Η διάσημη γάμπαρη Αμβρακικού, η διάσημη παπαλίνα (σαρδέλα) και η διάσημη κουτσομούρα. Τρία γαστρονομικά υπερόπλα της Πρέβεζας, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε σε οποιοδήποτε από τα πολλά ψαρομάγαζά της, πάντα ολόφρεσκα και σε φιλικές τιμές.
Στην παραλία της Πρέβεζας, στην Άκτια Γοργόνα, έρχονται κάθε πρωί οι βάρκες. Και, ανάλογα βέβαια με τον καιρό, είναι φορτωμένες με τούτα τα ψαράκια, τα οποία μπορείτε να τα αγοράσετε επί τόπου, ολόφρεσκα. Στην τριάδα, εντωμεταξύ, προσθέστε ένα ακόμα γαστρονομικό ατού της περιοχής –πιο σπάνιο, ακριβό και εκλεκτό: το αυγοτάραχο Αμβρακικού, με τη λεπτή γεύση και το απαλό άρωμα. Εποχιακά ανήκει στο καλοκαίρι, αλλά θα το βρείτε όλο τον χρόνο σε ορισμένα μαγαζιά delicatessen.
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα υπέροχο Εθνικό Πάρκο, αλλά και ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κόλπο, μα για μια κλειστή θάλασσα, κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για τη γαστρονομική πανδαισία που προσφέρει η Πρέβεζα. Άλλωστε υποδέχεται τις θρεπτικές ουσίες που φέρνουν οι ποταμοί Άραχθος, Λούρος και ο παραπόταμος Βωβός: στις εκβολές τους σχηματίζουν γύρω στις 20 λιμνοθάλασσες, προικίζοντας έτσι τα αλιεύματα με μοναδική νοστιμιά. Γι’ αυτό και η πιστοποίηση τη παπαλίνας, της κουτσομούρας και της σαρδέλας Αμβρακικού ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα βρίσκεται στους στόχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηπείρου.
Εκτός από παπαλίνα και κουτσομούρα, φυσικά, θα βρείτε φρέσκα ψάρια πάντα και παντού, ανάλογα με την εποχή –αν σας προτείνουν λ.χ. τσιπούρα πελαγίσια, επιλέξτε τη χωρίς δισταγμό. Σπεσιαλιτέ μεγάλη είναι βέβαια και το λεγόμενο «πετάλι», δηλαδή κέφαλος ανοιγμένος στα δύο, αλατισμένος, «ψημένος» στον ήλιο για κάμποσες ώρες και μετά στα κάρβουνα. Προσοχή, πρόκειται για κανονικό φαγητό και όχι για μεζέ.
Θα βρείτε επίσης καλαμάρια, θαυμάσιες σουπιές και σε μικρότερο βαθμό χταπόδια, ενώ υπάρχουν και λίγοι αστακοί και κολοχτύπες. Όστρακα; Και από αυτά έχει η Πρέβεζα, μα δεν τα σερβίρουν σχεδόν πουθενά, διότι τα εξάγουν σε άλλες πόλεις. Εκτός από τα γραφικά ψαροταβερνάκια στο ιστορικό κέντρο και στις παραλίες θα βρείτε και εστιατόρια μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καθώς και γαστρονομικά ρεστοράν στα οποία κυριαρχεί το ψάρι. Το κρέας κρατάει ασφαλώς κι αυτό το δικό του μερίδιο με λίγες ταβέρνες και κάποια εστιατόρια κρέατος, ωστόσο είναι συγκριτικά μικρότερο.
Στον επισκέπτη που γοητεύεται από το vintage, το αυθεντικό και το πρωτοποριακό, η Πρέβεζα, αν και μικρή πόλη, έχει να δώσει και μαγέρικα και καφενεία και ουζάδικα, ακόμα και street food. Πού βρίσκεται η ιδιαιτερότητά τους; Στην εξαιρετική ποιότητα, στις θαυμάσιες πρώτες ύλες, στη μαστοριά.
Το ούζο ειδικά έχει μεγάλη παράδοση στην πόλη: είναι το αγαπημένο ποτό των Πρεβεζάνων και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν και τοπικά αποστακτήρια, όπως ο Ρούμπος ή ο Φυσέκης. Αλλά και οι οινόφιλοι θα περάσουν καλά, αφού ορισμένα εστιατόρια διαθέτουν ικανοποιητικές wine lists (κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα), όπως και ανθρώπους που γνωρίζουν και αγαπούν ιδιαίτερα το κρασί.
