυραϊκή κουζίνα, εκφράζει τη δυνατή επιρροή της Ενετοκρατίας που επιβλήθηκε στο νησί για 400 ολόκληρα χρόνια και συνδιαμόρφωσε μαζί με όλους τους άλλους κατακτητές (Γάλλοι, Άγγλοι) αλλά και τις εθνικές και κοινωνικές ομάδες που πέρασαν από την Κέρκυρα (Εβραίοι, Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες), την γαστρονομία της.
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού, κλασικά της Μεσογείου και της αγροτικής, απλής, «φτωχικής» κουζίνας -ψάρια, χόρτα, ελαιόλαδο, κρασί λίγο κρέας, ενώθηκαν με τα νεοκοσμίτικα προϊόντα που έφεραν οι Ενετοί στον τόπο όπως η ντομάτα, τα φασόλια, οι πιπεριές, το καλαμπόκι, η σοκολάτα και βεβαίως η ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Από τη συνάντηση των δύο κόσμων, προέκυψε η κερκυραϊκή κουζίνα με τα μπαχαρικά, τα πλούσια πιάτα με τα ακριβά υλικά, το κρέας, τα πολλά ζυμαρικά και τα σύνθετα γλυκά.
Εστιατόρια
Αρίστος
Υπέρκομψο fine dining εστιατόριο που το όνομά του τιμά τον Αριστοτέλη Ωνάση. Μοναδικό location στη πανέμορφη χερσόνησο του Κομμένου, μέσα σε υπέροχους κήπους, έχοντας γύρω του ελιές και φοίνικες. Ονειρεμένη βεράντα, σάλα διακοσμημένη με λιτή συγκρατημένη πολυτέλεια, φίνα art de la table. Εκπληκτική θαλασσινή θέα στον κόλπο Κομμένου, στο Ιόνιο στις καταπράσινες πλαγιές. Η classy ατμόσφαιρα, συντονίζεται με το γαλλότροπο ύφος της κουζίνας υπό την εποπτεία του executive chef Γιάννη Κουναλάκη. Πυρήνας του μενού οι κλασικές γαλλικές σπεσιαλιτέ που αποδίδονται με μοντέρνο, εκλεπτυσμένο τρόπο ενώ παρουσία σε ανάλογο ύφος δηλώνουν και πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ενότητα με ιδιαίτερες κοπές κρέατος, vegan, χορτοφαγικές και gluten-free επιλογές. Eξαιρετική λίστα κρασιών με ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, καθώς και vegan και βιολογικά κρασιά.
Info: Κέρκυρα, ξενοδοχείο Grecotel Corfu Imperial, Κομμένο, 2574359730270, https://www.corfuimperial.com
Βενετσιάνικο πηγάδι
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, μπροστά στο ιστορικό Βενετσιάνικο πηγάδι και την εκκλησία της Παναγιάς της Κρεμαστής. Το μενού από τον chef -patron Γιάννη Βλάχο είναι μια δημιουργική μεταφορά των παραδοσιακών κερκυραϊκών συνταγών στη σύγχρονη γαστρονομική άποψη.
Info: Κέρκυρα, Πλατεία Κρεμαστής Λίλη Δεσσύλα 1, 2661 550955, https://venetianwell.gr/
Etrusco
Ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά εστιατόρια και έδρα του βραβευμένου σεφ Έκτορα Μποτρίνι στην γενέτειρά του. Ο σεφ αντλεί έμπνευση από την κερκυραϊκή παράδοση και δημιουργεί ευρηματικά πιάτα υψηλής γαστρονομίας που προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Περιβάλλεται από το κτήμα Etrusco που είναι κατάφυτο με λουλούδια, αρωματικά βότανα και κηπευτικά για τις ανάγκες του εστιατορίου.
Info: Κέρκυρα, Κάτω Κορακιάνα, 698 885 6622, https://etrusco.gr/el/
Arcadion Bistrot
Ατμοσφαιρικός χώρος με θέα, από το roof garden, στην πόλη της Κέρκυρας και στο παλιό φρούριο. Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Λέπεσης επιμελείται ένα δημιουργικό μενού με αναφορές σε γνωστές κερκυραϊκές συνταγές.
