H πανελλήνια ευλάβεια για την Παναγία της Τήνου ταυτίστηκε με το νησί για δεκαετίες. Χρειάστηκε η δημιουργία της ομάδας Tinos Food Paths το 2015 για να αρχίσει να αναδεικνύεται το μέρος σε σπουδαίο προορισμό για καλό φαγητό. Οι δραστήριοι και πολύ δημιουργικοί παραγωγοί -τυροκομεία, μικρές οικοτεχνίες, οινοποιεία-, και οι επαγγελματίες της εστίασης, ενώθηκαν και ανέδειξαν συστηματικά τα μοναδικά προϊόντα και την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα του νησιού.
Οι διάσημοι σεφ που ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στην Τήνο, προσθέτουν και άλλα θαυμάσια εστιατόρια στην εξαιρετική λίστα του νησιού. Σήμερα, η Τήνος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των foodies τόσο από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περιλαμβάνεται στους πιο σημαντικούς γαστρονομικούς τόπους του Αιγαίου, διατηρώντας ταυτοχρόνως το ελληνοπρεπές, κυκλαδίτικο γαστρονομικό της προφίλ σε σύγχρονη απόδοση.
Τα εστιατόρια
Χαρακτηριστικό της ραγδαίας ανάπτυξης της εστιατορικής σκηνής είναι η δυνατή κινητικότητα με καινούργια εστιατόρια κάθε χρόνο που δίνουν τη θέση τους σε άλλα που κλείνουν. To φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, θα απολαύσετε και στην Τήνο τις φοβερές πίτσες από ξυλόφουρνο στο αδελφάκι του ιταλικού Napul’é της σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη και του βέρου Ναπολιτάνου Francesco Ciccio που λειτουργεί μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο Aeolis Tinos Suites στον Τριαντάρο.
Επίσης, θα παραγγείλετε ελληνικές νοστιμιές από τον σεφ Νάσο Τζαφάλια στο καινούριο γαστροκαφενείο Αganda που ανοίγει στη θέση όπου βρισκόταν το εστιατόριο Καπάκι, στην πλατεία του χωριού Δύο Χωριά, ενώ έκλεισε μετά από τρεις σεζόν το εστιατόριο Thama του σεφ Δημήτρη Κατριβέση. Καινούρια ταβέρνα και Το περιβόλι της Καρδιανής στη Καρδιανή με μενού από τον σεφ Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, συνεργάτη του διάσημου catering του Γιάννη Πλατή Menoo by Platis. Η προβολή των προϊόντων αύξησε τη ζήτηση και την αναγνωρισιμότητά τους, υποστήριξε και ενθάρρυνε τους τοπικούς παραγωγούς και δίνει τη δυνατότητα στα εστιατόρια να τα χρησιμοποιούν, δημιουργώντας ευρηματικά πιάτα.
Μαραθιά
Πρωτοπόρο εστιατόριο στην εξέλιξη της γαστρονομίας του νησιού. Δημιουργός του ο Μαρίνος Σουράνης, ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά με την ωρίμαση ψαριών σε ειδικούς θαλάμους στην χώρα. Θέα στη θάλασσα και στη Χώρα, σέρβις σε ξύλινο deck πάνω στο κύμα. Ο ταλαντούχος σεφ Μιχάλης Μάρθας και ο διευθυντής Ευριπίδης Αποστολίδης συμπληρώνουν την ομάδα. Μενού με πιάτα από την τοπική και την κυκλαδίτικη κουζίνα που φλερτάρουν με το fine dining. Μοναδική σπεσιαλιτέ τα ψάρια ωρίμασης και το αυγοτάραχο καθώς και τα αλλαντικά ψαριού, όπως ο παστουρμάς και το μπέικον τόνου. Ξεχωριστές δημιουργίες το ταρτάρ τόνου με φρυγανισμένο ψωμί, αβγολέμονο αγκινάρας και λάδι αρωματισμένο με αμπελόφυλλα, το ψάρι ωρίμανσης με κρέμα καμένης σελινόριζας, άγρια δαμάσκηνα στη σχάρα και πράσα ψημένα σε ζύμη, η τέλεια καπνιστή ταραμοσαλάτα, η τάρτα με φάβα Λήμνου, λακέρδα και μαρμελάδα λιαστής ντομάτας.