Τέλος η Πρέβεζα καλοδέχεται τους επισκέπτες της και σε πολύ όμορφα και ζεστά cafe-bar ή/και cafe-bar-restaurants. Τον χειμώνα ορισμένα θα τα βρείτε ανοιχτά μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ενώ κάποια άλλα λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι.
Εστιατόρια – Ταβέρνες
Αλάτι (ALATI Sea food & more)
Ξεχωριστή ψαροταβέρνα για τα δεδομένα της Πρέβεζας, καθώς είναι η μόνη που εκτός από τα κλασικά –ψαρικά και θαλασσινά στη σχάρα, στο τηγάνι και στον αχνό– προσφέρει και δημιουργικά πιάτα με αντίληψη νέας ελληνικής γαστρονομίας. Ξεχωρίζουν η μους λευκού ταραμά με τρίμμα αυγοτάραχου, το φιλέτο ψαριού με χόρτα, το ευρηματικό καλαμάρι Αλάτι (καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι και πέστο λιαστής ντομάτας), το κριθαρότο με γαρίδες Αμβρακικού και το εξαιρετικό τραχανότο γαρίδα με ρόκα.
Βρίσκεται στην παραλία της πόλης, στη θέση Άκτια Γοργόνα, δίπλα στις ψαρόβαρκες που έρχονται φορτωμένες κάθε πρωί. Διακόσμηση χωρίς εντάσεις σε γαλάζιο και λευκό, υπέροχη θέα στον Αμβρακικό, τραπεζάκια έξω τις καλές μέρες, αγκαλιά με τη θάλασσα. Ψάρια ολόφρεσκα καθημερινά (ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, ακόμα και αστακοί και κολοχτύπες. Το μενού περιλαμβάνει και κρεατοφαγικές επιλογές. Wine list με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Γρήγορο, ευγενικό σέρβις.
Ελευθερίου Βενιζέλου 31, Παλαιά Πόλη, 2682 027145
Ambassador Wine Bar & Restaurant
Πολύ όμορφο εστιατόριο κρέατος, το μοναδικό στην πόλη. Στεγάζεται σε διατηρητέο αρχοντικό του 1856, το οποίο υπήρξε έδρα του αγγλικού προξενείου (οι ντόπιοι, μάλιστα, το λένε ακόμα Προξενείο). Το καλοκαίρι σερβίρει στην υπέροχη ρομαντική αυλή, τον χειμώνα στο αίθριο με τις μεγάλες τζαμαρίες, αλλά και στη σάλα με το μικρό μπαρ και την κλασική διακόσμηση.
Το μενού επικεντρώνεται σε κρεατικά ποιότητας. Εξαιρετική η βιολογική tomahawk Αστούριας και το T-bone. Ζητείστε να σας ψήσουν το κρέας όπως το θέλετε. Ενδιαφέρον το μοσχαρίσιο κότσι με κρεμμυδάκια στιφάδο και πουρέ από κουνουπίδι, αλλά και το ριζότο με παντζάρι και γαρίδες. Σημειωτέον, υπάρχουν και vegan επιλογές. Σεφ ο Μάνος Τόζιος. Εξαιρετική η wine list με ετικέτες πρωτίστως από τον ελληνικό αμπελώνα: ζητείστε προτάσεις από τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Τσιάλιο. Γρήγορο, ευγενικό σέρβις.
Καρυωτάκη 14, Ιστορικό Κέντρο, 2682 089088
Celest Bar Restaurant
Μοντέρνο, ολοήμερο εστιατόριο στη νέα Μαρίνα Πρέβεζας, με τέλεια θέα στη θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες και με καταπληκτική ταράτσα-βεράντα για όταν έχει καλό καιρό. Διεθνής κουζίνα με αδυναμία στην Ιταλία και τα ελληνικά προϊόντα, αρκετά πιάτα με κρέας και ψάρι, πολλά ζυμαρικά και ριζότο.
Ξεχωρίζει το αλμυρό cheese cake με κριθαροπαξίμαδο, ντομάτα, μους φέτας και μαρμελάδα ελιάς, το rib eye black angus σε κρούστα αλατιού, το μυλοκόπι σε κρούστα αμυγδάλου και, από επιδόρπια, το αχλάδι ποσέ γεμιστό με τυρί κρέμα, μαρμελάδα φρούτων του δάσους και καμένη μαρέγκα. Σεφ ο Μιχάλης Ναστούλης. Προσφέρει πρωινό, brunch (με ποικιλία pancakes), αλμυρά σνακ, πολλά γλυκά, αλλά και κοκτέιλ.