Info: Κέρκυρα (Χώρα), Καποδιστρίου 44 Liston, 2661 030110, https://arcadionbistrot.com/
Nolita Corfu
Το αδελφάκι του αθηναϊκού Nolita βγάζει τραπέζια στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Κουζίνα σύγχρονη ιταλική με τον σεφ Γιάννη Λιόκα με δημιουργικό μενού επηρεασμένο από τοπικές συνταγές. Ζυμαρικά, πίτσα και πιάτα όπως σκορπίνα με κρέμα από πίκλες και γλυκό κρεμμύδι.
Info: Κέρκυρα, Γκίλφορδ 71, πλατεία Δημαρχείου, 2661 042810, https://www.nolitacorfu.gr/
Καφέσας
Οικογενειακή ταβέρνα με ρουστίκ διακόσμηση και ξύλινη βεράντα που βλέπει στη θάλασσα. Σερβίρει αυθεντικά κερκυραϊκά πιάτα όπως παστιτσάδα, σοφρίτο και μπουρδέτο, φρέσκα ψάρια, τοπικούς μεζέδες με ντόπιες πρώτες ύλες και ορεκτικά δικής τους παραγωγής.
Info: Κέρκυρα, Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, Λευκίμμη, 2662 051090, https://www.kafesas.com/el-gr/
Flya
All day εστιατόριο, ανάμεσα στην πισίνα, το ανακαινισμένο παλαιό ελαιοτριβείο και τη θάλασσα του Ιονίου. Ο κερκυραίος σεφ Σπύρος Αγιούς προτείνει πιάτα σύγχρονης και κάποιες φορές πρωτοποριακής αντίληψης, με έμπνευση από την παραδοσιακή κουζίνα και τα ντόπια υλικά.
Info: Κέρκυρα, ξεν. “Olivar Suites”, Μεσογγή, 2661 080300, https://www.olivarsuites.gr/el/all-day-estiatorio-flya/
Pomo d’Oro
Wine restaurant, σε γραφική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Σύγχρονο μεσογειακό μενού από τον chef -patron Αριστοτέλη Μέγκουλα που βασίζεται κυρίως σε κερκυραϊκά οικολογικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά πιάτα, ραβιόλια με ραγού αρνιού, τάρτα συκομαΐδα με λευκή σοκολάτα, μπροντέτο θαλασσινών με νερό ντομάτας.
Info: Κέρκυρα, Πλατεία Σκαραμαγκά 13, 2661 028680, https://www.aristotelismegoulas.gr/
Toula’s gastronomy
Εστιατόριο που επικεντρώνει στα ψαρικά που λειτουργεί από το 1981 ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Επικεφαλής της κουζίνας η κυρία Τούλα με πιάτα από την κερκυραϊκή παράδοση, όπως το φημισμένο μπιάνκο της, αλλά και άλλα εμπνευσμένα από την σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα. Επιδόρπια με την επιμέλεια του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου.
Info: Κέρκυρα, Παραλία Αγνί, 2663091350, el-gr.facebook.com/toulasgastronomyrestaurant/
Κληματαριά (του Μπέλλου)
Εστιατόριο από το 1997, σε ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Αποτελεί προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες που εκτιμούν την αυθεντική κερκυραϊκή κουζίνα. Εκτός από τις παραδοσιακές βενετσιάνικες συνταγές μπιάνκο και μπουρδέτο για τις οποίες φημίζεται, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο τηγανητό ή μαγειρεμένο ντόπιο ψάρι.
Info: Κέρκυρα, Μπενίτσες, 697 435 0900, http://klimataria-restaurant.gr/?lang=el
Fisherman Cabin
Ταβέρνα για απαιτητικούς ψαροφαγάδες στο τέλος μιας διαδρομής μέσα από τον πλούσιο κερκυραϊκό ελαιώνα. Δίπλα στη θάλασσα σερβίρονται φρέσκα ψάρια, πλούσιες αστακομακαρονάδες και σπάνιοι θαλασσινοί ψαρομεζέδες.
Info: Κέρκυρα, Μακράδες, Άγιος Γεώργιος Παγών, 698 907 9313
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας», των Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη, Α.Ν Ανδρουλιδάκη, Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Διαβάστε ακόμα:
Στο γαλακτοπωλείο του Αλέξη στην Κέρκυρα για φρέσκο βούτυρο και υπέροχο γαλακτομπούρεκο
Grecotel Corfu Imperial: Eμπειρία αληθινού κοσμοπολιτισμού
Κέρκυρα: Αρχοντικό του 1903 μετατρέπεται σε πολυτελή χώρο φιλοξενίας