Τήνος, Άγιος Φωκάς, 2283023249
Bianco Beach House restaurant
Πάνω στην άμμο, με κοσμοπολίτικο περιβάλλον και boho διακόσμηση. Ο σεφ Ηλίας Κιαζόλι βασίζει το μενού του σε τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών και δημιουργεί ένα μενού ελαφρύ και νόστιμο. Χαρακτηριστικά πιάτα το ριζότο με πουρέ από σπανάκι και baby καλαμάρι σοτέ, ψάρι ημέρας φρικασέ με χόρτα εποχής τάρτα με κρέμα από τηνιακά τυριά, τηγανητό καλαμάρι με χοιρομέρι Τήνου και μαγιονέζα από μελάνι σουπιάς.
Tήνος, Βουρνή, 698 67 52 100
Θαλασσάκι
Ξεχωριστή ατμόσφαιρα για αυτό το εστιατόριο ψαριού με τραπέζια πάνω σε προβλήτα μέσα στο κύμα. Η πολύ δημιουργική σεφ, Αντωνία Ζάρπα, που μαγειρεύει αποδίδοντας με σύγχρονο πνεύμα την τηνιακή γαστρονομική παράδοση βάζει στα επίκεντρο τα ψαρικά και τα θαλασσινά και ποντάρει στους συνδυασμούς με τα ντόπια προϊόντα (τυριά, αγκινάρα, όσπρια) και στα λαχανικά από το μποστάνι του εστιατορίου. Δοκιμάστε αγκιναροσαλάτα με πορτοκάλι, σιτάρι και κρεμμύδι, ψητή σουπιά με ταραμοσαλάτα. Πολύ ενδιαφέρουσα η κίνηση του Άρη Τάτση -που μαζί με την Αντωνία τρέχουν το εστιατόριο- να δημιουργήσει ένα υπομενού με ρετσίνες στην wine list.
Τήνος, Όρμος Υστερνίων, 2283031366
Ήταν ένα μικρό καράβι
Όμορφη αυλή σκεπασμένη με μεγάλη κληματαριά, ένα παλιό χαμάμ στην άκρη, κάβα και σάλα γευσιγνωσίας. Οι ιδιοκτήτες, ο σεφ Αντώνης Ψάλτης και η αδελφή του Σταματούλα, προσφέρουν εκλεπτυσμένη τηνιακή -ελληνική κουζίνα με τοπικά προϊόντα: ραβιόλια με κουνέλι και σάλτσα στιφάδο, κριθαράκι με ζωμό ψαριού με κρόκο και καπνιστό χέλι, σαλάτα με παντζάρι, κους κους, σάλτσα γιαουρτιού με σκόρδο και λάδι δυόσμου, ψητό καλαμάρι με φάβα, κατσικάκι φούρνου με πατάτες αρτυμένο με δεντρολίβανο, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και ξινοτύρι, φαγκρί με ξύσμα λεμονιού και την ψαρόσουπά του.
Τήνος, Χώρα, Τριών Ιεραρχών, 2283022818
Kalopsia
Πάνω στη θάλασσα, σε άνετο χώρο με κομψή διακόσμηση όπου κυριαρχεί το ξύλο και τα γήινα χρώματα. Ο διάσημος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης δημιουργεί μια πολύ νόστιμη ελληνική κουζίνα με σύγχρονο ύφος ενώ τιμά και το κρητικό γαστρονομικό ιδίωμα προτείνοντας ορισμένα εμβληματικά πιάτα σε δική του εκδοχή. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το φρικασέ με ψάρι, η τάρτα αγκινάρας, το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με μπάμιες, το κρητικό στιφάδο με μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, το κρητικό τσιγαριστό με αρνίσια παϊδάκια, το αγκιναράτο με αρνί.