Μαρίνα Πρέβεζας, 2682 306930
Sesa
Χωρίς να εγκαταλείπει την παράδοση, το βραβευμένο εστιατόριο του «Sesa Boutique Hotel» προτείνει σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη σε νεωτερικούς συνδυασμούς, χαρακτηριζόμενους από νοστιμιά και κομψότητα. Executive chef είναι ο Κώστας Τερζούδης.
Πιάτα που ξεχωρίζουν είναι τα λιγκουίνι γαρίδας με μπισκ αρωματισμένη βανίλια, το καλαμάρι με σπανάκι, τσάτνεϊ μάνγκο τσορίζο και butter milk καρύδας, καθώς και το λαβράκι τσιμιτσούρι με σάλτσα πάπρικας και χόρτα εποχής. Σέρβις σε ξύλινο ντεκ, πάνω στην παραλία. Σημείωση: τα πιάτα που αναφέρονται είναι της προηγουμένης σεζόν. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι.
Ξενοδοχείο «Sesa Boutique Hotel», Κανάλι, 2682 052705
Σαϊτάν Παζάρ
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στο ομώνυμο γραφικό στενό του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, το πιο όμορφο και πολύχρωμο της παλιάς πόλης. Ατμοσφαιρικό, παρεΐστικο, με ωραίες μουσικές, καλαίσθητα σερβίτσια, καλό σέρβις και ευγενέστατους ιδιοκτήτες –τον Στάθη και τη Μαρίνα. Το φαγητό είναι γευστικό και προσεγμένο, με ποιοτικές πρώτες ύλες και καλή τεχνική.
Ξεχωρίζει το κατσικίσιο τυρί με κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, δημητριακά και μαρμελάδα τριαντάφυλλο, το καλοφτιαγμένο ριζότο με μελάνι σουπιάς και σουπιά και η μακαρονάδα με αυγοτάραχο Αμβρακικού. Το μενού προσφέρει και επιλογές με κρέας, όπως και vegetarian και vegan πιάτα. Μικρή λίστα κρασιών, ούζα (μεταξύ τους και η τοπική φίρμα Ρούμπος), αποστάγματα και κοκτέιλ. Για το τέλος, γλυκά του κουταλιού και αφράτη καρυδόπιτα.
Σαϊτάν Παζάρ, Παλαιά Πόλη, 2682 060863
Αμβρόσιος
Από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες στην Πρέβεζα, λειτουργεί από το 1935. Και γράφει την ιστορία της με εκπληκτικές ψητές σαρδέλες και γαρίδες, εξαιρετικά τηγανιτά ψάρια και πετάλι, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και πολλά ορεκτικά: κολοκυθοκεφτέδες, παντζάρια, χόρτα, τυροσαλάτα, σκορδαλιά, κολοκυθάκια θαυμάσια σαν τσιπς κλπ. Το μενού προσφέρει και κρεατικά της ώρας.
Πολύ ευχάριστη και η διακόσμηση, με ορκισμένους μεθύστακες στις ναΐφ τοιχογραφίες και βαρέλια με κρασί σε ειδικά, ανοιχτά πατάρια. Τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, στο σκεπαστό καλντερίμι.
Γρηγορίου Ε΄ 9, Ιστορικό Κέντρο, 2682 027192
Αλατοπίπερο
Μερακλίδικη οικογενειακή ψησταριά με μακρά πορεία και σοβαρές επιδόσεις στην κλασική κρεατοφαγία. Από τις ελάχιστους χώρους εστίασης στην Πρέβεζα που προσφέρουν αποκλειστικά κρέας.
Κρεατικά στα κάρβουνα, στη σχάρα, στη σούβλα, στον ξυλόφουρνο, χοντρό κρέας (ζυγούρι, προβατίνα, κριάρι), φρυγαδέλια, εξαιρετικό κοντοσούβλι –και από πρόβατο– και κλασικά ορεκτικά. Πετρόκτιστη αίθουσα με οροφή ντυμένη με καλάμια, αυλή με ιδιοκατασκευές από πέτρα και ξύλο, με δέντρα και φυτά. Κρασί χύμα από τα αμπέλια τους.