Τήνος, Λεωφ. Σταυρού-Κιονίων, 2283025855
Κουναριά
Οικογενειακή ταβέρνα σε παλιό διώροφο σπίτι. Τραπεζάκια στην πλατεία του Άη Γιάννη και σκεπαστή βεράντα στον όροφο με υπέροχη βουνίσια θέα στο Εξώμβουργο. Η Ζοζεφίνα Ρουγγέρη μαγειρεύει σπιτικό, παραδοσιακό τηνιακό φαγητό, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα. Πιάτα ξεχωριστά είναι η αγκιναρόπιτα, οι μαραθοτηγανίτες, το μοσχαράκι στιφάδο οι μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί. Ακόμα, σκορδάτο χοιρινό λουκάνικο Τήνου και τηνιακή λούζα.
Τήνος, Αετοφωλιά, επ. οδός Τριποτάμου-Καλλονής, 2283051777, 6978795196
Απόδραση
Γραφική οικογενειακή ταβέρνα από το 1996 με θέα στα γύρω βουνά και τεράστια πλακόστρωτη αυλή με ξύλινο σκίαστρο περιτριγυρισμένη με δέντρα. Ο ιδιοκτήτης Κώστας Αλβέρτης προσφέρει παραδοσιακή κουζίνα με κρεατικά της οικογένειας (κατσίκια, αρνιά, χοιρινά) και λαχανικά από το μποστάνι τους. Επίσης δικά τους τα λουκάνικα και οι λούζες. Ξεχωρίζουν η φουρτάλια, η τοπική ομελέτα με λουκάνικο και σύγκλινο αλλά και με λαχανικά, το κατσικάκι φούρνου με πουρέ αγκινάρας και πατάτες και τα αρνίσια παϊδάκια.
Τήνος, Στενή, 22830 41934
…σαν το αλάτι
Σχεδόν δίπλα στην παραλία με πανοραμική θαλασσινή θέα μέχρι τη Δήλο και τη Μύκονο. Μενού με ελληνικά πιάτα και δυνατά τηνιακά στοιχεία από τον Βασίλη Πλακιά και τη γυναίκα του, Μαρία. Θα διαλέξετε το χαρακτηριστικό τηνιακό τυρί καρίκι ωριμασμένο σε κολοκύθα, αγκιναρόπιτα με ντόπιες αγκινάρες, καρότο και κολοκυθάκι, κυδώνια αχνιστά με σέλινο, μπακαλιάρο φρικασέ, καλαμάρι τηγανητό με γιαούρτι, ψητές σαρδέλες με καπαροσαλάτα και λαδολέμονο κάπαρης.
Τήνος, παραλία Αγίου Φωκά, 22830 29266
Ο Ντίνος
Οικογενειακή ταβέρνα σε δύο επίπεδα, με συγκλονιστική θαλασσινή θέα μέχρι τη Σύρο και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Το μενού είναι κυρίως ψαροφαγικό συν ορισμένες παραδοσιακές συνταγές με κρέας. Ο ιδιοκτήτης Αντώνης Βαμβακάρης ετοιμάζει ανάμεσα σε πολλά άλλα, ρεβύθια φρικασέ με σπανάκι, μαρούλι, πιπεριά και λεμόνι, μπουμπουριστά κυδώνια με δεντρολίβανο, λεμονάτο κατσικάκι, γαριδομακαρονάδες (λευκή και με σάλτσα ντομάτας). Ψάρια από καΐκια της Τήνου και της Άνδρου, μοσχάρια, κατσικάκια και λαχανικά από το νησί.
Τήνος, όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή, 22830 31673
Τα ζαχαροπλαστεία και τα γλυκά τους
Πέρα από το πεντανόστιμο φαγητό, η Τήνος παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο εκλεπτυσμένα γλυκά των Κυκλάδων. Το πιο χαρακτηριστικό και αγαπημένο γλυκό του νησιού είναι τα «λυχναράκια» ή «τσιμπητά». Είναι ανοιχτά γλυκά τυροπιτάκια με γέμιση από το τυρί «πέτρωμα» που αρωματίζεται με κανέλα και γαρύφαλλο.
Η γέμιση περικλείεται σε πολύ λεπτή ζύμη που σουρώνεται με πολλές πτυχές. Τα αμυγδαλωτά με άρωμα ανθόνερου και πικραμύγδαλου, τα «ψαράκια» (χριστουγεννιάτικο γλυκό με καρυδόψιχα, μπαχαρικά και μέλι) και τα παστελάκια σε σχήμα ρόμβου (παραδοσιακά σερβίρονται στους γάμους πάνω σε λεμονόφυλλα) είναι άλλα τρία γοητευτικά τηνιακά γλυκάκια.
Χάλαρης
Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας άνοιξε το 1923 προσφέροντας κουλουράκια, γλυκά παξιμάδια, πολίτικο σάμαλι και τηνιακό εφτάζυμο παξιμάδι. Εδώ θα βρείτε όλα τα περίφημα τηνιακά παραδοσιακά γλυκά αμυγδαλωτά, τα «λυχναράκια», «ψαράκια», χαλβαδόπιτες, παστέλι, μαντολάτο, συν τα κλασικά ελληνικά: μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα (όλο το χρόνο), πάστες, τούρτες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.
Τήνος, Χώρα, Ταξιαρχών 12, 2830 25087 και +30 22830 23274 & Ευαγγελιστρίας 3, 22830 23350
Μεσκλιές
Το οικογενειακό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί από το 1975 παρασκευάζει καταπληκτικά λεπτοφτιαγμένα «λυχναράκια». Ακόμα, θαυμάσια αμυγδαλωτά και ωραίο χειροποίητο παγωτό.
Παραλία Τήνου, 22830 22151, 22830 22874
Kalais Aperitivo Bar
Χαριτωμένο all day bar στην πλατεία με τραπεζάκια κάτω από τα πλατάνια. Θα έλθετε κυρίως για τα περίεργα γλυκά που φτιάχνει, με πρωταγωνιστή ένα από τα πιο ξακουστά λαχανικά του νησιού, την αγκινάρα: κέικ αγκινάρας και σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, παγωτό παρφέ, μπακλαβά εκμέκ κανταΐφι, όλα με αγκινάρα. Όλα αυτά δίπλα στα σε κοκτέιλ, φαγητό και καφέ καθώς και ένα κλασικό κέικ με ρευστή σοκολάτα και ένα cheesecake.
Τήνος, Κώμη, 22830 51212
Ο Μεγάλος Καφενές
Εκατοχρονίτικο καφεμεζεδοπωλείο, βγάζει τραπεζάκια στην κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο. Απόλυτη σπεσιαλιτέ του το υπέροχο γαλακτομπούρεκο (ελαφρύτατο, με πολύ κρέμα, και λίγο φύλλο). Το μαγαζί ξεκινάει με πρωινό και όσο περνάει η ώρα σερβίρει μεζεδάκια. Άλλα ωραία γλυκά του μαγαζιού είναι η πορτοκαλόπιτα, το εκμέκ κανταΐφι και η καρυδόπιτα.
Τήνος, Πύργος, 22830 31647
Σεράνο
Στο παλιό λιμάνι του νησιού, με πανοραμική θαλασσινή θέα και τραπεζάκια στο σκεπαστό πλακόστρωτο. Λειτουργεί από το 1971 και προσφέρει καλό φαγητό (και ιταλικά πιάτα) αλλά είναι πολύ γνωστό επίσης για τους χειροποίητους , πανάλαφρους, προζυμένιους λουκουμάδες του με τρύπα στη μέση. Με μέλι και κανέλα, με σοκολάτα και με παγωτό.
Τήνος, Παλιό Λιμάνι, 22830 23011
Διαβάστε ακόμα:
Τήνος: Αξιοθέατα και όμορφα χωριά