Νίκης 11, Πρέβεζα, 2682 025392
Τρελλή Γαρίδα
Πασίγνωστη ψαροταβέρνα, η οποία σερβίρει (σε μεγάλες μερίδες) θαλασσινά και ψάρια στη σχάρα: σουπιά, σαρδέλες, γαρίδες Αμβρακικού, πετάλι κλπ., συν μια μεγάλη γκάμα από κλασικά ορεκτικά και κάποια κρεατικά της ώρας.
Τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο, σε δύο αίθουσες με ρουστίκ διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και στον πεζόδρομο.
Ανδριανουπόλεως 7, Παλαιά Πόλη, 2682 025691
Η Ψάθα
Παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί από το 1978. Μεγάλη, ευχάριστη και φωτεινή σάλα σε αστικό ύφος, με μικρό μπαλκονάκι τριγύρω. Τραπεζάκια στον πεζόδρομο, στον εξωτερικό περιποιημένο χώρο με τα λουλούδια. Μεγάλη ποικιλία από ελληνικά παραδοσιακά μαγειρευτά σε βιτρίνα, κρεατικά της ώρας, ψάρια στο τηγάνι. Καλές πρώτες ύλες και λογικές τιμές.
Δαρδανελίων 4, Παλαιά Πόλη, 2682 023051
Φίλιππας
Ψαράς με δικά του καΐκια, ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Χρηστάκης προσφέρει όλων των ειδών τα θαλασσινά: γαρίδες Αμβρακικού ψητές ή τηγανητές με σκόρδο, γαριδομακαρονάδα, σουπιές ψητές και μαγειρευτές, καλαμαράκια γεμιστά με τυρί και μεγάλη ποικιλία ψαριών. Ευρύχωρη σάλα με μεγάλη εικαστική εγκατάσταση, στην οποία προβάλλεται μια τρισδιάστατη αναπαράσταση ξιφία.
Ανδριανουπόλεως 4, Παλαιά Πόλη, 2682 061015
Τα ιδιαίτερα
Εστιατόριο Δημήτρης Ράπτης
Τίποτα στο εξωτερικό του δεν δείχνει πως αυτό το καταπληκτικό μαγέρικο λειτουργεί από το 1933. Καθημερινά πατσάς, γίδα βραστή, προβατίνα βραστή και μια σούπα μοναδική, νοστιμότατη και δυσεύρετη: με μοσχαρίσιο πόδι και μοσχαροκεφαλή, πραγματικό βάλσαμο.
Βιτρίνα με όλα τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά –λαδερά, κοτόπουλο με πατάτες, μουσακάς, παστίτσιο, γίγαντες, ψαρόσουπα, σουτζουκάκια κλπ.– που εναλλάσσονται καθημερινά, ανάλογα και με την εποχή. Στις κατσαρόλες ο πανύψηλος Δημήτρης Ράπτης, ο οποίος ανοίγει το μαγαζί στις 05.30 το πρωί και ρίχνει αυλαία στις 16.00 το απόγευμα.
Παναγή Τσαλδάρη 51, 2682 025782
Mελετίδης
Cult μεζεδοπωλείο-καφενείο, του οποίουη η πρόσοψη δεν σε προετοιμάζει για την πληθωρική vintage/retro ατμόσφαιρα του εσωτερικού: πυκνοαραδιασμένες ξύλινες βιτρίνες, σιφονιέρες, καθρέφτες, φωτογραφίες, ραδιόφωνα, ένας φωνόγραφος, γαλάζιες ξύλινες καρέκλες καφενείου με ψάθα. Όλες οι δεκαετίες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα είναι εδώ.
Αν και κατά βάση «βασίλειο» του ούζου, το μαγαζί σερβίρει και τσίπουρο, καθώς και μπίρα, ενώ τηρεί την παραδοσιακή ιεροτελεστία με διαφορετικό μεζέ σε κάθε νέα παραγγελία ούζου. Πρόκειται συνήθως για ένα μαγειρευτό που το δίνει μόνο σαν μεζέ και όχι σαν μερίδα –π.χ. χταπόδι κοκκινιστό, γίγαντες πλακί, ολίγη από σπανακόρυζο, κοφτό μακαρονάκι με σουπιά κλπ. Το σερβίρισμα γίνεται πάνω σε μεταλλικά και μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου.
Λεωφόρος Ειρήνης, Πλατεία Φόρος, 2682 027182
Κατηγορία από μόνο του
Chubbies fine street food
Ο σεφ Θόδωρος Μήτσης έστησε έναν χώρο ο οποίος προσφέρει χορταστικά σάντουιτς, που είναι συνάμα και πραγματικά delicatessen. Μέσα στο μικρό του μαγαζί παρασκευάζει καταπληκτικά αλλαντικά, χωρίς συντηρητικά: μοσχάρι California dream μαριναρισμένο επί μία μέρα, κοτόπουλο με σκόρδο και φρέσκα αρωματικά, χοιρινό με καπνιστό αλάτι, κρεμμύδι και ολόκληρο πιπέρι, vegan σαλάμι με αλεύρι γλουτένης, βότανα και μπαχαρικά. Και τα συνοδεύει με αλοιφές από όσπρια, π.χ. φασόλια με τα αρώματα της σάλτσας cafe de Paris, pesto από φακή και λιαστή ντομάτα κλπ.
Στο σάντουϊτς μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάποια από τις μαγειρευτές γαρνιτούρες που ετοιμάζει, όπως σαγανάκι μανιταριών, κουνουπίδι κοκκινιστό, λάχανο λευκό και κόκκινο με μουστάρδα και πάπρικα καπνιστή. Τέλος, ανάμεσα στα γλυκά –τα οποία αλλάζουν κάθε μέρα– θα βρείτε μήλο μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί με μπαχαρικά, γαρνιρισμένο με κρέμα κανέλας και μπισκότο κανέλας. Επίσης, το γλάσο κόκκινης κολοκύθας.
Παναγή Τσαλδάρη 73, 2682 022206
Cafe, Bar, Club
Το Τσέρκι
Ψηλοτάβανο, ατμοσφαιρικό, με πολύ όμορφες αψιδωτές πόρτες. Ξεκινάει από το πρωί με καφέ και γλυκό και φτάνει μέχρι το βράδυ με μια καλή συλλογή από premium ποτά, κρασί σε ποτήρι, κοκτέιλ, ωραίες μουσικές.
Δαρδανελλίων 1, Ιστορικό Κέντρο, 2682 027072
Art cafe Μποτίλια στο Πέλαγο
Σε νεοκλασικό κτήριο, με παλ χρώματα και arty, «ευγενική» διάθεση. Καφές, σοκολάτα, τσάι, ποτάκι, γλυκά. Πίνακες ντόπιων καλλιτεχνών. Κοιτάτε το τάμπλετ σας, μελετάτε τον χάρτη με τα αξιοθέατα της πόλης –επισκέπτες είστε, άλλωστε– χαλαρά και ανενόχλητα.
Θεοφάνους 9 & Ιωνίας, Παλαιά Πόλη, 2682 400432
Αποθήκη
Δημοφιλές μπαρ με εναλλακτικό προφίλ στο Σαϊτάν Παζάρ, το πιο διάσημο στενάκι του ιστορικού κέντρου. Με rock, reggae, jazz και blues μουσικές, ψαγμένα κοκτέιλ και γερή κάβα με ποτά και μπίρες. Ανοίγει το βράδυ, τον δε χειμώνα λειτουργεί μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Με λίγο ψάξιμο και λίγη βοήθεια από το GPS, θα το βρείτε.
Χρήστου Κοντού & Ιωνίας 8, Παλαιά Πόλη
Κουρδιστό Πορτοκάλι
Καφέ-μπαρ-ρεστοράν πάνω στη θάλασσα, αεράτο και μοντέρνο, με ατελείωτη θέα. Επιλογή πρώτης τάξης για μια λαμπερή έξοδο στην Πρέβεζα. Ανοίγει αργά το απόγευμα προσφέροντας καφέ, ναργιλέ, ποτό, σαλάτες, μπέργκερ και γλυκά, συνεχίζοντας δυνατά μέχρι πρωίας σαν κλαμπ. Λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.
Ελευθερίου Βενιζέλου 40, Παραλία, 6974815055
ALILA Tales & Spirits
Ολοήμερο καφέ-μπαρ-ρεστοράν, χαλαρό και καλαίσθητο, πάνω στη θάλασσα, με υπέροχη θέα. Προσφέρει καφέ, ωραίο brunch, σνακ, γλυκά, παγωτά.
Το μενού διαθέτει μεγάλη ποικιλία πιάτων της διεθνούς κουζίνας. Ποτά, κοκτέιλ και λίστα κρασιών, με αρκετές ετικέτες. Ανοίγει μόνο το καλοκαίρι.
Ελευθερίου Βενιζέλου 39-40, Παραλία, 2682 05174
Διαβάστε ακόμα:
Πρέβεζα: Ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, πάνω στην πανέμορφη ηπειρωτική «Ριβιέρα»